Παρέμβαση στο site newslab24 για το μεροκάματο των 2,5 ευρώ την ώρα

Συνεχίζοντας την καμπάνια καταγγελίας των άθλιων εργασιακών συνθηκών στα ειδησεογραφικά sites, μέλη της συνέλευσής μας επισκεφθήκαμε «χωρίς να κλείσουμε ραντεβού» τα γραφεία του site newslab24.com/newgreecetimes, της πολυεθνικής εταιρείας Crystal Cut στο Παλαιό Φάληρο.

Σε αυτόν τον ειδησεογραφικό όμιλο, τα αφεντικά έψαχναν το τελευταίο διάστημα εργαζόμενους που να προσφέρουν 7ήμερη, 6ωρη εργασία για 430 ευρώ καθαρά το μήνα (840 ευρώ μεικτά με «μπλοκάκι»). Δηλαδή εργασία για 2,5 ευρώ την ώρα, κάθε μέρα, κάθε μήνα, συνεχόμενα χωρίς προβλεπόμενο 24ωρο ξεκούρασης (αν θες ρεπό πρέπει να δουλέψεις μια μέρα 12ωρο).

Εκεί συναντήσαμε μερικές «τυχερές» τέτοιες συναδέλφισσες και τις ενημερώσαμε για τα νομικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν από την εξαρτημένη εργασία που επιτελούν, καθώς και για τις ατομικές και συλλογικές μάχες που έχουμε δώσει οι εργαζόμενοι στα sites στο πλαίσιο του γενικότερου αγώνα των εργαζομένων στα μαγαζιά των ΜΜΕ.

Στην αναφορά μας στα «βασικά» και «αυτονόητα» δικαιώματα για κάθε εργαζόμενο, το να μπορεί δηλαδή να επιβιώνει με τον μισθό του και να ξεκουράζεται πού και πού, η ευρισκόμενη στον χώρο προϊστάμενη επικαλέστηκε απλώς τα «μη κέρδη» των επιχειρήσεων και ότι «πάλι καλά που προσφέρουν δουλειά». Στη συνέχεια εισήλθε στην αίθουσα τσαμπουκαλεμένο τσιράκι το οποίο επιζητούσε να αποχωρήσουμε για να σταματήσει η αναστάτωση που προκαλέσαμε στον εργασιακό του χώρο με τις άγνωστες λέξεις που επικαλεστήκαμε: συνδικαλισμός, βασικό μισθό, σύμβαση συντακτών, ρεπό-5ήμερη εργασία, απεργία, αγώνας… Μετά την ενημέρωση αποχωρήσαμε, ενώ τυχαία (;) την ίδια στιγμή περνούσαν 2 μηχανές Δ.

Ως άνεργοι/ες που στην καλύτερη περίπτωση τo εργασιακό μας μέλλον βασίζεται σε τέτοιου είδους δουλειές, ως εργαζόμενοι/ες που η εργατική μας δύναμη υποτιμάται μέρα με τη μέρα, σε σημείο να παλεύουμε για τα βασικά υλικά μας συμφέροντα, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στα διαδικτυακά κάτεργα, με συμμάχους τους συναδέλφους/ισσες που εργάζονται σε αυτά.

Συνέλευση Εργαζομένων Ανέργων Φοιτητών MME

 

Για το κείμενο που μοιράστηκε δείτε εδώ και εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: