Μαζικό «όχι» στις μειώσεις μισθών στα ΙΚΕΑ

Μια, συνηθισμένη στις μέρες μας, προσπάθεια της εργοδοσίας των καταστημάτων ΙΚΕΑ να μειώσουν τις αποδοχές των εργαζομένων τους οδήγησε σε μια σύγκρουση που όμοιά της δεν είχε υπάρξει σε ανάλογη περίπτωση σε εμπορική αλυσίδα.
Η αντίσταση των εργαζομένων στο κατάστημα της Λεωφόρου Κηφισού ήταν ακαριαία.Οι εργαζόμενοι δεν άφησαν περιθώριο υποχώρησης αρνούμενοι κάθε μείωση στους -έτσι κι αλλιώς- μικρούς μισθούς τους. Το αίσθημα της αδικίας υπερίσχυσε του φόβου.
«Έχοντας ακούσει τις φήμες για μειώσεις, την περασμένη Πέμπτη (σ.σ. 15/11) κάναμε γενική συνέλευση και αποφασίσαμε να μην υπογράψουμε τίποτα», δηλώνει στον Δρόμο ο Γιώργος Δελής, εργαζόμενος στο κατάστημα του Κηφισού.

«Μόλις την περασμένη Τρίτη άρχισαν να καλούν εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις, ξεκινήσαμε την απεργία».

Μειώσεις 11% οριζόντια σε όλους τους εργαζόμενους, ακόμα και σε αυτούς που δουλεύουν μόνο Σάββατο ή σε αυτούς που εργάζονται με μερική απασχόληση, είναι πολύ βαρύ πλήγμα για να το αντέξουν. Οι εργαζόμενοι που εξαντλούνται σε βάρδιες βλέπουν ότι η ανταμοιβή από μια κερδοφόρα επιχείρηση είναι η ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της ζωής τους. Κι επέλεξαν ως μονόδρομο να αγωνιστούν, ξαφνιάζοντας ακόμα και το επιχειρησιακό σωματείο.
Με μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και τις στάσεις εργασίας που υλοποιήθηκαν μέσα από τις διαδικασίες δύο μαζικών γενικών συνελεύσεων, δημιουργήθηκε ένα νέο δεδομένο που θορύβησε την εργοδοσία του Ομίλου Φουρλή.

Η προσπάθεια να βγει παράνομη η απεργία απλά πυροδότησε νέες αντιδράσεις.

Η κήρυξη 48ωρης απεργίας για την  Παρασκευή και το Σάββατο είναι ένα γεγονός που δεν έχει προηγούμενο στην επιχείρηση. Και φυσικά η προσπάθεια του Ομίλου μέσω ανακοίνωσης στα Μέσα Ενημέρωσης να ανασκευάσει την αρνητική εικόνα δεν φαίνεται να έπεισε κανέναν. Όπως δεν μπόρεσε να παίξει κανένα ρόλο και η επιστράτευση εργαζομένων από τα κεντρικά γραφεία, ακόμα και από άλλες εταιρίες του Ομίλου, σε ρόλο απεργοσπαστικού μηχανισμού.

Μειώσεις σε μνημονιακή ρότα
Όπως λένε οι εργαζόμενοι, η πρόταση του Ομίλου στην ουσία συνδέει το μισθό με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας παρακάμπτοντας την κλαδική σύμβαση του εμπορίου. Το «τυράκι» ότι όποιος απολυθεί το 2013 θα λάβει ως… μπόνους αποζημίωση με τον πρότερο μισθό δεν είναι ικανό για να ξεγελάσει τους εργαζόμενους.
«Με το Μνημόνιο 2 που κατάργησε στην ουσία τις συλλογικές συμβάσεις και με το Μνημόνιο 3 που πέρασε πρόσφατα, περνάμε πλέον στο επόμενο στάδιο που είναι γενικευμένη μείωση μισθών σε επίπεδα εξαθλίωσης και πείνας, και ανατροπής όλου του προστατευτικού πλαισίου όπως το ξέραμε εδώ και 100 χρόνια», δηλώνει στον Δρόμο ο Παν. Κυριακούλιας, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

«Πάρα πολλοί εργοδότες, ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις που μπορούν να αντέξουν, χρησιμοποιούν την κρίση ως πρόσχημα για να επιβάλουν μισθούς 400, 500, 600 ευρώ ανάλογα το χώρο. Προφανώς είναι μια γενικευμένη κατάσταση και θέλει μια γενικευμένη αντίδραση. Θα πρέπει και τα συνδικάτα να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα βάζοντας στον αγώνα τους και πολιτικά αιτήματα, να φύγουν κυβερνήσεις και μνημόνια».

Και πάλι οφσόρ στη μέση
Τα στοιχεία κερδοφορίας της επιχείρησης, η οποία ουσιαστικά λειτουργεί μονοπωλιακά στο χώρο του επίπλου (ειδικά μετά την κατάρρευση της SATO και της προσφυγής στο άρθρο 99 της NEOSET) και του σχετικά φθηνού οικιακού εξοπλισμού, δεν μπορούν πείσουν κανέναν ότι ο Όμιλος Φουρλή πιέζεται από την κρίση. Αντίθετα, στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μιλούν για «ατυχείς» επιχειρηματικές κινήσεις και αδιαφανείς διαδικασίες μεταφοράς κεφαλαίων με τη χρήση της οφσόρ εταιρίας του Ομίλου.
Την υψηλή κερδοφορία της εταιρίας ΙΚΕΑ ΗOUSEMARKET A.E. επισημαίνουν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας ζητώντας να απαντήσει «αν θεωρεί θεμιτό τον τρόπο που εκμεταλλεύεται τον νόμο 4093/2012 η επιχείρηση για να προτείνει μειώσεις στους εργαζομένους της».

Σε ρόλο παραδείγματος
Ο άμεσος και μαζικός χαρακτήρας της αντίδρασης των εργαζομένων στα ΙΚΕΑ και κυρίως στο κατάστημα του Κηφισού, αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι υπερβαίνουν ακόμα και τις υπαρκτές αδυναμίες του συνδικαλιστικού κινήματος.
«Στο χώρο του εμπορίου», υπογραμμίζει ο κ. Κυριακούλιας, «τα συνδικάτα είναι αδύναμα, ο κόσμος δεν συμμετέχει στα σωματεία, υπάρχει μια αδυναμία να οργανωθούν οι εργαζόμενοι. Σε τέτοιους μεγάλους χώρους όπως είναι τα ΙΚΕΑ, μπορεί να οργανωθεί μια πραγματική αντίσταση και να παίξει το ρόλο παραδείγματος για όλους. Αυτή την αντίσταση των εργαζομένων, το “δεν υπογράφουμε ατομικές συμβάσεις”, εμείς ως συνδικάτα έχουμε υποχρέωση να το γενικεύσουμε».
Στην περίπτωση του ΙΚΕΑ οι εργαζόμενοι βρήκαν αρχική διέξοδο στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Η άμεση αντίδραση από την Ομοσπονδία, το ΕΚΑ, πρωτοβάθμια σωματεία και κινήσεις των γύρω περιοχών ενίσχυσε τον αγώνα. Η ανάγκη για υπέρβαση των «τεχνικών», αλλά και των πολιτικών εμποδίων και διαιρέσεων που καθηλώνουν τη συνδικαλιστική αντίδραση είναι και σε αυτή την περίπτωση ορατή.

http://www.e-dromos.gr 

 

Στο ίδιο θέμα, που υπάρχει και προηγούμενη ανάρτηση, συμπληρώνουμε….

ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΚΕΑ

Με αφορμή την κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΙΚΕΑ απέναντι στις αξιώσεις της εργοδοσίας να μειωθούν οι μισθοί τους,  αξίζει να δούμε ορισμένα στοιχεία για την πορεία της εταιρείας, η οποία ανήκει στον όμιλο Φουρλή και στην κυριολεξία «διαπρέπει» από το 1999, εκμεταλλευόμενη τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Έχοντας ξεκινήσει από την δεκαετία του ’50 με την εισαγωγή ηλεκτρικών ειδών, η οικογενειακή επιχείρηση Φουρλής, που αργότερα μετατράπηκε σε όμιλο, αναλαμβάνει σταδιακά τις αντιπροσωπείες μιας σειράς ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιριών, ενώ όπως κοκορεύονται και οι ίδιοι από την δεκαετία του ’80, «καταλαμβάνει θέση στην πρώτη δεκάδα των πλέον κερδοφόρων εταιρειών του Ελλαδικού χώρου».

Στηριζόμενοι στα τεράστια κεφάλαια και στα κέρδη που έχουν συσσωρεύσει από τις εισαγωγές ηλεκτρικών ειδών σε μονοπωλιακό καθεστώς την δεκαετία 1990-99 περνάει στην «εποχή της μεγάλης επέκτασης σε άλλους κλάδους», εξαγοράζοντας ή ιδρύοντας επιχειρήσεις όπως η «Π. Κωτσόβολος ΑΕΒΕ», το «ΡΑΔΙΟ ΑΘΗΝΑΙ ΑΕΒΕΤΕ», η «One Way Technostores ΑΕΒΕ», η «ΤLF Electroline Κύπρου».

Εκείνη την εποχή εισβάλει στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Τσεχία με αντικείμενο την χονδρική πώληση ηλεκτρικών συσκευών.

Ταυτόχρονα αναλαμβάνει την αποκλειστική αντιπροσωπεία της μεγαλύτερης διεθνώς αλυσίδας καταστημάτων αθλητικών ειδών INTERSPORT για την Ελλάδα.

Από το 1999, συνδέεται με τη Σουηδική ΙΚΕΑ. Από το 2001 μέχρι και το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, τα αφεντικά του κατάφερναν να πολλαπλασιάζουν συνεχώς τα κεφάλαια που είχαν στη διάθεσή τους, ανοίγοντας μάλιστα και δεύτερο ΙΚΕΑ το 2004 (Αεροδρόμιο Αθήνας), ενώ το 2007 ανοίγουν ακόμα δύο καταστήματα, σε Αθήνα και Λευκωσία.

Η εταιρεία μόνο μέσα στο 2008:

  • Άνοιξε νέο ΙΚΕΑ στον Κηφισό
  • Αγόρασε οικόπεδο 60 στρεμμάτων στην Βίτοσα ένα από τα ακριβότερα προάστια της Σόφιας
  • Ολοκλήρωσε τις εργασίες και λειτούργησε ιδιόκτητους χώρους αποθήκευσης και εκμετάλλευσης στο Σχηματάρι

Αλλά και την επόμενη χρονιά (2009) ο Όμιλος Φουρλή άνοιξε στη Θεσσαλία, ακόμα 7 νέα καταστήματα «intersport» κ.ο.κ.

Και επειδή πολλά λέγονται για την κερδοφορία της επιχείρησης, όσοι δεν έχουν ταχθεί ακόμα ανεπιφύλακτα με τους εργαζόμενους ας γνωρίζουν ότι ο «Όμιλος Φουρλή πανηγυρίζει λέγοντας, ότι τα προ φόρων και τόκων κέρδη του ήταν:

  • 2005: 43,9 εκ ευρώ
  • 2006: 60,1 εκ ευρώ
  • 2007: 83,4 εκ ευρώ
  • 2008: 101,7 εκ ευρώ
  • 2009: 54,3 εκ ευρώ
  • 2010: 46,6 εκ ευρώ
  • 2011: 28,0 εκ ευρώ

Αυτοί που τώρα ζητάνε να ψαλιδίσουν τα μεροκάματα των εργαζομένων στο ΙΚΕΑ, στον όμιλό τους διαθέτουν μια σειρά συνδεδεμένες- θυγατρικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και οι:

PRIME TELECOM ΑΕ

HOUSE MARKET ΑΕ

INTERSPORT ΑΕ

SERVICE ONE

TRADE LOGISTICS SA (RHF)

GENCO BULGARIA (RSG)

INTERSPORT CYPRUS

HOUSE MARKET CYPRUS

SPEEDEX ΑΕ

RENTIS SA

HOUSE MARKET BULGARIA EAD

ΒΗΤΑ ΤΡΙΤΗ

WYLDES

INTERSPORT ATLETIK

GENCO TRADE SRL

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1439238

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: