Σώθηκε την τελευταία στιγμή από το ξεπούλημα, ιστορικό κτίριο στο Ναύπλιο

Το ακίνητο είχε περάσει στα χέρια τριών ναών του Ναυπλίου, οι οποίοι  αποφάσισαν να το βγάλουν  σε δημοπρασία η οποία είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Κυριακή. Το νέο όπως ήταν φυσικό διαδόθηκε γρήγορα στην κοινωνία του Ναυπλίου με αποτέλεσμα η πίεση που άσκησαν οι κάτοικοι  να φέρει αποτέλεσμα. Ο δήμαρχος Ναυπλιέων επικοινώνησε με το διοικητικό συμβούλιο του κληροδοτήματος και πέτυχε την αναβολή της δημοπρασίας.

Σε ανακοίνωσή του μάλιστα το Δ.Σ αναφέρει ότι «αναβάλλεται δι᾿ ευθέτω χρόνο η δημοπρασία, προκειμένου το Διοικητικό Συμβούλιο του Κληροδοτήματος να δώσει ευκαιρία στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων να εκφράσει την βούλησή του και την δυνατότητά του, προκειμένου να αποκτήσει κατά κυριότητα ο Δήμος Ναυπλιέων αυτό το ιστορικό κτίριο και να μην περιέλθη τούτο σε ιδιώτες».

Η ιστορία του κτηρίου

Το κτίριο στέγαζε το πρώτο φαρμακείο του νεοσύστατου κράτους ιδρύθηκε το 1828 στο Ναύπλιο από τον Βονιφάτιο Βοναφίν, προσωπικό φίλο του Καποδίστρια, ο οποίος ήρθε από την Τεργέστη. Ο Βοναφίν άσκησε την φαρμακευτική επιμελώς και με πνεύμα φιλανθρωπίας και είναι αυτός που ταρίχευσε τη σωρό του δολοφονηθέντος κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια. Το πρώτο φαρμακείο παρέμεινε σε λειτουργία μέχρι και το 1872 ενώ λίγα χρόνια αργότερα, στη διαθήκη της η χήρα του Βοναφίν παρέδωσε την κυριότητα του κληροδοτήματος στην εκκλησία.

Ακόμα και σήμερα το κτήριο αποτελεί ένα από τα μνημεία του Ναυπλίου ενώ οι χιλιάδες επισκέπτες στέκονται με δέος μπροστά στην πινακίδα στην οποία με κεφαλαία γράμματα αναγράφεται: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. 1828-1872. ΙΔΡΥΤΗΣ ΒΟΝΙΦΑΤΙΟΣ ΒΟΝΑΦΙΝ. ΕΔΩ ΕΤΑΡΙΧΕΥΘΗ Ο Α’ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝ 28-9-1831.

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

naf3 naf2 naf1

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: