«Χαλυβουργία», εξακολουθεί το παιχνίδι με τα ραδιενεργά απόβλητα και το κλείσιμο του εργοστασίου λόγω της απεργίας

Να κατευνάσει την ανησυχία που δημιουργήθηκε από την αποκάλυψη ότι ραδιενεργό φορτίο παραμένει στην αυλή του εργοστασίου στο Βελεστίνο επιχείρησε η Ελληνική Χαλυβουργία με δήλωση της εκπροσώπου της κ. Στάθη. Σε δήλωσή της που φιλοξενεί η εφημερίδα «Θεσσαλία» αναφέρει ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, τόσο για το προσωπικό του εργοστασίου, όσο και για τον πληθυσμό της περιοχής». Η ίδια δήλωσε άγνοια για το πού βρισκόταν προχτές το φορτίο. Οι εργαζόμενοι, πάντως, γνωρίζουν ότι μέχρι και χτες το φορτίο παρέμενε στην αυλή του εργοστασίου και συγκεκριμένα σε χώρο δεξιά από την κεντρική είσοδο.  Σύμφωνα με δήλωση του προϊσταμένου του τμήματος Ελέγχου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας δρ Κ. Ποτηριάδη, «από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών μετρήσεων, τα οποία παρουσιάζονται στο Πιστοποιητικό Μέτρησης, προέκυψε ότι στο εν λόγω δείγμα υπάρχουν ίχνη Cs 137 (καίσιο), η συγκέντρωση των οποίων είναι μικρότερη των ορίων εξαίρεσης (10 Βq/gr ελληνικοί κανονισμοί ακτινοπροστασίας)». Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΕΑΕ μέτρησε 1,55 Bq/gr.

Προκύπτει έτσι αντίφαση από την μέτρηση που έκανε η αντίστοιχη επιτροπή στη Σαρδηνία η οποία σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μέτρησε 3,7 Bq/g και για αυτό η εταιρία Portovesme αρνήθηκε να παραλάβει το φορτίο το οποίο και επιστράφηκε στο Βόλο. Ερωτηματικό προκύπτει και από την αναφορά στο όριο των 10 Bq/g που αναφέρει ο κ. Ποτηριάδης, όταν έχει ήδη γίνει γνωστό ότι το όριο για τον χάλυβα δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,5 Bq/g.

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6944055&publDate=12/7/2012

Ωστόσο, ο Μάνεσης έχει οργανώσει μια σιχαμένη επίθεση ενάντια στους απεργούς. Μέσα από ένα άρθρο-φωτοτυπία που μοιράστηκε παντού και αναδημοσιεύτηκε ακόμη και από έγκριτα μέσα απειλεί πως θα κλείσει το εργοστάσιο του Ασπρόπυργου. Το αναδημοσιεύουμε εδώ απλά και μόνο για γνώση:

Προσοχή ακολουθεί κατασκευασμένο δημοσίευμα:

Μετά από πολύμηνους δύσκολους, επίμονους και επίπονους αγώνες, οι συνδικαλοπατέρες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ τα κατάφεραν. Έβαλαν οριστικά λουκέτο στη Χαλυβουργία Ελλάδος και 400 οικογένειες – που τις παραμύθιαζαν – θα μείνουν τελικά στο δρόμο, χωρίς δουλειά! Η οριστική απόφαση για λουκέτο στη Χαλυβουργία λήφθηκε οριστικά από την διοίκηση, η οποία καταθέτει αίτηση για τη διακοπή των εργασιών της.
Εκπρόσωπος του ομίλου Μάνεση σε συνάντηση που θα γίνει στο υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει την απόφαση του Ομίλου να κλείσει οριστικά τις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Ελλάδος και ότι:

– Θα φροντίσει, παρά την αδυναμία που προκαλεί η κρίση, για την απασχόληση όλων των σήμερα εργαζομένων στο συγκρότημα.

– Δεν πρόκειται να επαναπροσλάβει όσους χρειάσθηκε να χάσουν τις θέσεις εργασίας για την διατήρηση των προϋποθέσεων εξυγίανσης της χαλυβουργικής μονάδος.

Τα «επαναστατικά στρατόπεδα» των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατάφεραν αυτό που έγινε και στο ALTER. Να μπει οριστικό λουκέτο, χωρίς να υπάρχει ελπίδα για τους εργαζόμενους να δουν φράγκο τσακιστό.

Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3, η Ελένη Καταβάτη, πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα στη Χαλυβουργία, οι εργαζόμενοι είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων που κατανόησαν, όπως είπε, το πρόβλημα πλην του κ. Λαφαζάνη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Καταβάτη είπε πως ο κ. Λαφαζάνης τάχθηκε υπέρ των αποφάσεων του σωματείου που κρατά κλειστό το εργοστάσιο παρά την δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απεργία.

Ζήτησε τέλος την παρέμβαση εισαγγελέα για να ανοίξει το εργοστάσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαλυβουργικός όμιλος Μάνεση είχε, πριν από τον επί ένα χρόνο περίπου επιθετικό… αγώνα καταλήψεων των συνδικαλιστών, συγκεκριμένο πρόγραμμα εξυγίανσης του ομίλου και συντήρησης του μέσα στην κρίση με πολύπλευρες δραστηριότητες.

Η εμπλοκή όμως του προγράμματος στην αντίδραση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ανέτρεψε τόσο την εφαρμογή του όσο και την παρακολούθηση της ευρύτερης στρατηγικής που εφαρμόζουν και οι άλλοι χαλυβουργικοί όμιλοι της χώρας για να αντιμετωπίσουν τις “επιθέσεις” στο κόστος παραγωγής από τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις της τιμής του ρεύματος του κρατικού μονοπωλίου της ΔΕΗ.

http://planet-greece.blogspot.com/2012/07/blog-post_4495.html

Με απλά λόγια, η Καταβάτη δεν εκπροσωπεί κανέναν πέρα από το Μάνεση.

Το παραπάνω κείμενο χωρίς καμία αναφορά σε κάποιο επίσημη ενημέρωση ή ανακοίνωση, λέει γενικόλογα  πως μέσα στη βδομάδα κατατίθεται από την επιχείρηση αίτημα για μαζικές απολύσεις και κλείσιμο του εργοστασίου.

Το «σενάριο» αυτό έδωσε -όπως ήταν αναμενόμενο- υλικό στα «παπαγαλάκια» του Μάνεση και του κάθε Μάνεση να εξαπολύσουν νέα επίθεση στους απεργούς, αναπαράγοντας το γνωστό ψέμα ότι οι αγώνες κλείνουν τις επιχειρήσεις (όπως ο τηλεοπτικός ΣΚΑΪ, το αδερφό τσιράκι της Καταβάτη). Ο στόχος τους προφανής: να υποταχθούν οι εργάτες σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση που δέχονται σε κάθε πλευρά της ζωής τους, αλλά και να κρυφτεί ότι αυτός που κλείνει τα εργοστάσια και αυξάνει την ανεργία δεν είναι άλλος από την ένταση του ανταγωνισμού και το κυνήγι του κέρδους, τα συμφέροντα κάθε εργοδότη. Γι’ αυτό και τα «λουκέτα» κλειδώνουν το ένα μετά το άλλο σε μια σειρά μονάδες όπου όχι μόνο δεν κουνιέται φύλλο, αλλά και σε μονάδες που -με βάση τις λαϊκές ανάγκες- θα έπρεπε να ενισχυθούν και όχι να κλείνουν.

Αυτό που πολλοί δεν έχουν καταλάβει είναι το γεγονός πως ο Μάνεσης είναι στριμωγμένος πολύ άσχημα !!

Από τη μία, τα ευρήματα για ραδιενέργεια μπορεί να είναι αιτία να κλείσει το εργοστάσιο του Βόλου, έστω και για ένα διάστημα, αναστέλλοντας τελείως την παραγωγή χάλυβα, κρατιέται μόνο από τα «πιστοποιητικά» που του παρέχει η ΕΕΑΕ για μειωμένες μετρήσεις, αλλά η κοινωνία του Βόλου είναι ανάστατη.

Από την άλλη, δεν κλείνει έτσι απλά μια ακριβή βιομηχανική μονάδα που ήταν κερδοφόρα όσο λειτουργούσε, και σταμάτησε εξαιτίας της απεργίας. Εκείνο που δεν παλεύεται από το Μάνεση είναι η μικρή υπαναχώρηση που έκαναν οι απεργοί ζητώντας να επαναπροσλάβει τους 40 απολυμένους κι όχι το σύνολο, για τους υπόλοιπους πρότειναν να προσληφθούν ξανά μετά από μερικούς μήνες. Η διαπραγμάτευση στην τριμερή είναι δύσκολη και γι αυτό δεν έχει παει στις περισσότερες, ενώ σε όσες πήγαν εκπρόσωποί του δεν είπαν κάτι καινούργιο.

Update: Στο πάντα πρόθυμο κανάλι του ΣΚΑΙ ακούστηκε η Καταβάτη και πάλι να καταφέρεται εναντίον της απεργίας.

http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=230510

Ακούστε την εδώ μεταξύ 7:00 και 10:42

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s