Εντυπώσεις από όσα έγιναν μέσα στη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ

Παραθέτουμε κείμενα δύο ανθρώπων που ήταν στη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ και περιγράφουν ότι έγινε:

 

1. Από την αρχή στις τοποθετήσεις των ΕΛΜΕ υπήρχε ένα κλίμα «αμηχανίας». Φαινόταν ότι αναζητούνταν μία πόρτα διεξόδου σε μια μάχη που είχαν αποφασίσει ότι δεν μπορούν να δώσουν.

2. Στην συνέλευση βγήκε αυτό που είχαμε από την μέρα της εξαγγελίας της επιστράτευσης. Μη ανάληψη πολιτικής απόφασης, για σύγκρουση με την επιστράτευση από ένα σημαντικό μέρος της ΟΛΜΕ (βασικά ΣΥΡΙΖΑ), συμβιβασμός δικός μας με αυτές τις δυνάμεις με πρωτεύον «να βγει η πρόταση της ΟΛΜΕ» και όχι να δημιουργηθεί ρεύμα σύγκρουσης-πολιτικής ανυπακοής με την επιστράτευση, δούλεμα από το ΠΑΜΕ. Και την Τρίτη στην συνέλευση (σε πολλές) όλοι ξέραμε ότι αυτό το κρυφτούλι συνεχίστηκε.

3. Η πρόταση στις 19.00 για διπλή λίστα στις ψηφοφορίες, δηλαδή μία για το αν η ΕΛΜΕ ψήφισε ναι ή όχι και μία να τοποθετηθεί για το ερώτημα «υπάρχουν ή όχι οι προϋποθέσεις να προχωρήσουμε», ήταν φανερό ότι άνοιξε την πόρτα για να «λυθεί» αυτό το κρυφτούλι, υπέρ των δυνάμεων που έλεγαν «ας ψηφίσουμε την εισήγηση της ΟΛΜΕ και ας μην την κάνουμε». Για να το πω πιο καθαρά, διαδικαστικά οι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ έκαναν πραξικόπημα. Πολιτικά κώλωσαν να πάρουν την ευθύνη της άποψής τους για αναδίπλωση μπροστά στην επιστράτευση. Το βασικό είναι το δεύτερο. Έτσι ενώ στο ΔΣ πήραν θέση κατά τις 6.30 και αυτή ανακοίνωσαν «για αναστολή της απεργίας», στο σώμα των προέδρων πρότειναν την φράση «αν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις». Καλό το δούλεμα. Έτσι οι περισσότεροι πρόεδροι ψήφισαν λευκό στο δεύτερο με αποτέλεσμα να έχουμε ψηφισμένη μια απεργία στην οποία δεν λέμε ούτε ναι ούτε όχι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Είναι σαφέστατο ότι από τις 20.00 είχε βουίξει η Ελλάδα ότι οι καθηγητές τα μαζεύουν κι ας λέγαμε ότι θέλαμε εμείς. Έτσι συνεχίστηκε το κρυφτούλι ως τις 01.00 όπου και πήγαμε σπίτι μας δεδομένου ότι καμιά νέα πρόταση δεν θα συγκέντρωνε πλειοψηφία.

4. Εμείς ήταν σαφές ότι δεν είχαμε καθαρή άποψη για τον τρόπο διαχείρισης της απεργίας. Μία άποψη έλεγε να προχωρήσουμε. Με δεδομένη την μη στήριξη από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Να αποφασίσει αυτό η συνέλευση των προέδρων. Εκ του ασφαλούς θα μου πείτε αφού γνωρίζαμε τον συσχετισμό, αλλά τέτοια άποψη τέθηκε σε μερικές συνελεύσεις. Μία άλλη, συγνώμη για την έκφραση, ανακουφίστηκε για την πόρτα εξόδου που άνοιξε η τριάδα ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Μία άλλη, η χειρότερη κατά την γνώμη μου, έλεγε να συνεχίσουμε το κρυφτούλι μέχρι την Παρασκευή το πρωί-μήπως και αλλάξουν οι όροι- με μια θολή απόφαση υπέρ της απεργίας, χωρίς πολιτική ανάληψη ευθύνης για σπάσιμο της επιστράτευσης από την συνέλευση των προέδρων. Σε επί μέρους λάθη της Αγγελικής δεν θέλω να σταθώ, δεν είναι εκεί το βασικό.

5. Το ΠΑΜΕ ξεκίνησε προεκλογικό αγώνα. Με μπόλικο παραμύθι.

ΥΓ: Να μην το ρίξουμε εύκολα στα συνδικαλιστικά παιχνίδια και στις εύκολες προεκλογικές ανακοινώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το πούλησε χθες. Το πούλησε από την Τρίτη που δεν έβαλε συντεταγμένα σε όλη την Ελλάδα το ερώτημα «σπάμε την επιστράτευση ή όχι και πως». Να επιμείνουμε ότι τέτοιες συγκρούσεις χρειάζονται πολιτική ευθύνη. Και τέτοια δεν πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ από το Σάββατο ως χθες. Και σε τέτοιες συνθήκες, το να κρύβεσαι από την πολιτική ευθύνη που έχεις, να υποτάσεις την πολιτική στην επικοινωνία λειτουργεί διαλυτικά (θυμάστε και την τοποθέτηση-ερώτησή μου την Κυριακή στα ΔΣ της Αττικής). Κάποια συνδικαλιστικά τερτίπια έπιαναν σε ήρεμες εποχές. Όχι σε περιόδους όπου ο άλλος καλείται να βάλει το κεφάλι του στο ντορβά και να απεργήσει με κίνδυνο να απολυθεί. Η άλλη εκδοχή ήταν να φτιάξουμε εμείς ένα τέτοιο πολιτικό κέντρο σπασίματος της επιστράτευσης με ένα μαζικό απεργιακό ρεύμα πολιτικής ανυπακοής και από κάτω. Δεν το κάναμε συντεταγμένα.
Να προσπαθήσουμε να είμαστε πολιτικοί, συντεταγμένοι, να μην διαλυθεί ο κόσμος.

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΝΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

H άποψη ενός Συριζαίου εκπαιδευτικού

(τηρείται η ορθογραφία του αρχικού κειμένου)

Η πραγματικότητα και τα κοντα ποδάρια του αριστερισμού
προς κέθε είδους »επαναστατες»

1. η πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ προέβλεπε 24ωρη απεργία στις 17/5 και 5μερες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Πουθενά δεν έλεγε πως αντιμετωπίζεται το θέμα τις επιστράτευσης. αυτό ψηφίστηκε από τις ΕΛΜΕ. Στις περισσότερες ΕΛΜΕ μάλιστα είχε ψηφιστεί το πλαίσιο για απεργία με τον όρο ότι θα εξασφαλίζονταν η προστασία από την από λυση όλων των εκπαιδευτικών.ακόμη προέβλεπε πως έπρεπε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις δηλ σε συνεργασία με άλλους φορείς για να αντιμετωπισθεί η επίταξη ως πολιτικό πρόβλημα πλέον.

2. με βάση αυτά έγινε η σημερινή ΓΣ. όπου η συντριπτική πλειοψηφία των προέδρων εξέφρασε μεν την απόφαση υπερ του πλαισίου της ΟΛΜΕ αλλά επιφυλάξεις σε σχέση με το σπάσιμο και την ανυπακοή στην επιστράτευση.

3. με βάση αυτό το δεδομένο ζητήθηκε από ολους να συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ και να διατυπώσει πρόταση προς το σώμα σχετικά με την αντιμετώπιση της επίταξης και την προστασία των συναδέλφων από την απόλυση.

4.από την ανάλυση της συμμετοχής στις ΓΣ προέκυψε ότι στις διαδικασίες συμμετείχαν 18.000 εκπαιδευτικοί σε σύνολο 86.000 και με το δεδομένο των επιφυλάξεων των προέδρων ως προς το σπάσιμο της επίταξης το ΔΣ της ΟΛΜΕ κατέληξε πως από την ώρα που δεν εξασφαλίστηκαν οι προυποθέσεις που είχαν τεθεί θα ήταν καλό να ανασταλεί την πρώτη μέρα η απεργία και να παλαίψουμε για να πετύχουμε την συμμετοχή και άλλων κλάδων εργαζομένων.
το δίλλημα που μπήκε μπροστά μας ήταν ΑΠΌΛΥΣΗ- Η Απεργοσπαστες εκπαιδευτικοί και συγκρουση με γονείς και μαθητές που έδιναν εξετάσεις.!

5. σε σύντομη συνεδρίαση η γραμ. της παράταξης μας κατέληξε ομόφωνα ότι δεν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή στην απεργία και να προστατευθούν από απόλυση και πρότεινε την μη πραγματοποίηση της απεργίας με ταυτόχρονη συνέχιση με άλλες μορφές τις οποίες και πρότεινε.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΗΤΑΝ ΟΜΟΦΩΝΗ εντός της παράταξης και ήταν και η μοναδική .

6 . από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαιώθηκε πως το 20% είπε πως ναι υπάρχουν οι προυποθέσεις, το 12% ότι δεν υπάρχουν και το υπόλοιπο 68% ψήφισε λευκό.. ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάλυψη και ενιαία γραμμή για απειθαρχία στην επιστράτευση.

7. το ΚΚΕ έκανε πλάκα και έλεγε πως εμεις διαφωνούσαμε εξ αρχής και πρότεινε 24ωρη την Πέμπτη.

8. ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙς που τώρα ξεσπαθώνουν πρότεινα και αυτοί στην ουσία αναστολή της απεργίας αλλά πρότειναν 500 συνδικαλιστές να απειθαρχήσουν , να υποστούν συνέπειες μήπως και ξεσικωθεί ο κόσμος.!!!!! διασπάστηκαν και το ΝΑΡ είχε γραμμή συγκρουσης ανεξαρτητως κόστους.

9. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. δεν υπάρχει κανένα ξεπούλημα σε κανέναν , αυτή είναι η πραγματική κατάσταση και δεν υπείρχε και άλλη προοπτική δεδομένης τη ςεπιφυλακτικότητας των προέδρων. Παρά ταυτα ο αγώνας συνεχίζεται και μάλιστα από καλύτερους όρους. οι αριστερίστικες κορόνες δεν μας φοβίζουν.
πράξαμε το πρέπον για την προστασία των εκπαιδευτικών και είμαστε σοβαροί , μετρημένοι και υπευθυνοι σε όλη την διαδικασία

Επιλέξτε ποιός σας πείθει, ο αρχικός ή ο Συριζαίος μικροαστός υπέρμαχος του «συμβολικά και λύση στις κάλπες»??

Advertisements

One Comment to “Εντυπώσεις από όσα έγιναν μέσα στη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ”

  1. Ο Συριζαίος έκανε πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: