Πόσες ώρες δουλεύουν στα ορυχεία της ΔΕΗ? 7ήμερο 63ώρο, επιστολή εργαζομένων

 Κύριε Πρόεδρε,
Επανερχόμαστε στο θέμα της δημιουργίας 5ης βάρδιας (φυλακής) στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ για να τεκμηριώσουμε με επιχειρήματα  την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει επιτέλους και στα ορυχεία η 5η βάρδια για να επιβληθεί η ισονομία και ισοπολιτεία αλλά κυρίως η εργατική νομοθεσία! Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να αρθεί η πολύχρονη αδικία σε βάρος των εργαζομένων στις βάρδιες των ορυχείων.

 

  1. Όσον αφορά την ισονομία είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί στην ίδια επιχείρηση να  ισχύουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά στις διάφορες διευθύνσεις. Έτσι από το 1983 στις βάρδιες των ΑΗΣ, ΥΗΣ, στη Διανομή και  στη Μεταφορά (δηλαδή σε όλες τις διευθύνσεις εκτός της Διεύθυνσης Ορυχείων) ισχύει το 5νθήμερο 40ώρο που επιβλήθηκε με την δημιουργία της 5ης φυλακής. Τα Ορυχεία όμως συνεχίζουν από το 1983 μέχρι σήμερα να λειτουργούν με το σύστημα 4 φυλακών και να ισχύει το 7ήμερο 63ώρο. Δεν μπορεί σε ζητήματα που αφοράν το ωράριο και γενικότερα το εργατικό δίκαιο να ισχύει το διευθυντικό δικαίωμα. Απλά με το σύστημα των 4 φυλακών δεν μπορεί να ισχύσει 5νθήμερο 40ώρο γι αυτό και η ΔΕΗ αναγκάστηκε να το εφαρμόσει στις άλλες διευθύνσεις, δίνοντας τότε την υπόσχεση στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ότι θα έκανε σύντομα τις απαραίτητες προσλήψεις για να δημιουργήσει και στα Ορυχεία την  5η φυλακή (κάτι που δεν έγινε εδώ και 30 χρόνια, φυσικά και με την ανοχή του συνδικαλιστικού κινήματος της ΔΕΗ)
  2. Ότι οι εργαζόμενοι στις βάρδιες δουλεύουν 7 ημέρες και 63 ώρες προκύπτει εκτός των άλλων και από παλιότερες απαντήσεις του Υπουργείου Εργασίας απλώς το δικαιολογεί με επιχειρήματα πλαστής νομιμοφάνειας. Στην απάντηση του Υπ. εργασίας αναφέρεται ότι τις δυο εβδομάδες οι εργαζόμενοι δουλεύουν 7 ημέρες και τις δυο 6 ημέρες γιατί παίρνουν το πράσινο ρεπό και το ρεπό που δίνεται από τη συσσώρευση των 17λεπτων. Άρα στις δυο εβδομάδες οι εργαζόμενοι δουλεύουν 7 ημέρες, όσον αφορά τις άλλες δυο εβδομάδες σας πληροφορούμε ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει πάλι 7 ημέρες γιατί από την αρχική ρύθμιση είχαν εξαιρεθεί οι εργοδηγοί και οι χειριστές ΠΕΤ και τώρα λόγο έλλειψης προσωπικού τα δουλεύουν όλοι οι εργαζόμενοι στις βάρδιες.
  3. Η ένατη ώρα καθημερινής υπερεργασίας που είναι πραγματικός χρόνος εργασίας και όχι πλασματικός, αφορά την μετακίνηση εντός των ορυχείων γιατί οι εργαζόμενοι προσέρχονται στην εργασία τους μισή ώρα νωρίτερα και αποχωρούν μισή ώρα αργότερα. (φανταστείτε ότι σε μια στοά ορυχείου ο εργαζόμενος για να φτάσει στο μέτωπο εξόρυξης μπορεί να κάνει 2 και 3 ώρες μετακινούμενος εντός της στοάς. Αυτός ο χρόνος βαρύνει τον εργαζόμενο ή τον εργοδότη και πως πρέπει να αμείβεται;)  Το ότι στον αποχαρακτηρισμό αυτής της υπερεργασίας συμμετείχε και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σε μια εποχή «έντονου φιλεργοδοτικού προσανατολισμού» δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι μια ζωή να δουλεύουν απάνθρωπα ωράρια και η περιοχή να στερείται 600 θέσεων εργασίας. Η μετατροπή της 9ης ώρας εργασίας από υπερεργασία-υπερωρία σε επίδομα, «αποζημίωση βάρδιας όπως ονομάστηκε» είναι παράνομο, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και απειλείται να κοπεί (ως επίδομα) λόγω των νέων μέτρων της Τρόικας και της Κυβέρνησης!!!!
  4. Τέλος, επειδή πολύ συχνά αναφέρεται ότι δεν έχουν γίνει καταγγελίες από εργαζόμενους και συνδικάτα σας πληροφορούμε, ότι κατά καιρούς έγιναν διάφορες καταγγελίες που δεν βρήκαν το «δρόμο τους» και εκτός αυτού το συνδικάτο μας που κάνει την τεκμηριωμένη καταγγελία αποτελείται κατά 90% από εργαζόμενους στα  Ορυχεία της Κοζάνης – Πτολεμαΐδας  και έχει νόμιμο συμφέρον να υποστηρίξει τα δικαιώματα των μελών του.
  5. Η δημιουργία της 5ης βάρδιας στα ορυχεία εκτός των άλλων θα λύσει και ζητήματα ελλιπούς επάνδρωσης του εξοπλισμού (λόγω εφεδρικών ημερών εργασίας) που σήμερα λειτουργούν εντελώς παράνομα καταστρατηγώντας τον ΚΜΛ και δημιουργώντας συνθήκες για πρόκληση σοβαρών ατυχημάτων.
  6. Πεποίθησή μας είναι ότι μετά από τις τεκμηριωμένες ενημερώσεις του συνδικάτου μας το αίτημα θα το υποστηρίξουν πλέον εκτός από τους εργαζόμενους, τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα αλλά και οι πολιτικοί και μαζικοί φορείς της περιοχής μας.

 

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος

Πράσσος Στέφανος

Ο Γραμματέας
Ασαλουμίδης Κωνσταντίνος

http://seen-erga.blogspot.gr/2013/06/5.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: