Επίδομα ανεργίας 180 ευρώ!

Στα 179,99 ευρώ θα ανέρχεται το επίδομα ανεργίας που θα παίρνει από εδώ και πέρα μια κατηγορία εργαζόμενων και συγκεκριμένα εκείνοι που ασφαλίζονται για μικτές αποδοχές ίσες με 6 βασικά ημερομίσθια το μήνα. Πρόκειται για ωρομίσθιους και εκ περιτροπής εργαζόμενους.

Η συγκεκριμένη κατηγορία έπαιρνε μέχρι τώρα επίδομα ανεργίας 230,78 ευρώ. Με τη μείωση του βασικού μεροκάματου κατά 22% μειώθηκε και το επίδομα ανεργίας, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζόμενων να χάνει ένα πενηντάρικο από το ήδη άθλιο επίδομα ανεργίας των 230,78 ευρώ που έπαιρνε.

Σε μια εποχή που κάνουν θραύση η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία, όπως αποδείχτηκε και από τα στοιχεία που δημοσίευσε το ΣΕΠΕ* μέσα στη βδομάδα, το υπουργείο Εργασίας, με προϊστάμενο τον πρώην εργατοπατέρα Γ. Κουτρουμάνη, όχι μόνο διατήρησε την κλιμάκωση του επιδόματος ανεργίας, αλλά μετέφερε και στα μειωμένα επιδόματα τη μείωση του 22%! Αυτή είναι η ευαισθησία τους για τις «ευάλωτες κατηγορίες», όπως συνηθίζουν να λένε.
Η κλιμάκωση του επιδόματος ανεργίας θεσπίστηκε το 2007 από την κυβέρνηση Καραμανλή. Οσοι ασφαλίζονταν για αποδοχές μέχρι 6 βασικά ημερομίσθια, παίρνουν το 50% του επιδόματος ανεργίας. Οσοι ασφαλίζονται για αποδοχές μεταξύ 6 και 12 βασικών ημερομισθίων παίρνουν το 75% του επιδόματος ανεργίας. Μόνο όσοι ασφαλίζονται για αποδοχές πάνω από 12 βασικά ημερομίσθια παίρνουν το 100% του επιδόματος ανεργίας. Ετσι, οι μερικώς απασχολούμενοι, όταν μπαίνουν στην ανεργία, παίρνουν και μειωμένο επίδομα ανεργίας, λες και είναι μειωμένες οι ανάγκες ενός ανέργου. Μετέφεραν τη σκληρή ανταποδοτική λογική σ’ ένα στοιχειώδη θεσμό ασφάλισης.
Τώρα, λοιπόν, με τη μείωση του βασικού ημερομίσθιου κατά 22%, το πλήρες επίδομα ανεργίας από 461,57 ευρώ μειώνεται στα 359,97 ευρώ (απώλεια 101,60 ευρώ). Οσοι ασφαλίζονται για αποδοχές μεταξύ 6 και 12 βασικών ημερομισθίων και παίρνουν το 75% του επιδόματος ανεργίας, αντί για 346,18 ευρώ θα παίρνουν 269,98 ευρώ (απώλεια 76,20 ευρώ). Οσοι ασφαλίζονται για αποδοχές μέχρι 6 βασικά ημερομίσθια και παίρνουν το 50% του επιδόματος ανεργίας, αντί για 230.78 ευρώ θα παίρνουν 179,99 ευρώ (απώλεια 50,79 ευρώ).
Το πρώτο δίμηνο, οι συμβάσεις  πλήρους απασχόλησης μειώθηκαν κατά 26% σε σχέση με το 2011 και κατά 59% σε σχέση με το 2010, ενώ οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με το 2011 και  οι εκ περιτροπής εργασίας κατά  5%. Σε σχέση με το 2010 οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης μειώθηκαν κατά 6%, αλλά οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αυξήθηκαν κατά 28%!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: