Απελαύνουν τον δημοσιογράφο Νίκο Άγκο επειδή δεν συμπλήρωσε τα απαιτούμενα ένσημα

«Έχετε 30 ημέρες να εγκαταλείψετε τη χώρα. Η άδεια παραμονής σας δεν ανανεώθηκε γιατί δεν συμπληρώσατε τα απαιτούμενα ένσημα». Η διατύπωση ίδια, οι ζωές όμως που διαλύει κάθε φορά όλο και περισσότερες. Αυτή τη φορά το έγγραφο έφτασε στον αλβανικής καταγωγής δημοσιογράφο, επί 21 χρόνια κάτοικο της χώρας μας και παλιό συνεργάτη της «Αυγής», Νίκο Άγκο, σοκάροντας τον ίδιο αλλά και Έλληνες και ξένους συναδέλφους του, προκαλώντας ταυτόχρονα κύμα αλληλεγγύης στα social media.

Ο δημοσιογράφος Νίκο Άγκο, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και γνωστός για τα ρεπορτάζ του και τη δράση του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα προβλήματα των μεταναστών, απειλείται με απέλαση καθώς δεν μπόρεσε να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων κατά το έτος 2007-2008, περίοδο κατά την οποία αντιμετώπισε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον ανάγκασε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, την οποία ακολούθησε ένας χρόνος ανάρρωσης.

«Την ιατρική γνωμάτευση και όλα τα δικαιολογητικά που εξηγούν την κατάσταση αυτή, τα κατέθεσα μαζί με τα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας παραμονής, αλλά δεν ελήφθησαν υπ’ όψη» διευκρινίζει στην «Αυγή». Η μόνη νομική διαδικασία στην οποία μπορεί να καταφύγει ο συνάδελφος είναι μια διαδικασία που η εκδίκασή της μπορεί να κρατήσει ακόμα και 4 με 5 χρόνια, θέτοντάς τον σε μια ιδιότυπη κατάσταση ομηρείας, καθώς δεν θα μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό, ενδεχόμενο ιδιαιτέρως προβληματικό για έναν δημοσιογράφο. Στην ιδιότυπη αυτή ομηρεία προστίθεται και το γεγονός ότι δεν θα μπορεί να κάνει αίτηση για απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας, όπως σκόπευε, αλλά και οι συνέπειες που αυτό έχει και στις δύο κόρες του 17,5 και 18,5 ετών, οι οποίες επίσης δεν μπορούν να κάνουν αίτηση για απόκτηση υπηκοότητας, αφού ο πατέρας τους δεν έχει πια άδεια παραμονής. Πρέπει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 5 μηνών, ενώ η δεύτερη γεννήθηκε εδώ και καμία δεν μιλά καν αλβανικά.

«Δεν θέλω ειδική μεταχείριση, θέλω να πάω με τη νόμιμη οδό, όπως πάντα. Η δική μου περίπτωση διαφέρει γιατί εγώ έχω φωνή και φωνάζω και για τους χιλιάδες μετανάστες, που εξαιτίας της σύνδεσης των ενσήμων με την άδεια παραμονής και της κρίσης, χάνουν τις άδειές τους ακόμα και μετά από 20-30 χρόνια» επισημαίνει μιλώντας στην «Α».

http://avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=689749

Αξίζει να σημειωθεί πως για το θέμα, που απασχολεί πολλούς μετανάστες, γίνονται παρεμβάσεις από πολιτικούς φορείς χωρίς κανένα αποτέλεσμα για την ώρα. Ήδη πολλοί έφυγαν από τη χώρα με την ίδια αιτιολογία μην έχοντας άλλη επιλογή. Είναι αξιοσημείωτο πως ενώ δικαιούνται πολλοί  επιδόματος ανεργίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πολλών ακόμη κοινωνικών παροχών έχοντας καταβάλει τις εισφορές που αναλογούν, είναι αναγκασμένοι να φύγουν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: