Ολική επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων από τους εργοδότες

Μετά την ψήφιση του μνημόνιου-3 και την εκδοτική επιχείρηση ερμηνευτικών εγκυκλίων  που έχει επιδοθεί η κυβέρνηση της πλάκας, οι εργαζόμενοι περιμένουν τα χειρότερα χωρίς άλλη ουσιαστική δυνατότητα αντίδρασης παρά αυτή των κοινωνικών αγώνων  !

Επί της ουσίας έχουν ανατρέψει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ρίχνουν βίαια τους μισθούς στα 586 ευρώ, όπου συγκρατούνται προσωρινά, μέχρι να αντικατασταθεί (δηλαδή να μειωθεί και πάλι και μάλιστα με πράξη υπουργικού συμβουλίου) στις αρχές Απριλίου, ο κατώτατος μισθός.

Οι εργοδότες δεν έχασαν την ευκαιρία

Μόλις μια εβδομάδα μετά την ψήφιση του «πακέτου»  μεγάλες και κερδοφόρες επιχειρήσεις καλούν τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως ισχύουσας σύμβασης να «διαπραγματευτούν» τις μηνιαίες αποδοχές τους υπό την απειλή των απολύσεων, στην περίπτωση που δεν δεχθούν τους όρους του εργοδότη σε αποδοχές και ωράριο εργασίας.

 

* Στα πολυκαταστήματα ΙΚΕΑ, που στη χώρα μας τα εκπροσωπεί ο Όμιλος Φουρλή, οι εργαζόμενοι αντιδρούν με 48ωρη απεργία στις δραστικές μειώσεις μισθών κάτω από τα 600 ευρώ, που, υπό την απειλή μαζικών απολύσεων, θέλει να επιβάλλει η εταιρεία. Μάλιστα, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας επιχείρησε να εμφανίσει την τυπικά προτεινόμενη μείωση στους μισθούς κατά 11% ως πρόταση λογικής, επικαλούμενη τη μείωση των πωλήσεων κατά 9,6% το πρώτο εξάμηνο του 2012. Ωστόσο, προειδοποιούσε τους εργαζόμενους, κάνοντας ευθεία αναφορά στο Μνημόνιο και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας: «Γνωρίζεται ότι δεν μας δεσμεύουν πλέον οι προηγούμενες συμβάσεις».

* Στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, η Forthnet επέβαλε από την επομένη του Μνημονίου μειώσεις μισθών 35% και εξίσωση των μισθών προς τα κάτω, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα η μείωση του εργασιακού κόστους πέρναγε μέσω απολύσεων.

 

Σ. Ρομπόλης: Ολική ανατροπή

«Πρόκειται για ολική ανατροπή που θα προκαλέσει μειώσεις στους μισθούς και στις 900.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας», τονίζει στην «Αυγή» της Κυριακής ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης. Όπως σημειώνει

«η ολική ανατροπή που έχει επέλθει μετά και την ψήφιση του Μνημονίου 3 στις εργασιακές σχέσεις και ειδικότερα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και στην επέκταση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, θα προκαλέσει εκτός των άλλων και σημαντική μείωση των μισθών σχεδόν και στις 900.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή συντελείται κυρίως από τη μη επεκτασιμότητα και μη καθολικότητα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά και των άλλων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Ο κ. Ρομπόλης, αναφερόμενος στις εργασιακές σχέσεις που διαμορφώνονται μέσα από τα αλλεπάλληλα Μνημόνια, σημειώνει ότι :

«πλέον η αγορά εργασίας στην Ελλάδα αποκτά νέα χαρακτηριστικά. Μιλάμε για τη μετάβαση από μια αγορά εργασίας με συλλογικές ρυθμίσεις σε μια αγορά εργασίας με εξατομίκευση και ατομικότητα στις σχέσεις εργασίας. Αυτό το χαρακτηριστικό στην ιστορία των εργασιακών σχέσεων το συναντάμε στην περίοδο πριν τη βιομηχανική επανάσταση (φεουδαρχία), όπου η εργασία ήταν πλήρως εξαρτημένη από τους εργοδότες της εποχής».

 

Το «ξήλωμα» των συμβάσεων

Οι ανατροπές που δρομολόγησε το Μνημόνιο 3 και οι ερμηνευτικοί εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας, οι συλλογικές συμβάσεις είναι πλέον στα χέρια των εργοδοτών. Η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας προβλέπει όλες τις δυνατές περιπτώσεις προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος οριστικού ενταφιασμού των συλλογικών συμφωνιών και να προχωρήσει χωρίς πλέον κανένα εμπόδιο η δραστική μείωση των ήδη «πετσοκομμένων» μισθών, που τον περασμένο Φεβρουάριο με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου μειώθηκαν κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών.

 

Η ερμηνευτική εγκύκλιος προβλέπει:

* Από τις 12.11.2012 εργοδότες και επιχειρήσεις που δεν δεσμεύονται από ισχύουσες συμβάσεις κλαδικές – επαγγελματικές – επιχειρησιακές «δύνανται» να συνεχίσουν ή όχι την καταβολή του επιδόματος γάμου.

* Από τις 12.11.2012 αίρεται η καθολικότητα και η επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οι εργοδότες δεσμεύονται μόνο για τις συμβάσεις που θα υπογραφούν από τις 12.11.12 και μόνο εφόσον είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) που συνομολογούν με τη ΓΣΕΕ συλλογική σύμβαση.

* Για τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί πριν το Μνημόνιο-3 ο εργοδότης δεσμεύεται από το περιεχόμενό τους, εάν είναι μέλος των εργοδοτικών οργανώσεων.

* Για τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ Μνημονίου 2 και Μνημονίου 3 και οι εργοδότες δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων, οι μισθολογικοί όροι των επιχειρησιακών συμβάσεων μπορούν να προσαρμοστούν στις τελευταίες προβλέψεις, «εφόσον υφίσταται σχετική βούληση των συμβαλλόμενων μερών». Με άλλα λόγια, ο εργοδότης, που είναι σχεδόν παντοδύναμος σε επίπεδο επιχείρησης, μπορεί να «προσαρμόσει», δηλαδή να ανατρέψει μισθολογικά, την προηγούμενη συμφωνία.

 

Για άλλη μια φορά βλέπουμε ένα νομοσχέδιο-παγίδα για το λαό.

Ποιός εργοδότης θα παραμείνει μέλος εργοδοτικής οργάνωσης? Μπροστά στη μείωση των λειτουργικών εξόδων μιάς επιχείρησης, ο εργοδότης θα κάνει τα πάντα και φυσικά θα αποχωρήσει από τέτοιες οργανώσεις ή θα αρνηθεί τη συμμετοχή του. Αυτό οδηγεί στην παγίδα που θα πέσουν όλοι μέσα, στην επέμβαση του κράτους με το πρόσχημα της μη ύπαρξης αντιπροσώπευσης οικονομικών εταίρων στη διαπραγμάτευση των συλλογικών συμβάσεων, έτσι το κράτος θα ορίσει ξανά το ύψος του κατώτατου μισθού θάβοντας το ρόλο και την ύπαρξη ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κλπ κρατικών συνδικαλΗστών.

Ακόμη και για τα προσχήματα, τα ίδια κρατικά-συνδικαλιστικά κοπρόσκυλα δεν μπήκαν στον κόπο έστω μιάς απλής προσχηματικής ανακοίνωσης, έσκυψαν το κεφάλι και εξαφανίστηκαν….

Αντίθετα, το βάρος της αντίστασης έχει πέσει στα σωματεία και τους συνήθεις αγωνιστές της καθημερινότητας.

Χρησιμοποιήθηκαν τμήματα από το http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=731065

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: