Με τα αφεντικά ή με τους εργάτες?

Αυτό που φαίνεται να κάνει η ΓΣΕΕ απεικονιζόταν στη λαϊκή σοφία σαν παροιμία: όταν βλέπει η σκύλα το λαγό κάθεται να κατουρήσει. Αν και κάνουν φιλότιμες προσπάθειες και «συνομιλίες» δεν καταφέρνουν να περάσουν αυτό το μήνυμα στην κοινωνία.

Δεύτερη συνάντηση σήμερα της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Πλέον, όμως, εκτός των άλλων παραγόντων ασφυκτικά πιέζει και ο χρόνος, αφού στις 15 Μαΐου λήγει η μετενέργεια της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ, καθώς και 42 κλαδικών συμβάσεων.

Για προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα μιλά το ΠΑΜΕ και ανακοινώνει την απουσία της παράταξής του (ΔΑΣ) από τη συνάντηση, «μη θέλοντας να νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους μια συζήτηση που πάνω στο τραπέζι είναι μόνο το πόσα ακόμα θα χάσουν οι εργαζόμενοι».

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, η πρότασή της για επιστροφή των μισθών στα επίπεδα του 2008 και πάγωμα για μία τριετία μπορεί να μην είναι πλέον εφικτή, αλλά εξακολουθεί να είναι επίκαιρη. (όπου ΕΣΕΕ είναι η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η πηγή εμποδίων κάθε προσπάθειας παραγωγής στον τόπο)

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, με την ολοκλήρωση της μετενέργειας καταργείται το επίδομα γάμου και άλλα επιδόματα που προβλέπονταν στις κλαδικές συμβάσεις με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα από 10% έως και 20%.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο η ΓΣΕΕ να προσπαθήσει να υπογράψει ΕΓΣΣΕ (εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας) με όσους εκ των εργοδοτών το δεχθούν, για την ΕΣΕΕ κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό δεδομένου ότι η Εθνική Κλαδική Σύμβαση του Εμπορίου είναι ακόμα σε ισχύ.( μέχρι 31/7/2013, κάνουν ότι μπορούν οι έμποροι…)

«Το περιβάλλον όμως όντως έχει αλλάξει από τα δικά μας λάθη και φοβίες και από την στιγμή που η –οποιαδήποτε- Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ισχύει μόνο για τους εργοδότες που την υπογράφουν, κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με φαινόμενα αντιδράσεων και επιπλέον αποχωρήσεων μελών μας από τους Εμπορικούς Συλλόγους» επισημαίνει η ΕΣΕΕ στην ανακοίνωση.

Επί του παρόντος η ΕΣΕΕ μπορεί να μετέχει σε μία συμφωνία εργασιακής ειρήνης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την ανάσχεση της ανεργίας, την πάταξη της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας καθώς και την επιθυμία όλων να επιστρέψει η διαδικασία στην αρμοδιότητά μας και να επαναθεσμοθετηθεί η υποχρεωτική επέκταση της ΕΓΣΣΕ.

(τι σημαίνει άραγε «εργασιακή ειρήνη»; Αναστολή κινητοποιήσεων, συνέχιση μειώσεων, παραπέρα συνέχιση φοροελαφρύνσεων σε επιχειρηματίες;)

Εξάλλου, αύριο ορίστηκε η συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των Τραπεζών, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/nea_synanthsh_gsee-ergodotwn.2244410.html

 

 

Οι εργοδότες κάνουν ότι παζάρι και κωλοβάρεμαρα μπορούν προκειμένου να πάνε παραπίσω την όποια διεκδίκηση, αναμένοντας τη λύση-σφαγή από το τριο-ξεφτίλα. Την ίδια ώρα, οι οργανώσεις των εργαζομένων κινούνται περίεργα, άλλες έχουν σαφή αγωνιστικό προσανατολισμό και κάνουν λόγο ακόμη και για λάθη, απουσία συμπαράστασης και ανάγκη συντονισμού, ενώ άλλες-οι πλέον εργοδοτικές και γλύφτικες-επιμένουν στα παζάρια, τις συναντήσεις και τις ανακοινώσεις, πρόκειται για πολλές που στο παρελθόν υπέγραψαν αρνητικές αυξήσεις.

Παραθέτουμε μερικές χαρακτηριστικές:

.

.

 

Ε’ Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής

 

1.Η αύξηση του ωραρίου των καθηγητών σε συνδυασμό με την «αξιολόγηση» και το νέο πειθαρχικό δίκαιο, τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολικών μονάδων, την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, θα οδηγήσει πολλούς συναδέλφους σε υπεραριθμία, σε υποχρεωτική μετάθεση και σε απόλυση, όπως προβλέπει το σχετικό Π.Δ.

 

2.Κανένας δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Η πολιτική των μνημονίων , που έχει αποδεχθεί η τρικομματική κυβέρνηση και εφαρμόζει πιστά, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η πολιτική της κυβέρνησης για την εκπαίδευση ισοδυναμεί με την κήρυξη πολέμου εναντίον της δημόσιας εκπαίδευσης, εναντίον των εκπαιδευτικών, εναντίον των γονέων που θα ψάχνουν να βρουν τρόπους πώς θα στείλουν τα παιδιά τους σε σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Το Υπουργείο με την «αξιολόγηση», με τις απολύσεις που ετοιμάζει, τρομοκρατεί, και ο φόβος έχει εγκατασταθεί στους συναδέλφους. Ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί να διδάσκει με σκυμμένο κεφάλι. Ανελεύθερη παιδεία ταιριάζει σε δούλους δασκάλους. Οι μαθητές μας δεν αξίζουν τέτοια δουλική παιδεία και δεν έχουμε δικαίωμα να φανούμε αναξιοπρεπείς και υποταγμένοι σε μια κυβέρνηση που ακολουθεί δουλικά τις εντολές ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε.

 

3.Γνωρίζουμε ότι οι κλαδικοί αγώνες έχουν κτυπηθεί άσχημα( Γιατροί- ΟΤΑ, εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, εργάτες της χαλυβουργίας), γιατί δεν υπήρχε συντονισμός των αγώνων, γιατί οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δε στάθηκαν στο πλευρό τους. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί. Αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί. Θα επιδιώξουμε κοινό μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους, με τους γονείς, με τους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να σταθούν με σκυμμένο το κεφάλι μέσα στην τάξη, δεν μπορούν να αντικρίζουν στα μάτια απολυμένους συναδέλφους και αναπληρωτές που δεν πρόκειται να βρουν ξανά εργασία και δεν υπάρχει πιθανότητα να διορισθούν. Ούτε η κοινωνία πρέπει να ανεχθεί να εμπιστευθεί την εκπαίδευση των παιδιών της σε δασκάλους που μπαίνουν στην τάξη τρομοκρατημένοι και υποταγμένοι. Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

 

4.Το Δ.Σ της Ε΄ΕΛΜΕ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΉΣ καλεί τους συναδέλφους σε έκτακτη Γ.Σ ,στις 14 Μαΐου, ημέρα Τρίτη, ώρα 12.30, στο 1ο Λύκειο Παλλήνης, και το Δ.Σ της ΟΛΜΕ να εισηγηθεί 5ημερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από 20 /5, καλώντας σε Γ.Σ τους προέδρους των ΕΛΜΕ την Τετάρτη, 15 Μαΐου. Ταυτόχρονα να κηρύξει 24ωρη απεργία για τις 17 Μαΐου. Μεσοβέζικες λύσεις -προτάσεις δε χωράνε. Ο κλάδος ή θα συγκρουσθεί μέχρις εσχάτων για την ανατροπή της πολιτικής και με μαζική συμμετοχή στην απεργία ή θα εργάζεται κάτω από καθεστώς τρομοκρατίας και οικονομικής και εργασιακής εξαθλίωσης. Κάθε άλλη πρόταση που δε στοχεύει στην ανατροπή του πολυνομοσχεδίου και της πολιτικής που το προτείνει , σημαίνει εφαρμογή του, σημαίνει ήττα , σημαίνει υποταγή.

 

5.Κάνουμε έκκληση στην Ελληνική κοινωνία , σε όλους τους εργαζόμενους να σταθούν στο πλευρό των δασκάλων των παιδιών τους. Η ήττα μας θα είναι η αρχή διάλυσης δημόσιας εκπαίδευσης που θα παραδοθεί ως βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα και στο αδηφάγο κεφάλαιο. Αυτός είναι ο στόχος του Υπουργείου παιδείας.

 

Για το Δ.Σ της Ε’ ΕΛΜΕ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΑΛΛΗΝΗ 7.5.2013

Υπενθύμιση, ο κλάδος των εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης έχει τη μικρότερη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις τα τελευταία τρία χρόνια και ανταγωνίζεται επάξια τους τραπεζοϋπαλλήλους που έκαναν μία μόνο απεργία.

Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων

 

Ανοιχτό κάλεσμα για αλληλεγγύης και συντονισμού του αγώνα.

Οι εργαζόμενοι της Αφοί Βλάχου, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοι του κλάδου, εδώ και περίπου 6 μήνες, αντιμετωπίζουμε την προσπάθεια της εργοδοσίας να εφαρμόσει τα αντεργατικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί. Από την πρώτη στιγμή, μέσα από γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων με το Σωματείο μας, καταφέραμε να το αντιμετωπίσουμε συλλογικά ως ένα σώμα και να μην αφήσουμε τον καθένα μόνο του, να υποκύψει στο φόβο και την ηττοπάθεια.

 

Στις αρχές Οκτώβρη, χωρίς καμία προειδοποίηση, πληρωθήκαμε την εξόφληση του προηγούμενου μήνα και έλειπε το επίδομα γάμου. Γνωρίζοντας ότι με τη λήξη των Συλλογικών Συμβάσεων το επίδομα γάμου αμφισβητείται, αποφασίσαμε να μην τους το χαρίσουμε. Μετά από λίγες ώρες σταμάτησαν όλες οι μηχανές του εργοστασίου. Με αυτή τη δίωρη στάση στείλαμε το πρώτο μήνυμα ότι δεν θα παραιτηθούμε των δικαιωμάτων που με κόπο και αγώνες έχουμε κατακτήσει τόσα χρόνια. Η εργοδοσία τότε έκανε πίσω. Παρόλα αυτά ενώ έδωσε και πάλι το επίδομα γάμου, στα εξοφλητικά το πέρασε ως «οικειοθελής παροχή». Αυτό σημαίνει ότι πιο εύκολα δίνεται η δυνατότητα να μας το ξανακόψει.

 

Το Νοέμβρη μέσα από γενική συνέλευση του εργοστασίου, επανήρθαμε, ζητώντας από τη Διοίκηση να υπογράψει επιχειρησιακή ΣΣΕ, διατηρώντας όλα τα μισθολογικά δικαιώματα. Η Διοίκηση αρνήθηκε, παρόλο που τότε έδινε την υπόσχεση ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μειώσεις.

 

Δεν πέρασε πολύς καιρός για να διαψευστεί. Το Μάρτη του 2013, ξεκίνησε να καλεί τους εργαζόμενους έναν-έναν ζητώντας τους να δεχτούνε ατομικές συμβάσεις με μειώσεις 15%. Προχωρήσαμε σε νέα γενική συνέλευση που συμμετείχε σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων, από την παραγωγή και τα γραφεία. Με μυστική ψηφοφορία, αποφασίσαμε ομόφωνα, ότι «όχι απλά δεν υπογράφουμε μειώσεις, αλλά διεκδικούμε τη υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με τις ίδιες αποδοχές». Για να πιέσουμε, προχωρήσαμε σε 24ωρη απεργία με απόλυτη επιτυχία.

 

Η εργοδοσία δεν το άφησε έτσι, όταν είδε την αποφασιστικότητα των εργατών, μας μάζεψε όλους μαζί για να μας μεταπείσει. Έκανε προσπάθεια να «φιμώσει» τους εκπροσώπους του Σωματείου αφαιρώντας τους συνεχώς το λόγο. Δεν κατάφερε πάλι να πείσει κανέναν. Μετά από λίγες ημέρες επανήρθε με νέα πρόταση. ΄Έριξε το δόλωμα ότι απλά θα αντικαταστήσει ένα μέρος των αποδοχών με κουπόνια σε εμπορικά καταστήματα. Έτσι όπως είπε δεν θα χάναμε τίποτα. Σε νέα γενική συνέλευση, οι εργαζόμενοι απάντησαν όχι.

 

Αδιαφορώντας για την θέληση των εργατών η Διοίκηση την 1ηΑπρίλη μοίρασε σχέδια ατομικών Συμβάσεων με την πρότασή της για τα κουπόνια. Μετά από λίγες ημέρες, πήρε την απάντηση από τη συνέλευση των εργατών που αρνήθηκε και συλλογικά επέστρεψε όλα τα σχέδια συμβάσεων που είχαν μοιραστεί.

 

Μετά από νέο κάλεσμα και πίεση της εργοδοσίας, πετύχαμε για πρώτη φορά να δεχτεί να κάτσει να συζητήσει για το σχέδιο επιχειρησιακής σύμβασης που προτείναμε.

 

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Οι εργαζόμενοι της Αφοί Βλάχου, έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα δύσκολο, που δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε. Κανένας αγώνας άλλωστε, δεν μπορεί να έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων την επιτυχία του. Το σίγουρο είναι ότι νιώθουμε όλοι εντάξει με τους εαυτούς μας, ότι δεν τα παρατήσαμε, δώσαμε μάχη. Ξέρουμε ότι όταν έρθει η ώρα και τα παιδιά μας ρωτήσουν τι κάναμε εμείς για να μην δουλεύουνε σα σκλάβοι, θα έχουμε κάτι να τους πούμε. Ότι τότε δεν ακολουθήσαμε το «νόμιμο και το εφικτό», αλλά διαμορφώσαμε αιτήματα με βάση τις ανάγκες μας, είπαμε ότι εμείς δεν ζούμε με μισθούς πείνας και κουπόνια πτωχοκομείου.

 

Είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ, γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία είδαμε τι μας ενώνει και αυτό είναι το ταξικό συμφέρον. Αφήσαμε πίσω τις αντιλήψεις που μας χωρίζανε σε παλιούς- νέους εργαζόμενους, παραγωγή -γραφεία, έλληνες- μετανάστες, χειριστές- βοηθοί.

 

Καταλάβαμε ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, όταν παλεύουμε με το ταξικό Σωματείο των Λιθογράφων και όχι ο καθένας μόνος του. Ότι μέσα από συλλογικές διαδικασίες μπορούμε να παίρνουμε τις πιο σωστές αποφάσεις, αλλά και να σχεδιάζουμε και να οργανώνουμε την κάθε μας αγωνιστική κίνηση. Φάνηκε ότι το Σωματείο μας έλεγε την αλήθεια, αποκαλύπτοντας κάθε φορά τις παγίδες και τους κινδύνους, χωρίς ωραιοποιήσεις, έδειξε ότι δεν τα διπλώνει στα δύσκολα και δεν εξαγοράζεται. Η επίθεση της εργοδοσίας στα πρόσωπα των συνδικαλιστών, επιβεβαίωσε ότι είναι σε άλλη όχθη και τους πολεμάνε γιατί δεν πατάνε σε δύο βάρκες όπως κάνουν άλλοι συνδικαλιστές.

Τώρα χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη των συναδέλφων μας και από άλλους χώρους δουλειάς.

 

Δεν ζητάμε υλική βοήθεια, ούτε ανακοινώσεις ότι είμαστε μαζί. Αυτό που έχουμε ανάγκη, είναι να ανάψουν και αλλού τέτοιες εστίες αντίστασης. Όλο και περισσότεροι να είναι οι χώροι που αντιστέκονται. Παίρνουμε κουράγιο από τους συναδέλφους της SOFTEX που σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες υπογράψανε Σύμβαση και μάλιστα με παροχές πολύ πιο πάνω από τις τελευταίες κλαδικές συμβάσεις.

 

Όταν οι χώροι αντίστασης και απειθαρχίας στους νόμους που μας θέλουν μισθωτούς σκλάβους αυξηθούν, τότε η εργατική τάξη θα πάψουμε να είμαστε με την πλάτη στον τοίχο.

Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων Αφοί Βλάχου

1/05/13

 

Βρείτε τις διαφορές ! Οι ευκαιριακοί απόντες από τα κινήματα και οι μόνιμα αγωνιζόμενοι για τα αυτονόητα δικαιώματα, τι ζητάνε οι μεν και τι οι δε.

 

Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου & Βιομηχανίας Χάρτου

 

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας καταγγέλλει την προκλητική στάση του ΣΕΒ στα αιτήματα των εργαζομένων, για υπογραφή Εθνικής και Κλαδικών ΣΣΕ. Η θέση του ΣΕΒ όπως εκφράστηκε με τη δήλωση του Δ. Δασκαλόπουλου στη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, είναι ότι η ΕΓΣΣΕ έχει ξεπεραστεί και μάλιστα έγινε και ερμηνευτής το ποιες είναι οι αγωνίες των εργαζομένων, για το τι τους ενδιαφέρει και αποφάνθηκε ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι ΣΣΕ. Πρόκειται για στάση βαθιά ταξική και αντεργατική, προκλητική που χρειάζεται να απαντηθεί απ’ όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους του κλάδου, όπως αρμόζει στους δήμιους των δικαιωμάτων, στους εργοδότες, κυβέρνηση, Ε.Ε. που από κοινού παίρνουν όλα τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα.
Για μισθούς 500€, για συντάξεις εξαθλίωσης, με κατάργηση των ΣΣΕ, με καθημερινές απολύσεις, με υπέρογκη φοροληστεία και όλα αυτά για να επανακάμψουν τα κέρδη, να ξεπεράσουν την κρίση που τα κέρδη τους δημιούργησαν.
Για άλλη μια φορά αποκαλύφθηκε ο ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που είδε εύλογα και νόμιμα τα επιχειρήματα και τις απαιτήσεις της εργοδοσίας. Δεν μπορεί να μην αγανακτήσουν και να μην εξοργιστούν οι εργαζόμενοι από αυτές τις θέσεις και τις δηλώσεις της ΓΣΕΕ.
Συνάδελφοι, και σε συνάντηση που είχε η Διοίκηση της Ομοσπονδίας στο ΣΕΒ για τις Κλαδικές ΣΣΕ, Χαρτοποιίας – Κυτιοποιίας, αντιμετωπίσαμε την άρνησή τους και την αδιαλλαξία της εργοδοσίας να υπογράψουν ΣΣΕ. Η επιδίωξή τους είναι ξεκάθαρες. Δεν ανέχονται και δεν θέλουν την ύπαρξη των ΣΣΕ, θέλουν την βαρβαρότητα της ατομικής σύμβασης με εξαφανισμένα εργατικά δικαιώματα. Έχουν μαζί τους με πλήρη στήριξη την τρικομματική κυβέρνηση, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, την Ε.Ε., τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που το καθένα και με τον τρόπο του στηρίζουν αυτή την πολιτική. Η κατάργηση των ΣΣΕ δεν θα περάσει.
Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μαζί με τα σωματεία, τους εργαζόμενους του κλάδου, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τα αιτήματά μας που είναι η υπογραφή των Κλαδικών ΣΣΕ, χωρίς μειώσεις που θα κατοχυρώνουν τα δικαιώματά μας. Καλούμε όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους του κλάδου σε αγωνιστική ετοιμότητα, να απαντήσουμε αγωνιστικά, ενωμένοι και να διεκδικήσουμε την υπογραφή των ΣΣΕ.
29/4/2013

 

Στην πανάκριβη και πλούσια ιστοσελίδα της ΟΛΜΕ παιδευτήκαμε να βρούμε ανάλογη πρόσφατη ανακοίνωση, εκτός από αυτήν:

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΧΩΝ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚ. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ (15-5-13)

(Λεωφ. Βασ. Σοφίας 15, Αθήνα)

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει για μια ακόμη φορά την προκλητική εμμονή Κυβέρνησης και Τρόικας, στην πολιτική της σκόπιμης συρρίκνωσης του Δημοσίου Τομέα, μέσω των δεκάδων χιλιάδων απολύσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας με την υλοποίηση του ν.4093/12 (3ο μνημόνιο) προσπαθούν να κατασκευάσουν ενόχους, δήθεν «επίορκους» για να ριφθούν στην πυρά των απολύσεων. Τις τελευταίες ημέρες με εντολή του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ελεγκτές δημόσιας διοίκησης ζήτησαν από το Υπ. Παιδείας ονομαστική κατάσταση εκπαιδευτικών με στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη των πειθαρχικών υποθέσεων υπαλλήλων, που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπ. Παιδείας, η εκδίκαση των οποίων εκκρεμεί σε οποιοδήποτε πειθαρχικό όργανο της διοίκησης (μονομελές ή συλλογικό), στο Διοικητικό Εφετείο ή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και στοιχεία όχι μόνο για εκκρεμείς Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ), αλλά και για ΕΔΕ που έχουν ολοκληρωθεί για το χρονικό διάστημα από 1/1/2010 έως σήμερα!!

Πρόσφατο κρούσμα αυτής της αυταρχικής αντιδημοκρατικής πολιτικής που καταργεί κάθε έννοια νομικού πολιτισμού και παραβιάζει κατάφωρα το «τεκμήριο αθωότητας» είναι η περίπτωση εκπαιδευτικού στην Ηλεία που τέθηκε σε αργία για «απρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας»!! Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες περιπτώσεις εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε αργία πριν καν εκδικαστεί η υπόθεσή τους στα αρμόδια συμβούλια και βρίσκονται σε ιδιότυπη ομηρία (π.χ. Λάρισα, Γιαννιτσά, Λακωνία, Θεσ/νίκη, κ.ά.).

Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου τεκμηρίου της αθωότητας, που στιγματίζει τον εργαζόμενο και θίγει την προσωπική του αξιοπρέπεια. Δημιουργείται έτσι ένα κλίμα φόβου, μια διαρκής απειλή, για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Σκοπός του ν. 4093/12 είναι να καλλιεργήσει κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, γι’ αυτό και κατηγορίες όπως αυτή της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς» είναι σκοπίμως εντελώς ασαφείς και αυθαίρετες, ώστε να εμπεριέχουν από συνδικαλιστικές και πολιτικές διώξεις, μέχρι υπηρεσιακές ή προσωπικές αντιδικίες. Στόχος, επίσης, κεντρικής σημασίας είναι η “αιτιολόγηση” των δεκάδων χιλιάδων απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων που ετοιμάζουν.

 

 

Με την εφαρμογή του μνημονιακού αυτού νόμου είμαστε όλοι υπό διωγμό!

Καλούμε όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς σε συλλογικούς αγώνες για:

  • Να καταργηθεί το μνημονιακό τερατούργημα-νόμος 4093/ 2012
  •  να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια και τη δουλειά μας
  • καμιά απόλυση – διαθεσιμότητα – εφεδρεία

 

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΜΑΗ, ΣΤΙΣ 1 ΜΜ

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΚΗΡΥΣΣΕΙ 2ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 (11 πμ – 2 μμ, 2μμ – 5 μμ)

http://olme-attik.att.sch.gr/new/?p=4819

Οι στάσεις εργασίας, μιά κινητοποίηση που στους ΟΤΑ και την ΕΡΤ δουλεύει με επιτυχία, στην ΟΛΜΕ και υπαλλήλους υπουργείων απλά είναι μιά ακόμη κοπάνα από τη δουλειά, που συνήθως δεν γίνεται καθώς προβάλουν την ευθύνη έναντι των μαθητών για όσο είναι στο σχολείο και των πολιτών. Για ένα ζήτημα, που μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και από «βλαμμένους» και να υποστούν τη διαδικασία απόταξης, αντιδρούν έτσι !

 

ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

…ΛΟΓΩ ΕΘΝΙΚΗΣ

 

 Σήμερα το πρωί (1/5/2013) έγινε συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των Τραπεζών στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση.Οι εκπρόσωποι των τραπεζών που προσήλθαν στη συνάντηση, που είχαν ζητήσει από την ΟΤΟΕ προκειμένου να της ανακοινώσουν τις νεότερες τελικές προτάσεις τους όπως τις χαρακτήρισαν, ανέφεραν τα εξής:

  1.   Επειδή χθες προέκυψε εσωτερικό θέμα που αφορά στην Εθνική Τράπεζα, η οποία δήλωσε ότι, δεν συμμετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα των Τραπεζών – στη συνάντηση αυτή – οι Τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα  νομότυπης εκπροσώπησης στις διαπραγματεύσεις (5 μεγαλύτερες Τράπεζες ή το 70% του αριθμού των εργαζομένων στο τραπεζικό κλάδο).
  2.   Οι προτάσεις που έχουν διαμορφωθεί από την πλευρά των Τραπεζών με βάση τις διαπραγματεύσεις στις συναντήσεις που έχουν προηγηθεί, βρίσκονται κοντά στη δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία και – κατά την εκτίμησή τους – θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από την ΟΤΟΕ πλην, όμως, με αφορμή την εμπλοκή που έχει προκύψει με την απουσία της Εθνικής δεν μπορούν να ανακοινωθούν.
  3.   Επανέλαβαν ότι θέλουν να υπογραφεί Κλαδική Σ.Σ.Ε. με την ΟΤΟΕ και δήλωσαν ότι δεν θα κάνουν χρήση του χρόνου λήξης της μετενέργειας (14 Μαΐου 2013) αν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την ΟΤΟΕ, ζητώντας να δοθεί χρόνος λίγων ημερών αμέσως μετά το Πάσχα, για να αντιμετωπισθεί το εσωτερικό πρόβλημα της Εθνικής Τράπεζας.

 

Μετά την εξέλιξη αυτή συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ που είχε συγκληθεί προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να πάρει αποφάσεις (αφού προηγουμένως ακυρώθηκε η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας).

►►

 

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ αποφάσισε τα εξής:

 

  1.    Ο κλάδος παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στην αγωνιστική διεκδίκηση της Σύμβασης δεδομένου, ότι, η ολιγοήμερη αναμονή για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την Κλαδική Σύμβαση, γίνεται εκ των πραγμάτων απαραίτητη.
  2.    Καλεί τις Τράπεζες «να λύσουν» το εσωτερικό τους θέμα δεδομένου, ότι, αυτό αφορά τους ίδιους προκειμένου να προχωρήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, επειδή ο κλάδος δεν μπορεί να τελεί υπό ομηρία…
  3.   Καλεί όλους τους εργαζομένους να στηρίξουν αποφασιστικά τη μεγάλη διεκδικητική προσπάθεια της ΟΤΟΕ δεδομένου, ότι, οι στιγμές είναι κρίσιμες και η υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης είναι θέμα υψίστης σημασίας για όλους.

 

Με βάση όλα τα παραπάνω η ΟΤΟΕ στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας, ενότητας και αγωνιστικής διάθεσης σε κάθε κατεύθυνση και απαιτεί από όλες τις Τράπεζες υπευθυνότητα, αξιοπιστία και σεβασμό στους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν μπορεί να γίνονται θύματα παλινωδιών, υπαναχωρήσεων και αντιδεοντολογικών συμπεριφορών.

Το Γραφείο Τύπου της ΟΤΟΕ

http://www.otoe.gr/AnnounceAndPress.mvc/ListItems?page=1&type=PressRelease

Ποιά αγωνιστικότητα?? Η Εθνική θα πάει στη συνάντηση όποτε γουστάρει ! Από την Πρωτομαγιά μέχρι σήμερα δεν είδαμε κανένα αγώνα, ούτε καν στάση εργασίας-κοπάνα για τα μάτια του κόσμου ! Πρόκειται για αφέλεια ή για παρασκήνιο που εξελίσσεται εν αγνοία των εργαζομένων? Απολαυστική η ανακοίνωση των εργατοπατέρων της Εθνικής τράπεζας http://www.syete.gr/Portals/0/anakoinoseis/2013/ANA602013.pdf

Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι πως υπάρχουν δύο ειδών εργαζόμενοι, δύο ειδών συνδικαλισμοί και δύο ειδών πορείες στο μέλλον, αυτή των αγωνιζόμενων και η άλλη των γλυψιματιών και των κρατικοδίαιτων. Αυτή η δεύτερη κατηγορία, που έχει κάνει τα πάντα να σταματήσει οποιαδήποτε εργατική διεκδίκηση είναι το αναγκαίο εργαλείο στα χέρια κάθε χουντο-κυβέρνησης που μανιπουλαρει και παζαρεύει πάντα κάτω από το τραπέζι, θα είναι και το εμπόδιο που με ένα «περίεργο τρόπο» πάντα θα στέκεται μεταξύ εργαζόμενων και εξουσίας. Αυτοί οι υπερασπιστές του μικροαστισμού και της συναλλαγής πρέπει να είναι στόχος των υπόλοιπων εργαζομένων που θέλουν να πουν στα παιδιά τους κάποτε τι έκαναν για να μην τα μετατρέψουν σε σκλάβους?

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ?

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: