Απάτη με την απασχόληση όλες οι τελευταίες εξαγγελίες για θέσεις εργασίας

Οποιος παρακολουθεί τις επίσημες εξαγγελίες των τελευταίων ημερών για προγράμματα απασχόλησης και δημιουργία δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας πρέπει αναμφίβολα να έχει αποκομίσει την εντύπωση πως όχι μόνον ήρθε το τέλος της κρίσης το 2013 -μέχρι και ο πρωθυπουργός το πίστεψε-, αλλά και πως η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα απέραντο εργοτάξιο, σε έναν παράδεισο απασχόλησης.

Γιατί, βεβαίως, πώς αλλιώς να δικαιολογηθούν οι εξαγγελίες των υπουργών Εργασίας-Παιδείας-Ανάπτυξης για δημιουργία 350.000 χιλιάδων θέσεων εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 600.000.000 ευρώ (μέσω ΕΣΠΑ), ή οι προτάσεις Βενιζέλου για δημιουργία 400.000 θέσεων εργασίας για οικογένειες χωρίς έναν απασχολούμενο ή οι εξαγγελίες Κικίλια του ΟΑΕΔ για 65.000 νέες θέσεις εργασίας από προγράμματα του ΟΑΕΔ ή οι υποσχέσεις Χατζηδάκη για δημιουργία 25.000 θέσεων εργασίας με την επανεκκίνηση των οδικών έργων;

Λόγια, λόγια, λόγια

… Ας δούμε τι από όλα τα παραπάνω ισχύει:

1Δεν διευκρινίζεται επακριβώς ποιο από τα παραπάνω προγράμματα-προτάσεις έχει εγκριθεί και για πότε ισχύει. Για παράδειγμα, από τα προγράμματα των τριών υπουργείων για τις 350.000 θέσεις εργασίας φαίνεται πως για φέτος έχουν εγκριθεί μόνον 130.000 θέσεις απασχόλησης, ενώ οι προτάσεις Βενιζέλου -στις οποίες υπάγονται και οι 50.000 από τις 65.000 θέσεις εργασίας των προτάσεων Κικίλια- δεν έχουν εγκριθεί.

2Από τις 350.000 νέες θέσεις εργασίας των τριών υπουργείων οι 283.000 του υπουργείου Παιδείας (δηλαδή τα 4/5 του συνόλου) αφορούν προγράμματα μαθητείας τού ενός μηνός έναντι 430 ευρώ, τίποτε περισσότερο. Γι’ αυτό και οι καταρτιζόμενοι χαρακτηρίζονται «ωφελημένοι» κι όχι απασχολούμενοι. Με όρους ετήσιας απασχόλησης, δεν ξεπερνούν τις 24.000. Ομως αυτοί οι 283.000 «ωφελημένοι» δεν θα λογαριάζονται ως άνεργοι από τη στιγμή που θα μπουν στο πρόγραμμα…

3Από τις 130.000 θέσεις που δημιουργούνται φέτος οι μισές αφορούν τέτοια προγράμματα μαθητείας και κατάρτισης και σε ετήσια βάση δεν αντιστοιχούν πάνω από 6.000 θέσεις απασχόλησης.

4Οι προτάσεις Κικίλια έχουν παγώσει έως ότου ξεκαθαρίσει το διοικητικό ζήτημα που προέκυψε στον ΟΑΕΔ.

5Στις 25.000 νέες θέσεις εργασίας από τα οδικά έργα αναλογεί ένας προϋπολογισμός 353 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμεί με 14.120 ευρώ ανά θέση εργασίας. Ομως πρόσφατη μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ (29/10/2012) αναφέρει «ότι για κάθε 53.000 ευρώ δημιουργείται μία νέα θέση εργασίας κατά τη διάρκεια των έργων στον τομέα των οδικών αξόνων. Το νούμερο αυτό γίνεται 65.000 ευρώ στην αξιολόγηση του Γ’ ΚΠΣ». Με αυτή την εκτίμηση ως βάση, οι νέες θέσεις εργασίας από τα οδικά έργα δεν θα υπερβούν τις περίπου 5.800!

Από τα παραπάνω προκύπτει πως, αντί για 400.000 και βάλε νέες θέσεις εργασίας, φέτος δεν θα δημιουργηθούν πάνω από 75.000 θέσεις απασχόλησης, που στο μεγαλύτερο μέρος τους θα είναι θνησιγενείς, δηλαδή δεν θα διαρκέσουν περισσότερο του ενός έτους.

Αν αναλογιστούμε πως την τετραετία 2008-2012 οι άνεργοι αυξάνονται ετησίως κατά 243.000 στη χώρα μας και πως η ύφεση θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και το 2013, τότε καταλαβαίνουμε πως η δημιουργία προσωρινής απασχόλησης για 75.000 άτομα το μόνο που θα κατορθώσει θα είναι να περιορίσει την άνοδο των ανέργων στους… 168.000 το χρόνο!

 

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=361579

Η διακαής στόχευση του Σαμαρά, να παρουσιάσει ανάκαμψη με κάθε τρόπο, δεν είναι μόνο δική του αλλά και της τρόικα. Μετά από 3 χρόνια μνημονίων και κατασταλτικών νόμων πρέπει να επιδειχθεί αποτέλεσμα, που όμως δεν υπάρχει. Η συνεχής καταστολή και αφαίμαξη από το μεροκάματο έχει απλά αποπληρώσει πολύ μικρό μέρος των χρεών στους δανειστές αλλά και μεταφράστηκε σαν δώρο στους εργοδότες που δεν έκαναν τίποτα ανταποδοτικά, και ούτε πρόκειται να κάνουν.

Γενικότερα, πρόκειται για ήττα της γενικότερης δεξιάς συντηρητικής πολιτικής που περιμένει ανάκαμψη …από το φιλότιμο των εργοδοτών. Πουστίτσες και μικροκομπίνες με τους εκπαιδευόμενους πάντα γίνονταν και για αυτό κανείς δεν ανακοινώνει πόσοι είναι οι άνθρωποι που εκπαιδεύονται μετά από τη φοίτησή τους, πόσοι είναι αυτοί που μετεκπαιδεύονται, αλλά και πόσοι θάβονται κάτω από την εκπαίδευση για να μην φαίνονται άνεργοι.

Advertisements

4 Σχόλια to “Απάτη με την απασχόληση όλες οι τελευταίες εξαγγελίες για θέσεις εργασίας”

 1. απο μειλ εταιρειας συμβούλων – κεκ κλπ…..

  Πρόγραμμα εισόδου στην αγορά εργασίας ανέργων νέων έως και 29 ετών
   
  Αγαπητέ επιχειρηματία,
   
  Σε αυτί την κρίσιμη οικονομικά περίοδο για τις επιχειρήσεις, το πρόγραμμα εισόδου στην αγορά εργασίας για νέους/ες έως 29 ετών του υπουργείου εργασίας αποτελεί μια ουσιαστική στήριξη, που μπορεί να συνδράμει τις επιχειρήσεις, χωρίς να επιφέρει επιπλέον μισθολογικό κόστος.
   
  Με βάση αυτό το πρόγραμμα, η κάθε επιχείρηση ανεξάρτητα εταιρικής μορφής δικαιούται να απασχολήσει για ένα πεντάμηνο εντελώς δωρεάν ανέργους όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.
   
  Οι επιχειρήσεις μπορούν να απασχολήσουν αντίστοιχο αριθμό ανέργων με το 30% του αριθμοί των εργαζόμενων που απασχολούν (ακόμη και αυτές που δεν απασχολούν καθόλου προσωπικό μπορούν να απασχολήσουν έναν άνεργο).
   
  Αν κάποια επιχείρηση μετά το πεντάμηνο θελήσει να προσλάβει τον άνεργο που υλοποίησε σ’ αυτήν την πρακτική άσκηση, θα επιδοτηθεί για το σύνολο των ασφαλιστικών της εισφορών για ένα ολόκληρο χρόνο.
   
  Κατά τη διάρκεια του πεντάμηνου δεν έχετε καμιά απολύτως οικονομική επιβάρυνση ούτε καμιά απολύτως υποχρέωση να διατηρήσετε στην επιχείρηση τον άνεργο μετά το πεντάμηνο εκτός αν το επιθυμείτε και με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω.
   
  Επισκεφθείτε τώρα την ιστοσελίδα μας, κάντε κλικ στην φόρμα υποβολής στοιχείων επιχείρησης και εφόσον συμπληρώσετε την φόρμα πατήστε «αίτηση» για να υποβληθεί η πρόταση σας και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.
  Η εταιρία μας συνεργάζεται με όλα σχεδόν τα επιμελητήρια και μεγάλους εργοδοτικούς φορείς.

  • Εχει ενδιαφέρον να μάθουμε ποιά παλιο-εταιρεία είναι αυτή που προσπαθεί να πουλήσει φτηνούς εργαζόμενους.

 2. Ergoway ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΕΚ ΕΠΕ
  Βασ. Γεωργίου 2-4, Πλατεία Ηλεκτρικού, Μαρούσι
  τηλ: 210-6147002, email: info@ergoway.gr

 3. υποβάλλω την ερώτηση και στους ιδιώτες επιχειρηματίες αλλά και στη ελληνική κυβέρνηση. τα παιδιά που αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια και τρέχουν και κτυπάνε πόρτες και πόρτες…. για απασχόληση και τους διώχνουν γιατί λέει δεν έχουν εμπειρία λοιπόν ΠΟΥ ΘΑ ΤΗ ΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΊΑ ;; ας μου απαντήσει κάποιος,τι μόδα είναι αυτή με την προϋπηρεσία; εφόσον όλοι οι ιδιώτες επιχειρηματίες δεν παίρνουν απόφοιτους αν και μερικοί έχουν κάνει κάποια πρακτική στο πλαίσιο των σπουδών τους και να πω και αυτό .. έχουν μεταπτυχιακά έχουν δεξιότητες έχουν τις ξένες γλώσσες ( άσε τώρα που ζητάνε όλοι και Ρώσσικα) τώρα και στις προκηρύξεις του Δημοσίου θέτουν τον όρο «προυπηρεσία » με μοριοδότηση ενώ το αγαπητό μας κράτος θα έπρεπε να αγκαλιάζει αυτά τα παιδιά που μόχθησαν με την ελπίδα για μια εργασία των 500 ή 600 ευρώ, και να μοριοδιοτεί άλλα προσόντα έρχεται και αυτό το ίδιοτο κράτος μας να αποτελειώσει αυτά τα καϋμένα τα παιδιά που για να πάνε έστω και στο πιο απλό γραφείο πρέπει να τα σπρώξουν μπαρμπάδες βουλευτές ή θείοι επιχειρηματίες ή στενοί συγγενείς. βρείτε επιτέλους έναν σωστό τρόπο αντιμετώπισης. τα παιδιά αυτά είναι πανέξυπνα έχουν θέληση και όρεξη για δουλειά και για μάθηση στη πορεία.
  το σχόλιο δεν είναι μόνο δικό μου αλλά παράπονα εκατοντάδων, χιλιάδων παιδιών και γονέων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: