ΕΚΟ, τρεις 24ωρες απεργίες που το ΚΚΕ θέλει να έχουν ολοκληρωθεί (??)

Την Πέμπτη στάση εργασίας, Παρασκευή, Σάββατο και Δευτέρα 24ωρες απεργίες στην ΕΚΟ, αλλά το παζάρι σφαγής μισθών είναι ανελέητο. Οι εργαζομενοι αγωνίζονται για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, οι εργοδότες θέλουν μείωση 22%, οι εργαζόμενοι φοβούνται πως αν δεν υπογραφεί σύμβαση θα εφαρμοστεί εκείνη της ξεπουλημένης ΓΣΕΕ με μείωση 35%.Το δημοσίευμα είναι από  το 902.gr:

 

Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην εταιρεία ΕΚΟ (εταιρεία εμπορίας καυσίμων του Ομίλου ΕΛΠΕ) που ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη, με στάση εργασίας και συνεχίστηκαν Παρασκευή, Σάββατο και τη Δευτέρα με 24ωρες απεργίες και είχαν ως βασικό χαρακτηριστικό τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων οι οποίοι διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Η εργοδοσία προτείνει 22% μείωση στους μισθούς και για να πετύχει το στόχο της προσπαθεί να φοβίσει τους εργαζόμενους, επικαλούμενη τη λήξη της μετενέργειας της προηγούμενης ΣΣΕ που έχει ήδη συμβεί και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των μισθών κατά 35%. Η απάντηση των εργαζομένων σε αυτό τον εκβιασμό ήταν η μαζική συμμετοχή τους, όπως και η απόφασή τους στη γενική συνέλευσή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις εφόσον κριθεί αναγκαίο…

 

Στο δημοσίευμα ακολουθεί η παράθεση ανακοινώσεων σωματείων που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ, και θα δούμε παρακάτω αναλυτικότερα.

Εύλογα αναρωτιόμαστε, ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις? Τι πήραν οι εργαζόμενοι? Υπογράφτηκε νέα σύμβαση ή έπεσε πάλι το γνωστό παρασκήνιο με τους εργατοπατέρες??

 

Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια

Νομών Αττική Βοιωτίας Εύβοιας Κορινθίας

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΟ (ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΠΕ)

 

Συνάδελφοι,

 

Η επίθεση κυβέρνησης – εργοδοτών για το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων κλιμακώνεται και στον κλάδο μας. Στον Όμιλο των ΕΛΠΕ, το αμέσως προηγούμενο διάστημα είχαν δεχθεί χτύπημα οι μισθοί και τα εργασιακά δικαιώματα  των εργαζομένων της Asprofos και της Ελληνικά Καύσιμα(πρώην ΒΡ), ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν πλέον και οι εργαζόμενοι της ΕΚΟ.

 

Στην περίπτωση της ΕΚΟ, η εταιρία αξιώνει αυτή τη στιγμή μεσοσταθμικές μειώσεις 20%, κατάργηση της ισχύουσας Σύμβασης, αλλά και του Κανονισμού Εργασίας. Προκειμένου να διασπάσει τους εργαζόμενους, η εργοδοσία σε κάποιες ειδικότητες προτείνει απειροελάχιστες μισθολογικές διαφοροποιήσεις, ενώ σε άλλες φτάνει να ζητάει μειώσεις μέχρι και 40%.

 

Οι εργαζόμενοι της ΕΚΟ έχουν απορρίψει τη λογική της διαίρεσης και την κατάργηση της Σύμβασής τους και βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις από το μεσημέρι της Πέμπτης 16 Μάη. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία εντείνει τους εκβιασμούς της αξιοποιώντας την «μετενέργεια» – ότι δηλαδή δεν θα υπογράψει σύμβαση και θα επιβάλει μονομερώς τις μειώσεις εκείνες που της επιτρέπουν τα νομοθετικά εκτρώματα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

 

Εν μέσω αυτής της κατάστασης δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στη στάση των ηγεσιών των Σωματείων του Ομίλου, οι οποίες αρνούνται τον συντονισμό του αγώνα. Ο καθένας ασχολείται με «την δικιά του εταιρία», αφαιρώντας το πολύτιμο όπλο από τα χέρια των εργαζομένων που είναι ο συντονισμός των κινητοποιήσεων. Το επιχείρημα για παράδειγμα του ΠΣΕΕΠ ότι «έχουμε σύμβαση που λήγει τέλος του ’13 και μέχρι τότε δεν κάνουμε τίποτα» είναι σαθρό, αφού βγάζει μάτι ότι η τακτική του Ομίλου ΕΛΠΕ είναι να κλείνει μια – μια σε διαφορετικό χρόνο τις Συμβάσεις προς τα κάτω. Επιλέγει να αντιμετωπίσει ξεχωριστά τους εργαζόμενους και μέχρι τώρα το πετυχαίνει.

 

Η Ομοσπονδία στα πετρελαιοειδή και τη χημική βιομηχανία, έχει δηλώσει την δήθεν αλληλεγγύη και   στήριξή της στο αγώνα των εργαζομένων. Πρόκειται ωστόσο για υποκρισία να μιλάει για αλληλεγγύη, χωρίς να παίρνει την παραμικρή πρωτοβουλία πρακτικών μέτρων στήριξης των συναδέλφων της ΕΚΟ. Εξάλλου οι διαθέσεις των ηγεσιών αυτών φάνηκαν όταν ανέβαλλαν την προγραμματισμένη απεργία στον κλάδο για τις 9 Μάη   προκειμένου να «συζητήσουν» με τον ΣΕΒ και τον Σύνδεσμο Εταιριών Πετρελαιοειδών, όπου εκεί όμως κανένας από τους δύο δεν συζητάει για τη σύναψη Κλαδικής Σύμβασης.

 

Η στάση αυτών των ηγεσιών έρχεται ως συνέχεια της στάσης  της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που μόλις πριν λίγες ημέρες παρέδωσε τα πάντα στους επιχειρηματίες (ΣΕΒ), αφήνοντας ακάλυπτους 1.200.000 εργαζόμενους, που θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό τον οποίο θα ορίζει η κυβέρνηση με νόμο, για να «ικανοποιεί την ανταγωνιστικότητα». Να σημειώσουμε ότι ο Όμιλος των ΕΛΠΕ συμμετέχει με εκπροσώπους του στο ΔΣ του ΣΕΒ και στην ουσία πρωτοστατεί στην κατάργηση των Συμβάσεων.

 

Ο ρόλος των παραπάνω συνδικαλιστικών οργάνων επιβεβαιώνεται με τις πράξεις τους μέρα με τη μέρα. Με τις ενέργειές τους βάζουν πλάτη για να κονιορτοποιηθούν Συμβάσεις και εργασιακά δικαιώματα. Σήμερα, με την απεργία στην ΕΚΟ αναδεικνύεται περίτρανα η ανάγκη για συντονισμό σε επίπεδο κλάδου. Θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση οι εργαζόμενοι της ΕΚΟ αν παράλληλα με την απεργία τους, μπορούσε να σταματήσει ο απεργοσπαστικός μηχανισμός διακίνησης καυσίμων που υλοποιεί ο Όμιλος αξιοποιώντας  τις εγκαταστάσεις και τους εργαζομένους των ΕΛΠΕ, της  Ελληνικά Καύσιμα και των διαφόρων εργολάβων.

 

Δηλώνουμε σαν Κλαδικό Σωματείο την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΕΚΟ. Δίνουμε τη μάχη για να συμμετέχουν και άλλες δυνάμεις στον αγώνα. Η υπογραφή Συμβάσεων χωρίς μειώσεις μισθών και αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων είναι στο συμφέρον όλων των εργαζομένων του κλάδου. Ο αγώνας αυτός είναι υπόθεση όλων μας.

 

Στα πλαίσια της υπεράσπισης των Συμβάσεων καλούμε τα Σωματεία και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στο Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 23 Μάη στην Ομόνοια στις 7 μμ.

 

Αθήνα, 18 Μάη 2013

https://syndicalaizer.wordpress.com

 

Η κατάσταση φαίνεται μπερδεμένη αλλά δεν είναι και τόσο. Ο όμιλος εταιρειών των ΕΛΠΕ έχει πλήθος σωματείων και μία Ομοσπονδία που ελέγχεται από πασοκοδεξιούς και κινείται παράλληλα με τα σωματεία, συχνά καπελώνοντάς τα. Στηρίζεται από εργαζόμενους που μπήκαν με «δόντια» και «μέσα» αφού είχαν πολύ καλές αμοιβές μέχρι τώρα. Μετά την ανταλλαγή μετοχών με το Λάτση, οι ιδιώτες βάλανε γερό πόδι στην εταιρεία και θέλουν να ρημάξουν ότι μπορούν από τις παλιές ΔΕΚΟ που συνθέτουν το εταιρικό σχήμα.

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ ΑΠΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΚΟ ΑΠΟ ΜΠΡΑΒΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

 

Σήμερα 20 Μάη, την τέταρτη μέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΕΚΟ, για την υπογραφή ΣΣΕ,  εμφανίστηκε βυτίο της εταιρίας Athens Oil, το  οποίο με τη βοήθεια δύο «μπράβων-φουσκωτών» που ο ένας οπλοφορούσε, επιχείρησαν να περάσουν πάνω από τους εργαζόμενους με σκοπό να φύγει το δρομολόγιο.

Οι εργαζόμενοι που περιφρουρούσαν τον αγώνα τους δεν έκαναν πίσω.

Απαντάμε στους κάθε λογής απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, τραμπούκους, κουμπουροφόρους με την ενότητα των απεργών εργαζομένων.

Καταδικάζουμε τις πρακτικές των εργοδοτών ΕΛΠΕ-ΕΚΟ-Athens Oil και τους λέμε ότι σε κάθε απεργοσπαστική ενέργεια τους θα μας βρούνε μπροστά τους.

Οι εργαζόμενοι να δώσουν απάντηση και με τη μαζική συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ για τη υπεράσπιση των Συμβάσεων

την Πέμπτη 23 Μάη στην Ομόνοια στις 7 μμ.

https://kladikoenergeias.wordpress.com/

 Προφανώς πρόκειται για συναλλαγή εργατοπατέρων αλλά και την πάγια στάση του ΠΑΜΕ να καλεί όλο το ντουνιά μέσα από ανακοινώσεις σωματείων που ελέγχει, στις αποκλειστικές κινητοποιήσεις που διοργανώνει. Η τακτική της «μόνιμης αντίδρασης» του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, προσπαθεί να ταυτίσει τους αγώνες με την παρουσία  του.

Ακόμη και αναστέλλοντας απεργίες?? Πρωτότυπο !!
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: