Δεν δικαιούνται επίδομα οι ανάπηροι ναυτεργάτες

Το απάνθρωπο Προεδρικό Διάταγμα του 2005, που αφορά τους ασφαλισμένους του «Οίκου Ναύτου» και προβλέπει ότι για να είναι κάποιος δικαιούχος του επιδόματος αναπηρίας ύψους μόλις 180 ευρώ το μήνα, θα πρέπει να του λείπουν ή και τα δύο πόδια, ή και τα δύο χέρια!

Με βάση αυτό το Προεδρικό Διάταγμα ο «Οίκος Ναύτου» έκοψε στις 23 Γενάρη 2013 το επίδομα αναπηρίας στον ναυτεργάτη Παναγιώτη Γαϊτανάρο, που στα 26 του χρόνια σε ναυτεργατικό ατύχημα έχασε από το μηρό το ένα του πόδι. Ενώ ένα χρόνο νωρίτερα την άνοιξη του 2012 είχαν κόψει το επίδομα από τον ναυτεργάτη Νίκο Σακελιά, ο οποίος έχασε επίσης σε ναυτεργατικό ατύχημα πριν από 6 χρόνια το ένα του χέρι!

Πρόκειται για το ΠΔ 8/2005 το οποίο υποτίθεται ότι ήταν να καταργηθεί από το 2006. Το ΠΔ προβλέπει ότι: «Παρέχεται μηνιαίο επίδομα «οίκοι περίθαλψης» σε ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου, οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο τελικού σταδίου, ακρωτηριασμό αμφότερων των άνω ή κάτω άκρων» κ.ά. Μάλιστα «μετά, τη λήξη της πενταετίας» οι ανάπηροι περνάνε από επανεξέταση. (μπας και φυτρώσουν καινούργια μέλη???????????)

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Π. Γαϊτανάρου, κατοίκου Μάνης, το 2005, με βάση αυτό το ΠΔ ο «Οίκος Ναύτου» του έκοψε το πενιχρό επίδομα που έπαιρνε μέχρι τότε. Το 2006 το επίδομα επαναχορηγήθηκε στον ανάπηρο, μετά από θύελλα αντιδράσεων… Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε δεσμευτεί τότε ότι θα υπάρξει τροπολογία για την κατάργηση αυτού του όρου.

Ομως, το ΠΔ όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά όταν ο «Οίκος Ναύτου» με το νόμο 4052/2012 εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ, στον οποίο σε ό,τι αφορά αυτά τα επιδόματα με βάση το νόμο 4075/2012 δεν ισχύει η φράση «ακρωτηριασμός αμφοτέρων των άνω ή κάτω άκρων», άφησαν «εκτός» το Τμήμα Παροχής Επιδομάτων προνοιακού χαρακτήρα του «Οίκου Ναύτου»! Επειδή ακριβώς αυτά τα αναπηρικά επιδόματα είναι προνοιακού χαρακτήρα συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη ισχύ το ΠΔ.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Π. Γαϊτανάρος να μείνει ξανά χωρίς επίδομα, ενώ ο «Οίκος Ναύτου» απορρίπτει τις αιτήσεις του.

Ανάλογη είναι η περίπτωση του Ν. Σακελιά που μένει στην Πάτρα. Στις 25 Μάη 2007 και σε ηλικία 43 ετών έχασε το αριστερό του χέρι σε ναυτεργατικό ατύχημα στο πλοίο «ΕΤΖΙΑΝ ΣΤΑΡ» της εταιρείας Αγαπητού. Μετά από 20 χρόνια στα καράβια, προσπαθεί να ζήσει τα δύο μικρά παιδιά του, μόνο πια με τη σύνταξη των 425 ευρώ.

Ανασύνταξη από το  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7428913&publDate=10/5/2013

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: