Ανακοίνωση του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών για την απαγόρευση διαδήλωσης σε τμήμα της Αθήνας

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έκπληξή του για τηναιφνίδια απόφαση των αστυνομικών αρχών να απαγορεύσουν κάθεδημόσια υπαίθρια συνάθροιση σε περιοχές της Αθήνας, με επίκληση λόγωνδημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωήςτης πρωτεύουσας, την Τρίτη 09 Οκτωβρίου 2012, από τις 09.00 το πρωίέως τις 22.00 το βράδυ.
Το δικαίωμα του ειρηνικώς συνέρχεσθαι κατοχυρώνεται στα άρθρα11 του Συντάγματος, 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και 21 του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και ΠολιτικώνΔικαιωμάτων και αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ συστατικό στοιχείο της ίδιας της Δημοκρατίας, ενώ, σε κάθε περίπτωση, τυχόν περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό μπορούν να επιβάλλονται μόνο στο μέτρο που είναιαναγκαίοι και πρόσφοροι για την εξυπηρέτηση ενός θεμιτού σκοπού σε μίαδημοκρατική κοινωνία.
Ειδικότερα, ο ρόλος των αστυνομικών αρχών του κράτους συνίσταταιστην αντιμετώπιση των εγκληματικών πράξεων και στη σύλληψη τωνδραστών και όχι στην «προληπτική» περιστολή των ατομικών καιπολιτικών ελευθεριών, η οποία προσβάλλει τον πυρήνα του κράτουςδικαίου, αν όχι το ίδιο το συνταγματικό πολίτευμα. Με άλλα λόγια, ηαστυνομία έχει καθήκον να επεμβαίνει κατασταλτικά, συλλαμβάνονταςόσους αμαυρώνουν τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις αποκλίνονταςαπό τον ειρηνικό χαρακτήρα αυτών και διαπράττοντας ποινικάαδικήματα.
Δεν έχει όμως δικαίωμα να απαγορεύει εκ των προτέρων τηνάσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών που κατοχυρώνονταιαπό το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο.
Τέτοιες γενικές απαγορεύσεις, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχέςκαι συνδέονται όχι με την καταστολή της βίας και της ανομίαςαλλά με την παρεμπόδιση των πολιτών να εκφράσουν, με θεμιτάκαι νόμιμα μέσα, την οργή ή την αγανάκτησή τους απέναντιστην πολιτική εξουσία και στους εξωθεσμικούς καθοδηγητές της, είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τααναμενόμενα.
Ενόψει των ανωτέρω, καλούμε τη Γενική Αστυνομική  Διεύθυνση Αττικής να ανακαλέσει άμεσα την κατά τα ανωτέρω γενική απαγόρευσηδημόσιων συναθροίσεων και πορειών, διασφαλίζοντας το δικαίωμα όλωντων Ελλήνων πολιτών να συνέρχονται σε υπαίθριους χώρους και ναδιαδηλώνουν ειρηνικά και καταστέλλοντας συγχρόνως κάθεεγκληματική πράξη, η οποία διαταράσσει τη δημόσια τάξη καιασφάλεια.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Αθήνα, 8-10-2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: