Tα αφεντικά σε παράκρουση, αλλά το κράτος-μιζαδόρος και τα λαμόγια τους δουλεύουν μια χαρά

(Παραθέτουμε δύο δημοσιεύματα μαζί, το ένα αφορά το ναυάγιο της εξαγοράς της ΕΝΚΛΩ και το δεύτερο παρέμβαση κάποιων εργοδοτών. Και τα δύο συνδέονται στην κοινή αρχή που λέγεται ΚΡΑΤΟΣ=ΚΡΑΤΙΚΆ ΛΕΦΤΑ και ΛΑΜΟΓΙΑ)

Υπόθεση, που θα πρέπει να διδάσκεται στις οικονομικές σχολές των πανεπιστημίων, αποτελεί πλέον η χαμένη, όπως φαίνεται, ευκαιρία της αναβίωσης της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝ.ΚΛΩ).
Το έλλειμμά της αποφασιστικότητας και οι συνεχείς κωλυσιεργίες, που εξελήφθησαν από τον επενδυτή ως έλλειμμα αξιοπιστίας εκ μέρους των δανειστών της ΕΝ.ΚΛΩ., οδήγησαν τον επίδοξο «μνηστήρα» της ιστορικής βιομηχανίας στο να εγκαταλείψει τις σχεδόν ολοκληρωθείσες διαπραγματεύσεις και να επιστρέψει πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το συνολικό χρέος της ΕΝ.ΚΛΩ φτάνει τα 360 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών 280 οφείλονται σε τράπεζες και εταιρίες leasing και 80 εκατ ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία, εργαζομένους και προμηθευτές.

 

Η πρόταση του επενδυτή περιελάμβανε πλήρη αποπληρωμή των οφειλών προς εργαζομένους, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές (80 εκατ. ευρώ) και «κούρεμα» του χρέους προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά περίπου 70%, αφού θα κατέβαλλε 76 εκατ. ευρώ, αντί των 280 εκατ. ευρώ, που θεωρούνταν οριστικά χαμένα από τις τράπεζες. Παράλληλα, θα αναλάμβανε την δημιουργία δύο μονάδων αξιοποίησης αποβλήτων επί των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, με το ύψος της συνολικής επένδυσης να φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ.

 

Έτσι, εάν δεν συμβεί κάποιο θαύμα, η ΕΝ.ΚΛΩ περνάει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας για να βρει τον δρόμο και άλλων κλωστοϋφαντουργικών, βιομηχανικών κουφαριών, όπως οι Υφεν, Πέλλα – Όλυμπος, Βέτλανς, Φαρμπετέξ, Κλωστήρια Πρεβέζης, Σεξ Φορμ, Τέξαπρετ και Μαξίμ Περτσινίδης.

 

Το χρονικό της αποχώρησης
Τον Ιούνιο του 2011 ο εξ Αμερικής επενδυτής καταθέτει επίσημη πρόταση και ξεκινά διαπραγματεύσεις με τις δανείστριες τράπεζες, που ουσιαστικά ελέγχουν την εταιρία, για εξαγορά της ΕΝ.ΛΚΩ με «κούρεμα» του χρέους, ανάληψη των υποχρεώσεών της και εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου του 2010, που είχε εγκριθεί με εγγύηση του δημοσίου (δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ).

 

Έπειτα από έξι μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, στις 6 Δεκεμβρίου 2011 ο επενδυτής υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), δηλαδή τον μεγαλύτερο πιστωτή της ΕΝ.ΚΛΩ, για την αποπληρωμή χρεών, που δημιουργήθηκαν από την κρατική εγγυοδοσία του 2007. Έως τότε κατέβαλε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στους νομικούς και τεχνοοικονομικούς συμβούλους του deal.

 

Στις 12 Δεκεμβρίου 2011, προτείνει – μεταξύ των άλλων εμπλεκομένων τραπεζών κι εταιριών leasing – στην ΑΤΕ Leasing την διευθέτηση των χρεών της εργοστασιακής μονάδας των Οινοφύτων, η οποία είναι κομβικής σημασίας για την θέση σε εφαρμογή του Business Plan.

 

Στις 28 Δεκεμβρίου 2011, ο επενδυτής αποστέλλει το πρώτο τελικό κείμενο παρατηρήσεων σε όλες τις τράπεζες που ελέγχουν την ΕΝ.ΚΛΩ, στο οποίο υπάρχουν οι επισημάνσεις όλων για την διαμόρφωση του τελικού κειμένου. Στο μεταξύ, μεσολαβούν αναρίθμητες συσκέψεις.

 

Στις 12 Ιανουαρίου 2012 γίνεται πλήρης καταγραφή για την κατανομή των κεφαλαίων και την «κουρεμένη» αποπληρωμή των χρεών. Σημειωτέον ότι επρόκειτο για οφειλές, οι οποίες είχαν περάσει δια παντός στις επισφάλειες και οι τράπεζες τις θεωρούσαν χαμένα λεφτά.

 

Στις 13 Ιανουαρίου 2012 αποστέλλεται το εν λόγω σχέδιο στις δανείστριες τράπεζες για τον τελευταίο έλεγχο πριν τις υπογραφές, για τις οποίες ως πιθανή ημέρα ορίζεται η 18η Ιανουαρίου 2012. Όμως, την ίδια ημέρα (13/1/2012), η ΑΤΕ Leasing απαντά στην πρόταση της 12ης Δεκεμβρίου 2011, λέγοντας ότι στις 22/12/2011, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας αποφάσισε να απορρίψει την προσφορά του επενδυτή και να ζητήσει περίπου τα διπλά. «Αυτό είναι deal breaker. Είστε κακόπιστοι και κάνω ότι δεν το είδα» απαντά προφορικά ο επενδυτής.

 

Στις 16 Ιανουαρίου 2012, αφού οι υπόλοιποι δανειστές έχουν αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά, η GENIKI Leasing επιστρέφει στην προηγούμενη θέση της και ζητά, με τη σειρά της, περισσότερα χρήματα.

 

Στις 19 Ιανουαρίου 2012, ο επενδυτής απαντά γραπτώς: «Με αυτό το καθεστώς δεν μπορώ να συνεχίσω. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε και την σημασία που δώσατε για το θέμα».
Η συνέχεια του δράματος
Στο μεταξύ, η αγωνία των εργαζομένων για την αναβίωση της ΕΝ.ΚΛΩ κορυφώνεται. Στις 24 Ιανουαρίου, αν και θα γινόταν πλειστηριασμός της μονάδας της ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ στην Αλεξανδρούπολη, οι υπάλληλοι για πολλοστή φορά, έβαλαν πλάτη και ακύρωσαν την διαδικασία, παρότι ήταν πλήρως ενήμεροι για την φυγή του Αμερικανού. Μάλιστα, κάποιοι προσφέρονται να ρίξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέρος των χρημάτων που τους οφείλει η ΕΝ.ΚΛΩ για την κρατηθεί ζωντανή η εταιρία.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=440928

 

 

Παρέμβαση στα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα επιχειρούν με κείμενο που υπογράφουν 62 επιχειρηματίες και επιστήμονες με το οποίο στηρίζουν τον Λουκά Παπαδήμο και ζητούν την «ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών»

Οι υπογράφοντες προτείνουν να αλλάξει ριζικά ο τρόπος λειτουργίας της πολιτικής και διαχείρισης των κρατικών πόρων ώστε να ανακάμψει η οικονομία, να εξυγιανθεί η πολιτική ζωή και να ξαναλειτουργήσει το κράτος.

Ειδικότερα, το κείμενο προτείνει τους παρακάτω στόχους:

«(α) Υιοθέτηση ενός σύγχρονου οικονομικού προτύπου της χώρας, που να βασίζεται στον δημοσιονομικό εξορθολογισμό, στον επαναπροσδιορισμό της έννοιας και του ρόλου του κράτους, σε ένα υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα, στη δημιουργία ισχυρής, καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής Παιδείας βασισμένης στη δημιουργία προτύπων και στην επιβράβευση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην έμφαση στο πράσινο ενεργειακό ισοζύγιο, στον ποιοτικό τουρισμό και στη σύνδεσή του με τον πολιτισμό, σε μια ισχυρή εθνική ναυτιλία και, τέλος, σε μια ανταγωνιστική γεωργία.

(β) Θέσπιση σύγχρονων κανόνων εκπαίδευσης, σχεδιασμού, δράσης και συμπεριφοράς όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων λειτουργών και εισαγωγή των αρχών της επιβράβευσης και του ότι το Κράτος πρέπει να πάψει να αυτοεξαιρείται των κανόνων που επιβάλλει στην κοινωνία και στην οικονομία και να δίνει το άνωθεν καλό παράδειγμα, αντί για το κακό.

(γ) Συστηματική και ουσιαστική διαβούλευση με την κυβέρνηση για κάθε σημαντικό θέμα, για κάθε αλλαγή πορείας, για κάθε εξαίρεση από τον κανόνα.

(δ) Πειστική και αποτελεσματική διαφάνεια στον ευρύτερο χώρο του Δημοσίου, σε αντίθεση με τη «διαφανοφάνεια» που προκαλεί σύγχυση και χρησιμοποιείται πολλάκις ως εργαλείο απόκρυψης της παραβίασης της νομιμότητας.

(ε) Πάταξη της διαφθοράς με σύγχρονες πρακτικές βασισμένες σε επιτυχείς διεθνείς εφαρμογές».

To κείμενο υπογράφουν οι εξής επιχειρηματίες και επιστήμονες

Αναστασόπουλος Σίμος (ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ ΑΕ), Ανδρεάδης Ανδρέας (πρόεδρος ΣΕΤΕ), Ανδρεάδης Σταύρος (επίτιμος πρόεδρος ΣΕΤΕ), Αντωνιάδης Βασίλης (BCG), Βαράγκη Ελένη, Βιδάλης Ευθύμιος, Βλαστός Δημήτρης (Ιδρυμα Μποδοσάκη), Βογιατζόγλου Νίκος (Voyatzoglou Systems), Βορδώνης Εμμανουήλ (καθηγητής), Γερουλάνος Στέφανος (καθηγητής), Γεωργόπουλος Λεωνίδας (Κυριακίδης, Γεωργόπουλος), Γκατένιο Μωρίς (επιχειρηματίας), Γκιγκιλίνης Αλέξανδρος (εφοπλιστής), Γκορμεζάνο Μωρίς (επίτιμος πρόξενος Μονακό), Γραμματίδης Γιάννος (πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου), Δαυίδ Χάρης (3Ε), Εξαρχος Τάσος (Scavolini), Ζέπος Δημήτρης (ΕΛΙΑΜΕΠ), Ζέπος Κώστας (πρέσβης επί τιμή), Καινούργιος Χρήστος (Διαδικασία ΑΕ), Μπέλλες Αριστείδης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Νηρεύς ΑΕ), Μπενόπουλος Γιάννος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Coffee Connection ΑΒΕΕ), Μπήτρος Παναγιώτης (καθηγητής Πανεπ. Αθηνών), Μπρισκόλας Γιώργος (Εurocent), Μωυσής Ραφαήλ, Ντόκος Θάνος (γενικός διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ), Πανέττας Μάρκος, Παπαδόπουλος Ιωάννης (γιατρός), Παπαϊωάννου Χρήστος (εκδότης περιοδ. Επιλογή), Παπαλεξόπουλος Θεόδωρος, Παπασταύρου Παναγιώτης, Προκοπάκης Ηρακλής, Ρούμπας Θωμάς (όμιλος Dionic), Ρωμνιός Νίκος, Σακελλαρίδη Χριστίνα, Σαρακάκης Γιάννης (Αφοί Σαρακάκη), Σιώτης Ιων (δ/ντής Δημόκριτος), Σούφλης Ιωάννης (ηλεκτρολ. μηχανικός), Στασινόπουλος Νίκος (Βιοχάλκο), Σταυρίδης Στέλιος (όμιλος Ideales – διευθύνων σύμβουλος), Τσαχαγέας Γιάννης, Τσέτη Ιουλία (διευθύνουσα σύμβουλος Uni-Pharma S.A.), Τσουτρέλης Χαράλαμπος, Φραγκάκης Νίκος, Φραγκούλης Σπύρος (δικηγόρος), Φουρλής Βασίλης (Ομιλος Φουρλή), Ψάλτης Μάριος (PWC).

(θα επιχειρήσουμε μια προσέγγιση στο θέμα της λειτουργίας των επιχειρήσεων μέσα από αυτά τα δύο δημοσιεύματα. Προσέξτε στο πρώτο, οι δύο τράπεζες που σπάσανε τη συμφωνία με ένα ηλίθιο τρόπο-καθώς πλέον χάσανε ότι ήταν να πάρουν, είναι κρατικές και τα διοικητικά συμβούλια διορίζονται από την κυβέρνηση. Αν και ο μεγάλος ζημιωμένος είναι η Εθνική Τράπεζα, πρακτικά καταλαβαίνουμε πως δεν έπεσε η γνωστή μίζα στα λαμόγια της Αγροτικής, σιγοντάρισαν τα επίσης λαμόγια της Γενικής για άλλοθι και η επένδυση «πέταξε». Και τι έκανε η Εθνική τράπεζα?? Τίποτα, απλά τα δικά της λαμόγια κουκούλωσαν την κατάσταση αντί να έχουν συνταράξει την κυβέρνηση για την απώλεια της επένδυσης.
Για το δεύτερο δημοσίευμα, δείτε προσεκτικά τα ονόματα, όλοι οι εργοδότες- «κύριοι» με βαρύ ιστορικό απεργιών και συναλλαγών κάτω από το τραπέζι, όμως συναλλασόμενοι με το κράτος. Βάλανε και μερικούς «επιστήμονες» για το ξεκάρφωμα, αλλά δεν ξεχνάμε εύκολα ούτε το Φουρλή, ούτε το Ρούμπα, ούτε το Στασινόπουλο…Με τρεις κουβέντες ζητανε διαφάνεια στο δημόσιο, εκπαιδευμένους εργαζόμενους και αλλαγή τρόπου φορολόγησης. Για να μην ξεχνιόμαστε, όλοι αυτοί εισπράτουν 1. από το δημόσιο, 2. από απάτες και 3. από τα προϊόντα που πουλάνε)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: