H επόμενη είδηση στα κανάλια «υψηλό το δημόσιο χρέος»

Αναμένουμε με αγωνία τη νέα κρατική προπαγάνδα μέσω των καναλαρχών περί υψηλού χρέους και προβλημάτων. Η εξουσία θα καλλιεργήσει το απαραίτητο κλίμα ενοχής σε όσους έφαγαν αρνί και πήγαν βόλτα ! 

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει «υπερβολικά υψηλό», διαπιστώνει το ΔΝΤ, σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα. Ρίχνει το μπαλάκι στους Ευρωπαίους για έκτακτη ενίσχυση της χώρας, ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Ζητεί από την Ελλάδα συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Κάνει λόγο για «διαβόητη φοροδιαφυγή». Τονίζει ότι πρέπει να ξεπεραστεί το «ταμπού» των απολύσεων στο Δημόσιο. Παράλληλα, διαπιστώνει εξαιρετική πρόοδο της Ελλάδας στη δημοσιονομική προσαρμογή σε σύγκριση με οποιαδήποτε διεθνή περίπτωση, αν και προσθέτει ότι χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει, στην έκθεσή του, ότι αφού δεν υπάρχει περιθώριο για αυξήσεις φόρων ή σημαντικές περικοπές κρατικών δαπανών, η κυβέρνηση έχει εξαναγκαστεί να εστιάσει στις «δύσκολες κοινωνικά» μειώσεις μισθών και κοινωνικών παροχών και επιδομάτων.

Προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος για νέες οριζόντιες περικοπές στις κρατικές δαπάνες εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν βρει τρόπο να επιτευχθεί περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, για να πετύχει τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο.

Καλεί την ελληνική κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη «διαβόητη φοροδιαφυγή», να ενισχύσει την ανεξαρτησία των εφοριακών αρχών και να προχωρήσει σε περαιτέρω απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, ώστε να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό και να μην στηρίζεται στις εθελούσιες αποχωρήσεις.

Σημειώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα μέτρα λιτότητας δεν θα επιβαρύνουν μόνο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Τρία προβλήματα

To ΔΝΤ επισημαίνει ότι «οι ανεπαρκείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σημαίνουν πως η προσαρμογή έχει επιτευχθεί κυρίως μέσω των διαύλων της ύφεσης, με άνιση κατανομή του βάρους της προσαρμογής». Απαριθμεί τρία βασικά προβλήματα:

Ελάχιστη πρόοδο στην αντιμετώπιση της διαβόητης φοροδιαφυγής. Κρίνει ότι οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πληρώνουν όσα δικαίως τους αναλογούν, επιβάλλοντας υπερβολική εξάρτηση από οριζόντιες περικοπές δαπανών και υψηλότερους φόρους σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

-Ενώ οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας προκαλούν σημαντικές περικοπές στους μισθούς, αυτό δεν αντανακλάται στο βαθμό που θα έπρεπε σε μειώσεις στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών. Το ΔΝΤ αποδίδει το γεγονός στην αποτυχία της κυβέρνησης να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα και τον ανταγωνισμό εν γένει. Εκτιμά ότι αυτός είναι άλλος ένας λόγος που το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης επωμίζονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

 

-Ενώ η εξισορρόπηση της οικονομίας συσχετίζεται με την άνοδο της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα,  κυρίως μεταξύ των νέων, εξαιρούνται οι υπεράριθμοι δημόσιοι υπάλληλοι, εξαιτίας «ταμπού κατά των απολύσεων» στο Δημόσιο.
«Αποφασιστικές διορθωτικές κινήσεις απαιτούνται σε κάθε έναν από τους τομείς αυτούς ώστε να προωθηθεί μια ταχεία ανταπόκριση και να επιτευχθεί μια περισσότερο ισορροπημένη διανομή του βάρους της προσαρμογής», σημειώνεται στην έκθεση, ενώ προστίθεται ότι «η αποστολή (του ΔΝΤ) καλωσορίζει τον αναπροσανατολισμό της εστίασης του κυβερνητικού προγράμματος, σε αναγνώριση αυτών των προβλημάτων».
Το χρέος και η βιωσιμότητά του 
Για το «ιδιαίτερα υψηλό» δημόσιο χρέος, το ΔΝΤ καλωσορίζει τη στάση των ευρωπαίων εταίρων που δέχθηκαν ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί σημαντική έκτακτη ενίσχυση με όρους χαμηλότερους της αγοράς, ώστε να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της και έχουν συμφωνήσει να παράσχουν επιπρόσθετη βοήθεια, εφόσον χρειαστεί», με στόχο να μειωθεί η σχέση χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 110% μέχρι το 2020.
«Η δέσμευση αυτή είναι αναγκαία για τη διαβεβαίωση των πιστωτών ότι υφίσταται ένα αξιόπιστο πλαίσιο για τη διαχείριση του υπερβάλλοντος ελληνικού χρέους», τονίζεται στην έκθεση.
«Πρόοδος»
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπιστώνει «εξαιρετική» πρόοδο της Ελλάδας στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 2010, σε σύγκριση με οποιαδήποτε διεθνή περίπτωση, αφού – όπως αναφέρει – το πρωτογενές ισοζύγιο θα έχει βελτιωθεί κατά 10% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να ξεπερνά το 20%.
Παράλληλα, επισημαίνει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμά ότι η ψαλίδα ανταγωνιστικότητας, όπως μετράται σε κόστος παραγωγής ανά μονάδα εργασίας, έχει κλείσει περίπου κατά τα 2/3 από το 2010, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει υποχωρήσει σωρευτικά κατά 10% του ΑΕΠ, κατά προσέγγιση.

ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΤΣΑΡΕΣ !

Η ευρωζώνη έχει πνιγεί στο χρέος

Θα μπορούσε να ήταν και ανέκδοτο μαύρου χιούμορ. Υπάρχει κάποιος τομέας όπου από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, μόνη η Ελλάδα έχει πετύχει κάποιον άθλο – και δεν εννοούμε φυσικά την «αχτύπητη» πρωτιά της στο δημόσιο χρέος με το 156,9% του ΑΕΠ της, με διαφορά… 30 (!) εκατοστιαίων μονάδων από τη δεύτερη Ιταλία του 127%. Οσο λοιπόν και αν ακούγεται ως κακόγουστο αστείο, κατά τη διάρκεια του 2012 το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε στα 16 από τα 17 κράτη της Ευρωζώνης και μειώθηκε μόνο στην… Ελλάδα! Αυτό αποκαλύπτει η έκθεση της Γιούροστατ, της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα.

Μέσω… ληστείας του 80% περίπου των χρημάτων όσων είχαν αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα επιτεύχθηκε βέβαια αυτή η μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας μας, αλλά αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί με όποια μέσα μπορεί!

Θριάμβους κατά συρροήν σημειώνει ολόκληρη η Ευρωζώνη στον τομέα του δημόσιου χρέους. Τουλάχιστον την τελευταία εξαετία για την οποία έχουμε πρόχειρα τα επίσημα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία, ο μέσος όρος του χρέους των 17 χωρών της Ευρωζώνης διαρκώς αυξάνεται. Ηταν 66,2% του ΑΕΠ της το 2007, τσίμπησε λίγο στο 69,9% το 2008, έκανε ένα τεράστιο άλμα στο 80% το 2009, πήδηξε στο 85,4% το 2010, αυξήθηκε στο 87,3% το 2011 και έσπασε το φράγμα του 90% το 2012 με ποσοστό 90,6% του ΑΕΠ. Επειδή εμείς είμαστε σχολαστικοί, θα υπενθυμίσουμε ότι ένα από τα δύο θεμελιώδη κριτήρια του Μάαστριχτ καθόριζε ως ανώτατο επιτρεπτό όριο του δημόσιου χρέους το 60% του ΑΕΠ. Σύσσωμη η Ευρωζώνη παραβιάζει το όριο αυτό.

Πέντε (!) μόνο χώρες θα είχαν ως νόμισμα το ευρώ από πλευράς εκπλήρωσης του κριτηρίου δημόσιου χρέους μικρότερου του 60% του ΑΕΠ, αν η ένταξη στην Ευρωζώνη γινόταν το 2012: το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Φινλανδία! Μιλάμε για… γίγαντες της ευρωπαϊκής οικονομίας. Είναι απολαυστικό να διαπιστώνει κανείς ότι δεν θα έμπαιναν στο ευρώ ούτε η Γερμανία (η οποία έχει δημόσιο χρέος 81,9% του ΑΕΠ της) ούτε η Γαλλία (90,2%) ούτε η Ιταλία (127%) ούτε η Ισπανία (84,2%) και πάει λέγοντας. Από τα περίπου 300 εκατομμύρια Ευρωπαίων που έχουν ως νόμισμά τους σήμερα το ευρώ, θα το είχαν μόνο… 15 εκατομμύρια!

Το χρέος πέφτει δύσκολα. Εύκολα αυξάνεται, αλλά χρειάζονται πολλά χρόνια για να μειωθεί. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού, αντιθέτως, μειώνεται πολύ γρήγορα – βεβαίως με επώδυνες κοινωνικές συνέπειες. Μειώνεται εντυπωσιακά όμως ακόμη και σε δύο – τρία χρόνια, αν η κυβέρνηση είναι κοινωνικά ανάλγητη. Υπενθυμίζουμε ότι το Μάαστριχτ καθορίζει αυθαίρετα το 3% του ΑΕΠ ως ανώτατο όριο ελλείμματος.

Πάλι μόνο πέντε χώρες της Ευρωζώνης παρουσίασαν το 2012 έλλειμμα κάτω του 3%! Πάλι οι 12 από τις 17 χώρες θα έμεναν εκτός ευρώ – αν και αυτή τη φορά η Γερμανία και η Αυστρία θα αντικαθιστούσαν τη Σλοβενία και τη Σλοβακία στον κύκλο των πέντε υποδειγματικών μαθητών.

Οι Ευρωπαίοι υποφέρουν. Οι μισθοί και οι συντάξεις τους μειώνονται, λιμνάζουν ή καταβαραθρώνονται. Το βιοτικό τους επίπεδο κατακρημνίζεται για να μειωθούν τα ελλείμματα. Πώς όμως γίνεται να αυξάνεται έτσι το δημόσιο χρέος; Ποιος τρώει τα λεφτά των δανείων;

Πηγή: Γ. Δελαστίκ, Εθνος

 

Ποιός τρώει τα λεφτά των δανείων? Οι δανειστές φυσικά ! Ούτε ένα ευρό δεν πήγε σε παραγωγική διαδικασία, όλα πάνε σε αναχρηματοδότηση του χρέους, αυξάνοντάς το, ενώ το τρίο-ξεφτίλα έχει σπάσει κάθε όριο στη συμπίεση των εργαζομένων. Η πρακτική είναι ακριβώς ανάποδη από την απαιτούμενη, αν δεν υπάρχουν δουλειές δεν υπάρχουν φόροι.

Στο «μπιρι-μπίρι» των τηλεκφωνητών που έρχεται υπάρχει δυναμική απάντηση?

Advertisements

One Trackback to “H επόμενη είδηση στα κανάλια «υψηλό το δημόσιο χρέος»”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: