Βόρεια Ελλάδα, οι μισοί είναι άνεργοι

Απογοητευτικά είναι τα ποσοστά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν χθες οι πρόεδροι των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων των νομών.  Επιχειρήσεις κλείνουν, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία αυξάνεται, Επιθεώρηση Εργασίας, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ και άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Δημοσίου έχουν αποδεκατιστεί, λειτουργούν με 2 υπαλλήλους, αδυνατούν να κάνουν ελέγχους, καθώς σε μερικές περιπτώσεις δεν έχουν ούτε υπηρεσιακά αυτοκίνητα ή χρήματα για καύσιμα.

Αυξάνεται το κύμα της μετανάστευσης στο εξωτερικό, ενώ οι 200.000 Ελληνες μετανάστες δεν προσμετρώνται στα ποσοστά ανεργίας. Οι εργαζόμενοι δίνουν ραντεβού για συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στα μνημόνια, τα χαράτσια και την ανεργία, στη Θεσσαλονίκη στις 6.00 το απόγευμα του Σαββάτου. Δεν θα κατευθυνθούν προς τη ΔΕΘ, αλλά προς το ΥΜΑΘ. Για θερμό φθινόπωρο που θα έχει και συνέχεια προειδοποίησε την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι πρόεδροι των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, τα ποσοστά ανεργίας ανά νομό είναι:

* Στη Θεσσαλονίκη, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ποσοστό ανεργίας είναι 31,5%, τα στοιχεία του ΕΚΘ το ανεβάζουν σε 36%. Το Μετρό Θεσσαλονίκης υπολειτουργεί, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μειώνονται οι εργαζόμενοι, ενώ στην ΕΛΒΟ η κυβέρνηση προχωρά σε ενέργειες που σκοπό έχουν την απαξίωσή της με σκοπό να ιδιωτικοποιηθεί. Ειδικά για την ΕΛΒΟ, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, δήλωσε ότι θα κατατεθεί προσφυγή στον εισαγγελέα, ώστε να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

* Στον Εβρο η ανεργία φτάνει το 40%. Ο μοναδικός χώρος που έχει άνθηση είναι το Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών. Ο νομός έχει αδειάσει λόγω της ανεργίας. Ο κόσμος φεύγει. Στο βόρειο Εβρο δεν λειτουργεί καν η αγορά, καθώς οι κάτοικοι, λόγω έλλειψης χρημάτων, αγοράζουν μέχρι και τρόφιμα από τη Βουλγαρία.

* Στη Ροδόπη η ανεργία φτάνει το 46%. Από τα 99 εργοστάσια που λειτουργούσαν παλιά στο νομό δεν λειτουργεί κανένα. Συμμορίες κάνουν πλιάτσικο, κλέβουν τα μηχανήματα των εργοστασίων και τα μεταφέρουν στη Βουλγαρία. Η κτηνοτροφία δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις αυξημένες ανάγκες της Τουρκίας.

* Στην Ξάνθη η ανεργία ξεπέρασε το 40%, ενώ κλείνουν το ένα μετά το άλλο όσα εργοστάσια είχαν καταφέρει να επιβιώσουν από το 2010.

* Στις Σέρρες η πραγματική ανεργία αγγίζει το 43%. Εχουν κλείσει όλες οι βιομηχανίες. Απέμεινε μόνο η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία από τους 1.200 εργαζόμενους πλέον απασχολεί 67 μόνιμους και 97 εποχικούς και απαξιώνεται για να πουληθεί. Το 2012 έκλεισαν 1.000 επιχειρήσεις, το 2013 έκλεισαν 2.000 επιχειρήσεις.

* Στη Δράμα η ανεργία είναι στο 50%, ενώ αυξάνεται η μαύρη εργασία. Οι υλοτόμοι δεν εργάζονται, καθώς οι έμποροι εισάγουν φθηνότερη ξυλεία από τη Βουλγαρία. Υπάρχει έντονο κύμα μετανάστευσης στο εξωτερικό. Βούλγαροι υπήκοοι περνούν τα σύνορα και εργάζονται με χαμηλότατους μισθούς σε επιχειρήσεις του νομού. Ούτε η επεξεργασία του μαρμάρου γίνεται στο νομό, καθώς οι όγκοι μαρμάρου διοχετεύονται ανεπεξέργαστοι στην Κίνα.

* Στην Ημαθία η ανεργία φτάνει το 36%. Τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχει γίνει καμία επένδυση σε ολόκληρο το νομό. Το 2010 εργάζονταν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως τα ροδάκινα, 7.500 αλλοδαποί εργάτες, ενώ το 2012 μόλις 800.

* Στα Γιαννιτσά η ανεργία είναι στο 56%, ενώ 6 στις 10 επιχειρήσεις έχουν να πληρώσουν μισθούς από 3 ώς 10 μήνες.

* Στη Χαλκιδική η ανεργία τον χειμώνα είναι 35%, ενώ το καλοκαίρι πέφτει στο 20% λόγω του τουρισμού. Αλλά και εκεί, στα μεγάλα ξενοδοχεία απασχολούνται αλλοδαποί ή νέοι αλλοδαποί που έρχονται με το καθεστώς της πρακτικής εξάσκησης.

* Στην Καστοριά η ανεργία αγγίζει το 40%.

* Στην Εδεσσα η ανεργία φτάνει το 35%. Μετατρέπεται σε πόλη γερόντων. Αυξάνονται τα άτομα που σιτίζονται καθημερινά από το δήμο και την Εκκλησία. Ο κόσμος αναγκάζεται να αγοράζει τρόφιμα από τη Βουλγαρία.

* Στην Κοζάνη η ανεργία ξεπερνάει το 35%, η νεανική ανεργία φτάνει στο 75%, ενώ η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία ανέρχεται στο 30%. Το 2012 στο νομό έκλεισαν 700 επιχειρήσεις, ενώ άνοιξαν 400. Μέταλλο, μάρμαρο και ξυλεία έχουν πληγεί. Οσον αφορά τη ΔΕΗ, επίκειται η πώλησή της.

 

* Στη Φλώρινα η ανεργία είναι στο 38%, αλλά η ανεργία των νέων στο 80%.

 

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=383594

Στο εθνος της πλάκας συναντάμε ακόμα ανθρωποειδή που περιμένουν πως κάποιος από τους «ισχυρούς» θα τους βολέψει και θα τους βγάλει από τη δύσκολη θέση που βρίσκονται. Μάταια, ο μικροαστισμός απλά περιμένει να ανορθωθεί από την εξουσία που τον ρημάζει.

Στα καφενεία οι γέροι πλακώνονται αν ο Σαμαράς τα κάνει καλά και του τα χαλάει ο Βενιζέλος ή το αντίθετο, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την επί δεκαετίες προτίμησή τους στο δικοματισμό, αποκρύπτοντας να πουν πόσοι από δαύτους τους χειροκροτούσαν, τους έγλυφαν…

Το καθεστώς έχει πάρει ανθρωποφαγική μορφή και ρημάζει τα πάντα, αλλά οι περισσότεροι δεν το βλέπουν.

Για την ανεργία φταίει η κακιά η ώρα, οι Τούρκοι, τα ούφο και οι αμερικάνοι που μας ψεκάζουν και όχι η πλήρης αδράνεια ενός λαού με πολίτες που έχουν μία άποψη και δύο γνώμες πάνω σε ένα ζήτημα.

Στείλτε στο διάολο ρε αυτόν τον κόσμο, χρειάζεται να φτιαχτεί καινούργιος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: