Εντείνουν την πίεση τους οι εργοδότες στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής

Έχουν ξεφύγει τα αφεντικά στην ΒΙ.ΠΕ. της Κομοτηνής. Από τότε που άρχισαν τις αναφορές τα αστικά μέσα για την «κατάντια» της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής (μέχρι και το BBC είχε ανταπόκριση) τα αφεντικά νομίζουν πως κάνουν χάρη στους εργαζόμενους που τους ξεζουμίζουν και δεν ξεχνούν συχνά – πυκνά να τους θυμίζουν «τι γίνεται έξω».

Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι καθημερινά θυσιάζονται άνθρωποι στο βωμό του κέρδους προκειμένου να «μην χάσουν την δουλειά τους».

Τα αφεντικά κάνουν ασφαλιστικά μέτρα και ζητάνε υπέρογκες αποζημιώσεις από τα σωματεία για τις απεργίες.

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1384841

Οι διαδικασίες γίνονται αστραπιαία στα αστικά δικαστήρια, καλούνται δικαστές από άλλες πόλεις, Παρασκευή γίνεται η διαδικασία και την Δευτέρα έχει βγει η απόφαση έχει επιδοθεί στους εργαζόμενους και Τρίτη ξεκινάει πάλι η δουλειά. Τις προηγούμενες μέρες οι άνθρωποι του αφεντικού σε παρακείμενο στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής χώρο συνεστιάσεων (επειδή οι εργαζόμενοι είχαν αποκλείσει το εργοστάσιο) έλεγαν απροκάλυπτα στους εργαζόμενους της Χατζηλουκάς (θυγατρική της Shelman) πως το αφεντικό τους δεν το ενδιαφέρει η Shelman και πως θα την κλείσει, αλλά τον ενδιαφέρει η Χατζηλουκάς. ια τον λόγο αυτό να αποχωρήσουν από το σωματείο και να δεχτούν την «πρόταση» του αφεντικού.

 

Οι εργάτες πεθαίνουν στον αγώνα για το μεροκάματο και μέσω παιχνιδιών εντυπώσεων των τοπικών αρχόντων (βλέπε Πεταλωτή)

http://www.emergencyservices.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=27324:%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CF%80%CE%BD%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BF-30%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%BF-alfa-beta-roto-%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CE%B5&Itemid=5

Μετά το ατύχημα και την πυρκαγιά στην Alfa Beta Roto, το καύχημα της Ροδόπης (κατά τους τοπικούς τραπεζίτες και άλλους) ο άτυχος νέος μεταφέρθηκε καμένος στο νοσοκομείο της Κομοτηνής. Τα μόνα σημεία του σώματός του που είχαν μείνει άθικτα ήταν τα πόδια του στα σημεία που ήταν μέσα στα παπούτσια. Δεν μπήκε στην εντατική αφού εξαρχής θεώρησαν την κατάσταση χαμένο παιχνίδι. Αντί αυτού ο Πεταλωτής σε ένα θέατρο ανθρωπισμού και συμπάθειας προς τους εργάτες διέταξε στρατιωτικό ελικόπτερο να μεταφέρει τον άτυχο νέο στην Αθήνα και το Θριάσιο, όπου και ΔΕΝ μπήκε στην εντατική αλλά σε προεντατική μονάδα και φυσικά απεβίωσε.

Παρακαλώ τους διαχειριστές να δεχθούν τις παραπομπές από τον Ριζοσπάστη αφού σε ορισμένες περιπτώσει μόνο από εκεί μπορώ να αντλήσω στοιχεία. Σχετική ανακοίνωση για τον θάνατο του εργάτη στην Alfa Beta Roto

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6366491&publDate=26/7/2011

Οι εργάτες μοιράζονται σε συνεργάτες του βιομήχανου Αργυρόπουλου σε όλη την Ελλάδα προκειμένου «να μην χάσουν την δουλειά τους». Στην πραγματικότητα για να μην σταματήσει η παραγωγή και χάσει τα λεφτά του ο βιομήχανος. Στοιβάζονται σε διαμερίσματα (τα πλήρωνε το αφεντικό) με άθλιες συνθήκες υγιεινής και εξοντωτικά ωράρια εργασίας. Όποιος μιλούσε επέστρεφε σούμπιτος στην Κομοτηνή και φυσικά απολυμένος. Ο βιομήχανος νοίκιασε άλλο βιομηχανικό χώρο που είχε παρόμοια παραγωγή, αλλά για χρόνια ήταν κλειστός και επαναλειτούργησε το εργοστάσιο. Όταν επέστρεψαν έπρεπε να «βάλουν όλοι πλάτη» αφού είχε καεί το εργοστάσιο και έπαθε ζημιά η επιχείρηση. Άσχετα εάν  η εταιρία πήρε την μεγαλύτερη αποζημίωση στην ασφαλιστική ιστορία της χώρας μας.

https://komotinicitynews.wordpress.com/2012/02/16/alfa-beta-roto-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B6%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CE%B8-258-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E/

Τα «ωραία» συνεχίστηκαν

https://komotinicitynews.wordpress.com/2012/01/11/e%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B1%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B2eta-roto-%CE%B5%CE%B9%CF%87%CE%B5-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CE%BF-26%CF%87%CF%81%CE%BF/

και ξανά

http://thrakilive.blogspot.com/2012/02/alfa-beta-roto.html

μέχρι που το τμήμα Επιθεώρησης Κέρδους των αφεντικών (ΣΕΠΕ) και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής αποφάσισαν να επέμβουν. Καλά μην τρελαθείτε κιόλας απλά έκανα έλεγχο και συστάσεις.

Η κατάσταση τώρα στο εργοστάσιο της Alfa Beta Roto είναι η εξής 30 ευρώ μεροκάματο οι ανύπαντροι, 33 οι παντρεμένοι. Χωρίς προσαυξήσεις νυχτερινών, χωρίς προσαυξήσεις Σαββάτου ή Κυριακής. Η τελευταία απόλυση που μάθαμε έγινε επειδή ο εργαζόμενος στην προτροπή να τρέξει πιο γρήγορα την μηχανή και αστειευόμενος είπε: «Όσο με πληρώνουν τόσο τρέχω την μηχανή»

Και το δράμα των εργατών συνεχίζεται.

Στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας οι εργαζόμενοι και εκεί είναι σε άθλια κατάσταση αφού το ελληνικό δημόσιο μέσω της ΑΤΕ εμποδίζει τις ξένες επενδύσεις στην περίπτωση των ΕΝΚΛΩ

http://www.fmvoice.gr/Corporations/Corporations/%CE%97-ATE-Leasing-%CE%AD%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%95%CE%9D%CE%9A%CE%9B%CE%A9/19-18572.html

Στα Κλωστήρια Ροδόπης οι εργαζόμενοι ήδη έχουν πάρει όλη ην κανονική άδεια του έτους υποχρεωτικά και είναι αντιμέτωποι με την εκ περιτροπής εργασία και την επιχειρησιακή σύμβαση.

Στην ΕΤΠΑ Packaring η εργοδοσία μέσω των ανθρώπων της και όχι μόνο, απειλεί με απόλυση τους εργαζόμενους ώστε να διαγραφούν από το ταξικό σωματείο που υπάρχει στην επιχείρηση. Το συγκεκριμένο σωματείο από την αρχή της λειτουργίας του, χάλασε την σούπα του βιομήχανου Ντρενογιάννη αφού ζήτησε την εφαρμογή της ΣΣΕ (πολλά πράγματα εν έτη 2012 δεν είναι αυτονόητα σύντροφοι) αλλά και πολλά άλλα υπέρ των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό είναι και το θέμα που δημιούργησε με την αδικία που συντελούταν όλα τα χρόνια της λειτουργίας της επιχείρησης, εις βάρος των μουσουλμάνων εργαζόμενων και είχε να κάνει με την αλλαγή των αδειών των θρησκευτικών εορτών. Και εκεί πάλι άνθρωπος του αφεντικού μουσουλμάνος λειτούργησε προδοτικά και ζήτησε χωρίς καμιά νομιμοποίηση να συνεχίσει να συντελείτε η αδικία. Αποκορύφωμα της επίθεσης της εργοδοσίας ήταν η απόλυση της Γεν. Γραμματέας του σωματείου με φθηνές δικαιολογίες και μετά από παρέμβαση του σωματείου για την ορθή καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων. Παρά τις καταγγελίες του Σωματείου, του Εργατοϋπαλληλικού κέντρου Κομοτηνής, της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου και παρά την γνωμοδότηση του ΣΕΠΕ

http://mnimoniakos.blogspot.com/2012/01/blog-post_9779.html

http://fonirodopis.gr/press/?p=36980

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6614690&publDate=28/12/2011 και πάλι συγνώμη για την παραπομπή στον Ριζοσπάστη

Η Γεν. Γραμματέας προσέφυγε στην δικαιοσύνη και με ασφαλιστικά μέτρα επέστρεψε στην δουλειά.

http://somatio-etpa.blogspot.com/2012/04/blog-post_17.html

Ακόμη και μετά από αυτό, η εργοδοσία δεν διστάζει ακόμη και τώρα να παρανομεί βάζοντας την Γεν. Γραμματέα του επιχειρησιακού σωματείου να κάνει χειρονακτικές δουλειές με διαλυτικά (είναι υπάλληλος γραφείου) προκειμένου να την πιέσει να παραιτηθεί.

Όπως καταλάβατε σύντροφοι, και όποιος διάβασε το άρθρο μου θα κατάλαβε πως κανένας πούστης δεν ενδιαφέρεται για την βιομηχανική περιοχή που παλαιοτέρα είχε  12.000, 15.000, 17.000, ακόμη και 20.000 εργάτες ενώ τώρα έχει μόνο 800 (το αρχικό νούμερο μεταβάλλεται ανάλογα με το κόμμα που κάνει την αναφορά)

Δεν τους ενδιαφέρουν ούτε οι άντρες, ούτε οι γυναίκες, ούτε οι συνδικαλιστές, ούτε τα σωματεία, ούτε οι νόμοι, ούτε η τοπική κοινωνία, ούτε τίποτα άλλο παρά τα κέρδη των βιομηχάνων.

Αυτά τα λίγα από την ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνή για την οποία πολλοί λένε πολλά αλλά κάνεις δεν κάνει τίποτα.

Υ.Γ. πρέπει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με την περίπτωση της Shelman (εργοδότης) που η απόφαση για τα ασφαιστικά μέτρα βγήκε σε μιά μέρα, η απόφαση για την Συνδικαλίστρια (εργαζόμενη) βγήκε σε τέσσερεις μήνες ! ! !

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1395175

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: