Για το χαράτσι του ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ δουλεύουν σκλάβοι

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ φόρτωσε εν επιπλέον «χαράτσωμα» στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, δλδ των πρώην ΙΚΑ ΟΠΑΔ , ΟΑΕΕ κ.α., που για να κλείσουν πλέον τηλεφωνικά ραντεβού θα χρεώνονται μέχρι και 36 φορές ακριβότερα απ’ ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα. Στο όνομα της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, η συγκυβέρνηση παρέδωσε το συγκεκριμένο έργο σε 7 εταιρείες. Ο όμιλος του ΟΤΕ, όπου έχει δώσει το έργο σε θυγατρική του εταιρεία την EValue (η οποία βέβαια επινοικιάζει προσωπικό από άλλες εταιρείες – δουλεμπορικά) και στην Teleperformance, η Vodafone στην BPO και η Newsphone στην CallCenter.

Η πολιτική αυτή καθιστά την επικοινωνία αλλά και την υγειά εμπόρευμα. Ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο άνεργος αλλά ακόμα και ο εργαζόμενος θα αδυνατεί να κλείνει τα ραντεβού του αφού πια η χρέωση έχει αγγίξει το 1€.

Ταυτόχρονα οι συνάδελφοι μας σε αυτές τις επιχειρήσεις δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις έργου, με 4ωρα και 6ωρα ακόμα και μια φορά στη βδομάδα. Τα νέα μισθολόγια εφαρμόζονται με αποτέλεσμα συνάδελφοί μας να εργάζονται για 186€ (το μήνα), την ώρα που οι εταιρείες αυτές έχουν καθαρό κέρδος εκατομμύρια ευρώ.

Εξαιτίας της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους συνάδελφοι μας χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους. Δεκάδες είναι οι απολύσεις στη Newsphone. Η τρομοκρατία είναι καθημερινό φαινόμενο.

Αν δεν «πιαστούν» οι στόχοι, απολύεσαι. Τα διαλείμματα, ακόμα και ο χρόνος για την τουαλέτα, χρονομετρούνται. Και αν δεν είσαι «καλός», παίρνεις και ένα χαρτί συμμόρφωσης. Μπροστά στο βωμό του κέρδους η επιβίωσή μας, οι ίδιες μας οι ζωές δεν υπολογίζονται. Την ίδια ώρα που οι εταιρείες – τηλεφωνικά κέντρα εφαρμόζουν κατά γράμμα την αντεργατική νομοθεσία που ψήφισαν οι κυβερνήσεις, απολύουν, μειώνουν μισθούς, τρομοκρατούν τους εργαζομένους επιδοτούνται κιόλας για μια λειτουργία που θα έπρεπε να είναι δωρεάν και αυτονόητη.

http://www.setip.gr/

Η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς είναι διαρκής. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ακόμα και ο χρόνος για την τουαλέτα χρονομετράται. Και αν ο εργαζόμενος κατ’ επανάληψη πηγαίνει στην τουαλέτα, ή δεν πιάσει τους χρόνους κλήσης που έχει θέσει ως στόχο η εταιρεία, τότε παίρνει «χαρτί συμμόρφωσης» – όπως το λένε – από την εργοδοσία. Οι εργοδότες επιβάλλουν τέτοιες συνθήκες εργασίας για να στηρίξουν την «ανταγωνιστικότητα» των εταιρειών τους.

Ωστόσο, οι εργασιακές συνθήκες στα τηλεφωνικά κέντρα αποτελούν μόνο τη μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι ότι οι ασφαλισμένοι είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν μόνο για να κλείσουν ένα ραντεβού με το γιατρό!

Οι τρεις από τις τέσσερις εταιρείες που έχουν αναλάβει την υπηρεσία τηλεφωνικών ραντεβού του ΕΟΠΥΥ χρεώνουν την κλήση από κινητό ανά λεπτό (1,18 ευρώ / λεπτό). Δηλαδή, αν κάποιος ασφαλισμένος καλέσει από κινητό μπορεί να του χρεωθούν μέχρι και 10 ευρώ για να κλείσει ένα ραντεβού στο γιατρό, αν υπολογίσει κανείς ότι σε μερικές περιπτώσεις ο χρόνος κλήσης φτάνει μέχρι και τα 7 ή 8 λεπτά! Δηλαδή, οι επιχειρηματίες από τη μία ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους και από την άλλη «γδέρνουν» τους ασφαλισμένους…

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=7005173&publDate=28/8/2012

Tους προηγούμενους μήνες είδαμε ένα πραγματικό πογκρόμ απολύσεων σε αυτές τις εταιρείες, με στόχο να αντικατασταθούν εργαζόμενοι με «φτηνότερους» και με ελεεινές αμοιβές. Ωστόσο, καμία πολιτική δύναμη δεν έχει τοποθετηθεί σοβαρά κατά των δουλεμπορικών εταιρειών, πλην ομάδων αναρχικών και αντιεξουσιαστών.

Για μας εδώ πέρα, οι δουλεμπορικές εταιρείες που «παρέχουν» φτηνούς εργαζόμενους σε μεγαλύτερες εταιρείες πρέπει να εξαφανιστούν από τον πλανήτη !

One Trackback to “Για το χαράτσι του ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ δουλεύουν σκλάβοι”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: