Σχεδόν 600 κατηλειμένα σχολεία, πάλι τα παιδιά στο δρόμο !

Την μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι καταλήψεις στα σχολεία που πλησιάζουν πλέον τις 600 σε ολόκληρη τη χώρα. Οι μαθητικές καταλήψεις αναδεικνύουν τα αυτονόητα αιτήματα της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, να μοιραστούν τα απαραίτητα διδακτικά βιβλία, να ακυρωθούν οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων, να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα είδη του κυλικείου στα σχολεία.

Τρομοκρατούν τους μαθητές

Με εισαγγελείς, αστυνομία και γνωμοδοτήσεις του 1985 προσπαθούν η κυβέρνηση και συγκεκριμένες Διευθύνσεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να σταματήσουν το ορμητικό ποτάμι των μαθητών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής κάλεσε τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να… «ενημερώσουν» τους μαθητές τους για το περιεχόμενο της απερίγραπτης γνωμοδότησης του’ 85: «Κατά τις ημέρες που δεν λειτούργησαν τα σχολεία, λόγω κατάληψης των διδακτηρίων από μαθητές ή ομαδικής αποχής των μαθητών από τα μαθήματα, οι απουσίες των ημερών της κατάληψης πρέπει να θεωρηθούν αδικαιολόγητες και να υπολογισθούν στο σύνολο των όμοιων απουσιών. Οι απουσίες όμως αυτές δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη (ούτε ως δικαιολογημένες) και να καταλογισθούν στους μαθητές εκείνους που με οποιονδήποτε τρόπο εκδήλωσαν πρόθεση να παρακολουθήσουν τη διδασκαλία των μαθημάτων».

Η Χαλκιδική δεν είναι δυστυχώς η μόνη περιοχή που εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα. Στα Ιωάννινα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έστειλε έγγραφο αίτημα στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας για την τοποθέτηση έμμισθων σεκιούριτι στα σχολεία της πόλης εν όψει καταλήψεων. Αστυνομική και εισαγγελική παρέμβαση έγινε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες και στη Λαμία, όπου οι μαθητές δίνουν τη μάχη της υπεράσπισης των καταλήψεών τους.

Στο μεταξύ τα κυρίαρχα ΜΜΕ έχουν αναλάβει και πάλι το ρόλο της κατασυκοφάντησης του εκπαιδευτικού κινήματος βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο τους μαθητές μιλώντας για υποκινούμενες καταλήψεις, βανδαλισμούς κ.ο.κ. σε μια απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τους στόχους του κινήματος και τα οξυμμένα προβλήματα σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Στο πλευρό των μαθητών τους οι εκπαιδευτικοί

Στο πλευρό των μαθητών στέκεται η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών. Χαρακτηριστική η παρέμβαση που έκαναν εκπρόσωποι από τις πέντε ΕΛΜΕ του νομου Θεσσαλονίκης στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζητώντας από την εισαγγελική αρχή να απέχει από κάθε παρέμβαση στα σχολεία. Στο κείμενό τους αναφέρουν:

«Εκτός από το υπουργείο Παιδείας και τα πρόθυμα διοικητικά στελέχη της Εκπαίδευσης, ρόλο παιδονόμου αναλαμβάνουν συχνά ορισμένοι «αγανακτισμένοι πολίτες» ή «παράγοντες» από τους Συλλόγους Γονέων – Κηδεμόνων και, ως είθισται, οι κατά τόπους Εισαγγελείς. Το όψιμο ενδιαφέρον τους για τη Δημόσια Εκπαίδευση δεν πείθει κανέναν. Γιατί δεν τους είδαμε να «αγανακτούν» ή να ασκούν διώξεις για «παράβαση καθήκοντος» εναντίον όσων ευθύνονται για το οξύτατο πρόβλημα της σχολικής στέγης, για τις ελλείψεις βιβλίων, προσωπικού, αιθουσών διδασκαλίας και πόρων, καθώς και για τις σκανδαλώδεις παραβιάσεις της χωροταξικής κατανομής του μαθητικού δυναμικού τις οποίες έχουν επανειλημμένα καταγγείλει τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών. Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας σε κάθε απόπειρα να ανατεθούν στους εκπαιδευτικούς καθήκοντα αστυνόμευσης των μαθητών/τριών τους, πράγμα που, εκτός των άλλων, αναιρεί τον παιδαγωγικό τους ρόλο».

131 οι φοιτητικές καταλήψεις – Κρίσιμες συνελεύσεις στην Αθήνα

Παρά το κυρίαρχο κλίμα και τους εκβιασμούς του Υπουργείου για εξάμηνα και εξεταστικές 131 τμήματα τελούν αυτή τη στιγμή υπό κατάληψη. Σήμερα, Πέμπτη θα γίνουν οι Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές της Αθήνας λόγω της απεργίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σχολιάστε