Πρωταθλήτρια η Θεσσαλονίκη.. στην ανεργία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της  Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στην πόλη της Θεσσαλονίκης εμφανίζεται  ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, σε αστικό χώρο, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2012 έδωσε για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης 28,6%, που ξεπέρασε ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για ένα ποσοστό που οριακά θα ξεπερνούσε το 28%. Αν σε αυτό προσθέσουμε και ένα ποσοστό ατόμων που δεν έχουν δηλώσει ότι είναι άνεργοι τότε το 30 τοις εκατό αποτελεί δεδομένο.

Τι σημαίνει αυτό σε αριθμούς;

Πολύ απλά, στην πόλη της Θεσσαλονίκης ζει μία ολόκληρη πόλη ανέργων, που αριθμεί 117.800 ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά. Αυτοί που έχουν δουλειά φτάνουν μόλις τις 293.000 σε μία πόλη με συνολικό πληθυσμό 791.300.

Παράλληλα, το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης όχι μόνο συνεχίζει να εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε όλες τις αστικές περιοχές της χώρας -ο μέσος όρος κινείται στο 25%- αλλά και το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης, που το δεύτερο τρίμηνο του 2012 έπεσε στο 52%, ενώ ο μέσος όρος στις αστικές περιοχές είναι στο 54,5%. Τι χειρότερο από τον συνδυασμό υψηλή ανεργία και χαμηλή απασχόληση.

Το μεγάλο χαστούκι αφορά στις ηλικίες 25 εως 45 όπου η εύρεση εργασίας αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας  οπότε τα πτυχία μένουν κρεμασμένα στον τοίχο και σε πολλές περιπτώσεις η πολυετής προυπηρεσία μάλλον λειτουργεί αποτρεπτικά γιατί ο εργοδότης θέλει φθηνή λύση και θα κάνει τα στραβά μάτια στην ποιότητα κάτι που γίνεται σε πολλούς κλάδους.

http://exelixeis.gr/koinonia/i-nyfi-tou-thermaikoy-pantreytike-tin-anergia/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: