Εξελίξεις στην «Ελευθεροτυπία»

Η δημοσιοποίηση της προσπάθειας έκδοσης εφημερίδας από μερίδα συντακτών της σε μέσα ηλεκτρονικής ενημέρωσης πυροδότησε ψήφισμα της συνέλευσης των εργαζομένων, δείτε προηγούμενη ενημέρωση εδώ. Το ψήφισμα είναι το παρακάτω:

«Η συνέλευση των εργαζομένων στην Χ.Κ Τεγόπουλος ( Ελευθεροτυπία, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και enet.gr) ενέκρινε με ψήφους 137 υπέρ, 8 κατά και 14 λευκά, ψήφισμα, μετά από πρόταση συναδέλφων, που αναφέρει τα εξής:

-Ανεξάρτητα αν κάποιοι από εμάς είμαστε σε απεργία ή σε επίσχεση εργασίας, καθώς και αν ήμασταν υπέρ της πρόσθετης ή της κύριας παρέμβασης στην αίτηση της Χ.Κ. Τεγόπουλος για υπαγωγή στο άρθρο 99, θεωρούμε ότι οι τίτλοι τέλους για την Ελευθεροτυπία δεν έχουν πέσει ακόμα και ότι όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις των συνελεύσεων μας σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις μας, επιθυμία μας είναι να βρεθεί τρόπος για να καταστεί ξανά βιώσιμη η επιχείρηση.

-Σε ότι αφορά τα δημοσιεύματα που θέλουν μερίδα συντακτών της «Ε» και της «Κ.Ε.» (50-80 σε σύνολο 700-800 εργαζομένων) να προχωρούν στην έκδοση νέας εφημερίδας δηλώνουμε πως θεωρούμε αναφαίρετο το δικαίωμα στην ελευθερία της έφρασης και του λόγου. Επειδή όμως το εν λόγω εγχείρημα παρουσίαζεται στον ηλεκτρονικό κυρίως τύπο ως «η συνέχεια» της Ελευθεροτυπίας, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν αρκούν οι όποιοι συμβολισμοί και παραλληλισμοί προκειμένου να υφαρπάξει μια μερίδα συντακτών την ιστορία της εφημερίδας. Η ιστορία της Ελευθεροτυπίας ανήκει στους χιλιάδες εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων που πέρασαν απ’ αυτήν στα 37 χρόνια της ιστορίας της και πρωτίστως στα εκατομμύρια των αναγνωστών της που μας τιμούν απ’ το υστέρημά τους όλα αυτά τα χρόνια. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως το νέο «εγχείρημα» γεννιέται, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, πάνω στην πλάτη του απεργιακού μας αγώνα και, το χειρότερο απ’ όλα, εκμεταλλεύεται τη δυναμική των δύο απεργιακών φύλλων που βγήκαν έπειτα από αποφάσεις της συνέλευσης των εργαζομένων στην Χ.Κ.Τεγόπουλος.

-Οι εργαζόμενοι δηλώνουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας στο τυπογραφείο, την εμπορική διεύθυνση, το λογιστήριο, το αρχείο και τα άλλα τμήματα της Χ.Κ.Τεγόπουλος. Μαζί ξεκινήσαμε αυτό τον αγώνα, μαζί θα τον τελειώσουμε.»

http://ekprosoposeleftherotypias.blogspot.com/

 

Κάποιοι από τους απεργούς δημοσιογράφους υποστηρίζουν πως πρέπει να πάρει θέση η ΕΣΗΕΑ και ο πρόεδρος Τρίμης για το θέμα, προσθέτοντας πως μεταξύ των 70-80 υπάρχουν ακόμη και συνταξιούχοι, ενώ επιχειρείται η εμφάνιση συνεταιριστικού νέου φύλου σαν συνέχεια της «Ελευθεροτυπίας».

Στο παραπάνω μπλοκ, έχει μπει ένα σχόλιο που βάζει τα θέματα σε άλλη βάση:

Αυγή Μ. Πλατσή 
ΕΙΚΟΝΑ ΣΟΥ ΕΙΜΑΙ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΑΙ ΣΟΥ ΜΟΙΑΖΩ…

Επέλεξα να μη μετάσχω σε κανένα σχεδιαζόμενο εγχείρημα, είτε έντυπο είτε ηλεκτρονικό – όπως δεν μετείχα και στα δύο λεγόμενα απεργιακά φύλλα, έχοντας εκθέσει τις αντιρρήσεις μου γι’ αυτά στη συνέλευση συντακτών, αλλά και σε γ.σ. όλων των εργαζομένων.

Ωστόσο, θεωρώ απαράδεκτο το ψήφισμα αυτό, που χαρακτηρίζει ως «γέννημα στην πλάτη του απεργιακού αγώνα» το εγχείρημα κάποιων συναδέλφων.

Απαράδεκτο, επειδή μετατοπίζει το πρόβλημα των εργαζομένων της συγκεκριμένης επιχείρησης: από την ΟΜΗΡΕΙΑ των ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ επί 10 μήνες εργαζομένων σε ένα (κατ’ επιλογήν από την ίδια την ιδιοκτησία του) νεκρό σώμα, το ψήφισμα μεταθέτει το πρόβλημα σε έναν εμφύλιο ανάμεσα σε συναδέλφους.

Διότι ο απεργιακός αγώνας αυτός εδώ και μήνες έχει ατονήσει. Όχι επειδή κάποιοι δοκιμάζουν το άλφα ή το βήτα εγχείρημα… Ούτε επειδή κάποιοι άλλοι θεωρούν πως οι πρώτοι «υφαρπάζουν» την ιστορία της εφημερίδας… (Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι κανένα παρελθόν, όσο ηρωικό κι αν υπήρξε, δεν κληροδοτείται με κανέναν τρόπο ούτε χαρακτηρίζει το παρόν.)

…Αλλά επειδή η ιδιοκτήτρια της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ σε καμία στιγμή των 10 αυτών μηνών που προηγήθηκαν δεν έδειξε έμπρακτα πως ενδιαφέρεται για τη ζωή της επιχείρησής της. Και (ως αποτέλεσμα αυτού) επειδή δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία ανάμεσά μας τόσο ως προς τους στόχους αυτού του αγώνα όσο (και κυρίως) ως προς την αναγκαιότητά του.

Όταν ακόμα και σήμερα υπάρχει κόσμος που διερωτάται γιατί δεν γυρίζουμε πίσω να δουλέψουμε, έστω και απλήρωτοι…

Όταν ακόμα και σήμερα υπάρχουν συνάδελφοι που θεωρούν ότι η εκδότρια «θέλει αλλά δεν μπορεί» και ελπίζουν σε θαύματα…

Όταν ακόμα και το αυτονόητο (η πρώτιστη υποχρέωση των εκπροσώπων όλων των εργαζομένων) να κληθούν οι νομικοί μας σύμβουλοι αμέσως μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης για την ενημέρωσή μας και τη λήψη αποφάσεων επί του πρακτέου και βάσει των νέων δεδομένων, αντί ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ σήμερα, αιτήθηκε να μπει σε ψηφοφορία(!)…

Όταν ακόμα και τώρα, έπειτα από τόσα κείμενα που γράφτηκαν και τόσους λόγους που εκφωνήθηκαν στο όνομα της ενότητας και της αλληλεγγύης, οι περισσότεροι από μας παραμείναμε δέσμιοι στο προσωπικό μας πρόβλημα, ξεκομμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία που μαστίζεται με ίδια ή/και χειρότερα δεινά…

…Σημαίνει πως ο μόνος αγώνας που μπορεί να συνεχιστεί είναι η διεκδίκηση των οικονομικών απαιτήσεών μας. Τα υπόλοιπα είναι απλώς μικροκοινωνικοί διαξιφισμοί, απόλυτα ανάλογοι και σε πλήρη συνάφεια με την εικόνα της τρέχουσας πολιτικής κολυμπήθρας των ψευδαισθήσεων.

 

Ενα ακόμη ψήφισμα των εργαζόμενων δίνει άλλη κατεύθυνση στο θέμα:
Η συνέλευση των εργαζομένων στην Χ.Κ Τεγόπουλος (30-5-2012) με ψήφισμά της:

-Καλεί τα συνδικαλιστικά σωματεία (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, Ομοσπονδία Λιθογράφων) να ζητήσουν άμεσα από το υπουργείο Εργασίας να συγκαλέσει τριμερή επιτροπή (υπουργείο, Χ.Κ.Τεγόπουλος , εργαζόμενοι) προκειμένου η διοίκηση της εταιρείας να ενημερώσει για τα σχέδιά της σχετικά με το μέλλον της και το μέλλον των εργαζομένων, μετά την απόρριψη της αίτησης υπαγωγής της στο άρθρο 99. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα. Η συνέλευση επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα, Τετάρτη 30 Μαϊου και παρότι έχουν περάσει πέντε μέρες από την ημέρα που έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου για την απόρριψη της αίτησης (εννοεί την ένταξη στο άρθρο 99), η διοίκηση δεν έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους για τα σχέδιά της. Η συνέλευση ζητά αυτό να γίνει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα :

-Αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία ( καταψήφισαν 6 εργαζόμενοι) να διερευνηθεί από τους εργασιακούς εκπροσώπους η δυνατότητα σύστασης συνεταιρισμού των εργαζομένων στην Χ.Κ Τεγόπουλος και στη συνέχεια, να ενημερωθεί η συνέλευση.

-Εξέλεξε νέα εργασιακή επιτροπή. Η νέα σύνθεση της είναι η εξης: Πάνος Σωκος, Σωτήρης Νικολόπουλος, Φώτης Παναγόπουλος, Γιάννης Μπογιόπουλος, Σωτήρης Στογιάνης, Χρήστος Ζέρβας, Βαγγέλης Καραγιώργος, Γεωργία Μυλωνάκη, Σήλια Τζανετάκη, Ευγενία Κανέλλη, Μαργιέλα Γερογιάννη, Κώστας Περδικέας, Σία Κούση, Σπύρος Κατσάτος.

-Απέρριψε με ψήφους 89 κατά, 18 υπέρ και 7 λευκά πρόταση που έλεγε: «η συνέλευση χαιρετίζει τη δικαστική απόφαση που δικαιώνει τους αγώνες μας, απορρίπτοντας την προσχηματική αίτηση της επιχείρησης για υπαγωγή στο άρθρο 99».

Advertisements

One Trackback to “Εξελίξεις στην «Ελευθεροτυπία»”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: