Κινητοποιήσεις στο καφέ-Αμάν στη Θεσσαλονίκη

Όπως στα περισσότερα μαγαζιά του επισιτισμού έτσι και στο καφέ Αμάν, το σύνολο του προσωπικού δουλεύουν ανασφάλιστοι (χωρίς σύμβαση εργασίας), με τα ένσημα και την ιατρική κάλυψη να αποτελούν είδος πολυτελείας, εφόσον πολυτέλεια θεωρεί το αφεντικό ακόμα και το να αρρωστήσουν, πόσο μάλλον την περίπτωση να πάθουν κάποιο εργατικό ατύχημα.

Απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς παραπάνω χρήματα τις Κυριακές, τις αργίες και τις νυχτερινές ώρες, χωρίς την καταβολή δώρων και επιδομάτων. Χωρίς τακτική καταβολή των δεδουλευμένων, με αποτέλεσμα να φτάνουν πολλές φορές σε χρωστούμενα μεροκάματα βδομάδων ή και μηνών.
Και όλα αυτά μέσα σε ένα ψυχοφθόρο εργασιακό περιβάλλον. Οι ανυπόστατες κατηγορίες για κλοπές στο μαγαζί έδιναν και έπαιρναν. Κατά τους θερινούς μήνες πραγματοποιήθηκαν περικοπές με πρόσχημα τη μειωμένη πελατεία (η οποία καταλογιζόταν στους εργαζόμενους) και προκειμένου να διατηρηθεί στο ακέραιο το κέρδος του αφεντικού. Οι σχέσεις μεταξύ του προσωπικού έγιναν σταδιακά κατακριτέες και “απόδειξη ενοχής”, στα πλαίσια της λογικής “διαίρει και βασίλευε”, πάντα προς όφελος της εργοδοσίας. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα αντικαταστάθηκε από τηλεφωνική ενημέρωση για το αν και πόσο θα δουλέψουν την επόμενη μέρα.
Αποκορύφωμα, αλλά και αποτέλεσμα, όλης της παραπάνω κατάστασης, αποτελούν οι μαζικές απολύσεις – με μορφή υποχρεωτικών παραιτήσεων – που πραγματοποίησε το αφεντικό.

Σε διάστημα τριών μηνών, άλλαξε ριζικά προσωπικό, αφήνοντας πάνω από δέκα άτομα άνεργους, χωρίς προειδοποίηση, χωρίς αιτιολόγηση και χωρίς χρηματικές αποζημιώσεις.
Με την απόλυσή της η Ε., επέλεξε να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα της μέσα από συλλογικούς αγώνες. Τους τελευταίους μήνες, έχουν πραγματοποιηθεί μία σειρά παρεμβάσεων στο καφέ Αμάν, προκειμένου να της καταβληθεί το σύνολο της εργασιακής διαφοράς και τα ένσημα που αντιστοιχούν στην χρονική περίοδο που εργαζόταν. Παράλληλα, στα πλαίσια αυτού του αιτήματος, έχει προχωρήσει σε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας.
Η στάση του αφεντικού, ωστόσο, παραμένει αμετάκλητη. Αρνείται να αναγνωρίσει την εργασιακή διαφορά, επικαλούμενος την νομιμοποίηση μιας άτυπης «συμφωνίας» για τις εργασιακές συνθήκες, η οποία όμως ήταν εκβιαστική (υπό την απειλή της απόλυσης και της ανεργίας) και μονόπλευρη. Εξακολουθεί να θεωρεί τα ένσημα ένα περιττό έξοδο, εφόσον, όπως ισχυρίζεται, του στοιχίζουν ακριβά. Πάντως σίγουρα όχι όσο ακριβά στοιχίζει στους ανασφάλιστους εργαζόμενους η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη…
Ο εργοδότης του καφέ Αμάν, όχι μόνο αγνόησε την πρώτη κλήση στην Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά επιπλέον δεν επέδειξε καμία πρόθεση να έρθει σε επικοινωνία με την εργαζόμενη, πέρα από το επίπεδο των απειλών και του ψυχολογικού εκβιασμού.
Για όσο καιρό θα προσπαθεί να μας παρακάμψει, θα μας βρίσκει μπροστά του. Η αυθαιρεσία των αφεντικών δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να οργανωθούμε στους χώρους εργασίας μας να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης – αλληλεγγύης με τους συναδέλφους μας και να διεκδικήσουμε συλλογικά τα αυτονόητα. Να σπάσουμε τις μεταξύ μας εξουσίες, να αμβλύνουμε τους διαχωρισμούς και τις ανισότητες που μας έχουν επιβάλει και εμείς με τη σειρά μας έχουμε αναπαράγει. Αυτό φοβούνται, αυτό θέλουν να αποφύγουν και αυτό είναι το όπλο μας για να μας υπολογίσουν. Διεκδικούμε τα δεδουλευμένα μας, υπερασπιζόμαστε την εργασιακή μας αξιοπρέπεια.

Στα πλαίσια αυτής της διεκδίκησης καλούμε σε παρεμβάσεις:
• Κυριακή 14/04, 20:00μμ έξω από το καφέ Αμάν
• Δευτέρα 15/04, 10:30πμ έξω από τα γραφεία της επιθεώρησης εργασίας
(Προξένου Κορομηλά 51)

Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων Θεσσαλονίκης
και λοιπών εργαζόμενων στο χώρο του επισιτισμού
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Κάθε Δευτέρα στις 18:00 στη Μόδη 1
e-mail: swmateioservitorwn@yahoo.gr
τηλέφωνο: 6942570981

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: