Ετοιμη για υπογραφή η συγχώνευση Wind και Vodafone

Η συµφωνία προβλέπει ανταλλαγή µετοχών και όχι καταβολή µετρητών µε τα ποσοστά στο νέο εταιρικό σχήµα που θα προκύψει ως εξής: η Vodafone να κατέχει το 55% και η Wind το 45%. Σε ό,τι αφορά το µάνατζµεντ -σύµφωνα µε πληροφορίες- θα ασκείται από κοινού. Εκτός όµως από τις ριζικές αλλαγές που θα επιφέρει το deal στο τοπίο της κινητής τηλεφωνίας, η συγχώνευση θα προκαλέσει ανατροπές και στη σταθερή τηλεφωνία.
Ο ΟΤΕ θα αποκτήσει πλέον αντίπαλο δέος, καθώς η συνένωση Vodafone-HOL µε τον βραχίονα σταθερής τηλεφωνίας της Wind (πρώην Tellas), θα δηµιουργήσει ένα σχήµα µε 900.000 και πλέον πελάτες LLU.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο τζίρος της ελληνικής αγοράς µειώθηκε κατά 1,1 δισ., ενώ αντίστοιχα η λειτουργική κερδοφορία του κλάδου κατά 600 εκ. ευρώ περίπου. Η ύφεση συνεχίστηκε µε τους ίδιους ρυθµούς και το 2011 καθώς η αγορά κινητής κατέγραψε µείωση της αξίας της κατά 30%.
Παράγοντες πάντως της αγοράς επισηµαίνουν ότι τη συγχώνευση επιθυµούν -όσο παράδοξο και αν ακούγεται- όλες οι πλευρές. Ακόµα δηλαδή και η Cosmote, που θα έχει πλέον ένα ισχυρό αντίπαλο δέος στην αγορά. Και αυτό γιατί µη επίτευξη της συµφωνίας ενδέχεται να σηµαίνει ρύθµιση της Cosmote από την αρµόδια τηλεπικοινωνιακή αρχή στη χώρα µας (ΕΕΤΤ), που συνεπάγεται κοστολογικό έλεγχο, όπως ακριβώς συµβαίνει και µε τον ΟΤΕ.
Η θυγατρική του ΟΤΕ, σύµφωνα µε τη διοίκηση της εταιρείας, πέραν του ότι κατέχει σχεδόν το 50% της αγοράς, κερδίζει πλέον ένα πολύ σηµαντικό µερίδιο της φορητότητας, κάτι που σηµαίνει περαιτέρω ενδυνάµωση του µεριδίου της αγοράς. Αυτό πιθανόν σε βάθος χρόνου να δηµιουργούσε πονοκέφαλο στην Cosmote υπό τον φόβο να παρέµβει η ΕΕΤΤ και να υπόκειται σε κοστολογικό έλεγχο περιορίζοντας τις κινήσεις της στην αγορά.

Τα βλέμματα μετά την υπογραφή της συμφωνίας στρέφονται στις Βρυξέλλες καθώς η τύχη του deal θα κριθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές.

Εφόσον η συμφωνία επικυρωθει οι δύο εταιρείες θα ελέγχουν σχεδόν το 50% της αγοράς. To υπόλοιπο 50% ανήκει στην Cosmote.
Τρεις είναι οι πιθανές απαντήσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής: Εγκριση, απόρριψη ή έγκριση υπό προϋποθέσεις. Στην τρίτη περίπτωση οι μέτοχοι θα πρέπει να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων. Από τη στιγμή που ανάψει το πράσινο φως από τις ευρωπαϊκές Αρχές, θα ξεκινήσουν οι νομικής μορφής διεργασίες που θα πάρουν αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθούν, ενώ στη συνέχεια θα απαιτηθεί χρόνος για τη λειτουργική συγχώνευση που αφορά δίκτυα, συστήματα και καταστήματα.

http://prezatv.blogspot.com/2012/01/big-deal-vodafone-wind-cosmote.html#more

(Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι δύο εταιρείες καταφεύγουν στη συνένωση για να αντιμετωπίσουν την Cosmote και τα πρόσφατα μειωμένα τιμολόγια που παρέχει, αλλά και πως θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας αφού θα κλείσουν τα μισά καταστήματα σχεδόν των δύο εταιρειών αθροιστικά, όπως και θα ενοποιηθούν τα κέντρα εκπομπής και ελέγχου)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: