Γενική 48ωρη απεργία, ημέρα πρώτη, 6 Νοεμβρίου

Σε μιά Αθήνα που δεν λειτουργούσε κανένα μέσο μεταφοράς,πολλές δουλειές κλείσανε λόγω της 48ωρης απεργίας που ξεκίνησε σήμερα. Μερικές δεκάδες χιλιάδες κόσμου κυρίως με τα πόδια κατέβηκαν στο κέντρο να διαδηλώσουν ενάντια στο νέο κύμα οικονομικών και κοινωνικών μέτρων που μεθοδεύει η τρόικα και υλοποιεί η κυβέρνηση-μαριονέτα του Σαμαρά.

Ακολουθεί ενημέρωση από όλες τις πόλεις. Τα κείμενα δημοσιεύονται αυτούσια χωρίς καμία επέμβαση, εκτός από χρονικές αναφορές.

 

 

 Αθήνα: Ο κόσμος ήταν σαφώς λιγότερος από άλλες φορές. Ενδεικτικά, το α/α μπλοκ αριθμούσε κάποιες εκατοντάδες. Συνολικά όλοι μαζί (με ΠΑΜΕ κτλ.) πρέπει να ήταν μερικές δεκάδες χιλιάδες. Τα νούμερα που αναγράφονται σε κάποια διαδικτυακά μέσα για 20.000 συνολικά, είναι αστεία. Παλμός μέτριος. Ήρεμα τα πράγματα. Μόνο κάτι ροπαλιές σε μία τράπεζα άκουσα εγώ. Ο κόσμος δεν έκατσε πολύ Σύνταγμα μιας και είχε πολύ ήλιο, δεν προβλέπονταν ενισχύσεις λόγω της απεργίας στα ΜΜΜ και ευελπιστούν όλοι στην αυριανή συγκέντρωση (ίσως και σε αυτή στις 14).

Περίπου στις 12:45- Στο σύνταγμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται το παμε. Αμαλίας και β.σοφίας βρίσκονται τα κνατ και λίγα μέτρα παραδίπλα στην πανεπιστημίου έχουν φτάσει κάποια εργατικά σωματεία. Η πορεία του πάμε προχωρά προς συγγρού. Άλλα μπλόκ βρίσκονται στην σταδίου και πάνε προς σύνταγμα. Στην γεωργίου Ά έξω απο τα ξενοδοχεία έχει μία η δύο διμοιρίες. Γενικά πολύ ήσυχα.

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1434803

Για το περιστατικό στην τράπεζα, πρόκειται για ένα μαυραγορήτικο ανταλλακτήριο όπου κάποιοι χτύπησαν τα τζάμια φωνάζοντας συνθήματα, χωρίς να γίνει κάτι περισσότερο. Γύρω στις  4, ….μικροεπεισοδεια στα εξαρχεια.Καηκε μια Μερσεντές και μετα πετάξαν

μολότωφ και στο πυροσβεστικο που ηρθε.  Έχει ανέβει μια δοιμηρια τώρα, Θεμιστοκλεους και Σολωμού! Ηρεμια επικρατει πάντως.

Μια περισσότερες φωτογραφίες από την Αθήνα δείτε

http://dimostheniszem.blogspot.gr/2012/11/48-6-2012.html4

 

 

 

 

Στο Βόλο, στην πλατεία ελευθερίας όπου ήταν το κάλεσμα της Ανεξάρτητης Ταξικής Απεργιακής Συγκέντρωσης κάλεσε για δεύτερη συνεχόμενη φορά και το εργατικό κέντρο Βόλου.Άτομα της Ανέξαρτητης Συνέλευσης πήραν το μικρόφωνο και καλέσαν σε κοινή πορεία από τα κάτω χωρίς κομματικές ταμπέλες.Αυτή τη στιγμή η πορεία έχει ξεκινήσει  με τους επίσημους της εργατικής γραφειοκρατείας να βρίσκονται στην κεφαλή της και από τη μέση και πίσω οι ανάνταχτες ατομικότητες και συλλογικότητες της πόλης (ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ΕΕΚ,Συνέλευση Αγίου Νεκταρίου,φοιτητικοί σύλλογοι και οι καταλήψεις Τερμίτα και Ματσάγγου και άλλες/οι).Αριθμεί γύρω στα 3000 άτομα(ανεπιβεβαίοτο) με την κεφαλή της να έχει φτάσει στη μέση της Ιάσωνος και τους τελευταιουςστη Βενιζέλου.Ακούγοντε αντικαπιταλιστρικά/αντιφασιστικα συνθήματα.  Η πορεία πέρασε μπροστά από το Θόλο και συνέχισε στην Δημητριάδος.Με το που έφτασε στη συμβολή της Κ. Καρτάλη ο α/α χώρος και μερικά άτομα κινήθηκαν προς Θόλο ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν στην πλατεία ελευθερίας όπου και τερματίστηκε η πορεία.

Από τον ελεύθερο  σταθμό radioparasita

(για το θέμα με τον εκβιασμό εργαζόμενων κοινωφελούς εργασίας να μην απεργήσουν δείτε σε άλλη ανάρτηση εδώ)

 

Στην Καρδίτσα, ΜΑΖΙΚΟΤΑΤΗ ΗΤΑΝ Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΜΕ 700 ΑΤΟΜΑ (ΠΕΡΙΠΟΥ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ) ΕΝΤΩΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ. ΕΝΤΑΣΗ ΥΠΗΡΞΕ ΟΤΑΝ Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΥΓΩΝ ΟΠΟΥ 5-6 ΖΩΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΙΣΗ 2 ΔΙΜΟΙΡΙΩΝ!!! ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΓΚΑΡΙΖΟΥΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ! ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 5! ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Στη Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον 4 συγκεντρώσεις :

 • ‘Αγαλμα Βενιζέλου – ΠΑΜΕ
 • Πλατεία αρχαίας αγοράς – Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
 • Καμάρα – Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσ/νίκης, ΕΣΕ, ΒΙΟΜΕ
 • Συντριβάνι – Πρωτοβουλία Συντονισμού Σωματείων Βάσης, Εργαζομένων, ανέργων και συλλογικοτήτων.

Η πορεία από το Συντριβάνι με περίπου 150 – 200 άτομα ξεκίνησε πρώτη, με πρώτο πανό αυτό της ΒΙΟΜΕ που ενσωματώθηκε σε αυτή από την Καμάρα.  Η πορεία του ΠΑΜΕ  είχε αρκετό κόσμο γύρω στις 5 χιλιάδες. Η πορεία της Καμάρας επίσης αρκετά μεγάλη, ενσωματώθηκε στη συγκέντρωση του ΕΚΘ  με πάνω από 10 χιλιάδες κόσμου.  Η πορεία που ξεκίνησε από το Συντριβάνι πραγματοποιήσε συμβολική διαμαρτυρία έξω από το βιοτεχνικο επιμελητήριο.

Σε κέντρο απεργιακού αγωνα μετέτρεψαν οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ το κτίριο της επιχείρησης επί της Εγνατίας για το απεργιακό διήμερο και καλούν όλους τους πολίτες να διαφυλάξουν τον Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του νερού.

«Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξανεμίσει τα τελευταία ψήγματα αξιοπρέπειας των εργαζομένων με το 3ο Μνημόνιο που έρχεται προς ψήφιση αύριο, ενώ μόλις της περασμένη εβδομάδα υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στις υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ. Μέσα σε μερικές κόλλες χαρτί η Κυβέρνηση διαγράφει από την κατοχή του Ελληνικού Λαού, την περιουσία του» αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ.

 

Από τις 8 το βράδυ υπάρχει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

 

Στην Πρέβεζα, Η πορεία που ξεκίνησε από το εργατικό κέντρο (εξωκοινοβουλευτική αριστερά, πρωτοβάθμεια σωματεία, ελευθεριακός- α/α ώρος κτλ) αρίθμησε κάποιες εκατοντάδες κόσμου ενδεχομένως και 400-500 άτομα με το ελευθεριακό/αντιεξουσιαστικό/αναρχικό block να αριθμεί περί τα 50 άτομα – με κάποιο κόσμο που ενδεχομένως να μην ταυτίζεται πολιτικά αλλά, συμπορεύτηκε μαζί μας.. Πορεία έκανε φυσικά και το πάμε (βόλτα) με αρκετό κόσμο – κάποιες εκατοντάδες πιστεύω- που καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα δούνε μαυροκόκκινη σημαία να κρατήσουν το περίεργο υφάκι τους για τα γραφεία της Sta.Si. ή για να αντικρύσουν τους απολυμένους της τυποεκδοτικής και του 902..

Ο παλμός ήταν γενικά καλός, αν και πιό πεσμένος σε σχέση με τις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις της σεζόν, για να μην όμως γινόμεθα και απαισιόδοξοι/μίζεροι, για τα δεδομένα της πόλης είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει έστω κι αυτός ο κόσμος και να εκτοξεύονται αντικρατικά/αντικαπιταλιστικά/αντιναζιστικά συνθήματα.

Στάση έγινε και κάτω από το γραφείο βουλευτή της νέας δημοπρασίας όπου φυσικά και άκουσε τα εξ αμάξης όπως και η ομάδα αηδίας που φύλαγε την εν λόγω τοποθεσία.Αυξημένη φυσικά η παρουσία αστυνομίας και ασφαλιτών δεξιά και αριστερά με φωτογραφικές μηχανές και γυαλιά ηλίου (ναι δε σας ξέρουμε..) όπως φυσικά άκουσαν τα δικά τους και οι αδιάφοροι, wanna-be μεγαλοαστοί της πόλεως που έπιναν το καφεδάκι τους (ΝΑ ΧΕΣΩ ΝΑ ΧΕΣΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ESPRESSO). Γραφικοί είστε εσείς βρωμοτσιράκια του κεφαλαίου και ΟΧΙ εμείς..

Το σημαντικό είναι ότι πλέον στην πόλη έχει πυροδοτηθεί η ταξική αντικαπιταλιστική ένταση και μακάρι να συνεχιστεί αυτό ούτως ώστε να υπάρξει επιτέλους η πολυπόθητη αντίσταση από τα κάτω και να προχωρήσουμε συλλογικά σε κάτι καλύτερο..

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ 10:30 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (Δε θα το χαρίσουμε στη γσεε και την αδεδύ) ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ

 

Στο Ηράκλειο,  η πορεία σήμερα  είχε αρκετό κόσμο, όχι τόσο πολύ όσο τις προηγούμενες δύο όμως νομίζω. Ακολούθησε την κλασική διαδρομή, μέχρι που το εργατικό κέντρο αποφάσισε αφενός να μπεί με τα κλειδιά του στην περιφέρεια ενώ η πορεία ήταν ακόμα σε εξέλιξη για να εμφανιστεί αγωνιστικά στο μπαλκόνι για φωτογραφίες, ενώ λίγο παρακάτω η κεφαλή της πορείας αποτελούμενη επίσης από μέλη του ΕΚΗ (νομίζω) αποφάσισε να μειώσει κατά τι την διαδρομή, στρίβοντας νωρίτερα προς την πλατεία ελευθερίας με πρόφαση ότι πήγαν να κλείσουν με το ζόρι απεργοσπαστικά εμπορικά καταστήματα. Το Α/Α μπλοκ που ακολουθούσε αποφάσισε να συνεχίσει την «κανονική» διαδρομή και η υπόλοιπη πορεία ακολούθησε για να καταλήξει στην περιφέρεια, όπου αφού διώχτηκαν αρκετά ήρεμα οι εργατοπατέρες μπήκε μέσα κόσμος και έγινε  η καθιερωμένη συνέλευση.

Να σημειωθεί ότι το Α/Α μπλοκ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ασθενικό και ελλιπές, ενώ το πιο δυναμικό αποδείχθηκε το μπλοκ της Ανταρσύα, με παλμό, συνθήματα, ακόμα και μερικά σπασίματα σε πινακίδες τοκογλυφάδικων και όποιο άλλο εύκολο στόχο. Γενικά, ήρεμα και μέτρια τα πράγματα, μέχρι τώρα.

 

Τα καλέσματα στο Ηράκλειο ήταν στις 10 το πρωί στο εργατικό κέντρο. Μαζεύτηκε αρκετός κόσμος και γύρω στις 11 ξεκίνησε η πορεία με συμμετοχές από πολλά σωματεία, κόμματα και συλλογικότητες.

Στην κεφαλή της πορείας υπήρχαν 3,4 αγροτικά τρακτέρ που έκαναν σαματά κορνάροντας. Ακολουθούσαν εργατοπατέρες και το σωματείο ΠΟΕ – ΟΤΑ. Όσοι ακολουθούσαμε ακούγαμε κατά διαστήματα θορύβους, μετά στην Δικαιοσύνης, περνάγαμε μπροστά από κάποια μαγαζιά πολυεθνικών και τα βρίσκαμε είτε βαμμένα με μπογιές είτε με ραγισμένες βιτρίνες. Σε μια έξαψη επαναστατισμού κάποιοι εργατοπατέρες λοξοδρόμησαν και έφτασαν μέχρι τα λιοντάρια που την έπεσαν στα τραπεζοκαθίσματα ενός μαγαζιού, έδιωξαν τον κόσμο που έτρωγε ήσυχα και ωραία την μπουγάτσα του και έπινε τον καφέ του, αναποδογύρισαν τα τραπέζια και τις καρέκλες σπάζοντας τα σερβίτσια. Οι «κακόμοιροι» οι σερβιτόροι εν τω μεταξύ έβιζαν τρομοκρατημένοι «Αυτοί οι διαδηλωτές ήρθαν και τα έσπασαν». Δεν ήξεραν βέβαια ότι σήμερα ήταν μέρα απεργίας… ή το ήξεραν αλλά πήραν τα ρίσκα του απεργοσπάστη… όπως και να χει το αφεντικό ήταν χωμένο μέσα και αυτοί καθάριζαν!

Συνεχίζουμε λοιπόν, αφού οι εργατοπατέρες καλόμαθαν με τους τσαμπουκάδες, συνέχισαν την επαναστατική πορεία τους προς την 1821. Εκεί ακούμπησαν 2,3 βιτρίνες τοκογλύφων και αποφάσισαν να κλείσουν και ενα δυο μαγαζιά που δούλευαν. Μπήκαν μέσα, έκαναν τσαμπουκάδες στους ιδιοκτήτες ή προϊσταμένους, και τελικά αυτοί έκλεισαν τα μαγαζιά τους, κλειδώνοντας όμως μέσα τους υπαλλήλους αλλά και τους αγχωμένους καταναλωτές που ψώνιζαν εκείνη την ώρα τα νέα μοντελάκια του φθινοπώρου… Όλα αυτά βέβαια τα κατέγραψε και η κάμερα κάποιου τοπικού καναλιού. Ε πώς αλλιώς… δεν στήνονται διαφορετικά τα άλλοθι, δεν αποτινάζεις τόσο εύκολα το πρόσωπο του ξεπουλημένου… αν δεν έχεις και μια κάμερα δίπλα να καταγράψει την επαναστατική σου δράση!

Την πορεία αυτή ακολούθησαν 1,2 σωματεία ακόμα. Ένα μεγάλο μέρος των διαδηλωτών όμως συνέχισε την κλασική διαδρομή, κατεβαίνοντας την Καλοκαιρινού, Αγίου Μηνά, Αβέρωφ και Πλ. Ελευθερίας. Στη διαδρομή όλα ήσυχα. Τα κλασικά… συνθηματάκια, κουβεντούλα, και τέτοια μέχρι να φτάσουμε στην πλ. Ελευθερίας.

Εκεί μας περίμεναν οι επαναστατημένοι εργατοπατέρες που είχαν ήδη μπει στο κτίριο της περιφέρειας. Βρήκαμε εκεί και κάποια σημαιάκια των οικοδόμων, που από την αρχή της πορείας περιφρουρούσαν την Περιφέρειεα. Έγινε λοιπόν και η κατάληψη της Περιφέρειας, (με κλειδιά φυσικά, αφού δεν υπήρχε πουθενά κανένα ίχνος παραβίασης), ανέβηκαν οι συνδικαλιστές στο μπαλκόνι, ανέβασαν το πανό ότι ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ και η στημένη μικροφωνική παίζει επαναστατικά τραγούδια! Κάποια στιγμή λέει και ο κόσμος που έφτανε από την πορεία. Δεν είναι δική σας η περιφέρεια… θέλουμε κι εμείς να μπούμε μέσα. Και πράγματι, άνοιξαν οι πόρτες από μέσα και μπήκαμε όλοι. Προσωπικά δεν παρατήρησα κάποια φασαρία ή άρνηση στο να ανοίξει η πόρτα, αν υπήρξε ας διορθωθεί με σχόλιο στην ενημέρωση. Μπαίνουμε λοιπόν όλοι πια επάνω, βγαίνουν και διάφοροι άλλοι τύποι στο μπαλκόνι, και προσπαθούν να ανεβάσουν την παράσταση «Καίω την ευρωπαϊκή σημαία» αλλά η γαμημένη δεν καιγότανε… Σε τι την είχαν ποτίσει?

Τέλος πάντων, δεν πειράζει, έτσι κι αλλιώς είχαμε πολλές παραστάσεις σήμερα στο δρόμο,  με πρώτη και καλύτερη την παράσταση: «επαναστατημένοι εργατοπατέρες» και δεύτερη την «Ξεκούραση του επαναστατημένου εργατοπατέρα». Ναι έπαιξε κι αυτό γιατί η ΠΟΕ – ΟΤΑ μετά την πορεία πήγε λέει και έκανε κατάληψη στο Δημαρχείο και άραξε εκεί στη στοά της Λότζιας να ξαποστάσει λίγο. Άλλος κόσμος… 0

Πίσω στην πλατεία Ελευθερίας λοιπόν, αφού κι από εκεί έφυγε αρκετός κόσμος, οι εναπομείναντες προσπάθησαν να αναβιώσουν τις δοξασμένες μέρες της πλατείας. Αυτές τις μέρες που όλοι μίλαγαν στο μικρόφωνο, και δίνονταν ο λόγος στην αρχή τουλάχιστον και στους κεκαλυμμένους τότε φασίστες να μιλάνε για την πατρίδα και την ελευθερία και τους ξένους και τους προδότες… Μετά θυμάμαι τους το ξέκοψαν, «Τέρμα το μικρόφωνο φασιστάκια» αλλά μόνο και μόνο γιατί κάποιοι φωνάζαμε ενώ οι άλλοι μας αποκαλούσαν γραφικούς που δεν αφήνουμε τον κόσμο να εκφραστεί.

Ξεκίνησαν λοιπόν, με αυτές τις μνήμες κάποιες τοποθετήσεις από το μικρόφωνο, αλλά ο κόσμος συνέχισε να αποχωρεί. Μάλλον είχαν δουλειές να κάνουν… μέρα που είναι απεργίας… άλλωστε εμείς εδώ έχουμε ακόμα καλοκαίρι, τι να λέει να καθόμαστε  στις πλατείες και να λιώνουμε… όταν όλοι οι άλλοι ψωνίζουν ή πίνουν καφέδες?

 (σημειώνουμε πως ειδικά για το Ηράκλειο υπάρχουν πολλές και αντικρουόμενες απόψεις, δείτε στο https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1434871 περισσότερα)

5 το πρωι συγκέντρωση στην περιφέρεια για να γίνει αποκλισμός της βιομηχανικης περιοχης

10 συγκέντρωση για συντονιστικο και μοτοπορεία

5 το απόγευμα παγκρητια πορεία

Ακόμη, σε κατάληψη η Περιφέρεια Κρήτης από φορείς, εργατικό κέντρο, επιτροπές γειτονιών και πολύ κόσμο, το Δημαρχείο από την ΠΟΕ – ΟΤΑ,  η Τράπεζα της Ελλάδας από τον ΟΕΒΕΝΗ και η ΔΟΥ από από το ΠΑΜΕ.

 

 

Στην Αγία Παρασκευή Αττικής, όπως και σε αρκετές απομακρυσμένες γειτονιές έγιναν μικρές τοπικές πορείες.

Τρίτη πρωι 6/11 μερα απεργιακών κινητοποιήσεων σε ολη τη χώρα ειχε αποφασιστει προσυγκεντρωση των συνελευσεων Αγιας Παρασκευης, Χολαργου, Χαλανδριου, Παλλήνης  με σκοπο μια τοπικη δραση εφοσον ειμασταν σχεδον αποκλεισμένοι απο πλευράς μέσων για να κινηθουμε προς κεντρο.

Ετσι εγινε μια πορεια με συμμετοχη 70-100 ατομων στην Αγιου Ιωαννου ( εμπορικος δρομος) , φωναχτηκαν συνθηματα και μοιραστηκαν κειμενα σε κοσμο και μαγαζια.

σχετικα καλη ανταποκριση απο το κοσμο που ζητουσε και απο μονος του κείμενα

οι μπατσοι αφαντοι – σε ρολο παρατηρητών την ωρα που η πορεια επεστρεφε στο σημειο εκκινησης.

οι φασιστες στις τρυπες τους.

 

 Στις 7.30, η Συνέλευση για δράσεις ενάντια στα χαράτσια Βύρωνα-Παγκρατίου-Καισαριανής-Ζωγράφου οργάνωσε αποκλεισμό έξω από το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή. Περίπου 40 άτομα, ανήρτησαν πανό στην είσοδο της τράπεζας που ανέγραφε «Τοκογλύφοι-τραπεζίτες, κάτω τα χέρια από μισθούς, συντάξεις, σπίτια. Δεν σας χρωστάμε, μας χρωστάτε». Η κινητοποίηση είχε πολλαπλά μηνύματα. Αφενός είχε απεργιακό χαρακτήρα αφού απέκλεισε το υποκατάστημα και αφετέρου ανέδειξε μια σειρά τερατουργημάτων όπου οι σύγχρονοι τοκογλυφικοί μηχανισμοί των τραπεζών εκτελούν. Το κείμενο της Συνέλευσης κατήγγειλε ανοιχτά όχι μόνο τις κρατήσεις σε μισθούς/συντάξεις και την απειλή των κατασχέσεων από τις τράπεζες αλλά και την δημιουργία, από τα επενδυτικά συμφέροντα της Τράπεζας Πειραιώς, νέων εργασιακών κάτεργων που ονομάζονται «εισπρακτικές εταιρείες» και επιτελούν τον ρόλο εκβιαστή. Επίσης, καταγγέλθηκε το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας που αποσκοπεί στην λεηλασία της αγροτικής περιουσίας και της γης. Το υποκατάστημα παρέμεινε κλειστό για όλη την υπόλοιπη μέρα.
Στις 9.30 η Συνέλευση κατοίκων Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου καλούσε σε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία της Καισαριανής. Από εκεί περίπου 60 διαδηλωτές ξεκίνησαν το γαϊτανάκι των τοπικών απεργιακών δράσεων που διήρκησαν μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Με πορεία πορευθήκαμε σε κεντρικούς δρόμους των γειτονιών μας φωνάζοντας συνθήματα, μοιράζοντας κείμενα και ενημερώνοντας τους γείτονες μας για την αυριανή απεργιακή προσυγκέντρωση στην συμβολή των οδών Φορμίωνος και Υμηττού στις 16.00 ώστε να κατέβουμε συλλογικά στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
Η πορεία μας στο διάβα της έκανε μια σειρά απεργιακών αποκλεισμών σε πολυκαταστήματα και supermarket όπου η πίεση της εργοδοτικής τρομοκρατίας κάνει δυσχερέστερη την συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Έτσι, οι διαδηλωτές, που συνεχώς και αυξάνονταν, προέβησαν στους παρακάτω αποκλεισμούς:
supermarket Σκλαβενίτη στην Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή, κατάστημα ρούχων Bershka στην Ευτυχίδου στο Παγκράτι, supermarket Σκλαβενίτης στην Φρύνης, πολυκατάστημα ηλεκτρικών συσκευών Κωτσόβωλος και πολυκατάστημα καλλυντικών Hondos Center στην πλατεία Δεληολάνη, supermarket Carrefour στην οδό Κύπρου στον Βύρωνα, supermarket Lidl και Βερόπουλος στην οδό Αγίας Σοφίας.
Κατά την διάρκεια των αποκλεισμών είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με δεκάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες καλώντας τους να ενισχύσουν την κίνησή μας με οποιονδήποτε τρόπο. Πολλές επιχειρήσεις, κάτω και από την πίεση κάποιων εργαζομένων, έκλεισαν τα καταστήματα για λίγες ώρες ή και εξ ολοκλήρου, ενώ σε άλλα, στα περισσότερα απλώς δινόταν η εντολή για προσωρινή παύση λειτουργίας του καταστήματος.
Από την επικοινωνία μας έγινε σαφές ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι-ες στον κλάδο του εμπορίου είναι πάρα πολλά και, προφανώς, δεν μπορούν να επιλυθούν ατομικά ή μέσα από απεργίες-τουφεκιές των εργατοπατέρων. Παρόλα αυτά, διάχυτη ήταν η διάθεση να αγωνιστούν παρά την τρομοκρατία, τις μειώσεις και τις περικοπές που δέχονται καθημερινά. Να σημειώσουμε ότι οι απεργιακοί αποκλεισμοί δεν σκόπευαν να ανοίξουν γέφυρα επικοινωνίας μόνο με τους εργαζόμενους αλλά και με τους «καταναλωτές», τους γείτονές μας που έσπευσαν εν μέσω απεργίας να ψωνίσουν εμπορεύματα ή υπηρεσίες. Όπως ανέφερε και το κείμενο που μοιραζόταν, « η κατανάλωση είναι η άλλη όψη της παραγωγής…και η απεργία πρέπει να αναδυθεί ως καθολική πράξη αποχής από το προϊόν».
Προφανώς, και δεν έλειψαν οι μικροεντάσεις με «αγανακτισμένους καταναλωτές» που αυτιστικά προσπαθούσαν να μας πείσουν για το πόσο «βίαιο, αντιδημορκατικό και παράνομο» ήταν αυτό που κάνουμε. Η υποκρισία τους απαντήθηκε με συνθήματα και επιχειρήματα καθιστώντας τους απλά γραφικούς.
Επίσης, επισκεφθήκαμε το σχολικό συγκρότημα απέναντι από το άλσος Παγκρατίου και αφού μπήκαμε στο προαύλιό του καλούσαμε τους μαθητές και τις μαθήτριες σε κινητοποίηση. Τα συνθήματα έδιναν και έπαιρναν φουντώνοντας τον κοινό ενθουσιασμό μας γι’ αυτήν την αναπάντεχη συνάντηση.
Η διαδήλωσή μας ολοκληρώθηκε στις 15.00 στο Ταπητουργείο όπου δόθηκε το ραντεβού για την 2η μέρα απεργιακών κινητοποιήσεων.
ΥΓ1. Οι διαδηλωτές μετά από τον μαραθώνιο αυτό, απέδειξαν έμπρακτα τα μηνύματα της κίνησής μας για καθολική αποχή από παραγωγή/κατανάλωση, στηρίζοντας την απεργιακή συλλογική κουζίνα που οργανώθηκε στο στέκι της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Καισαριανής. Επιπλέον, αύριο αποφασίσαμε να κατέβουμε φαγωμένοι στην διαδήλωση! Έτσι, στη 1.30 το μεσημέρι οργανώνεται συλλογική απεργιακή κουζίνα και στο στέκι της Συνέλευσης Β-Κ-Π, στην οδό Κύπρου 43.

ΥΓ2. Ένα από τα κωμικοτραγικά σκηνικά που εκτυλίχθηκαν σ’ αυτήν την μαραθώνια δράση, ήταν ο τρόμος στα μάτια ενός όχι τυχαίου καταναλωτή. Γύρω στις 11 και ενώ πραγματοποιούνταν τα απεργιακά συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας, οι δρόμοι μας συναντήθηκαν με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ.Κουράκη ο οποίος αμέριμνος είχε γεμίσει το καρότσι του και περίμενε στην ουρά του supermarket να πληρώσει. Και αν μας έκανε εντύπωση αυτό, διπλή εντύπωση μας έκανε ο τρόμος του μπροστά στους διαδηλωτές που του έθεσαν το ερώτημα για την αντίφαση των πράξεών του. Η απάντησή του ήταν η εσπευσμένη αποχώρησή του αφήνοντας τα προϊόντα μέσα στο καρότσι…

 

 

Στην Πάτρα, μειωμένη ήταν η συμμετοχή κόσμου σήμερα   σε σχέση με τις 2 προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις του Σεπτέμβρη και του Οκτώβρη. Τα εμπορικά καταστήματα ήταν ανοιχτά και γενικά όλα θύμιζαν κανονική εργάσιμη μέρα για τους περισσότερους… Από το Παράρτημα ξεκίνησε μπλοκ αναρχικών μαζί με αυτά  του ΕΕΚ, μαθητών και φοιτητικών συλλόγων όπου και κατευθύνθηκαν προς το εργατικό κέντρο στην πλατεία Όλγας.

Από το δημαρχείο -που τελεί υπό κατάληψη- προς το εργατικό κέντρο κινήθηκαν τα σωματεία του δήμου Πάτρας και ο συντονισμός σωματείων. Στην πορεία που ξεκίνησε τελικά γυρω στις 11.30 από την πλατεία Όλγας συμμετείχαν περίπου 3-4 χιλιάδες άτομα. Η πορεία κινήθηκε από Κολοκοτρώνη-Οθωνος Αμαλίας-Γούναρη-Κορίνθου, ενώ τα σωματεία του δήμου και φοιτητικοί σύλλογοι συνέχισαν προς το δημαρχείο μέσω της Μαιζώνος.

Απέναντι στη γενικευμένη επίθεση που εξαπολύουν τα αφεντικά και το κράτος ενάντια στην κοινωνία οφείλουμε να απαντήσουμε μαζικά, οργανωμένα και από τα κάτω, να αντεπιτεθούμε σε όσους καθημερινά λεηλατούν τις ζωές μας και  να δημιουργήσουμε από κοινού μια κοινωνία χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση, χωρίς αφεντικά και δούλους!

 περισσότερες φώτο και ενημέρωση στο http://ipposd.wordpress.com/

 

 

Στο Λαύριο, με δικά μας συνθήματα, σημαίες και παρουσία δώσαμε ενα νέο παλμό και ύφος στην πορεία που ακολουθησε. μοιράστηκε επισης κείμενο για την απεργία στον κόσμο που παρευρέθηκε αλλα και σε κόσμο που ήταν εκτός  συγκέντρωσης. Για τα δεδομένα του Λαυρίου  η παρουσία και άλλου χώρου -οργανωμένα- σε τέτοιες συγκεντρώσεις ηταν κατι το πρωτοφανή αλλα και σημαντικό θέλουμε να πιστέυουμε.

Να σημειώσουμε οτι το εργατικό κέντρο Λαυρίου ανήκει στο ΠΑΜΕ.

Να αναφέρουμε οτι η ομάδα/συλλογικότητα Απόκοσμος συγκροτήθηκε αρχές καλοκαιριού στο λάυριο απο εργαζόμενους και ανέργους που θέλησαν να παραξουν πολιτικο λόγο και δράση απο τα κάτω στην τοπική κοινωνία της λαυρεωτικής. Απο τότε εχει παρέμβει στις τελευταίες εκλογές με κείμενο για τις θέσεις της έναντι στην διαδικασία αυτή, εχει εκδόσει και διανύμει 8σέλιδο αντιφασιστικό έντυπο και εχει διοργανώσει αντιφασιστική συναυλία στις 6 Οκτώβρη στο Λάυριο.Απο το καλοκαίρι η δυναμική της ομάδας και το δυναμικό της εχουν αυξηθεί και συνεχίζει..

Υ.Γ  η ομάδα Αποκοσμος πήρε το ονομά της -ως φόρο τιμής- απο τον σοσιαλιστικό σύνδεσμο «ΚΟΣΜΟΣ» που έδρασε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Λαυρεωτική. Αποτελούταν απο σοσιαλιστές και αναρχοσυνδικαλιστές και εκεινη την περίοδο είχε οργανώσει μια μεγαλη απεργία μεταλλορύχων, ενω συνέβαλε και σε άλλες..

σχετικό λινκ εδω http://eleftheriakos.gr/node/424

Ολα τα παραπάνω προέρχονται από αναγνώστες που τα ανάρτησαν στο https://athens.indymedia.org/

 

Ακολουθούν δημοσιεύσεις για άλλες πόλεις και άλλες ιστοσελίδες.

 

Στα Γιάννενα, θα γίνουν δύο συγκεντρώσεις και τις δύο μέρες. Σήμερα στις 10.30 στο Εργατικό Κέντρο (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) και στο δημαρχείο (ΠΑΜΕ) και αύριο την ίδια ώρα στο δημαρχείο και πάλι από το ΠΑΜΕ και το απόγευμα στην περιφέρεια από όλους τους υπόλοιπους. Κλειστά θα είναι σήμερα τα καταστήματα της πόλης, ενώ σε κινητοποίηση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο δήμο Ιωαννιτών.

http://www.left.gr/article.php?id=12192

 

 

 

 

Στην Ξάνθη, οι διαδηλωτές είχαν δώσει ραντεβού για το πρωί της Τρίτης στις 10.00 έξω από το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, μετά από σχετικό κάλεσμα που απηύθυναν στο μέλη τους ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και την Τετάρτη, όπου στις 11.00 το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Ήδη από τη Δευτέρα απέχουν από τα καθήκοντά τους οι Δικηγόροι και οι οδηγοί Ταξί της Ξάνθης, ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετέχει  η ΓΣΕΒΕ και η ΕΣΕΕ.
Μέχρι στιγμής ο εμπορικός κόσμος της Ξάνθης δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση που θα κρατήσει κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, ενώ στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι δημοσιογράφοι.
Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι γιατροί της Ξάνθης με τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης σε ανακοίνωσή του να επισημαίνει τα εξής:
Το Δ.Σ. του Ι.Σ.Ξ. εναρμονιζόμενο με την απόφαση του Π.Ι.Σ. αποφάσισε την συμμετοχή στην πανιατρική απεργία την Τρίτη 6 και Τετάρτη 7 Νοεμβρίου.

 

 

Στην Τρίπολη, Παμπελοποννησιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας από αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι στην συνέχεια προέβησαν σε κατάληψη των διοδίων της Νεστάνης. Τόνισαν ξανά πως δεν υπάρχει στήριξη από πουθενά, οι ζωοτροφές τους έχουν σχεδόν εξαντληθεί, ενώ οι αγρότες αρκετών περιοχών που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές ακόμα να δουν κάποια αποζημίωση.

Μόνος δρόμος για τους αγρότες είναι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, ζητώντας την προστασία των δικαιωμάτων τους. Για τον λόγο αυτό, ήδη έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες αρκετές κινητοποιήσεις, διαφόρων μορφών (όπως θα δείτε και στα σχετικά βίντεο). Επιπλέον, μέσα στις προθέσεις όσων συμμετείχαν στην σημερινή συγκέντρωση, είναι η δημιουργία τοπικών συλλόγων κτηνοτρόφων και αγροτών σε κάθε Νομό της Περιφέρειας, με μακρυπρόθεσμο στόχο να συσταθεί μια Ομοσπονδία Πελοποννήσου.
Για την είσοδο μεγάλων εταιριών, που στόχο έχουν να «νοικιάσουν τους ίδιους και την γη τους» μίλησαν αρκετοί, τονίζοντας πως αυτό που κάνουν δεν εξαγοράζεται. Μάλιστα, το μέλος της ΠΑΣΥ, ο κ. Γιώργος Γκικόπουλος, επεσήμανε, ότι ακόμα και αν έρθει ανάπτυξη ξανά στην χώρα, θα είναι με τους όρους και τις προϋποθέσεις των ισχυρών, αφήνοντας έξω από την αναπτυξιακή πολιτική αυτούς που μοχθούν καθημερινά για το ψωμί τους.
Στην συνέχεια, όλοι οι παρευρισκόμενοι έδωσαν ραντεβού στα Διόδια της Νεστάνης, προχωρόντας σε μια συμβολική κατάληψη και επιτρέποντας την διέλευση των αυτοκινήτων χωρίς να πληρώνουν αντίτιμο οι οδηγοί. Μάλιστα, αρκετοί από τους οδηγούς των διερχόμενων οχημάτων επικρότησαν την συγκεκριμένη κίνηση και τόνισαν ότι οι αγώνες είναι υπόθεση όλων μας.

http://www.arcadiapress.gr

 

 

Στη Χίο, ικανοποιητική λόγω πάθους αλλά με σαφώς μικρότερο αριθμό συγκεντρωμένων από τις προηγούμενες φορές μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή πορεία διαμαρτυρίας στη Χίο ενόψει της κρίσιμης αυριανής ψηφοφορίας στη βουλή για τα νέα μέτρα.

Οι συγκεντρωμένοι στην εκδήλωση διαμαρτυρίας του Εργατικού Κέντρου και του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ στη πλατεία δεν ξεπέρασαν τους 500 ενώ την ίδια στιγμή ανάλογη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ κατάφερε να συγκεντρώσει περί τους 150 απεργούς.

Οι διαμαρτυρόμενοι με σφυρίχτρες που δεν σταμάτησαν να σφυρίζουν κινήθηκαν άμεσα προς τα γραφεία των δύο κυβερνητικών βουλευτών  του νησιού απαιτώντας από αυτούς τη καταψήφιση των επώδυνων για το λαό μέτρων και αποκλείοντας συμβολικά τα πολιτικά τους  γραφεία επί δεκάλεπτο.

Με συνθήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας τόνισαν ότι  σε περίπτωση υπερψήφισης των μέτρων οι Μουσουρούλης (ΝΔ, υπουργός Ναυτιλίας) και Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ) θα είναι ανεπιθύμητοι στο νησί και κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους να  δώσουν το παρών και στο αυριανό συλλαλητήριο στις 11.00 με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο του Κ . Μουσουρούλη. Στο αυριανό συλλαλητήριο συμμετοχή έχουν δηλώσει συμμετοχή οι έμποροι και οι επαγγελματίες δείγμα και αυτό της κρισιμότητας της αυριανής  ημέρας.

http://www.left.gr/article.php?id=12206

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Comment to “Γενική 48ωρη απεργία, ημέρα πρώτη, 6 Νοεμβρίου”

 1. Για την ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουνε τι συνέβη στον Βόλο χθες Τρίτη και πρώτη μέρα της 48ωρης πρέπει να πούμε τα εξής.
  Στον Βόλο είχε ανακοινωθεί από το ΕΚΒ η συγκέντρωσή του στις 09:30 στην πλ.Ελευθερίας και η ταξική ανεξάρτητη απεργιακή συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχανε το ΕΕΚ, η Ανοιχτή Συνέλευση Μαγνησίας, η πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών και η κατάληψη Ματσάγγου στην ίδια πλατεία στις 10:00. Τελικά ακολούθησαν και άλλες καταλήψεις, όπως αναφέρεται στο άρθρο καθώς και κάποιοι ανένταχτοι. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είχε καλέσει σε αυτήν την συγκέντρωση αλλά σε μια άλλη, δική της, στις 11:30.
  Ενώ η συγκέντρωση του ΕΚΒ είχε ξεκινήσει και μιλούσαν οι επαγγελματίες συνδικαλιστές γραφειοκράτες η κατάληψη Ματσάγγου αποφάσισε να ακολουθήσει την πορεία του ΕΚΒ, προσπερνώντας το αρχικό σχέδιο για λόγους που εκείνη γνωρίζει και δεν θα κρίνω εδώ. Τέλος αφού ξεκίνησε η πορεία του ΕΚΒ το ΕΕΚ, η Ανοιχτή Συνέλευση Μαγνησίας και η πρωτοβουλία Α.Κ.Α.Ε. προχωρήσανε προς την ίδια κατεύθυνση με πενήντα μέτρα απόσταση καταλήγοντας τελικά στον Θόλο του πανεπιστημίου όπου σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, που κατά τα άλλα είχε συζητηθεί και αποφασιστεί προ ημερών, είχε προγραμματιστεί συνέλευση. Προς την ίδια κατεύθυνση προχώρησε και το μπλογκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με φοιτητικούς συλλόγους και σε απόσταση πενήντα μέτρων από το μπλογκ που προανέφερα αλλά δεν βρέθηκε ποτέ στον θόλο.
  Η κατάληψη Ματσάγγου βρέθηκε στον θόλο αφού προχώρησε για αρκετά ακόμη με το ΕΚΒ και ενώ κάποιοι όπως είπαμε βρισκόντανε ήδη εκεί.Στο πανεπιστήμιο συζητήθηκε η πρώτη μέρα της απεργίας καθώς και οι δράσεις της επόμενης μέρας.
  Προσωπικά θα παρακαλούσα,για να αποφευχθούνε παρεξηγήσεις, να διασταυρώνετε όποια ενημέρωση πάιρνετε δεδομένου ότι η περίοδος που διανύουμε είναι δύστροπη και δημιουργεί στρεβλώσεις…….

  Σπύρος Μανώλης
  Βόλος 07/11/2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: