Το ΚΚΕ και οι συνδικαλιστές του σταμάτησαν την απεργία στην Αγροτική Τράπεζα

Σε προηγούμενη ανάρτηση εδώ είχαμε δει το «Ριζοσπάστη» να καταγγέλει την πρόταση συνδικαλισταράδων άλλων παρατάξεων να προσπαθούν να σταματήσουν την απεργία. Δεν πέρασαν ούτε 5 μέρες και οι συνκαλιστές του ΠΑΜΕ πέρασαν δική τους πρόταση γιαπαύση των απεργιών !!

Πλέον οι συνδικαλιστές του Περισού εξελίσσονται σε πολύ κακούς συμβούλους εργατικών αγώνων.

Με απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα, σταματούν οι 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ οι συνάδελφοι που δεν έχουν υπογράψει τη σύμβαση πρόσληψης στην Πειραιώς, καλούνται να την υπογράψουν.

Στην πρόταση της ΕΣΑΚ, που υπερψηφίστηκε, (57 ψήφοι), περιλαμβάνονται τα εξής :

ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΙΠΟΤΑ

Χαιρετίζουμε το 10ήμερο απεργιακό αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ.

Είμαστε νικητές γιατί δείξαμε αντοχή, πήραμε πρωτοβουλίες, οργανώσαμε τον αγώνα μας συλλογικά.

Την πολιτική ευθύνη για την έκβαση αυτού του αγώνα την έχει η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΑΤΕ.

Με δική τους ευθύνη και συμμετοχή το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων οδηγήθηκε στην υπογραφή των συμβάσεων.

Με βάση αυτό δεν ισχύει η απόφαση του Συλλόγου για τη μη υπογραφή των συμβάσεων.

Μπαίνουμε ξανά στη δουλειά με το κεφάλι ψηλά, με τη δική μας θέληση και απόφαση και συνεχίζουμε με άλλες μορφές τον αγώνα.

·               Δεν νομιμοποιούμε την πώληση – χάρισμα της ΑΤΕ.

·               Δεν νομιμοποιούμε τα αποτελέσματα των εκβιασμών στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

·               Τροποποίηση του καταστατικού του ΣΕΑΤΕ με πανελλαδική ψηφοφορία και εκλογές.

Διεκδικούμε από κυβέρνηση και εργοδοσία

·               Να αφαιρεθούν οι δυσμενείς όροι της σύμβασης (μεταθέσεις, μονομερείς μεταβολές κλπ).

·               Ένταξη με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (όχι ως νεοπροσλαμβανόμενοι).

·               Την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για όσους αποχωρήσουν.

·               Έκδοση υπουργικών αποφάσεων τώρα για τη ρύθμιση συνταξιοδοτικών ζητημάτων (όρια συνταξιοδότησης, εφάπαξ κλπ).

·               Διατήρηση του ΤΥΠΑΤΕ.

Οργανωτικά

Μέχρι να γίνουν οι εκλογές συγκρότηση επιτροπών αγώνα στην Αττική και κατά περιφέρεια για να μη βρεθούν οι εργαζόμενοι απροετοίμαστοι. Φτάνει η εγκατάλειψη των εργαζομένων στην περιφέρεια.

Μορφές πάλης

·               Παράσταση στη ΔΑΔ τη Δευτέρα 13/8 να διασφαλίσουμε ότι οι συνάδελφοι που θέλουν να υπογράψουν και ότι θα δοθεί παράταση για όσους έχουν θέματα συνταξιοδότησης – παράσταση στο Υπ Εργασίας

·               Οι επιτροπές και οι γενικές συνελεύσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να αποφασίζουν με σχέδιο τα υπόλοιπα βήματα και μορφές (συλλαλητήρια, παραστάσεις, απεργίες, καταλήψεις κλπ)

·               Συντονισμός με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, μικροαγρότες και μικρομεσαίους.

Οι υπόλοιπες προτάσεις που κατατέθηκαν, της ΔΑΚΕ, της Συσπείρωσης και της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας, μειοψήφισαν.

———-

ΠΡΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σαββάτου αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ. να κινήσει τις διαδικασίες τροποποίησης του Καταστατικού του ΣΕΑΤΕ, που προβλέπονται στο άρθρο 22, μέσω πανελλαδικής ψηφοφορίας, που θα καθορίσει το ίδιο.

———-

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Νο 2

13-8-2012

Στην ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σαββάτου, επιχειρήθηκε, για την διευκόλυνση της ενημέρωσης των συναδέλφων μια κωδικοποίηση των ζητημάτων, που σχετίζονται με την απόλυσή μας από την ΑΤΕ και την πρόσληψή μας στην Πειραιώς η οποία θα γίνει προσπάθεια να αποτυπωθεί στο παρόν κείμενο, όσο το δυνατόν πληρέστερα.

Λειτουργία Τράπεζας. Από την πρώτη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της τράπεζας Πειραιώς γνωστοποίησαν στο Προεδρείο του ΣΕΑΤΕ, πως επιχειρηματική τους επιλογή είναι να κρατήσουν και να λειτουργήσουν την ΑΤΕbank αυτόνομη, με την ονομασία της, το δίκτυό της, το προσωπικό της, τις κεντρικές της υπηρεσίες και τα προϊόντα της. Μίλησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, (ετών), που δεν προσδιόρισαν, όμως, επακριβώς.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

1. Απόλυση. Πρέπει να γίνει αποδεκτή με την «επιφύλαξη παντός δικαιώματός μας», επειδή υπάρχουν σε εκκρεμότητα θέματα, (αποζημίωση, άδειες κλπ), καθώς επίσης και νομικά μετέωρες κινήσεις, (π.χ. διάθεση εργαζομένων στην Πειραιώς στις 30/7, ενώ φέρονται απολυμένοι στις 27/7), πράγματα που θα επιφέρουν πιθανές προσφυγές, είτε σε συλλογικό, είτε σε ατομικό επίπεδο.

Ο σ. Αμούντζιας μετέφερε πληροφόρηση από τον εκκαθαριστή, πως ο υπουργός οικονομικών υπέγραψε απόφαση για την αποζημίωση, η οποία δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα, αλλά φέρεται να προβλέπει πλήρη αποζημίωση, για όλους τους απολυθέντες, η οποία, όμως, θα καταβληθεί κατά 50%, τώρα και το άλλο μισό θα πάει στο τέλος της εκκαθάρισης.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει καμιά επίσημη διαβεβαίωση, για το ακριβές περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης για την αποζημίωση.

Απ΄ ό,τι φάνηκε στην τελευταία συνάντηση με τον εκκαθαριστή, (Παρασκευή 10/8) θα υπάρξει απόλυση ΟΛΩΝ των εργαζομένων της ΑΤΕ, χωρίς εξαιρέσεις.

2. Πρόσληψη. ΄Όπως έχει ξαναγραφεί, οι προσλήψεις μας γίνονται με την κοινοποιημένη ατομική σύμβαση και ο εργαζόμενος της πρώην ΑΤΕ προσλαμβάνεται στην Πειραιώς, με μηνιαίο μισθό τις αποδοχές της 31-5-2012, οι οποίες θα αναλυθούν στις νέες κορδέλες, σύμφωνα με την κλαδική ΣΣΕ, σε κλαδικές αποδοχές, (βασικός, πολυετία, οικογενειακά, επιστημονικό κλπ) και το επί πλέον ποσό θα περιλαμβάνεται σε κουτάκι, ως επί πλέον (επιχειρησιακή) αμοιβή, η οποία στους ήδη εργαζόμενους στην Πειραιώς διαμορφώνεται ανάλογα με τη θέση εργασίας, αλλά είναι άγνωστο, πως θα εξελιχθεί στους προσληφθέντες από την ΑΤΕ.

Οι εκπρόσωποι της Πειραιώς ενημέρωσαν το Προεδρείο, στην πρώτη συνάντηση, πως κανείς δεν θα έχει μηνιαίο μισθό κάτω από την κλαδική ΣΣΕ και πως σε όσους οι αποδοχές της 31/5, στην ΑΤΕ, ήταν κάτω, θα διαμορφωθούν στο ύψος της κλαδικής, (Ανεπιβεβαίωτο το πλήθος των 1700 εργαζομένων, που αναφέρθηκε…).

Οι όροι απασχόλησης διαμορφώνονται βάσει της ατομικής σύμβασης, του Οργανισμού της τράπεζας Πειραιώς και της κλαδικής ΣΣΕ και όπως μας διαβεβαίωσε, πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας, αλλά και ο νομικός μας, ο Οργανισμός και η κλαδική ΣΣΕ υπερτερούν των ρυθμίσεων της ατομικής σύμβασης.

Στην Πειραιώς δεν υπάρχουν βαθμοί και οι αμοιβές καθορίζονται ανάλογα με τη θέση εργασίας.

Ο ΣΕΑΤΕ έχει διαμηνύσει εγγράφως και εξωδίκως, πως αμφισβητεί τη νομιμότητα του τρόπου μεταφοράς του προσωπικού της ΑΤΕ στην Πειραιώς και πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσει τη «διαδοχή», δηλαδή τη μεταφορά των εργαζομένων με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και δεδομένα.

΄Όπως τονίστηκε από το νομικό σύμβουλο η υπογραφή της σύμβασης πρόσληψης ΔΕΝ εξαλείφει το δικαίωμα διεκδίκησης της «διαδοχής», είτε από το Σύλλογο, είτε από τους  συνάδελφους, μεμονωμένα ή ομαδικά.

Για τα υπόλοιπα ισχύοντα στην Πειραιώς θα υπάρξει πληροφόρηση εν καιρώ…

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

1. Ταμείο Υγείας. Η αρχική αρνητική διάθεση των εκπροσώπων της Πειραιώς, μετριάστηκε μετά τις ενημερώσεις από το Σύλλογο και την παρέμβαση της ΟΤΟΕ, (έβαλε την προοπτική του ενιαίου Ταμείου Υγείας για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους).

Ση δεύτερη συνάντηση συμφωνήθηκε να μην υπάρξει, προς το παρόν ένταξη στο ΤΑΥΤΕΚΟ, (οι εισφορές θα κρατούνται, αλλά δεν θα αποδοθούν προσωρινά) και να επιχειρηθεί η εξεύρεση λύσης, το αργότερο μέχρι τις 15/9. Στο συζήτηση που θα γίνει θα τεθούν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και η εγγραφή και άλλων εργαζομένων της Πειραιώς στο ΤΥΠΑΤΕ.

2. Εφ΄ άπαξ. Μετά από αρκετές παρεμβάσεις και συζητήσεις, ο εκκαθαριστής πήρε, (την περασμένη Παρασκευή) εντολή από την Τράπεζα της Ελλάδος να μην προχωρήσει στην άμεση είσπραξη των οφειλών του Ταμείου Πρόνοιας προς την ΑΤΕ, (158 εκατ. €), αλλά να τα εισπράξει σε ετήσιες δόσεις, σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση που υπήρχε. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου και αποτρέπει το άμεσο κλείσιμό του.

Παράλληλα ξεκίνησαν συζητήσεις με την Πειραιώς για το ενδεχόμενο να συνεχίσει αυτή το καθεστώς των προκαταβολών, που προέβλεπε το άρθρο 127 του Οργανισμού της ΑΤΕ, συζητήσεις που θα συνεχιστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Αν υπάρξει συμφωνία επί του τελευταίου, τότε το Ταμείο Πρόνοιας θα συνεχίσει αλώβητο τη λειτουργία του και τις παροχές του, αν όχι, θα υποχρεωθεί σε νέα αναλογιστική μελέτη, η οποία και θα δείξει το εύρος των προσαρμογών που θα πρέπει να γίνουν.

3. Συνταξιοδοτικό. Το θέμα παραμένει ανοικτό, με υπαρκτό τον κίνδυνο η πρόσληψη στην Πειραιώς να σημάνει την αλλαγή των όρων συνταξιοδότησης της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων, καθώς παύει να ισχύει το ειδικό καθεστώς του πρώην Ταμείου Συντάξεων ΑΤΕ και έχουν εφαρμογή οι γενικές διατάξεις του ΙΚΑ.

Το ζήτημα αφορά και το ΙΚΑ και την κυβέρνηση (υπουργείο Εργασίας) και είναι αυτό, στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί η δράση και η προσπάθεια του Συλλόγου, στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Με άμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο, επηρεάζει τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, το ζήτημα της αποπληρωμής από την εκκαθάριση των οφειλών της ΑΤΕ στο ΙΚΑ και το ΕΤΑΤ, (280 και 50 εκατ. € αντίστοιχα), καθώς είναι πιθανότατο, τα όποια προβλήματα προκύψουν για τα δυο αυτά Ταμεία να φορτωθούν στους ασφαλισμένους, εν ενεργεία και συνταξιούχους.

Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα θέματα, που μας αφορούν, μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ και την απόλυσή μας, σίγουρα δεν είναι όλα, μιας και καθημερινά προκύπτουν ζητήματα και προβλήματα, που απαιτούν αντιμετώπιση και λύσεις.

Στο παρόν ενημερωτικό δεν περιλαμβάνονται οι νομικές ενέργειες, στις οποίες έχει αποφασίσει ο Σύλλογος να προβεί…

http://www.seate.gr/ekselikseis/EKSELIKSEIS2012-8.htm

2 Σχόλια to “Το ΚΚΕ και οι συνδικαλιστές του σταμάτησαν την απεργία στην Αγροτική Τράπεζα”

  1. λοιπόν δεν θέλω να δώσω άφεση αμαρτιών στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, το πως χειρίστηκαν τον αγώνα στην χαλυβουργική το είδαμε όλοι, προτού βγάλουμε όμως ετυμηγορία για το τι εγινε στην αγροτική καλό θα ήταν να έχουμε συνολική εικόνα. Αν ισχύει οτι γραφει η ανακοίνωση ότι δηλαδή «το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων οδηγήθηκε στην υπογραφή των συμβάσεων» , μια πολύ καλή ερώτηση είναι πως συνεχίζεις μια απεργία όταν έχει γίνει κάτι τέτοιο…

  2. ανακοίνωση σχήματος εργαζομένων που δίνει μια ποιο ολοκληρωμένη εικόνα της καταστασης και πως εκλεισε η απεργία

    http://politikokafeneio.com/Forum/viewtopic.php?p=219595#219595

    και το site του σχήματος εδω

    http://www.apeate.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: