Λουκέτο στις εκδόσεις Λυμπέρη, συνοδευόμενο με δακρύβρεχτη επιστολή ενός πλούσιου ιδιοκτήτη

Στην επιστολή, που μοίρασε ηλεκτρονικά στους εργαζόμενους, ο πλούσιος ακόμη και ξετσίπωτος Λυμπέρης λέει πως κλείνει γιατί οι τράπεζες δεν τον χρηματοδοτούν. Πολλά μέσα σήμερα προωθούν τον «αυτοδημιούργητο» που «ξεκίνησε από το τίποτα», αλλά δεν μπορεί να κρυφτεί η ξετσιπωσιά με τους μπάτλερ, η γκλαμουριά στη Μύκονο, η επίδειξη χρήματος και πλούτου στους ιθαγενείς, όλα βγαλμένα με τον ιδρώτα των εργαζόμενων. Παρέα με τον άλλο φελλό, τον Κωστόπουλο, διαμόρφωσαν το κουτσομπολιό και μιά ολόκληρη κουλτούρα αποχαύνωσης που κατανάλωνε η μεσαία τάξη λαίμαργα. Αυτά όμως τελείωσαν μαζί με την υποστήριξη από τράπεζες και κράτοςΗ επιστολή:

 

«Αγαπητοί συνεργάτες,

με μεγάλη μου συντριβή σας ενημερώνω ότι μετά από 32 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και επιτυχημένης δραστηριότητας με ηγετική θέση στον χώρο των περιοδικών και του ραδιοφώνου, ο Όμιλος μας «Εκδόσεις Λυμπέρη» αναγκάζεται να τερματίσει τη λειτουργία του.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια παλέψαμε σκληρά, όλοι μαζί, εφαρμόζοντας μεγάλες περικοπές και μειώσεις στο κόστος της λειτουργίας μας σε όλα τα επίπεδα, με συνεχείς προσαρμογές στα νέα δεδομένα της αγοράς, η οποία ως γνωστόν, εδώ και 4 χρόνια βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση». Τους τελευταίους μήνες εκπονήσαμε ένα συγκεκριμένο πλάνο βιωσιμότητας σε συνεργασία με την εξειδικευμένη στο είδος εταιρία DELOITTE, το οποίο παρουσίασα προσωπικά με τους συνεργάτες μου στις πιστώτριες Τράπεζες προκειμένου να πειστούν ότι είμαστε βιώσιμοι και να μας στηρίξουν ώστε να ξεπεράσουμε τον «κάβο». Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία μας ακόμη και φέτος, στη χειρότερη χρονιά της όλων των εποχών, ακόμη και με μείωση του τζίρου από 93εκ το 2008 σε 30εκ το 2012, τη χρονιά που κλείνει, έχει θετικό EBITDA περισσότερο από 1εκ.!

«Είναι καλή η εταιρία και αξίζει να ζήσει» επέμενε καθ’ όλη τη διάρκεια των επαφών με τις τράπεζες η DELOITTE!

Όμως οι τράπεζες δεν ανταποκρίθηκαν θετικά σχεδόν σε κανένα από τα αιτήματά μας. Από το καλοκαίρι που υποβλήθηκαν οι προτάσεις μας δεν λάβαμε απαντήσεις, απλά περιορίστηκαν στο να μας δώσουν μερικές… ασπιρίνες, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε αργό και βέβαιο θάνατο.

Τους προτείναμε ακόμη και μερική κεφαλαιοποίηση δανείων ώστε ο Όμιλος μας να αποφορτωθεί από κάποιο βάρος και να διευκολυνθεί η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, αλλά ούτε αυτό εισακούστηκε.

Το τραγικό μας λάθος, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων και ίσως γι αυτό μας «τιμώρησαν», ήταν να πληρώσουμε τα τελευταία 3 χρόνια στις τράπεζες 14,5εκ. σε κεφάλαια και τόκους, όταν από όλα τα άλλα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, με σαφώς πολύ μεγαλύτερα χρέη και χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα από τα δικά μας, οι τράπεζες όχι μόνο δεν εισέπραξαν κεφάλαια και τόκους, αλλά τα ενίσχυσαν και με νέα πρόσθετη χρηματοδότηση!

Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που εργαστήκατε στον Όμιλο μας, αλλά και κάθε έναν ξεχωριστά για την αδιάκοπη προσφορά σας μέχρι και την τελευταία ημέρα εργασίας. Οι περικοπές που υποστήκατε στους μισθούς σας τα τελευταία δυόμισι χρόνια, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξαν ακόμη και το 50%, δεν έχουν προηγούμενο σε καμία εταιρία στην Ελλάδα. Τους τελευταίους έξι μήνες δουλέψατε με τον ίδιο ζήλο παίρνοντας μόνο μισό μισθό κάθε μήνα, ελπίζοντας στη θετική ανταπόκριση των τραπεζών στο δίκαιο αίτημα μας. Εάν εφάρμοζαν όλες οι εταιρίες του Δημοσίου αντίστοιχες περικοπές, σήμερα η Ελλάδα δεν θα είχε κανένα Δημοσιονομικό πρόβλημα.

Όλη αυτή η προσπάθεια όμως δεν συγκίνησε κανέναν. Ούτε καν απάντηση δεν πήραμε από την πολιτική ηγεσία στην οποία απευθυνθήκαμε στην ύστατη προσπάθεια μας για να μην μείνουν οι 500 εργαζόμενοι μας στο δρόμο, μαζί με μερικές ίσως εκατοντάδες ακόμη από τις συνεργαζόμενες εταιρίες στο χώρο μας. Αν επρόκειτο για 50 έστω εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα θα είχε κλείσει το κέντρο της Αθήνας και η Βουλή για αρκετές ημέρες από τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις!

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους προμηθευτές μας και τους εξωτερικούς μας συνεργάτες για την υπομονή τους και την πίστη τους στην εταιρία μας μέχρι και την τελευταία ημέρα. Αξίζει να σημειώσω ότι ακόμη και χθες που γνώριζαν τις εξελίξεις και τα γεγονότα αρνήθηκαν να σφραγίσουν έστω και μία επιταγή μας! Έτσι τελειώνουμε με την πρωτοτυπία να μην έχει ο Όμιλος μας μέχρι και σήμερα ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΤΑΓΗ!

Οι τελευταίοι μήνες υπήρξαν πολύ δύσκολοι και παρά την αδυναμία μας να σας πληρώνουμε ολόκληρο το μισθό σταθήκατε δίπλα μου, στο πλευρό μου με την ίδια ελπίδα.

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και για μας σήμερα, Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, σας ανακοινώνω ότι πέθανε. Πέθανε παίρνοντας μαζί της τους κόπους και τα όνειρα 32 ετών. Σταθήκαμε όλοι στο ύψος μας, παλέψαμε, επιμείναμε, προσπαθήσαμε. Δεν χάσαμε. Δεν ήταν μια μάχη, αλλά ένας άνισος ατέρμων, καταδικασμένος και προδομένος αγώνας ενάντια στην παράνοια και το παράλογο που διακατέχει πλέον τη χώρα μας.

Εξάντλησα όλα τα ανθρώπινα αποθέματα δύναμης και διαπραγμάτευσης και ένα πράγμα πλέον έχει νόημα να προσπαθήσω να διαφυλάξω την αξιοπρέπεια όλων μας.

Τέλος, αλλά όχι τελευταίο, θέλω να σας ευχαριστήσω για το πάθος σας για τη δουλειά μας αφού καταφέρατε να διατηρήσετε την ποιότητα στο ίδιο υψηλό επίπεδο ακόμη και στα τελευταία τεύχη των περιοδικών μας, γεγονός που με κάνει ιδιαίτερα περήφανο.

Σας ευχαριστώ που δουλέψαμε μαζί. Σας ευχαριστώ που δημιουργήσαμε τα καλύτερα περιοδικά σε κάθε τομέα. Σας ευχαριστώ για το Surf&Ski, τον Κόσμο του τένις, τον Κόσμο του Video, την Πλεύση, το Status, το Life & Style, το Εγώ, το 7Μέρες TV, το Τηλεκοντρόλ και για όλα τα περιοδικά που μαζί δημιουργήσαμε.

Σας ευχαριστώ για το 2board, που ψηφίστηκε ως το καλύτερο περιοδικό αεροδρομίου το 2010.

Σας ευχαριστώ για τα Confidential Mykonos, Rodos και Thessaloniki.

Σας ευχαριστώ για τις καλύτερες εξαγορές και συμμαχίες.

Σας ευχαριστώ για τη ΔΕΣΜΗ και τις ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ. Το Αθηνόραμα και τους 4Τροχούς.

Σας ευχαριστώ που μας εμπιστεύτηκαν οι ξένοι τα μεγαλύτερα περιοδικά του πλανήτη.

Σας ευχαριστώ για τη Vogue, το Glamour, το Lucky, το Conde Nast Traveller, το Hello! το Men’s Health, το Prevention, το Geo, το Auto Bild, το Focus και πολλά άλλα.

Σας ευχαριστώ για το Best Radio, τον Vfm και τον Εν Λευκώ.

Σας ευχαριστώ για τους άντρες και τις Γυναίκες της χρονιάς, για τα μοναδικά διεθνή τουρνουά τένις στην Ελλάδα STATUS ATHENS ΟΡΕΝ και VOGUE ATHENS OPEN, αλλά και για όλες τις εκδηλώσεις πολιτισμού που δημιουργήσαμε.

Σας ευχαριστώ και για όλους αυτούς τους θεσμούς που αγκαλιάσαμε, όπως τους Χρυσούς Σκούφους και τα Θεατρικά βραβεία ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ.

Τέλος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι άμεση προτεραιότητα μου είναι να εξασφαλιστείτε εσείς για τις οικονομικές εκκρεμότητες μας απέναντι σας. Έχω δώσει εντολή στους δικηγόρους της εταιρίας να είναι σε συνεχή επαφή με τους δικούς σας εκπροσώπους προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η πληρωμή των υποχρεώσεων της εταιρίας προς εσάς στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου!»

 

Αυτά που πρόλαβε να κάνει ήταν συνοπτικά:

 

To 1981 ο Αντώνης Λυμπέρης εκδίδει το περιοδικό «Surf & Ski».
Tο 1982, εκδίδει το δεύτερο του περιοδικό «Ο Κόσμος του Τένις».
  Το 1983  το περιοδικό «Ο Κόσμος του Video».
Tο 1984 ο Αντώνης Λυμπέρης εκδίδει το περιοδικό «Yachting» ενώ ταυτόχρονα συστήνεται η εταιρία ΕΚ∆ΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ Ε.Π.Ε., η οποία μετασχηματίζεται σε Α.Ε. δύο χρόνια μετά.
  Το 1988 εκδίδεται το STATUS.
  Το 1990 εκδίδεται το «7 Μέρες TV»
  Το 1992 εκδίδεται το ΕΓΩ ως εβδομαδιαίο γυναικείο περιοδικό.

Το 1998, η Εταιρία, σε συνεργασία με άλλους μεγάλους εκδότες στην Ελλάδα, συστήνει την εταιρία διανομής τύπου ΑΡΓΟΣ Α.Ε., στην οποία συμμετέχει σήμερα με ποσοστό 10,05 %.
  Το 2000, εγκρίνεται η εισαγωγή των μετοχών της Εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών και εκδίδει το VOGUE. Την ίδια χρονιά, εξαγοράζεται το 50% της ΔΕΣΜΗΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ, εκδότριας εταιρίας του ΑΘΗΝΟΡΑΜΑΤΟΣ κι άλλων περιοδικών και οδηγών υλικού πολιτισμού.
Το 2001, η Εταιρία εκδίδει τα περιοδικά Glamour  και Life & Style.
Το 2003 ολοκληρώνεται η μετεγκατάσταση της Εταιρίας σε νέα ιδιόκτητα γραφεία στο Κορωπί Αττικής και παράλληλα ξεκινά η κυκλοφορία του  περιοδικού «Men’s Health» 
Το 2005, η Εταιρία ιδρύει θυγατρικές σε Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία 
To 2006 η Εταιρία εξαγοράζει την «IT Publications Hellas Ε.Π.Ε.» που εξειδικεύεται στις εκδόσεις περιοδικών τεχνολογίας και πληροφορικής,  εξαγοράζει την «Three Dee A.E.» που δραστηριοποιείται στον χώρο του μουσικού ραδιοφώνου και . εξαγοράζει σημαντικό μερίδιο στις ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε., γνωστή για τα περιοδικά 4 ΤΡΟΧΟΙ, ΠΤΗΣΗ, YACHTS και ΗΧΟΣ.
Το 2007, ο Όμιλος αποκτά την κυριότητα του ραδιοφωνικού σταθμού ΕΝ ΛΕΥΚΩ και παράλληλα, εκδίδονται στην Ρουμανία δύο γυναικεία περιοδικά, το GLAMOUR και το Prevention και ξεκινά η λειτουργία του lifestyle portal της Εταιρίας, το οποίο λανσάρεται στον διαδικτυακό τόπο http://www.myself.gr.
Το 2008 εξαγοράζεται τρίτος μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός (Village FM 88.3)
Το 2009 η Εταιρία εκδίδει το μηνιαίο περιοδικό για τον άνθρωπο και τον κόσμο Geo . Στα μέσα της χρονιάς, εκδίδεται στη Βουλγαρία το διεθνούς φήμης γυναικείο περιοδικό GLAMOUR, μέσω σύμβασης εκχώρησης από την Conde Nast.

Η λογική της εξουσίας ήταν απλή και ο Λυμπέρης την υλοποίησε, «φορτώστε τον κόσμο σαχλαμάρα και γκλαμουριά, βάλετε Μενεγάκη και Παπαρίζου παντού». Η επιτυχία του «αυτοδημιούργητου» εξαντλήθηκε μόλις άρχισε να πληρώνει δικαιώματα σε ξένους εκδότες καθώς ο ίδιος ήταν πρακτικά ανίκανος να φτιάξει κατι καινούργιο από την αρχή, οι λύσεις  που βρήκε ήταν ήδη δοκιμασμένες και περπατημένες. Μαζί με τη μεσαία τάξη κατέρευσε και το κουτσομπολιό και οι επιχειρήσεις του Λυμπέρη !

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: