Ενα αίτημα-σύνθημα: Ούτε ένας από τους 2.656 της ΕΡΤ απολυμένος

Σκηνικό αγωνίας που θα κρατήσει μέχρι τη Δευτέρα στήνουν οι εταίροι του τρίο ξεφτίλα, μετά τις εξελίξεις γύρω από το λουκέτο στην ΕΡΤ, που δεν ήταν όπως τις περίμενε η περί τον Σαμαρά ακροδεξιά ομάδα του μεγάρου Μαξίμου. Το βέβαιο είναι ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ένα οργιώδες παρασκηνιακό παζάρι ανάμεσα στους τρεις πόλους της συγκυβέρνησης, που δεν έχει σχέση με όσα ανακοινώνονται ή δηλώνονται δημόσια. Παζάρι με απευθείας απεσταλμένους και με ενδιάμεσους (στελέχη του μιντιακού, του οικονομικού και του πολιτικού κατεστημένου), όπως συμβαίνει πάντοτε σε περιόδους κρίσης.

Επειδή το τρίο ξεφτίλα -ειδικά οι δυο μικρότεροι εταίροι- μας έχει συνηθίσει στις κωλοτούμπες και τις γαργάρες, καλό είναι να βλέπουμε και να αναλύουμε ψύχραιμα τις εξελίξεις, χωρίς να «δένουμε κόμπα» όσα λέγονται δημόσια, περί «κόκκινων γραμμών» και τα παρόμοια.

Θα τα βρουν ή θα πάμε για εκλογές; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που προβάλλεται. Ας προσθέσουμε, όμως, ένα διαφοροποιημένο ερώτημα που οδηγεί σε μια ανάλυση σε μεγαλύτερο βάθος: θέλει ο Σαμαράς να τα βρουν ή από την αρχή είχε σχεδιασμό εκλογών, όπως υπαινίσσονται άλλωστε οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι;

Αν ο Σαμαράς έχει στρατηγική εκλογών, τότε δεν πρόκειται να τα βρουν και απλά παίζουν όλοι ένα παιχνίδι, με στόχο να μη χρεωθούν την ευθύνη της διάλυσης της συγκυβέρνησης και της προσφυγής στις κάλπες. Βενιζέλος και Κουβέλης προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη στον Σαμαρά, ο δε Σαμαράς προσπαθεί να τη ρίξει στους κυβερνητικούς εταίρους του, κατηγορώντας ότι σαμποτάρουν το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι, ενόψει μιας τέτοιας κατάληξης, τα παπαγαλάκια του Μαξίμου τιτιβίζουν ότι ο Σαμαράς προχώρησε αναγκαστικά στο κλείσιμο της ΕΡΤ, επειδή ο Μανιτάκης δεν έχει κάνει τίποτα για τις 2.000 απολύσεις που έχει δεσμευτεί έναντι της τρόικας.

Αν ο Σαμαράς δεν έχει στρατηγική εκλογών και απλά δεν του βγήκε ο ξαφνικός βοναπαρτισμός (που δεν αφορά μόνο την εργαζόμενη κοινωνία, αλλά και τους κυβερνητικούς του εταίρους), τότε είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν έναν συμβιβασμό που να δείχνει ότι δεν βγαίνει κανένας ηττημένος. Υπ’ αυτό το πρίσμα, μπορεί κανείς να καταλάβει τις «κόκκινες γραμμές» που παρουσιάζουν Βενιζέλος και Κουβέλης. Οταν τη Δευτέρα θα διαπραγματευθούν με τον ίδιο τον Σαμαρά, δεν γίνεται να διαπραγματευθούν με τον Σταμάτη, που στάλθηκε ως αυτοκρατορικός απεσταλμένος και με κάθε επισημότητα να τους πάει «νέα πρόταση». Μέχρι τη δευτεριάτικη συνάντηση του τρίο ξεφτίλα θα διατυμπανίζουν το μάξιμουμ των θέσεών τους (ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, επαναλειτουργία της ΕΡΤ και αναδιάρθρωση εν λειτουργία), για να έχουν το περιθώρια να κάνουν τον συμβιβασμό με τον Σαμαρά. Αυτό το έχουν κάνει ένα σωρό φορές, πόσο μάλλον τώρα, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια βοναπαρτιστική κίνηση του Σαμαρά, αλλά και μ’ ένα unfair, καθώς ήταν το Μαξίμου που τους «έδωσε», διαρρέοντος την τρίωρη (!) μυστική συνάντηση της περασμένης Κυριακής στο σαμαρέικο, στην οδό Μουρούζη.

Είναι δυνατόν το τρίο ξεφτίλα να καταλήξει σε συμβιβασμό κι αυτός να προβλέπει την κατάργηση της ΠΝΠ; Σε μια τέτοια περίπτωση ο Σαμαράς θα έχει γίνει «χώμα». Θα φαίνεται σαν να υποχωρεί κατά κράτος όχι μόνο έναντι των πολιτικά αδύναμων συνεταίρων του, αλλά έναντι των εργαζόμενων στην ΕΡΤ και όσων έσπευσαν να τους συμπαρασταθούν. Αυτό δε θα είναι κακό μόνο για τον Σαμαρά, αλλά συνολικά για το τρίο ξεφτίλα και τη συγκυβέρνησή του.

Επομένως, αν πρέπει οπωσδήποτε να βρουν συμβιβασμό, αυτός πρέπει να προστατεύει την «αξιοπρέπεια» όλων τους. Μια καλή διαφυγή είναι να βάλουν μπροστά τον πρόεδρο του ΣτΕ Κ. Μενουδάκο, ο οποίος τη Δευτέρα πρέπει ν’ αποφασίσει αν θα εκδώσει προσωρινή διαταγή επί της προσφυγής που έχει καταθέσει η ΠΟΣΠΕΡΤ ενάντια στην ΠΝΠ. Αν ο Μενουδάκος εκδώσει προσωρινή διαταγή υπέρ των εργαζόμενων, τότε ο Σαμαράς θα έχει καταγράψει μια πολιτική ήττα, στην οποία μάλιστα θα τον έχει οδηγήσει ο εκλεκτός του για την ηγεσία του ΣτΕ. Αν ο Μενουδάκος αρνηθεί να εκδώσει προσωρινή διαταγή, τότε ο Σαμαράς θα είναι ενισχυμένος θεσμικά στο παζάρι με τους μικρότερους συνεταίρους του. Θα πρέπει, όμως, και να βοηθήσει τους Σαμαρά-Κουβέλη να μη γίνουν τελείως ρόμπες, προτείνοντάς τους κάτι καλύτερο απ’ αυτό που ως απεσταλμένος του τους πρότεινε ο Σταμάτης.

Οποια κι αν είναι η κατάληξη αυτού του παζαριού, οι εργαζόμενοι μόνο να χάσουν έχουν. Στην καλύτερη περίπτωση, η πλειοψηφία απ’ αυτούς θα βρεθεί χωρίς δουλειά μετά από μερικούς μήνες, καθώς είναι δεδομένο ότι η ΝΕΡΙΤ ΑΕ δε θα έχει ούτε τους μισούς εργαζόμενους. Αλλά και εκλογές να γίνουν, οι 2.656 εργαζόμενοι θα είναι απολυμένοι (εκτός αν εκδοθεί προσωρινή διαταγή υπέρ της προσφυγής τους) και θα έχουν να κάνουν με τον ειδικό εκκαθαριστή που έσπευσε να διορίσει ο Στουρνάρας, αρμόδιος πλέον για τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της ΕΡΤ ΑΕ.

Μ’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα, όμως, ελάχιστα (για να μην πούμε καθόλου) ασχολείται η επικαιρότητα, έτσι όπως διαμεσολαβείται από μίντια και κομματικές ηγεσίες. Το μόνο που ακούμε είναι το «πλήγμα στην ενημέρωση». Ξαφνικά, η ΕΡΤ απέκτησε απείρως περισσότερους οπαδούς απ’ όσους είχε όταν λειτουργούσε κανονικά. Το δε πρόγραμμα που εκπέμπεται, μαζί με τις δηλώσεις των διάφορων «επωνύμων» που σπεύδουν στον περίβολο του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής, προσπαθεί να μας μετατρέψει σε σκλάβους μιας μαγικής εικόνας. Λες και η ΕΡΤ μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήταν το καταφύγιο των εργαζόμενων και των κινημάτων αντίστασης. Αλήθεια, υπήρξε κάλυψη σαν κι αυτή που γίνεται τώρα σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αντίστασης των εργαζόμενων; Είχαν τέτοια κάλυψη οι εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», του Μετρό, οι ναυτεργάτες, οι εκπαιδευτικοί; Θα ξεχάσουμε τον οχετό που χύνονταν σε βάρος τους από τις κρατικές συχνότητες; Θα ξεχάσουμε ότι καλούσαν κάποιον δυστυχή συνδικαλιστή για να τον σκίσουν τα καρτάλια των τηλεπαραθύρων, με γκεσέμια τους ίδιους τους δημοσιογράφους-τηλεαστέρες της ΕΡΤ; ‘Η μήπως, αν ο Σαμαράς ηττηθεί κατά κράτος, η ΕΡΤ δε θα γυρίσει σ’ αυτά που ήξερε, δηλαδή στο ρόλο μιας κρατικής τηλεόρασης που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του συστήματος και όχι τα συμφέροντα των εργαζόμενων;

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα υποστούν σφοδρή έκπληξη, αν δεν προτάξουν το σύνθημα-αίτημα «ΟΧΙ ΣΤΙΣ 2.656 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΥΤΕ ΕΝΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ». Αν αφήσουν το παιχνίδι στα χέρια του τρίο ξεφτίλα και των όψιμων φίλων τους, που κοντέουν να τους πνίξουν με τον σφιχτό εναγκαλισμό τους, είναι χαμένoι από χέρι.

Εκείνο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι και όλες είναι πως ο Σαμαράς εγκαινιάζει μια καινούργια εποχή. 2.656 απολύσεις από φορέα του δημόσιου τομέα δεν έχουμε ξαναδεί. Αυτό δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί με την ορχήστρα της ΕΡΤ να παιανίζει τον εθνικό ύμνο τρις ημερησίως, ούτε με τις δηλώσεις διάφορων ρεντίκολων της διανόησης και της καλλιτεχνίας, ούτε με τα σημαιάκια των «αγανακτισμένων» της «κάτω πλατείας», που πλέον εμφανίζονται με τις κομματικές τους ταυτότητες, ούτε με τις πολιτικές καντρίλιες του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο η βοναπαρτιστική κίνηση του Σαμαρά ήταν «μάνα εξ ουρανού». Απαιτεί σκληρούς και ανυποχώρητους ταξικούς αγώνες. Τα χειρότερα δεν τα ‘χουμε δει ακόμα, αλλά κι αυτά που είδαμε μέχρι τώρα, η κινεζοποίηση ενός ολόκληρου λαού, κάθε άλλο παρά λίγα είναι. Είναι ανάγκη επιτακτική αυτός ο αμυντικός αγώνας να είναι αγώνας ουσιαστικής αντίστασης. Αλλά και μέσα σ’ αυτόν τον αγώνα να προωθηθούν οι ιδέες της ρήξης με το κοινοβουλευτικό πολιτικό κατεστημένο και τις συνδικαλιστικές του απολήξεις και της ανεξάρτητης πολιτικής οργάνωσης της εργατικής τάξης.

http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/19450.Ενα-αίτημα-σύνθημα-Ούτε-ένας-από-τους-2656-της-ΕΡΤ

 

Εχουμε να προσθέσουμε μερικά στο άρθρο.

Ηδη η ομοσπονδία μισθωτών τύπου και χάρτου κατήγγειλε το «Δούρειο Ιππο» που έστησε η ΕΣΗΕΑ και άφησε να φτιαχτούν και να τυπωθούν απεργοσπαστικά φύλλα εφημερίδων με μπαγιάτικα νέα 3 ημερών. Εγκαλεί μάλιστα την ΕΣΗΕΑ πως δεν αρκεί να λέει πως αιφνιδιάστηκε αφού μέλη της δούλευαν.

Σχετικά με το τρίο ξεφτίλα, είναι γνωστό πως κινείται, ο Σταμάτης βγάζει τις ενέργειες που προωθεί ο Σαμαράς στους άλλους 2. Ούτε οι πασόκοι ούτε τα κουβελόπαιδα θέλουν εκλογές καθώς θα φάνε πάτο και θα χάσουν βολευτές και το …μέλι. Αντίθετα, με τα μέχρι τώρα προγνωστικά σε περίπτωση εκλογών θα αναγκαστούν να συνεργαστούν ή να ανεχτούν κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς από τους δύο ξεπουλημένους δεν τα θέλει αυτά και δεν θα ρισκάρει.

Φαίνεται πως θα πάνε να φιλήσουν τα πόδια τους Σαμαρά κι εκείνος θα τους συγχωρέσει που είχαν αντιρήσεις, και όλα θα συνεχιστούν….

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι γνωστή, δεν πάει άλλο, η λύση είναι μέσα στα κινήματα και μακριά από τα κομματόσκυλα.

Η λύση είναι η αυτοργάνωση της ΕΡΤ και κάθε δουλειάς.

Δεν είναι τυχαίο πως μόνο στην ΕΡΤ3 που βλέπεται λιγώτερο, ακούστηκαν τέτοια πράγματα.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: