Παρεμβαίνει εισαγγελέας για την αναστολή λειτουργίας του ΑΠΘ, ψήφισμα της συγκλήτου

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ να αναστείλει συμβολικά,
Picture 0 for Εισαγγελική παρέμβαση για την αναστολή λειτουργίας του ΑΠΘ

για σήμερα και αύριο, κάθε είδους εκπαιδευτική, ερευνητική και διοικητική δραστηριότητα του Ιδρύματος, με αίτημα την επίλυση οικονομικών και λειτουργικών προβλημάτων του Πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μαδεμλής, ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε βάρος όσων τάχθηκαν υπέρ της αναστολής λειτουργίας του Πανεπιστημίου.

Ενώπιον του πταισματοδίκη, ο οποίος ανέλαβε να διερευνήσει την υπόθεση, θα κληθούν να καταθέσουν τα μέλη της Συγκλήτου που ψήφισαν να μπει λουκέτο στο ΑΠΘ, αλλά και η διοίκηση της Νομικής Σχολής που θα αναπτύξει τη δική της επιχειρηματολογία επί της επίμαχης απόφασης.

Το αδίκημα που θα διερευνηθεί είναι αυτό της παράβασης καθήκοντος.

http://www.voria.gr/ 

Ψήφισμα – απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας του ιδρύματος

Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,

Σας κοινοποιούμε το ψήφισμα της συνεδρίασης της Συγκλήτου με αριθμό 2852/05.10.2012 για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας του Ιδρύματος.

Οι Πρυτανικές Αρχές,

Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΑΠΘ (ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 2852/5-10-12) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

  1. Το ΑΠΘ, συναισθανόμενο την ευθύνη του εν μέσω οικονομικής κρίσης και εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα δραστικής εξοικονόμησης πόρων, έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση των λειτουργικών του δαπανών της τάξης του 33%. Οποιαδήποτε μείωση της χρηματοδότησής του κάτω από αυτό το όριο των ανελαστικών του δαπανών επιφέρει έκπτωση του επιπέδου των ακαδημαϊκών του υπηρεσιών. Η κρατική επιχορήγηση που έλαβε το ΑΠΘ τόσο το 2011, όσο και το 2012, υπολείπεται κατά πολύ του ορίου αυτού, με αποτέλεσμα ορισμένες μονάδες του Ιδρύματος να οδηγούνται σήμερα σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας.
  1. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ αναγνωρίζει το πρόβλημα των εργαζομένων στις εργολαβίες καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης ως κορυφαίο πρόβλημα του Πανεπιστημίου και υποστηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους, σε ό,τι αφορά τόσο τη θεσμική του διευθέτηση, όσο και την οικονομική του επίλυση. Η μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση του προβλήματος αυτού είναι η υιοθέτηση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας μιας εκ των τριών εναλλακτικών προτάσεων, που το ΑΠΘ έχει επεξεργαστεί και επανειλημμένα υποβάλει στο Υπουργείο από το Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι και σήμερα.
  1. Η Σύγκλητος επανέρχεται στο αίτημα, το οποίο έχει υποβάλει προς το Υπουργείο για πρόσθετη επιχορήγηση ποσού 7.955.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι βασικές και ανελαστικές του δαπάνες του Ιδρύματος (συνεδρίαση Συγκλήτου με  αριθμό 2848/4-7-12). Επιπλέον, ζητά από το Υπουργείο την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας διορισμού των ήδη εκλεγμένων μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ, καθώς και τη χορήγηση πιστώσεων για θέσεις διδασκόντων, σύμφωνα με το ΠΔ 407/80, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή του εκπαιδευτικού του έργου.
  1. Η Σύγκλητος ζητά από τους εργαζομένους στις εργολαβίες καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης να σταματήσουν την κατάληψη του Κτιρίου Διοίκησης, καθώς και να διασφαλίσουν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στην πανεπιστημιούπολη, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα των ακαδημαϊκών μονάδων και με έμφαση στους νοσοκομειακούς χώρους. Για το λόγο αυτό συγκροτείται ειδική επιτροπή αποτελούμενη από τους Αλέξιο Μπένο, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής, Σωτήριο Κάλφα, αναπληρωτή καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής, Κωνσταντίνο Μπόσκο, καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής, Ελευθέριο Ελευθερίου, καθηγητή του τμήματος Βιολογίας και από έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων σε εργολαβία.
  1. Η Σύγκλητος, ενόψει των μεγάλων αδιεξόδων που διαπιστώνει στη λειτουργία του Ιδρύματος, αποφασίζει:

– τη συμβολική αναστολή του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και διοικητικού έργου του ΑΠΘ, την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου.
– τη διοργάνωση συνέντευξης Τύπου, την Τετάρτη, στις 10 π.μ.
– την πραγματοποίηση κοινής πορείας όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας προς το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, την Πέμπτη, στις 11 π.μ. και συνάντηση αντιπροσωπείας μελών της Συγκλήτου με τον Υπουργό και
–  την πραγματοποίηση συγκέντρωσης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ έξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή, στις 7 μ.μ.

  1. Η Σύγκλητος, τέλος, απευθύνει έκκληση προς την πανεπιστημιακή κοινότητα να ενισχύσει τη συνοχή, την ενότητα και την αλληλεγγύη, προκειμένου το Πανεπιστήμιο να παραμείνει όρθιο και σε λειτουργία σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη. Επιπλέον, απευθύνει έκκληση στην κοινωνία, ζητώντας την υποστήριξή της στον αγώνα που δίνει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο για ισότιμη συμμετοχή όλων στη γνώση και στη μόρφωση.

http://www.auth.gr/news/anouncements/8321

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: