Τι αναμένεται να γίνει με την ΕΡΤ και τους εργαζόμενους?

Άρθρο της συλλογικότητας του «εργασιακού δελτίου».

Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ, οι δύο συνεταίροι του στη ντόπια χούντα επέλεξαν να παίξουν τα γνωστά παιχνιδάκια εντυπώσεων. Παριστάνουν τους προβληματισμένους, με «κόκκινες γραμμές » και παρόμοιες μπαρούφες.

Εδώ τελειώνει και ο σχολιασμός μας για τη στάση τους. Μας ενδιαφέρει τι λένε οι εργαζόμενοι και οι πολίτες που χρηματοδοτούν την ΕΡΤ.

Φαίνεται πως το κτίριο της ΕΡΤ έγινε άλλη μιά πλατεία Συντάγματος με χαρούμενα μουσικά δρώμενα και διάλογο που δεν οδηγεί σε καμία διεκδίκηση.

Οι υπάλληλοι, όσοι εξακολουθούν να πηγαίνουν, προσπαθούν να πάρουν κάποια διαβεβαίωση από τους κομματικούς που εδρεύουν εκεί, για θέση στο νέο σχήμα ή κάποια καλή χρηματική αποζημείωση. Ελάχιστοι αγωνίζονται πραγματικά για αυτή την κρατική ΔΕΚΟ που ταΐζει πολλά κοπρόσκυλα. Οι συνελεύσεις των εργαζομένων δεν γίνονται, δεν παράγουν δράση και αγώνα, δεν ανοίγουν προοπτικές για να ακολουθήσει ο κόσμος και να ενισχύσει.

Είδαμε πολλά γραφικά γύρω από αυτή την κοινωνική στρέβλωση όπως  την πρόταση για προβολή  Βίντεο  για την εξέγερση στην Τουρκία, την ώρα που η εξέγερση ακόμη εξελίσσεται εκεί ή αυτοοργανωμένο punk-pshy party σε στιλ «στην υγειά μας», live.

Οι προτάσεις εκεί που είναι καθαρός χαβαλές προφανώς και δεν στοιχειοθετούν οργανωμένες προτάσεις κινημάτων αλλά τα τσιτάτα κάποιων σε μιά παρέα.

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόταση όμως ! Χτες πανηγύριζαν στο Σύνταγμα τη νίκη στο ΣτΕ, την ώρα που το Συμβούλιο απλά επικύρωσε τη χουντική απόφαση να κλείσει.

Αντίθετα η Ροσινάντε με 15 γραμμές είπε ξεκάθαρα πως το βλέπει.

Τώρα είναι η ώρα της κλιμάκωσης. Η ΕΡΤ πρέπει να παραμείνει κατειλημμένη, ο απεργιακός συντονισμός να οξυνθεί και η συχνότητα να γίνει όργανο όλου του εργατικού κινήματος για να οργανώσει τον αγώνα του.

Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση εξέδωσε πρόταση για την ΕΡΤ όπου φαίνεται να προσπαθούν να διαμορφώσουν παρά να υλοποιήσουν κάτι από όσα πιστεύουν, καθώς δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιόν καλούν να υλοποιήσει μερικά όπως το παρακάτω

Άμεση αναθεώρηση του καθεστώτος στις συχνότητες οι οποίες έχουν λεηλατηθεί από τους ιδιώτες

H τωρινή χούντα, μιά άλλη εξουσία, το τρίο Μπελκάντο ή ο Τσακ Νόρρις?

Ξεχνάνε άραγε πως η ΕΡΤ είναι σε κατάληψη μερικών κτιρίων και εγκαταστάσεων από κάποιους εργαζόμενους?

Πως λειτουργούν οι καταλήψεις και πως συνδέονται με τον κόσμο?

 

 

Παρακολουθούμε επί μιά βδομάδα ένα ελεύθερο πρόγραμμα με αρκετές εξουσιαστικές παρουσίες, ελάχιστες κινηματικές δομές και μπόλικες μουσικές, ακόμη και 3 φορές την ημέρα τον εθνικό ύμνο.

Ουσιαστικά, το καθεστώς απολύει όλους τους μουσικούς και κλείνει το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση». Σταματάει να επιχορηγεί τον ντόπιο κινηματογράφο, παραμένει αβέβαιη η τύχη του αρχείου της, δεν συμμετέχει σε παραγωγές και μεταδόσεις, ούτε και στη διανομή προγραμμάτων. Σταματάει να πληρώνει φόρους και να συνεισφέρει προς το κράτος. Χάνει την εμπειρία υπαλλήλων που εκπαιδεύτηκαν με έξοδα της ΕΡΤ. Θα κρατήσει 20-30 άτομα για ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, ένα ραδιοφωνικό και μία ιστοσελίδα. Εξακολουθεί να χρωστάει υπερωρίες σε συμβασιούχους. Είναι αμφίβολο αν θα πληρώσει αποζημίωση σε κάποιον που θα βρεθεί στο δρόμο.

Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να παζαρεύονται βλέποντας πως δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τους εξουσιαστές τώρα με τα κλασσικά γλυψίματα του παρελθόντος, αλλά δεν προχωρούν σε κανένα ανανεωμένο αγώνα. Το βάρος πέφτει στους υποστηρικτές που θέλουν ΕΡΤ ανοιχτή και δημοκρατικότερη και όχι κλειστή ή ανοιγοκλειόμενη που διανέμει την κρατική προπαγάνδα.

Ολες αυτές τι μέρες, στο πρόγραμμα που μεταδίδουν πέρασαν όλοι οι γνωστοί εξουσιαστές, μέχρι και η Στάη με κάτι ΠΑΣΟΚους, ο Χατζησωκράτης και μπόλικοι κενοί λόγου καθεστωτικοί.

Προφανώς η αντιπρόταση στο κλείσιμο δεν είναι το άσμα «ένα το χελιδόνι» από την ορχήστρα της ΕΡΤ, ούτε η γλυκανάλατη συναυλία 3-4 ασμάτων κάποιου δήθεν καλλιτέχνη που ακούμε 20 χρόνια στα παραλιακά μπαρ.

Περιμένουμε να δούμε όσα η ΕΡΤ δεν μπορούσε να μας δείξει γιατί δεν την άφηναν, γιατί την περιόριζαν και την λογόκριναν,  περιμένουμε οι εκπομπές της να είναι ανοιχτές και μέσα στα κινήματα. Ακόμη και τώρα που είναι σε κατάληψη δεν το είδαμε, με εξαίρεση το Κυριακάτικο πρόγραμμα της ΕΤ3 που δεν είχε συνέχεια.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: