Σε κατάληψη από εργαζόμενους το εργοστάσιο της Fintexport

Σε κατάληψη του εργοστασίου έχουν προχωρήσει από την περασμένη Παρασκευή οι περίπου 100 εργαζόμενοι της εταιρείας Fintexport (κατασκευάζει μοκέτες), απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται, καθώς και την επαναλειτουργία του εργοστασίου, το οποίο από τον Ιούλη, στην ουσία, δε λειτουργεί. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον περασμένο Μάη, ενώ η εργοδοσία τους οφείλει τα δεδουλευμένα ενός χρόνου, από τον προηγούμενο Δεκέμβρη.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Fintexport, Ν. Μαυρουκλής, εξηγεί  γιατί οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη: «την προηγούμενη εβδομάδα, η εργοδοσία επιχείρησε να βγάλει παράνομα εμπορεύματα που ήταν εντός του εργοστασίου. Αμεσα κινητοποιηθήκαμε, μαζί με την Ομοσπονδία, προκειμένου να αποτρέψουμε αυτήν την εξέλιξη. Στη συνέχεια, και μετά από γενική συνέλευση των εργαζομένων, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κατάληψη του εργοστασίου». Οι εργαζόμενοι, με βάρδιες, περιφρουρούν το χώρο του εργοστασίου.

Το Σωματείο Εργαζομένων, με χτεσινή ανακοίνωσή του, επισημαίνει: «Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε στο πετσί μας την ωμή επίθεση της εργοδοσίας στις κατακτήσεις και στα δικαιώματά μας (…) Την τρομοκρατία, την απειλή της απόλυσης, τη δουλειά τα σαββατοκύριακα – για να ανταποκριθεί στην αύξηση της παραγωγής κατά 20% – ακολούθησε η επιβολή εκ περιτροπής εργασίας και, ενώ ταυτόχρονα δεν πλήρωνε κανονικά τις δεδουλευμένες αποδοχές, από τον Νοέμβρη του 2011, σταμάτησε οριστικά να πληρώνει».

Οι εργαζόμενοι απαιτούν άμεση καταβολή όλων των οφειλομένων, επαναλειτουργία του εργοστασίου με διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, χωρίς καμιά απόλυση ή αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις (5ήμερο, 40ωρο), με εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης. Επιπλέον, απαιτούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο, από το υπουργείο Εργασίας καθώς και πάγωμα των στεγαστικών δανείων, των λογαριασμών ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΕΥΔΑΠ.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίζουν κλιμάκωση του αγώνα τους με νέες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία τον Ιματισμό και το Δέρμα καταγγέλλει την εργοδοσία η οποία απειλεί με μηνύσεις τους εργαζόμενους για να σπάσουν τον αγώνα τους, την ίδια στιγμή που αυτή τους έχει απλήρωτους 12 μήνες κι ενώ έβγαζε παρανόμως εμπορεύματα από το εργοστάσιο (οι εργαζόμενοι έχουν κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα).

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7157706&publDate=22/11/2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: