Ενημέρωση από την πορεία εργαζόμενων στους Δήμους

Ένταση επικράτησε το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη στο κέντρο της Αθήνας κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ, όταν δυνάμεις των ΜΑΤ διέκοψαν την πορεία απορριμματοφόρων προς την Ομόνοια. Ακολούθησε ένταση και χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών.Η ένταση ξεκίνησε με την έναρξη της πορείας όταν οι διαδηλωτές κινήθηκαν ανάποδα στην οδό Πειραιώς με τα απορριμματοφόρα, με σκοπό να ξεφύγουν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου οι διαδηλωτές βρέθηκαν μπροστά στις δυνάμεις της αστυνομίας, που σταμάτησαν την κίνηση των οχημάτων.

Τα ΜΑΤ έκλεισαν τα στενά γύρω από την Ομόνοια προκειμένου να μην γίνει η πορεία των απορριμματοφόρων προς το υπουργείο Εσωτερικών και «μπλοκάρουν» οι δρόμοι. Τελικά οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ άφησαν τα απορριμματοφόρα, συνεχίζοντας την πορεία τους πεζοί. Στη συγκέντρωση βρέθηκαν και δήμαρχοι της Αττικής.

 

 

Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, φωνάζοντας συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ζητώντας την ενίσχυση των προϋπολογισμών των ΟΤΑ.

 

Η συγκέντρωση και η πορεία στο κέντρο της Αθήνας εντάσσονται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των δήμων της Αττικής για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ΟΤΑ, αλλά και εν όψει της προωθούμενης περικοπής κατά 50% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), στο πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου. Την Τρίτη και την Τετάρτη οι δήμοι της Αττικής θα παραμείνουν κλειστοί.

 

Νωρίτερα, απεργοί μετακίνησαν 2 περιπολικά και προσήχθησαν στην Τροχαία στη Δεληγιάννη.

Η πορεία κατευθύνθηκε εκεί, οι 9 απεργοί αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα και παραπέμπονται σε δίκη 2 οδηγοί για παρακώλυση συγκοινωνιών

 

Ακόμη…

Στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, τη Πέμπτη 30 Αυγούστου, θα προταθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΠΕΔΑ, οι δήμοι Αττικής διεκδικούν:

  • Τήρηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για διατήρηση των ΚΑΠ τουλάχιστον στα 2,7 δισ. για το 2012. Όχι στις αιφνιδιαστικές και εξοντωτικές για την Αυτοδιοίκηση πρόσφατες μειώσεις που διαμορφώνουν τη μηνιαία δόση των ΚΑΠ σε επίπεδα κάτω από τις στοιχειώδεις λειτουργικές δαπάνες της Αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα οι Δήμοι να οδηγούνται στο κλείσιμο.
  • Απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης.
  • Χρηματοδότηση των απαραίτητων αναπτυξιακών έργων από το ΕΣΠΑ, μετά και την συρρίκνωση μέχρι σημείου ουσιαστικής κατάργησης της ΣΑΤΑ .
  • Υπεράσπιση των Αυτοδιοικητικών θεσμών και λειτουργιών από τον ευτελισμό και την απαξίωση.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι δήμοι της Αττικής ζητούν την ενεργητική συμπαράσταση των πολιτών, καθώς «το κόστος από την αδυναμία λειτουργίας των δήμων στην οποία οδηγούμαστε με ευθύνη της κυβέρνησης θα πληρώσουν οι πολίτες της Αττικής, που θα στερηθούν λειτουργίες κοινωνικής υποστήριξης και υπηρεσίες απαραίτητες για την καθημερινή εξυπηρέτησή τους και ποιότητα της ζωής τους».

Κινητοποιήσεις ξεκινούν και οι δήμοι της Δυτικής Ελλάδας, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της περιφερειακής ένωσης των δήμων, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα. Ειδικότερα αποφασίσθηκε να παραμείνουν κλειστοί οι δήμοι και να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, στις 30 Αυγούστου, δηλαδή την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1419136

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: