Σχετικά με τις κινητοποιήσεις στο ΙΚΕΑ

Το θέμα προέκυψε ξαφνικά όταν ανακοινώθηκε μείωση μισθών στους  εργαζόμενους που αντέδρασαν άμεσα.  Η κατάσταση μπλέχτηκε λίγο μετά από αντικρουόμενες πληροφορίες περί της έκτασης της απεργίας σε καταστήματα, όπως και η διάρκειά της. Σήμερα όμως φαίνεται πως ξεκαθάρισε αρκετά η κατάσταση και δημοσιεύουμε όσα συγκεντρώσαμε.

Την Τρίτη

Το μεσημέρι, εργαζόμενοι του ΙΚΕΑ στο Αιγάλεω έκαναν στάση εργασίας ενάντια στην μείωση μισθών και τις απολύσεις  που ετοιμάζει η εταιρεία. Βγήκαν έξω και φωνάζανε και  σε  άλλους εργαζόμενους να αφήσουν την δουλειά τους και να πάνε μαζί τους.

Εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 40, με μισθό 480 ευρώ μεικτά καλούνται να υπογράψουν μειώσεις εώς και 15% με τις νέες συμβάσεις.

Στο Ικεα αεροδρομίου οι περισσότεροι υπέγραψαν τις μειώσεις. Το σωματείο το έθαψε στην επαρχία, και μόνο εδώ αντέδρασαν.

Εγινε  συνεννόηση με τα κλαδικά σωματεία του Ικέα και έστειλαν εξώδικο προς την εταιρεία για την   προγραμματισμένη 24ωρη απεργία της Τετάρτης και στάση εργασίας την Πέμπτη.

 

Την Τετάρτη

Στο κατάστημα στον Κηφισό κράτησε η απεργία καλά με περιφρούρηση από το πρωί.  Έξω από το κατάστημα ήταν οι εργαζόμενοι και για συμπαράσταση έχει πάει το ΠΑΜΕ και διάφοροι άλλοι.

Η διοίκηση εκβίασε με απολύσεις αν δεν υπογράφονταν οι  μειώσεις  μέσα σε 2 ώρες-οι ατομικές συμβάσεις (ταφόπλακα) από τους υπαλλήλους. Οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί από ελάχιστους εργαζομένους στο κατάστημα του Κηφισού.

Οι μισθοί από 380 euro καθαρά πέφτουν στα 340 euro καθότι το 50% των εργαζομένων είναι με 4ωρη σύμβαση. Το πουλημένο και εμετικό σωματείο εργαζομένων από την άλλη, είχε το θράσος να προτείνει αρχικά μεγαλύτερες μειώσεις από ότι η ίδια η εταιρία προωθεί. Ο πρόεδρος των εργαζομένων του σωματείου στα ΙΚΕΑ Πανελλαδικά είναι πρασινορουφιάνος και εργάζεται στο κατάστημα στον Κηφισό. Προφανώς και δεν έχει καμία σχέση με τον αγώνα των εργαζομένων, αντίθετα κάνει ότι μπορεί για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των αφεντικών του.

Τα καταστήματα ΙΚΕΑ κάθε άλλο παρά μείωση έχουν στις πωλήσεις τους. Οι συνθήκες εργασίας βέβαια και οι απαιτήσεις της εταιρίας παραπέμπουν σε συνθήκες κανονικής μισθωτής σκλαβιάς.

Ακόμη, μανατζαραίοι από άλλα καταστήματα φέρεται πως πήγαν εκεί για να λειτουργήσουν το κατάστημα με λιγοστούς εργαζόμενους. Πελάτης έβαλε τις φωνές στους υπόλοιπους και παρατήσανε κάτω τα ψώνια τους και φύγανε. Συγκεκριμένη ομάδα μπάτσων αη-ΔΙΑΣ περνούσε κάθε 10 λεπτά έξω από το κατάστημα.

Το βράδυ, μανατζαραίοι κάθε είδους ζήτησαν να συναντηθούν με τους εργαζόμενους και το σωματείο και αν παραδώσουν γραπτές προτάσεις

 

Την Πέμπτη

 

Το σωματείο του ΙΚΕΑ καλούσε σε στάση εργασίας 5-9 και 48ωρη απεργία (παρασκευή και σάββατο). Το κλαδικό σωματείο καλούσε  απεργία από την Πέμπτη.

Περίπου 100 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα ΙΚΕΑ του Κηφισού. Αντιπροσωπεία τους, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Σωματείου και άλλους εργαζόμενους, θα μετέβαινε στο κατάστημα ΙΚΕΑ στο Αεροδρόμιο για συνάντηση με τον Φουρλή. Η αντιπροσωπεία θα παραλάμβανε τις προτάσεις του ιδιοκτήτη και θα τις θέσει στους εργαζομένους. Αναβλήθηκε, εν τω μεταξύ, το δικαστήριο που θα έκρινε αν η αυριανή απεργία είναι παράνομη και καταχρηστική καθώς αναβλήθηκε για την Παρασκευή στις 9:00 π.μ. Η προγραμματισμένη απεργία, ως εκ τούτου, θα γίνει κανονικά με αίτημα την ακύρωση των αποφάσεων της διοίκησης για μείωση των αμοιβών των εργαζομένων.

 

Επιστολή εργαζόμενου

“Είμαι εργαζόμενος στα ΙΚΕΑ.
Η εταιρεία μου ΙΚΕΑ – HOUSEMARKET AE υπό το καθεστώς απειλών προχωρά από σήμερα, κατά τη γνώμη μου, παράνομα σε υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων εργασίας με μειώσεις μισθών.
Παράνομα, καθώς οι ατομικές συμβάσεις εργασίας που έχουμε ήδη μας κατοχυρώνουν σύμφωνα και με την εγκύκλιο 4601/304 12.3.2012 του Υπουργείου Εργασίας ως προς τις ελάχιστες αμοιβές μας που καθορίζονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη μας ο εργοδότης θα μπορούσε να προχωρήσει σε μείωση με του νέους μνημονιακούς νόμους. “Σύμφωνη γνώμη” όμως δεν μπορεί να υπάρξει με απειλή απόλυσης αν δεν υπογράψουμε.
Αναλυτικά, για το τι ισχύει νομικά έχω αναρτήσει στη σελίδα μου στο facebook (http://www.facebook.com/michael.angelopoulos.5)
Επιπλέον, η εταιρεία πραγματοποιεί κέρδη ενώ έχει προχωρήσει σε μια πολύ ύποπτη συναλλαγή με Οφσόρ εταιρεία της Κύπρου.

Συγκεκριμένα:

1. Όπως αναφέρει η εταιρεία σε δελτίο τύπου (http://www.fourlis.gr//upload/Analyseis/%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF_%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85_Q2FY12.pdf) που εξέδωσε σχετικά με τα αποτελέσματα εξαμήνου:

“Η λιανική οικιακού εξοπλισμού ΙΚΕΑ, παρά τον έντονο πτωτικό ρυθμό στην αγορά του επίπλου και των ειδών οικιακού εξοπλισμού στην Ελλάδα για τέταρτη συνεχή χρονιά, πέτυχε αύξηση μεριδίου αγοράς με πωλήσεις 122,7 εκατομμύρια ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2012 μειωμένες κατά 9,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Το EBITDA (δηλαδή τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων) έφθασε τα 3,6 εκατομμύρια ευρώ έναντι 11,9 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2011. Σήμερα, λειτουργούν 7 καταστήματα ΙΚΕΑ, 5 από αυτά στην Ελλάδα, 1 στην Κύπρο και 1 στη Σόφια Βουλγαρίας.”

 

Άρα:
Όχι μόνο κέρδη έχει η εταιρεία ΙΚΕΑ αλλά παρά την ύφεση μπορεί να αυξάνει τόσο το μερίδιο αγοράς της και παράλληλα να πραγματοποιεί και κέρδη που είναι το όνειρο κάθε επιχειρηματία. Η πτώση των κερδών οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις επενδύσεις της έναρξης νέων καταστημάτων που δεν έχουν ωριμάσει ακόμη παρά στην πτώση των συνολικών πωλήσεων καθώς το ΙΚΕΑ καθίσταται μονοπώλιο στο χώρο του στην Ελλάδα αφού όταν κλείνουν οι άλλες επιχειρήσεις η αγορά έρχεται στο ΙΚΕΑ. Επιπλέον, η οικονομική κρίση ευνοεί την επιχείρηση και στο κομμάτι της κατανάλωσης αφού λόγω της μείωσης του εισοδήματος όλοι στρέφονται στη λύση των οικονομικών επίπλων και προϊόντων ΙΚΕΑ.

2. Σύμφωνα με το Θέμα 4ο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του ομίλου που πραγματοποιήθηκε στις 15/6/2012 (http://www.fourlis.gr//upload/Analyseis/%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A6%CE%91%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3%20%CE%93%CE%A3_15-06-2012.pdf) εγκρίθηκε το ποσό των 422.236,55 ευρώ ως αμοιβές του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου. Οι αμοιβές αυτές δεν περιλαμβάνουν τα έξοδα του Διοικητικού Συμβουλίου που καταγράφονται ως “έξοδα παράστασης” αλλά και άλλα έξοδα με τη μορφή παροχών, αυτοκινήτων, δανείων, πιστωτικών καρτών, δώρων, επιχορηγήσεων, κλπ.

Άρα:
Κανένα Διοικητικό Συμβούλιο δεν δικαιολογείται να αμείβεται τόσο πλουσιοπάροχα όταν επικαλείται ένα δήθεν γεγονός ότι η επιχείρησή του δεν πάει καλά.

3. Σύμφωνα με την έκθεση των Ορκωτών Λογιστών της εταιρείας Ernst & Young η εταιρεία ΙΚΕΑ – Housemarket AE στη σελίδα 29 της Εξαμηνιαίας Οικονομικής Έκθεσης περιόδου από 1/1/2012 έως 30/6/2012 (http://www.fourlis.gr//upload/Analyseis/FOURLIS%20Holding%20%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20Q2%202012.pdf) προέβη σε “αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας WYLDES LTD κατά το συνολικό ποσό των ευρώ 615, πλέον ποσού υπέρ το άρτιο ευρώ 6.149.385 με έκδοση 615 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας ευρώ ενός (1,00) η κάθε μια μετοχή και τιμή διάθεσης ευρώ 10.000,00 η κάθε μία μετοχή σε εκτέλεση των υπ. αρίθ. 275/3.1.2012, 276/7.2.2012, 279/20.3.2012, 281/17.4.2012, 282/8.5.2012, και 285/29.6.2012 αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της μετόχου Housemarket AE δυνάμει των οποίων αποφασίστηκε η συμμετοχή της τελευταίας στην εν λόγω αύξηση”.

 

Δηλαδή:
Η ΙΚΕΑ έκανε εξαγωγή του ποσού των 6,2 περίπου εκατομμυρίων ευρώ για να αγοράσει μετοχές μιας υπεράκτιας (OffShore) εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με ονομαστική αξία μόνο 1 ευρώ στην τιμή των 10.000 ευρώ τη στιγμή μάλιστα που όλη η Ελλάδα βοά για τις μεθοδεύσεις μέσω Οφσόρ εταιρειών.
Τα χρήματα αυτά καταγράφονται ως παθητικό και ζημιές της IKEA και κέρδη στην WYLDES οι μέτοχοι της οποίας μπορούν να προβούν σε διανομή κερδών και να καρπωθούν άμεσα αυτά τα χρήματα με την ευνοϊκή Κυπριακή φορολογία του 10% επί των κερδών.
Πρόκειται λοιπόν, ενδεχομένως, για μια πολύ ύποπτη συναλλαγή των μετόχων του ΙΚΕΑ οι οποίοι “τραβούν” με αυτόν τον τρόπο ένα τεράστιο ποσό από την επιχείρηση τη στιγμή που πιέζουν με κάθε τρόπο για μειώσεις μισθών.

Το σωματείο μας, του οποίου είμαι μέλος, με ομόφωνη απόφαση έχει απορρίψει κάθε πρακτική μείωσης μισθών από την εταιρεία μας ωστόσο εκείνη προχωρά από σήμερα με απειλές και έτσι το σωματείο κήρυξε στάση εργασίας για την Πέμπτη 22/11/2012 (http://www.facebook.com/UnionIkeaGreece?ref=ts&fref=ts)

Αν προχωρήσει η εταιρεία και επιβάλλει με το “έτσι θέλω” το νέο καθεστώς εργασίας τότε θα ισοπεδωθούν οι μισθοί σε όλο τον κλάδο καθώς το ΙΚΕΑ ορίζει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο αμοιβών στο Εμπόριο των πολυκαταστημάτων.

Σας παραθέτω πιο πάνω τις πηγές μου. Παρακαλώ να αποθηκεύσετε τα στοιχεία στον υπολογιστή σας καθώς μπορεί να μην είναι διαθέσιμα στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για κάθε δημοσιοποίηση το θέματος”.

 

H ανακοίνωση της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων

 
Οι εργαζόμενοι στα ΙΚΕΑ, με αιχμή το Κατάστημα Κηφισού παρά τις απειλές και την τρομοκράτηση της εργοδοσίας, που απειλούν με απολύσεις και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, συνεχίζουν και εντείνουν τον αγώνα τους.

Η κινητοποίηση συνεχίζεται και σήμερα Πέμπτη 22 Νοέμβρη, με πανελλαδική στάση εργασίας του επιχειρησιακού σωματείου, αλλά και την Παρασκευή – Σάββατο 23 & 24 Νοέμβρη με 48ωρη Απεργία.

Οι εργαζόμενοι σε όλα τα καταστήματα της ΙΚΕΑ δεν πρέπει να φοβηθούν.

Πρέπει να απεργήσουν με αποφασιστικότητα παντού και να στηρίξουν ταυτόχρονα τον αγώνα των συναδέλφων τους στο Κατάστημα στον Κηφισό, που επί 3 ημέρες δείχνουν το δρόμο της αγωνιστικής αντίστασης απέναντι σε μια επιθετική εργοδοσία, που δεν σέβεται τους υπαλλήλους της.  

 

Οι εργαζόμενοι δεν είναι αδικαιολογήτως απόντες από την εργασία τους και καλό είναι η εταιρεία να μην συνεχίζει ούτε τις εκβιαστικές τακτικές, ούτε τις απειλές. Επίσης, καλό θα ήταν να αποσύρει τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που παράνομα έστησε με εργαζόμενους άλλης επιχείρηση του Ομίλου.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕ  ΕΝΟΤΗΤΑ.

Η Ομοσπονδία μας, ως δευτεροβάθμιο όργανο μαζί με το σύνολο του σ.κ. δεν θα αποδεχθεί καμία απόλυση και θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο και τον τελευταίο εργαζόμενο.

 

Και αυτό γιατί, ο  αγώνας των εργαζομένων στα ΙΚΕΑ είναι ένας νόμιμος και δίκαιος αγώνας.

Η ΟΙΥΕ χαιρετίζει τα σωματεία εργαζομένων και όλες τις συλλογικότητες που έμπρακτα στηρίζουν τους εργαζόμενους και καλεί τα σωματεία-μέλη της, ταεργατικά κέντρα και τις Ομοσπονδίες να εκδώσουν ψηφίσματα αλληλεγγύης.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα σωματεία μας, να δώσουν σήμερα 22/11 και ώρα 5.00 μ.μ. την πρώτη μαζική αγωνιστική παρουσία έξω από το στο Κατάστημα ΙΚΕΑ στον Κηφισό (Λ. Κηφισού 96-98, Αιγάλεω – Εμπορικό Συγκρότημα RIVER WEST), και την Παρασκευή 23 και Σάββατο 24 Νοέμβρη. 

Καλούμε τους καταναλωτές να σεβαστούν και να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων και να δείξουν την αλληλεγγύη τους.

Κανείς εργαζόμενος μόνος του. Κανείς εργαζόμενος με μισθό πείνας και εξαθλίωσης

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΥΕ

Ανασύνταξη άρθρων από τις παρακάτω πηγές:

http://sinialo.espiv.net/?p=9373

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1438846

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1438589

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1438428

http://www.oiye.gr/index2.html

http://www.left.gr/article.php?id=14237

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: