«BEK» μια εταιρεία-κάτεργο

Σε κατάσταση εξαθλίωσης έχουν έλθει πλέον οι εργαζόμενοι της ΒΕΚ ΑΕ του ομίλου «Λεμονιάς». Η εργοδοσία της συγκεκριμένης εταιρείας έχοντας αξιοποιήσει στο έπακρο όλους τους νόμους τους οποίους προωθούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις που διαλύουν την ελληνική κοινωνία και καταρρίπτουν εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών, έχει φέρει πραγματικά τους εργαζόμενους της ΒΕΚ ΑΕ στα όριά τους.

Ήδη από το 2008 επέλεξε να θέσει για τρεις (3) μήνες σε διαθεσιμότητα όλο το προσωπικό, το ίδιο έπραξε και το 2009, ενώ το 2010 η διαθεσιμότητα ήταν διάρκειας έξι (6) μηνών. Μάλιστα, το διάστημα 2008 – 2010 απολύθηκαν 23 εργαζόμενοι. Μετά τα μέτρα που έφεραν τρόικα και μνημονιακές κυβερνήσεις προχώρησε σε εντολή για εκ περιτροπής εργασία. Αρχικά, το διάστημα Φεβρουάριος – Αύγουστος 2012 η εκ περιτροπής εργασία διαρκούσε 2 μέρες την εβδομάδα, ενώ το διάστημα Αύγουστος – Δεκέμβριος 2012 οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν μόλις μια μέρα την εβδομάδα.

Σαν να μην ήταν αρκετό το γεγονός ότι η σχέση εργασίας έχει γίνει απόλυτα ελαστική, ο εργοδότης την 8η Αυγούστου του 2012 ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι δεν προτίθεται να καταβάλει το επίδομα αδείας. Επικαλέστηκε το ότι οι εργαζόμενοι έχασαν αυτό το δικαίωμα λόγω της επίσχεσης εργασίας στην οποία προέβησαν τους πρώτους μήνες του 2012, αντιδρώντας στην πολιτική αυθαιρεσίας που ακολουθούσε ο εργοδότης.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί από τον Ιούλιο του 2012 ακόμη και για τα διήμερα τα οποία εργάζονταν και για τα έξοδα μεταφοράς τους στο εργοστάσιο, αφού η επιχείρηση δε διαθέτει δικό της όχημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο δεν έχει ρεύμα από τον Μάρτιο του 2012, το οποίο έχει διακοπεί μιας και υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος. Αυτό αποδεικνύει, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ότι ο εργοδότης δεν έχει πρόθεση να λειτουργήσει κανονικά το εργοστάσιο. Δεν το κλείνει όμως ούτε και απολύει τους εργαζόμενους προκειμένου να μη χρειαστεί να καταβάλλει αποζημιώσεις.

Τέλος, προκειμένου να δημιουργήσει προβλήματα στο σωματείο μετέφερε 3 εργαζόμενους σε άλλη εταιρεία του ομίλου και η ΒΕΚ ΑΕ έχει πλέον 9 εργαζόμενους, μη ικανό αριθμό για λειτουργία σωματείου. Η μεταφορά αυτή ήταν απλή μετακίνηση, όπως δηλώνει το σωματείο, χωρίς απόλυση και επαναπρόσληψη, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν κανονικά σε όλες τις διαδικασίες του σωματείου. Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν απειλές και ποινικές διώξεις.

http://www.left.gr/

 Η ιστορία των κάτεργων του «Λεμονιά» δεν είναι ούτε καινούργια ούτε ξαφνική

Mήνυση στην Εισαγγελία Βόλου κατέθεσε η εταιρία η «B.E.K. A.E.» και ζητά την ποινική δίωξη μελών του σωματείου της ΒΕΚ, καθώς όπως υποστηρίζει διενήργησαν εκλογές στο σωματείο χωρίς να υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός μελών λόγω της μειώσεως του αριθμού τους σε λιγότερα των δέκα.

Η εταιρία επικαλείται μία σειρά από λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι θα πρέπει να παύσει η ισχύς για το συγκεκριμένο σωματείο, με κυριότερο ότι η ΒΕΚ Α.Ε μέχρι τις 21-5-2010 απασχολούσε 12 εργαζόμενους, από τους οποίους αποχώρησαν οικειοθελώς οι τρεις και σύναψαν σύμβαση εργασίας με την εταιρία με την επωνυμία ΜΕΚ ΑΕ.

Η μήνυση, όπως υποστηρίζει η εταιρία, κατατέθηκε καθώς τον Ιούνιο οι εννιά νυν εργαζόμενοι της ΒΕΚ και οι τρεις προαναφερόμενοι πρώην εργαζόμενοι και νυν εργαζόμενοι τρίτης εταιρίας, της ΜΕΚ ΑΕ, προχώρησαν σε διενέργεια αρχαιρεσιών χωρίς να ενημερώσουν τον δικαστικό αντιπρόσωπο ότι τρία μέλη έχουν αποχωρήσει από τη ΒΕΚ, άρα δεν αποτελούσαν μέλη του σωματείου και δεν μπορούσαν να διενεργήσουν εκλογικές αρχαιρεσίες.

 Ακόμη, τον Απρίλιο οι εργαζόμενοι επέστρεψαν μετά από 40 μέρες απεργίας με υποσχέσεις για αποπληρωμή των δεδουλευμένων, που δεν τηρήθηκε από τους εργοδότες.
Εντονες φήμες λένε καιρό πως η εταιρεία ετοιμάζεται για «κανόνι» και στα τρία εργοστάσια που έχει στο Βόλο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: