Μιά συνδικαλιστική ιστορία από τα φροντιστήρια «Ανέλιξη»

Το άρθρο θα μπορούσε να είχε τίτλο «Πως οι προσωπικές σαχλαμάρες του καθενός πνίγουν την επιβίωση του διπλανού εργαζόμενου»

Στο χώρο της παραπαιδείας έχουν βρει πρόσφορο έδαφος και κινούνται διάφοροι, ακόμη και ατομικά, αλλά είναι συχνό φαινόμενο το ιδιαίτερο παζάρι με τα αφεντικά πάνω σε ένα κουτσουρεμένο μεροκάματο. Παραθέτουμε ανακοινώσεις σωματείων, οι τονισμοί δικοί μας:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ «ΑΝΕΛΙΞΗ»

Η γενική συνέλευση των εργαζομένων στα φροντιστήρια «Ανέλιξη» (15/07/2013) πραγματοποιήθηκε με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων. Η συνέλευση αποφάσισε:

· Η άρνηση του ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας) να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας αποτελεί δυσμενή εξέλιξη για τον κλάδο. Προσπαθούν να επιβάλουν δραματικές μειώσεις στους εργαζόμενους, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν ανασφάλιστοι. Σε αυτό το δραματικό σκηνικό, οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν συλλογικά τα δικαιώματά τους και, με μαζικούς ενωτικούς αγώνες, να πετύχουν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Οι προσπάθειες που καταβάλλει το σωματείο «ο Βύρωνας» συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια. Χιλιάδες εργαζόμενοι απολύονται καθημερινά. Η εργοδοσία μεθοδεύει πολλές φορές τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ συχνά λόγω των μεθοδεύσεων των εργοδοτών οι εργαζόμενοι δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν ούτε το πενιχρό επίδομα ανεργίας.

· Σε αυτό το εφιαλτικό τοπίο αποτελεί πρόκληση η μεθόδευση των Κ. Σμυρναίου, Σ. Κρητικού να διεκδικήσουν ανύπαρκτα δεδουλευμένα. Αλήθεια, όταν διατελούσαν πρόεδροι του ΣΕΦΚ, και υπέγραφαν διαδοχικά τις συμβάσεις εργασίας, γιατί δεν έθεταν το συγκεκριμένο θέμα στην εργοδοσία και το θέτουν μετά από 8 χρόνια. Γιατί δεν δίνουν στην δημοσιότητα το ιδιωτικό συμφωνητικό που έχουν υπογράψει για το θέμα αυτό με το φροντιστήριο «Λογισμός»; Τότε θα πέσουν οι μάσκες. Ακολουθούν πρακτικές πρωτόγνωρες στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος. Δημοκοπούν πάνω σε αυτό το ζήτημα γνωρίζοντας την ευαισθησία της ελληνικής κοινωνίας.

· Απύθμενο θράσος έκρυβε η νέα χυδαία επίθεση του ΣΕΦΚ σε βάρος του συναδέλφου Π. Μαργαρώνη. Αφού δέχθηκε λεκτική επίθεση κατά την διάρκεια της «κινητοποίησης» του ΣΕΦΚ και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς, εμφανίζεται να απειλεί δήθεν «απολυμένο» συνάδελφο. Άλλωστε είναι γνωστή η στάση του συναδέλφου κατά των απολύσεων και του συλλογικού αγώνα για μόνιμη σταθερή δουλειά. Προφανώς λοιπόν, σε μια προσπάθεια διάσπασης (για άλλη μια φορά) των εργαζομένων, στόχος δεν ήταν ο συνάδελφος, αλλά ο πολιτικός φορέας στον οποίο αυτός ανήκει. Οι εργαζόμενοι στην «Ανέλιξη» χωρίζουν τους ανθρώπους από τη μια σε εργάτες αυτοαπασχολούμενους φτωχούς μικρομεσαίους και από την άλλη στους πλουτοκράτες.

· Καταγγέλλουμε την συστηματική συκοφαντική επίθεση σε βάρος συναδέλφων του φροντιστηρίου «Ανέλιξη», οι οποίοι παρουσιάζονται στους μαθητές ως ανεπαρκείς και ακατάλληλοι να τους διδάξουν. Την ίδια πρακτική τα μέλη του ΣΕΦΚ ακολούθησαν στις συναντήσεις που είχαν με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης κατά την διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Στην διάρκεια της «αγωνιστικής» κινητοποίησης, τέτοιες συκοφαντίες επαναλήφθηκαν στους μαθητές. Ψεύδονταν μάλιστα λέγοντας στους μαθητές ότι παίρνουμε 5€ την ώρα, ενώ συνολικά έχουμε πετύχει συμβάσεις πολύ καλύτερες σε σχέση με την πλειοψηφία των φροντιστηρίων. Δεν δίσταζαν να διεκδικούν μειώσεις ωρών εργασίας, για συναδέλφους που δεν ήταν αρεστοί στην ηγεσία του ΣΕΦΚ, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που απαίτησαν την μη πρόσληψη εργαζομένου από την εργοδοσία. Για την συνέλευση των εργαζομένων, αυτές οι πρακτικές διασπούν τον συλλογικό αγώνα και σε τελευταία ανάλυση εξυπηρετούν τα σχέδια της εργοδοσίας.

· Η συνεχής επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη για ενότητα και πάλη για καλύτερες συνθήκες ζωής. Με μαζικούς αγώνες, μαζί με όλα τα λαϊκά στρώματα να δημιουργούμε ρήγματα στην γενική γραμμή εξαθλίωσης των εργαζομένων. Αγωνιζόμαστε για να έχουμε όλοι μόνιμη δουλειά αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, δωρεάν μόρφωση και υγεία για όλους.

Η ΓΣ των εργαζομένων στα φροντιστήρια «Ανέλιξη» Ηλιούπολης.

Συνάδελφοι,

Τετάρτη 10 Ιούλη: μαζική δυναμική συγκέντρωση της Επιτροπής αλληλεγγύης στους απολυμένους καθηγητές από τα φροντιστήρια «Ανέλιξη», έξω από το χώρο των φροντιστηρίων, με αίτημα την επαναπρόσληψή τους και την καταβολή των δεδουλευμένων από την εργοδοσία. Η κινητοποίηση οργανώθηκε χωρίς αφισοκόλληση και δημοσιοποιημένο κάλεσμα. Αρχικά, στις 8.30 το πρωί, έγινε παρέμβαση στο φροντιστήριο στην οδό Φαρμακίδου 2, στην Κάτω Ηλιούπολη και στη συνέχεια, με πορεία μέσα από τη γειτονιά, στο άλλο φροντιστήριο στη Γράμμου 24, στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης. Η αλληλεγγύη στους απολυμένους καθηγητές που υπερασπίστηκαν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αντιμετωπίστηκε από τους εργοδότες των φροντιστηρίων «Ανέλιξη», Α.Τσαρπαλή-Γ.Πρέσβη, με αρνητική στάση, καθώς αρνήθηκαν οποιαδήποτε συζήτηση, ενώ κάλεσαν την αστυνομία, δύο φορές, για να μηνύσουν τους αλληλέγγυους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν δεκάδες εργαζόμενοι και άνεργοι, μαθήτριες και μαθητές που ήρθαν να υπερασπιστούν τους δασκάλους τους, μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου, του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, του Σωματείου εργαζομένων στη Wind, του Σωματείου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών, του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, του Συλλόγου Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών, της Ενωτικής Πρωτοβουλίας του σωματείου ιδιωτικής εκπαίδευσης «Βύρωνας», της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Ηλιούπολης, της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Καισαριανής, της Συνέλευσης για δράσεις ενάντια στα χαράτσια Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου-Ζωγράφου, του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου Βίλα Ζωγράφου, της ανοιχτής συνέλευσης Αγ. Δημητρίου, της συλλογικότητα άνεργοι και άνεργες από τις γειτονιές της Αθήνας, της εφημερίδας Δράση.

Τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν: «Ένεκα Παιδείας-Ανέλιξη-Πυξοίδα/ ο αγώνας είναι η μόνη μας ασπίδα», «η αλληλεγγύη η συναδελφική στα αφεντικά φέρνει ταραχή», «για τα αφεντικά είναι νόμος της φύσης, πρώτα το ξεζούμισμα μετά οι απολύσεις», «εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά/ χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά», «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη/ του απεργού, του άνεργου και του μετανάστη», «αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές οι απολυμένοι θα κάνουνε ουρές»…

Μελανό σημείο της μαζικής κινητοποίησης και της αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε μες στις γειτονιές της Ηλιούπολης ήταν η στάση του δημοτικού συμβούλου Ηλιούπολης της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΠΑΜΕ, Π. Μαργαρώνη, ο οποίος δεν προσήλθε στο χώρο εργασίας, για να σταθεί αλληλέγγυος, αλλά επιτέθηκε, μπροστά στα αφεντικά, στον απολυμένο συνάδελφο Σταμάτη Κρητικό με τη απειλή: «με σένα θα τα πούμε αργότερα». Υπενθυμίζουμε ότι κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-2013 διαχώρισε τη στάση του, καθώς δεν συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων και είναι ο μόνος από τη Γενική Συνέλευση που λειτουργούσε πριν τον Ιούνιο του 2012, ο οποίος δεν έχει  απολυθεί.

Προφανώς έχουμε πάλι να κάνουμε με «φίρμες» και «παράγοντες» του συνδικαλισμού. Δεν είναι πρώτη φορά που βλέπουμε ένα σωματείο του ΠΑΜΕ να προσπαθεί να καπελώσει άλλα, παράλληλα, ακόμη και άσχετα. Η πρώτη ανακοίνωση της γενικής συνέλευσης καταγγέλθηκε πως έγινε από 15 άτομα με συμμετοχή όλων των εργαζόμενων και χρησιμοποιήθηκε από την εργοδοσία για να φέρουν  μπάτσους στη διαμαρτυρία που ακολούθησε. Αλλοι λένε πως είναι κοινο κείμενο συνέλευσης – εργοδοσίας.
Προφανώς έχουμε να κάνουμε με αφελείς ή παιδάκια που δεν ξέρουν όχι μόνο να σταθούν ταξικά και αλληλέγγυα αλλά και να μιλήσουν σε μια απλή συγκέντρωση:
Η εργοδοσία αρνήθηκε να συζητήσει και κάλεσε τους μηχανισμούς καταστολής. Στην παρέμβαση στο δεύτερο φροντιστήριο, στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης, η συγκέντρωση έγινε, ενώ έξω από το φροντιστήριο υπήρχαν 2 περιπολικά με τα πληρώματά τους και 2 ασφαλίτες, που δήλωσαν ότι προσήλθαν μετά από κλήση του εργοδότη…
Μερικοί βλέπουν ακόμη «εχθρούς» παντού:
Είναι πραγματικά προκλητικοί οι «ηγέτες» των γκρουπούσκουλων στην εκπαίδευση, αλλά τούτοι εδώ του ΣΕΦΚ, τους ξεπερνάνε όλους.
Επειδή έχω προσωπική πείρα από το συγγεκριμένο φροντιστήριο, τα τελευταία χρόνια μιάς και πήγαν και τα δυό μου παιδιά εκεί, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η απόφαση λέει την πραγματικότητα γι αυτά που καταγγέλει, τουλάχιστον από τα δύο «ηγέτικά στελέχη» του ΣΕΦΚ. Πράγματι έριχναν λάσπη και κατά της εργοδοσίας με ψέμματα για τις αμοιβές τους, κατά των συναδέλφων τους για ανεπάρκεια κλπ, αλλά και κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ και μάλιστα σε νέους Κνίτες.
Το παιχνίδι τους είναι χοντρό και στοχευμένο κατά του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.
..και εμπιστεύθηκε σε τέτοιους ανθρώπους την παρα-παιδεία των παιδιών του και πλήρωνε γι’ αυτό??
Κάπου χάθηκε η μπάλα από τον κόσμο του Περισ(σ)ού. Η αφίσα του ΣΕΦΚ ενημερώνει καλά, ευτυχώς (από την τότε κινητοποίηση):
http://bookworker.files.wordpress.com/2013/07/sefk-anelixi.jpg
Εφτασαν έτσι κάποιοι να λένε τη μια μπούρδα μετά την άλλη, άρχισε το ξεκατίνιασμα και το μαλλιοτράβηγμα. Επική η σαχλαμάρα «ζητάει δεδουλευμένα μετά από 8 χρόνια, ο αλήτης».
Γιατί να μην τα ζητάει ρε, του τα χρωστάνε ή όχι?
Γιατί να μην διεκδικήσει αξιοπρεπή σύμβαση εργασίας, χρωστάει ή του χρωστάνε?
Προφανέστατα, κόσμος που λέει πως είναι στο ΠΑΜΕ δεν έχει καμία επαφή με το εργατικό κίνημα, ακόμη περισσότερο με τη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο συγκεκριμένος του ΠΑΜΕ που ανακατεύτηκε τάκανε θάλασσα και δεν έχει και πολλά να πει, ακόμη και στην καθοδήγησή του.
Καλά μυαλά συμπορευτές και σύντροφοι.
Οσο μερικοί είναι χαμένοι στα κοματικά τους τόσο ορμάνε οι εργοδότες να πιούν το αίμα πελατών-μαθητών και εργαζόμενων.
Μπας και κανένας τους έχει τώρα υπογεγραμμένη σύμβαση εργασίας για την επόμενη χρονιά?
Μπας και δεν είναι όλοι απολυμένοι, όπως γίνεται κάθε καλοκαίρι?
Καλά μπάνια και οικονομία στα σουβλάκια.

Οι μαζικές δυναμικές κινητοποιήσεις σωματείων, εργατικών και τοπικών συλλογικοτήτων, εργαζομένων, ανέργων, μαθητών, έξω από τα φροντιστήρια «Ανέλιξη» έκαναν σαφές προς όλους ότι αυτή η υπόθεση εργοδοτικής αυθαιρεσίας και επίθεσης στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων δεν θα περάσει.

Η προσφυγή της εργοδοσίας στην αστυνομία για “προστασία” από τις κινητοποιήσεις και η προσπάθεια να εμφανίσει ως “απόφαση γενικής συνέλευσης των εργαζομένων” μια κατάπτυστη ανακοίνωση ταύτισης με τα συμφέροντα των αφεντικών – μνημείο εργοδοτικού συνδικαλισμού, αποδεικνύουν ότι οι απολύσεις, όπως είχαμε πει από την αρχή, αποτελούν μέσο γενικότερης επίθεσης στον κλάδο των εργαζομένων στα φροντιστήρια και στον ΣΕΦΚ.

Η εργοδοσία, με τη στήριξη κάποιων “προθύμων” της υποταγής στη νέα «νομιμότητα», επιχειρεί όχι μόνο να απαλλαγεί από τους “ενοχλητικούς” εργαζομένους που όλα αυτά τα χρόνια είχαν καταφέρει με την αγωνιστική τους δράση να εδραιώσουν τα εργατικά δικαιώματα και την παρουσία του σωματείου στο φροντιστήριο, αλλά να δράσει “πιλοτικά” για ολόκληρο τον κλάδο ξεχερσώνοντας το εργασιακό τοπίο από τον “αναχρονισμό” των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ωστόσο, όπως θα έχει ήδη διαπιστώσει, δεν αρκεί ο ούριος άνεμος στα πανιά της από τη γενικότερη πολιτική λεηλασίας των εργατικών δικαιωμάτων που σαρώνει αυτή τη στιγμή όλους τους κλάδους των εργαζομένων. Η μαχητική αντίσταση των ίδιων των εργαζομένων και η αποφασιστική αλληλεγγύη όλων όσoι πλήττονται από αυτήν την κατάσταση μπορεί να την ανακόψει. Ήδη η πίεση της αγωνιστικής αντίδρασης που υπήρξε οδήγησε στο να οριστεί τελικά τριμερής συνάντηση απολυμένων, εργοδοτών και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας.

Η Επιτροπή αλληλεγγύης στους απολυμένους καθηγητές από τα φροντιστήρια «Ανέλιξη» καλεί όλους, εργαζομένους, ανέργους, γονείς, μαθητές, συναδέλφους, συλλογικότητες σε συγκέντρωση στήριξης και αλληλεγγύης τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, 13:00, στο Υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς 40).

Κανένας εργαζόμενος δεν “περισσεύει”,

κανένας απολυμένος δεν θα μείνει μόνος του!

Αν δεν αντιστασούμε σε όλες τις γειτονιές

οι απολυμένοι θα κάνουνε ουρές…

Επιτροπή αλληλεγγύης στους απολυμένους καθηγητές

από τα φροντιστήρια «Ανέλιξη»

http://misostaksiko.wordpress.com

Για να λέμε και τα υπόλοιπα, αυτοί είναι οι συμμετέχοντες της επιτροπής αλληλεγγύης:

Τη Δευτέρα 8 Ιούλη δημιουργήθηκε Επιτροπή αλληλεγγύης στους απολυμένους καθηγητές από τα φροντιστήρια «Ανέλιξη». Συμμετέχουν:

Α) σωματεία: ΣΕΦΚ, Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου, Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, Σωματείο Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σωματείο εργαζομένων στη Wind, Σωματείο Βάσης Ανέργων και Επισφαλών εργαζομένων.

Β) Εργατικά σχήματα: Ενωτική Πρωτοβουλία του σωματείου «Βύρωνας», Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, Ριζοσπαστική Ανανεωτική Κίνηση Ιδιωτικών εκπαιδευτικών, Εργατική εφημερίδα Δράση.

Γ) Συλλογικότητες γειτονιάς: Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ηλιούπολης, Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής, Χώρος Αλληλεγγύης και Δράσης «ΥΠΟΣΤΕΓΟ», ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα νότια.

Τον αγώνα στηρίζουν με ομόφωνες αποφάσεις το  16ο Συνέδριο των καθηγητών της δημόσιας εκπαίδευσης και το 35 συνέδριο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Καταλάβατε συμπορευτές του Περισ(σ)ού ή να το κάνουμε σε κέρματα?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: