Νεώτερα από το παζάρι ΓΣΕΕ με εργοδοτικές οργανώσεις

Συνεχίστηκε και χτες ο «διάλογος» των «κοινωνικών εταίρων» για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Οι συμμετέχοντες παραδέχθηκαν ευθαρσώς ότι δε συζητάνε για το ποσό του κατώτερου μισθού, το οποίο θα καθορίζεται από την κυβέρνηση, αλλά για… επιδόματα!

 

Στη χτεσινή συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων», που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ  χωρίς τη συμμετοχή του  ΣΕΒ πήραν μέρος οι ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ. 

«Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή να διαπραγματευόμαστε», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.

«Πρέπει να δώσουμε έμφαση στον κοινωνικό διάλογο για να βοηθήσουμε την κοινωνία να προχωρήσει» είπε ο πρώην αριστερός και νυν ΠΑΣΟΚος  Γ. Βερνίκος, από το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

«Να σταματήσουμε αυτά τα ασανσέρ μισθών στην αγορά» είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης.

Ενώ ο Γ. Καββαδάς, από την ΓΣΕΒΕΕ «να συγκρατήσουν την κάθοδο των μισθών, να συγκρατήσουν την κοινωνική συνοχή».

Αλλά, αυτά που ουσιαστικά συζητάνε δεν είναι ο ίδιος ο κατώτερος μισθός, συζητάνε για επιδόματα !!!

To γνωστό κόλπο που έκανε επί χρόνια το κράτος στους δημόσιους υπαλλήλους, η θεσμοθέτηση επιδομάτων, έκτακτων ή άσχετων, ρουσφετολογικών ή δίκαιων, που τα πήρε πίσω μέσω των μνημονίων, έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων και ο Παναγόπουλος το συζητάει !!

Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι το όριο της «κοινωνικής συνοχής», δηλαδή το σημείο εκείνο που οι εργαζόμενοι μπορούν να αντέξουν μείωση μισθών χωρίς να στραφούν εναντίον όλων, μεθόδευση που εξελίσσεται εδώ και χρόνια μέσω του αποφθέγματος «όσο ο άλλος πεινάει νοιώθω ευτυχής με τα λίγα».

 

 Χαρακτηριστικό της κοροϊδίας  είναι η  δήθεν προσπάθεια για τα θεσμικά ζητήματα, όπως είναι τα επιδόματα, ωστόσο  αυτά θα υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό που συνεχώς μειώνεται.Με βάση τα σχέδια της κυβέρνησης για το «μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού», ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με βάση τη γενικότερη οικονομική πορεία της χώρας, το ρυθμό ανάπτυξης, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τα κέφια του Σαμαρά, τους εργοδότες και τα βίτσια των τραπεζιτών.

Με  πρόσχημα την αντιμετώπισης της υψηλής ανεργίας των νέων, τα σχέδια περιλαμβάνουν διαφοροποίηση του μισθού ανάλογα με την ηλικία  ώστε οι νέοι να παίρνουν το 75% του μισθού των ενηλίκων και να βρίσκουν… πιο εύκολα δουλειά αλλά και διαφοροποίηση των κατώτατων μισθών ανάλογα με την περιοχή  και την παραγωγικότητα κάθε κλάδου.

Δηλαδή, ουσιαστικά παύει να υπάρχει «κατώτατος» μισθός.

Το θέμα βρίσκεται σε περιδίνηση και δείχνει άλυτο. Οσο κατεβαίνει ο κατώτερος μισθός, τόσο κατεβαίνει η απόδοση φόρων προς το κράτος που ζητάει όλο και περισσότερους. Πίσω από αυτή την πρακτική κρύβεται η γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική που έστησε η Μέρκελ, ο Σαρκοζί και οι εργοδότες. Στη Ελλάδα βρήκε πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης από τους ντόπιους εργοδότες που γελοιωδώς πιστεύουν πως έτσι κερδίζουν, αλλά ταυτόχρονα  οι περισσότεροι βρίσκονται σε πανικό διαχείρισης.

Επεκτείνεται επίσης στο πόσο δύσκολα πλέον μπορεί να αναιρεθεί αυτή η συνεχής ληστεία των αποδοχών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: