Σε κινητοποιήσεις οι κτηνοτρόφοι για τη «Δωδώνη»

Την ίδια περίπου ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η ιδιοκτησία της «Δωδώνης» έλεγε στους 1.000 και πλέον κτηνοτρόφους που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το εργοστάσιο, ότι δεν μπορεί να τους πληρώσει γιατί δεν τη χρηματοδοτούν οι τράπεζες.
Το μεγάλο παραμύθι της ΑΝΑΠΤΥΚΣΙΣ εξελίσσεται στη γαλακτοβιομηχανία που συνεχίζει να μην πληρώνει τους κτηνοτρόφους, αν και πουλήθηκε σε Ρώσικη εταιρεία που υποσχέθηκε επενδύσεις. Πίσω από το μπλοκάρισμα ο συνιδιοκτήτης Σίμος που χρωστάει ακόμα τα κέρατά του στη μητρική εταιρεία από τα προϊόντα που διακίνησε και δεν πλήρωσε.

Την Τετάρτη έγινε το μεγαλύτερο εδώ και χρόνια συλλαλητήριο έξω από το εργοστάσιο, με τους παραγωγούς να συρρέουν από κάθε σημείο της Ηπείρου, με όχι ήρεμες διαθέσεις. Εδώ και τέσσερις μήνες περίπου, λαμβάνουν μόνο «έναντι» πληρωμές από τη γαλακτοβιομηχανία για το γάλα που παραδίνουν και έχουν φτάσει στα όρια επιχειρηματικής επιβίωσης.

Γύρω στις 11 το πρωί, ήδη ο δρόμος είχε κατακλυστεί από τους παραγωγούς, οι οποίοι ζητούσαν να πληρωθούν άμεσα. Οι οφειλές σε κάποιους από αυτούς έχουν συσσωρευτεί σε μερικές χιλιάδες ευρώ, καθώς τα ποσά που λαμβάνουν έναντι των χρεών, είναι από 100 έως 400 ευρώ, χωρίς προκαθορισμένη ημερομηνία καταβολής.

Οι συγκεντρωμένοι λίγο αργότερα μπήκαν στο προαύλιο του εργοστασίου, αμφισβητώντας την απαγόρευση των σεκιούριτι και ζήτησαν από τη σκάλα της διοίκησης, να κατέβουν οι διευθύνοντες. Αυτό συνέβη γύρω στη μια ώρα αργότερα και αφού προηγήθηκαν αρκετές «διαπραγματεύσεις», καθώς η διεύθυνση δεν έβλεπε και με πολύ καλό μάτι αυτό που γινόταν στο προαύλιο.

 

Τελικά, ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Κάφαλης, ο οποίος έχει αναλάβει καθήκοντα εδώ και μόλις ένα μήνα, μίλησε στους κτηνοτρόφους. Η απάντησή του όμως στα αιτήματά τους ήταν αρνητική, στο κλίμα «λεφτά δεν υπάρχουν».

Ο κ. Κάφαλης είπε χαρακτηριστικά ότι «μας καθυστερούν οι τράπεζες. Και εμείς θέλουμε τα χρήματά μας και δεν μας τα δίνουν». Συμπλήρωσε ότι η διοίκηση «δεν κρατάει cash» και ό,τι συλλέγει από την αγορά, η οποία επίσης δεν είναι ανθηρή τελευταία, το χρησιμοποιεί για να πληρώνει τους παραγωγούς. Ούτε το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι «ανθηρό» πάντως, όπως δείχνουν τα γεγονότα. Οι κτηνοτρόφοι χθες έλεγαν και ξαναέλεγαν ότι πλέον, τα κοπάδια μένουν ατάιστα και κατηγορούσαν τη διοίκηση ότι «δεν ξέρει από κτηνοτροφία».

Βασικό τους επιχείρημα είναι πως, επειδή υπάρχει ζωικό κεφάλαιο, όταν δεν υπάρχουν χρήματα, κινδυνεύει να χαθεί. Ο κ. Κάφαλης είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια με  τις εταιρίες ζωοτροφών, να πάρουν μεταχρονολογημένες επιταγές ώστε να «ξεμπλοκάρει» η διάθεση ζωοτροφών προς τους παραγωγούς. Το κοινό πάντως δεν δέχθηκε θετικά την ανακοίνωση…

 

Εν τέλει, το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό: «Δεν μπορώ να σας πω ψέματα» είπε ο διευθύνων σύμβουλος στις επιτακτικές ερωτήσεις των συγκεντρωμένων για το πότε θα εξοφληθούν. Το αδιέξοδο «επικυρώθηκε» με την αποχώρηση των μελών της διοίκησης, υπό αποδοκιμασίες.

Το γυαλί μεταξύ των δύο πλευρών, ειδικά μετά τα χθεσινά, έχει ραγίσει και αν δεν υπάρξει ρευστό, δεν πρόκειται να ξανακολλήσει… Το πρόβλημα, «διαπερνάει» τους πολιτικούς χώρους. Χθες, ήταν στη «Δωδώνη» παραγωγοί με αναφορά σε όλα τα κόμματα και αρκετά, τα «άκουγε» και η κυβέρνηση. Ενδεικτικό του κλίματος είναι και οι ατάκες «πού είναι τα ρώσικα κεφάλαια που υποσχόσασταν» και «δεν αντέχουμε άλλο». Δεν έλειπαν βέβαια και αντίρροπες τάσεις μεταξύ τους.

Άλλοι έθεταν το θέμα της ιδιοκτησίας, αρκετά επιθετικά προς τους ιδιώτες οι οποίοι αγόρασαν την εταιρία, άλλοι, κυρίως αναφερόμενοι σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πολιτικά, διαχώριζαν το θέμα και ζητούσαν να μπουν αιτήματα μόνο για τα οφειλόμενα. Και γι αυτά όμως, το άμεσο μέλλον μοιάζει σκοτεινό. Το μόνο για το οποίο δεσμεύτηκε ο κ. Κάφαλης είναι ότι «κανείς δεν θα χάσει τα χρήματά του».

Τελεσίγραφα

Στη συνέχεια, οι παραγωγοί, χωρίς να έχουν καθησυχαστεί από τις δηλώσεις των στελεχών της εταιρίας, πήγαν στην Περιφέρεια Ηπείρου, για να ζητήσουν να γίνει άμεσα περιφερειακό συμβούλιο για το θέμα, αλλά και η Περιφέρεια και οι δήμοι να «μπουν μπροστά» στην υπόθεση της διαχείρισης της εταιρίας. Ως προς την τελευταία, το τελεσίγραφο ήταν σαφές:

Ή πληρωμές των οφειλών μέχρι την προσεχή Τετάρτη ή κατάληψη του εργοστασίου, σε διαφορετική περίπτωση…

Αντί χρημάτων… κουπόνια

Στο μεταξύ, μια πρωτοβουλία που εκλήφθηκε περισσότερο ως… αστείο από τους συγκεντρωμένους χτες που τη συζητούσαν μεταξύ τους, πήρε η διοίκηση της εταιρίας. Ζητάει από τα Επιμελητήρια να στηρίξουν την πρωτοβουλία της για εκπτωτικές κάρτες προς τους παραγωγούς, για τον εορτασμό των 50 χρόνων λειτουργίας της. Ζητάει δηλαδή από τους εμπόρους να κάνουν εκπτώσεις στους παραγωγούς που θα έχουν τη συγκεκριμένη κάρτα, ώστε να «τονωθεί η οικονομία της Ηπείρου», αλλά και να στηριχτεί η αγοραστική δύναμη των παραγωγών. Η εταιρία ζητάει κατάλογο των εταιριών που συμφωνούν, ώστε να τις καταχωρήσει στο δικτυακό της τόπο, «ανταλλάσσοντας» έτσι διαφημιστική προβολή γι αυτές.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

«Δεν θα χάσετε τα χρήματά σας»

Στην ανακοίνωσή της η εταιρία, δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο, παρά μόνο επανέλαβε τη δέσμευση ότι «κανείς παραγωγός – συνεργάτης μας δεν πρόκειται να χάσει ούτε ένα ευρώ» και την εξήγηση ότι «οι καθυστερήσεις πληρωμών προς τους εισκομιστές γάλακτος οφείλονται αποκλειστικά στην έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της καθυστέρησης στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων πελατών». Εκεί βέβαια δεν υπήρχε η δημόσια δήλωση που έγινε νωρίτερα το μεσημέρι περί «κλεισίματος» της τραπεζικής στρόφιγγας. Η εταιρία δεν παρέλειψε ωστόσο να κατηγορήσει τους παραγωγούς για «πρόκληση καταστροφών» και να πει ότι «με τη βίαιη είσοδο στον αύλειο χώρο και την  παρακώλυση της παραγωγικής διαδικασίας δεν επιλύονται τα προβλήματα». Η καταγγελία είναι υπερβολική, καθώς δεν σημειώθηκε κάτι αντίστοιχο με «πρόκληση καταστροφών», πέραν του γεγονότος ότι οι παραγωγοί έβγαλαν την πόρτα από τον οδηγό της (και μετά την ξαναέβαλαν) για να μπουν στον περίβολο του εργοστασίου. Αντίθετα μάλιστα, αρκετοί από αυτούς ζήτησαν, μετά την είσοδο, να «παραμείνουν ήρεμα τα πνεύματα», από τους συναδέλφους τους.  Κατά τα λοιπά, η εταιρία αναφέρει: «Κατανοούμε απόλυτα και σεβόμαστε τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, πρέπει να κατανοήσουν όμως όλοι το οικονομικό περιβάλλον το οποίο βιώνουμε. Πλέον η ΔΩΔΩΝΗ δεν έχει μια ΑΤΕ, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, η οποία χρηματοδοτούσε την επιχείρηση και έτσι μπορούσε να εξοφλεί κάθε μήνα τις υποχρεώσεις της» και προσθέτει ότι είναι σε διαπραγματεύσεις με τη ρωσική αγορά για εξαγωγές.

 

http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/22312/2013-07-18.html#.UeeYKAk9MfA.twitter

 

Προφανέστατα δουλεύουν τον κόσμο λέγοντας ανοησίες για κουπόνια και αγορές.

Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο οδηγώντας σε απόγνωση κτηνοτρόφους αλλά και άλλους προμηθευτές, ενώ μερικοί παράτησαν το επάγγελμα. Η «Δωδώνη» πουλήθηκε από την Αγροτική Τράπεζα που επίσης χαρίστηκε σε άλλη τράπεζα, στο όνομα της ΑΝΑΠΤΥΚΣΙΣ που πλασάρει η εξουσία. Είναι τυπικό παράδειγμα αποτυχημένης πολιτικής που θα οδηγήσει με βεβαιότητα στη χρεωκοπία την εταιρεία και όσους συνεργάζονται. Θυμίζουμε πως δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα των κτηνοτρόφων να περάσει η «Δωδώνη» στα χέρια τους, καθώς προτιμήθηκαν κοινοί απατεώνες, όπως ο μεγαλοδιανομέας Σίμος που χρώσταγε περίπου 15 εκατ. € στην εταιρεία και πέρασε το χρέος του στην εξαγορά, μια κοινή πρακτική τω ν μεγαλοκαπιταλΗστών που σκοπεύουν να πουλήσουν ότι πουλιέται  πριν το κλείσουν οριστικά.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: