Δυσοίωνο πλέον το μέλλον για την Alapis

 Δυσοίωνη και χωρίς ελπίδα φαίνεται να διαγράφεται η επόμενη ημέρα για την άλλοτε πολλά υποσχόμενη φαρμακοβιομηχανία Alapis ΑΒΕΕ και τους εργαζομένους της, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών – Τμήμα Πτωχεύσεων (αριθμ. απόφασης 395/2013) σύμφωνα με την οποία απορρίπτεται η αίτηση περί υπαγωγής της στο καθεστώς της ειδικής εκκαθάρισης.

Μέσα στις 74 σελίδες της απόφασης, αποτυπώνονται ανάγλυφα τα επιχειρήματα με τα οποία απορρίπτεται το καθεστώς της ειδικής εκκαθάρισης, γίνεται λόγος ευθέως για πτώχευση, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Πρωτοδικείου αποτελεί κόλαφο για την επόμενη ημέρα της βιωσιμότητας της εταιρείας.

Για τη λύση της πτώχευσης η απόφαση αναφέρει συγκεκριμένα: «Μέσω της πτώχευσης της εταιρείας και της επίσπευσης διαδικασιών συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης, θα δοθεί η δυνατότητα να κινηθεί η διαδικασία της πτωχευτικής ανάκλησης προκειμένου να επανέλθουν στο ενεργητικό της επιχείρησης διάφορα περιουσιακά στοιχεία που τυχόν εκποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ύποπτης περιόδου με εκποιητικές δικαιοπραξίες που είναι επιζήμιες για την ομάδα των πιστωτών, έτσι ώστε να μπορούν οι τελευταίοι να ικανοποιήσουν μεγαλύτερο τμήμα των απαιτήσεών τους».

Η απόφαση, πάντως, κοστίζει ιδιαίτερα στους εργαζομένους, η πλειονότητα των οποίων βρίσκονται σημειωτέον σε επίσχεση εργασίας από τον Οκτώβριο του 2012. Οι μόνοι εργαζόμενοι που πληρώνονται σήμερα (να σημειωθεί ότι μέχρι το 2010 ο όμιλος απασχολούσε συνολικά περί τα 2.000 άτομα ενώ σήμερα είναι 270) είναι αυτοί που εργάζονται στο εργοστάσιο Α’ στο Κρυονέρι και οι οποίοι παράγουν το σκεύασμα Pulvo. Συνολικά πληρώνονται γύρω στα 48 άτομα, ενώ το Pulvo, ως σήμα πλέον, ανήκει στην φαρμακοβιομηχανία Abbott. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Pulvo αποτελεί ένα άριστο επουλωτικό προϊόν, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στα νοσοκομεία και πουλά ένα εκατ. τεμάχια κάθε χρόνο.

Την ίδια ώρα, η Alapis ΑΒΕΕ εμφανίζεται να έχει στο ενεργητικό της πολλά ακίνητα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τα οποία στη φάση αυτή λιμνάζουν, ενώ μία άλλη δυσοίωνη παράμετρος είναι ότι τα γραφεία της εταιρείας στην παλαιά της έδρα (στην οδό Αυτοκράτωρος Νικολάου στη Συγγρού) στα οποία βρισκόταν μεταξύ άλλων και το μηχανογραφικό κέντρο, έχουν σφραγισθεί, με αποτέλεσμα να μην έχει κανείς πρόσβαση, ούτε καν ηλεκτρονικά. Πρώην εργαζομένοι και στελέχη – οι οποίοι συμμετείχαν στην εθελουσία έξοδο που είχε πραγματοποιήσει η εταιρεία –   εκτιμούν πως από εδώ και στο εξής η κατάσταση είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη, ενώ δεν αποκλείουν το γεγονός τα πράγματα να λάβουν ακραία τροπή, όπως να σημειωθεί πλιάτσικο σε πολλά κτίρια.

Τι αναφέρει η απόφαση του ΠρωτοδικείουΣτην απόφαση του Πρωτοδικείου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «…Η σημερινή παραγωγική δραστηριότητα της αιτούσας (Alapis) παραμένει αναιμική, καθώς περιορίζεται στην παρασκευή ενός μόνο φαρμακευτικού σκευάσματος για λογαριασμό τρίτης φαρμακευτικής εταιρείας. Συνεπώς καθίσταται αμφίβολο το κατά πόσο υφίσταται σοβαρή πιθανότητα διατήρησης της επιχείρησης μέσω της διαδικασίας της ειδικής εκκαθάρισης. Και τούτο διότι ο υποψήφιος επενδυτής θα κληθεί να αγοράσει το σύνολο του ενεργητικού της επιχείρησης, συνολικής αξίας 34.977.771,18 ευρώ, για να αποκτήσει μία παραγωγική δραστηριότητα περιορισμένου εύρους, η διατήρηση της οποίας θα μπορούσε πιθανώς να επιτευχθεί με πολύ μικρότερο κόστος από άλλη φαρμακευτική εταιρεία και χωρίς να είναι αναγκαία η εξαγορά του συνόλου των στοιχείων του ενεργητικού». Και σε άλλο σημείο:

«Αποδεικνύεται ότι μέσω της ειδικής εκκαθάρισης συντρέχει σοβαρός κίνδυνος βλάβης της συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανόν, ακόμη και εάν εξευρεθεί επενδυτής για την εξαγορά του ενεργητικού της Alapis καταβάλλοντας άμεσα το ποσό στο οποίο εκτιμήθηκε η αξία του (περίπου 35 εκατ. ευρώ) ένα μεγάλο τμήμα αυτού του ποσού να διατεθεί για την κάλυψη των εξόδων της ειδικής εκκαθάρισης με αποτέλεσμα να απομειωθεί ακόμη περισσότερο η έκταση στην οποία θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των πιστωτών».

Σοβαρές αμφιβολίες όμως προκύπτουν και αναφορικά με την ακρίβεια των οικονομικών στοιχείων που έχει καταθέσει η εταιρεία στο επιχειρηματικό σχέδιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου, «το ελληνικό Δημόσιο ισχυρίζεται και αποδεικνύει ότι οι συνολικές απαιτήσεις τους κατά της αιτούσας, που αφορούν ΦΠΑ και χαρτόσημο, ανέρχονται στο ποσό των 48.188.000 ευρώ, έναντι του αναφερόμενου από την αιτούσα ποσού των 355.422,05 ευρώ».

Στην απόφαση γίνεται ακόμη λόγος στα τεράστια δάνεια που είχε συνάψει η εταιρεία, ενώ οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις της στις 15 Νοεμβρίου 2012 ανέρχονταν σε 682.616.109,21 ευρώ. Τονίζεται επίσης ότι «παρά δε την εισροή στα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας τόσο μεγάλων χρηματικών ποσών, είναι άγνωστο αν και για ποιο σκοπό χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα κεφάλαια, καθώς αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν επεκτάθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας, αλλά ουσιαστικά οδηγήθηκε σε απαξίωση, καθώς οι πωλήσεις σημείωσαν κατακόρυφη πτώση (479.670.967,12 ευρώ το 2009 και μόλις 2.140.172,75 ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012)».

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: