Θάψανε το θέμα με τα ραδιενεργά απόβλητα του Μάνεση

Σε προηγούμενο άρθρο εδώ παρουσιάστηκε η υπόθεση των αποβλήτων της Χαλυβουργίας του Μάνεση, όπου οι Ιταλοί επέστρεψαν φορτίο που βρέθηκε με ραδιενέργεια. Το φορτίο επέστρεψε στο Βόλο και η υπόθεση θάφτηκε !Το γεγονός ότι η συγκέντρωση ραδιενεργού υλικού ήταν μικρότερη των ορίων εξαίρεσης, αλλά και ότι δεν διαπιστώθηκε να υπάρχει κίνδυνος για τους εργαζόμενους , όπως και διασπορά της ρύπανσης, επισημαίνεται σε έγγραφο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του Τμήματος Ελέγχου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος που κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και το οποίο υπογράφει ο προϊστάμενος τμήματος ελέγχου- περιβάλλοντος κ. Χρ. Ποτηριάδης.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο με ημερομηνία 10-07-2012, «στο πλαίσιο προκαταρκτικού ελέγχου που διενεργήθηκε σε φορτίο τέφρας στη Χαλυβουργία Θεσσαλίας και κατόπιν επιτόπιων μετρήσεων στις προσβάσιμες επιφάνειες του φορτίου, έγινε λήψη δείγματος από το σημείο που αντιπροσώπευε την εν δυνάμει δυσμενέστερη περίπτωση.

Από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών μετρήσεων τα οποία παρουσιάζονται στο Πιστοποιητικό Μέτρησης: Α.γ./414/2040, 10/07/2012, προέκυψε ότι στο εν λόγω δείγμα υπάρχουν ίχνη Cs-137 (εννοεί Καίσιο 137-οι συντάκτες λοιπόν γωρίζουν για την υπόθεση) η συγκέντρωση των οποίων είναι μικρότερη των ορίων εξαίρεσης (10Βq/g, Ελληνικοί κανονισμοί Ακτινοπροστασίας ΦΕΚ 216Β, 5/3/2011, Οδηγία 96/29/EURATOM 31/5/1996).

Οι μετρήσεις και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν. Επιπροσθέτως, διενεργήθηκαν μετρήσεις ραδιενέργειας περιβάλλοντος στο πλοίο, το λιμάνι και τη βιομηχανία όπου και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε ούτε διασπορά της ρύπανσης ούτε ραδιολογικός κίνδυνος για τους εργαζόμενους και το κοινό καθώς και οι μετρήσεις δεν έδειξαν κάτι πλέον του φυσικού υποβάθρου».

Παρέμβαση του Δ. Βόλου
Στο μεταξύ, τη σοβαρή και ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τον εντοπισμό ραδιενεργού φορτίου σε πλοίο, ζητεί όπως αναφέρεται σε έγγραφο η Δημοτική Αρχή Βόλου από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε) και την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζεται ότι , υπήρξε επερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου και επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» κ. Κώστα Πουλάκη προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, για τη διακίνηση ραδιενεργών αποβλήτων από το Βόλο σε ειδικό εργοστάσιο διαχείρισης και επεξεργασίας στην Ιταλία, μέσω του λιμανιού της πόλης, και το πρόβλημα που προέκυψε με το συγκεκριμένο φορτίο αποβλήτων και τον εντοπισμό Καισίου – 137 «δύο με τρεις φορές πάνω από το κατώτερο όριο».

Ο Δήμος Βόλου, μέσω του αρμοδίου Αντιδημάρχου Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής κ. Νίκου Μόσχου, απέστειλε σχετικό έγγραφο στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε) καθώς και στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, από τους οποίους ζητάει τη σοβαρή και ουσιαστική διερεύνηση των αναφερομένων θεμάτων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

O Δήμος Ρήγα Φεραίου
Την άμεση παρέμβαση της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης περιβάλλοντος ζητεί με επιστολή του και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, προκειμένου να διερευνήσει το ζήτημα του ραδιενεργού φορτίου που μεταφέρθηκε από εργοστάσιο της Χαλυβουργίας προς την Ιταλία μέσω του λιμανιού του Βόλου.

Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου υπογράμμισε πως ο Δήμος παρακολουθεί το ζήτημα το οποίο έχει ιδιαίτερη περιβαλλοντική διάσταση. Επικοινωνήσαμε ήδη με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να διερευνηθεί το ζήτημα σε όλες τους τις πλευρές. Με ψυχραιμία και προσεκτικές κινήσεις θα παρακολουθούμε το θέμα και πιέζουμε ήδη προς κάθε κατεύθυνση, ώστε το τοπίο να ξεδιαλύνει προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

To ΠΑΜΕ Μαγνησίας
Το ΠΑΜΕ Μαγνησίας σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «τα ραδιενεργά απόβλητα που αυτή τη στιγμή – όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι – βρίσκονται έκθετα, σε κοινή θέα, στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στο Βελεστίνο έχουν κάνει δυο φορές «ταξίδι» στην πόλη του Βόλου σε κοινά σακιά. Τα έχουν φορτώσει και ξεφορτώσει δυο φορές εργαζόμενοι στο εργοστάσιο και το λιμάνι, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, αγνοώντας τι επικίνδυνο φορτίο ακουμπάνε, εισπνέουν και μεταφέρουν στους δρόμους της πόλης».

Την ίδια ώρα, σε συνέχεια της χθεσινής επερώτησης που κατέθεσε προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, κ.κ. Αγοραστό και Κοπάνα, ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κώστας Πουλάκης, έδωσε στη δημοσιότητα νέο έγγραφο ζητώντας νέες απαντήσεις.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, «θεωρούμε ότι η απάντηση της εταιρίας δεν μας καλύπτει. Ούτε εμάς και – ελπίζουμε – ούτε την περιφερειακή αρχή. Εμμένουμε στην επερώτησή μας και καλούμε τον Περιφερειάρχη να αναλάβει άμεσα όλες τις αναγκαίες, θεσμικές και πολιτικές, πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση της υγείας των εργαζομένων στην επιχείρηση και στο λιμάνι, και συνολικά των πολιτών, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος της Μαγνησίας, ακόμα και πέραν των τυπικών αρμοδιοτήτων του, καθώς για ένα τόσο σοβαρό θέμα απαιτείται αποφασιστικότητα και συστράτευση της τοπικής κοινωνίας και των – αιρετών τουλάχιστον – φορέων της.»

http://www.magnesianews.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: