Δικαιώθηκαν στο δικαστήριο οι εργαζόμενοι στο μετρό Θεσσαλονίκης

  Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση για «πέρασμα» στη συλλογική σύμβαση εργασίας μετά τη λήξη της κλαδικής, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο.

Αφορμή αποτέλεσε η προσφυγή τής Αττικό Μετρό Α.Ε., με την οποία ζητούσε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων, αίτημα το οποίο απερρίφθη.

 Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης δεν έδωσε απλώς στους εργαζομένους το έρεισμα να μιλούν «για πλήρη δικαίωση του αγώνα τους», αλλά δημιουργεί και νομικό προηγούμενο για το «ανοιχτό» ζήτημα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Το δικαστήριο αποφάσισε πως η εφαρμογή της ΠΥΣ 6/28.02.2012 συγκρούεται με τα άρθρα 26 και 43 του Συντάγματος. Εκρινε πως μειώσεις μισθών σ” αυτό το μέγεθος συνιστούν πλέον εκμετάλλευση του εργαζομένου και θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή του.

Απεφάνθη πως εφαρμοζόμενη η ΠΥΣ σε μικρή μερίδα εργαζομένων παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας στις εργασιακές σχέσεις.

 Δέχτηκε ότι σε καμία περίπτωση οι απεργίες των εργαζομένων δεν είναι υπεύθυνες για την καθυστέρηση του έργου, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς τής Αττικό Μετρό Α.Ε., κι επίσης πως οι προσλήψεις των 30 εργατοτεχνιτών δεν ήταν αναγκαίες, κάτι που ενισχύει την άποψη πως ήταν προσχηματικές για να μπορέσει η εταιρεία να επιβάλει τις μειώσεις των μισθών.

«Οι εργαζόμενοι του Μετρό, παρά την οικονομική και κοινωνική δυσκολία ενός τέτοιου αγώνα, παρέμειναν ενωμένοι και με συντριπτική πλειοψηφία δεν υποχώρησαν ούτε στιγμή. Δεν υποχώρησαν ούτε κάτω από τις απειλές που δέχτηκαν, ούτε από τις απεργοσπαστικές ενέργειες των υπευθύνων του έργου κι ούτε όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη λάσπη που δέχτηκαν από τις ανακοινώσεις τής Αττικό Μετρό Α.Ε.

 

Παρέμειναν πιστοί στον αγώνα συμπαραστεκόμενοι στους 30 επαναπροσληφθέντες εργατοτεχνίτες, που κλήθηκαν να εργαστούν με το εξευτελιστικό ποσό των 460 ευρώ.

…Από την πλευρά της Αττικό Μετρό Α.Ε., πάντως, έγινε γνωστό ότι θα ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

http://www.efsyn.gr/?p=2318

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: