Κλείνουν επαγγελματικές σχολές σπρώχνοντας μαθητές στους ιδιώτες σχολάρχες

Οι ΕΠΑΣ είναι κρατικές επαγγελματικές σχολές που φοιτούσαν νέα παιδιά μαθαίνοντας ένα επάγγελμα. Το θετικό τους σημείο ήταν πως τα παιδιά έβγαιναν κατευθείαν στο επάγγελμα με ένα μεροκάματο σε νεαρή ηλικία και το προτιμούσαν τα λαϊκά στρώματα και παιδιά που δεν είχαν έφεση και τάση προς τη μελέτη. Ομως αυτά τα παιδιά εξελίχτηκαν στους επαγγελματίες που αιμοδοτούσαν το ΤΕΒΕ επί δεκαετίες με τις εισφορές τους προσφέροντας στην κοινωνία τις υπηρεσίες τους. Τώρα, η χούντα κλείνει τις δημόσιες σχολές.

Η παρακάτω ανακόινωση της ΟΛΜΕ είναι χαρακτηριστική της κατάστασης αν και προβάλει κυρίως τις απολύσεις εκπαιδευτικών:

 

Με το καλημέρα σας, στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, το Υπουργείο Παιδείας κλείνει ακόμα 102 σχολεία, τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ). Με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε μόλις χτες (29/8/13) στη Βουλή, οι ΕΠΑΣ δεν μετατρέπονται σε ΕΠΑΛ όπως προέβλεπαν τα προηγούμενα σχέδια νόμου που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα δύο τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα στο τελικό σχέδιο νόμου, το Υπουργείο Παιδείας πρόσθεσε διάταξη (άρθρο 45, παρ. 4) με την οποία σταματούν οι εγγραφές μαθητών στις ΕΠΑΣ από τη σχολική χρονιά 2013-14 και το Σεπτέμβρη του 2014  τα σχολεία αυτά καταργούνται οριστικά.  Η μόνη δυνατότητα  που αφήνεται στους μαθητές  είναι οι σχολές επαγγελματικής κατάρτισης (ΣΕΚ), που όμως δεν ανήκουν στην τυπική εκπαίδευση αλλά στην μη τυπική, μαζί με τα ΙΕΚ.  Να σημειώσουμε ότι οι ΕΠΑΣ υφίστανται ως σχολικές μονάδες από το 2006, προήλθαν από την μετατροπή των ΤΕΕ (που δημιουργήθηκαν 1998), τα οποία προήλθαν από τις παλιότερες ΤΕΣ (από το 1985).
Η μαζική αυτή  κατάργηση σχολείων στην ΤΕΕ, έρχεται ως συνέχεια των καταργήσεων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ που έγινε το καλοκαίρι, στις οποίες σπούδαζε το 33% του δυναμικού της ΤΕΕ, (με αποτέλεσμα να τεθούν σε διαθεσιμότητα 2500 εκπαιδευτικοί και πάνω από 20.000 μαθητές να χάσουν τις σπουδές τους) και σε  συνέχεια των πάνω από 2500  καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων (σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση) που έγιναν την τελευταία διετία (2011-2013).
Η επιλογή αυτή θα προκαλέσει σίγουρα νέες μετακινήσεις, υποχρεωτικές μετατάξεις και διαθεσιμότητες προς τις ΣΕΚ και τα ΙΕΚ, δηλαδή έξω από την τυπική εκπαίδευση.
Και αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει την γενική κατεύθυνση της εξώθησης του μαθητικού δυναμικού από την εκπαίδευση στην εφήμερη κατάρτιση και κινείται μέσα στα πλαίσια  των ευρύτερων αναδιαρθρώσεων της εκπαίδευσης που εκπορεύονται από ΕΕ – ΟΟΣΑ και προσδένουν πιο έντονα την εκπαίδευση στις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς.
Να λοιπόν ποιος κλείνει, και μάλιστα οριστικά, τα σχολεία.
Απαιτούμε :   
– Καμιά κατάργηση σχολείου.
– Να επανέλθουν οι τομείς και οι ειδικότητες  των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ που καταργήθηκαν.
– Καμία διαθεσιμότητα – απόλυση εκπαιδευτικού – Να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών της ΤΕΕ, να καταργηθεί ο ν. 4172/13.

Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί, πριν διαλύσει τη δημόσια εκπαίδευση στη χώρα μας.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις του κλάδου καταδικάζοντας αυτή την πολιτική.

Κι επειδή οι συνδικαλΗστές της ΟΛΜΕ γράφουν και παπαριές όπως «τυπική εκπαίδευση» καλά θα κάνουν να ρωτήσουν στη γειτονιά τους αν κουρεύονται από πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ ή αν το ΙΧ τους το φτιάχνει μηχανικός με master στους πυραύλους. Περιμέναμε να αντιδράσουν δυναμικά στον αποκλεισμό από την επαγγελματική εκπαίδευση και την χρηματική αιμοραγία του 25% των μαθητών που τη θέλουν. Επίσης να τους θυμίζουμε πως αυτή η κατηγορία εργαζομένων θεωρείται βασική και όχι «τυπική» σε όλες τις κοινωνίες.
Αρα, ας περιμένουν τους ιδιώτες σχολάρχες να  προσλάβουν όσους απολύθηκαν-διατέθηκαν, εκεί το πάνε όπως φαίνεται…
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: