Θέατρο «Εμπρός», σφραγίστηκε και ανακαταλήφθηκε, η ιστορία του

Η πρώτη ζωή για το κτίριο που βρίσκεται στον αριθμό 2 της οδού Ρήγα Παλαμήδη, στην περιοχή του Ψυρρή άρχισε το 1933 με την κατασκευή του. Στέγασε το τυπογραφείο μιας ιστορικής εφημερίδας, του «Εμπρός». Μελάνια, είδηση, τυπωμένα φύλλα και εφημεριδοπώλες… Αυτή η ζωή κράτησε μέχρι το 1985.

 

 

 

 

 

Τρία χρόνια αργότερα, το 1988 η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στην οποία είχε περιέλθει, το μίσθωσε στον ηθοποιό και σκηνοθέτη Τάσο Μπαντή. Ο Τάσος Μπαντής έδωσε στο κτίριο την δεύτερη ζωή του στεγάζοντας σε αυτό παραστάσεις του θεατρικού οργανισμού «Μορφές» και στη συνέχεια της Εταιρείας Θεάτρου «Εμπρός». Παραστάσεις που κατά γενική ομολογία υπήρξαν ιδιαίτερα σημαντικές για τον πολιτισμό μας.   Τον Ιούλιο του 1989 το ΕΜΠΡΟΣ χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που αναγνώρισε στην ουσία την σημασία που είχαν αυτές οι δυο ζωές του για την Αθήνα και την ιστορία της.
Η δεύτερη ζωή του ΕΜΠΡΟΣ σταμάτησε με τον φυσικό θάνατο του Τάσου Μπαντή το 2007, όταν το κτίριο σταμάτησε να χρησιμοποιείται και εγκαταλείφθηκε.

Μια απόπειρα του υπουργείου Πολιτισμού, να διερευνήσει τη δυνατότητα να παραχωρηθεί ο χώρος σε θεατρικές ομάδες για παραστάσεις, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ με αποτέλεσμα το κτίριο της Ρήγα Παλαμήδη να αφεθεί στην μοίρα των υπόλοιπων κτιρίων της περιοχής.

Το 2011, μετά από σχεδόν 5 χρόνια που ο χώρος ρήμαζε κλειστός, μια ευρεία πρωτοβουλία καλλιτεχνών που ονομάστηκε «Κίνηση Μαβίλη» διεκδίκησε την επανενεργοποίηση του χώρου ως πολυδύναμο καλλιτεχνικό χώρο σύγχρονης έκφρασης, δίνοντάς του μια τρίτη ζωή. Στην πορεία αυτής της ζωής του το ΕΜΠΡΟΣ συγκέντρωσε και δημιούργησε κι άλλες συλλογικότητες και έγινε ένας χώρος ανοιχτός και αυτοδιαχειριζόμενος, ένας χώρος πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης που τον διαχειρίζεται μια ανοιχτή συνέλευση και διέπεται από τις αρχές της οριζοντιότητας και της μη εμπορευματικής δράσης. Αυτή την τρίτη ζωή σκοπεύει να του στερήσει το ΤΑΙΠΕΔ που χθες το πρωί έστειλε στην Ρήγα Παλαμήδη τους υπαλλήλους του που συνοδεία αστυνομικών οργάνων σφράγισαν τον χώρο με μπάρες και λουκέτα, ενώ το κτίριο φυλάσσεται και από ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, «το δημόσιο ακίνητο, το οποίο έχει περιέλθει κατά πλήρη κυριότητα στο ΤΑΙΠΕΔ, είχε καταληφθεί από τη “Θεατρική κίνηση Μαβίλη “και χρησιμοποιείτο χωρίς την άδεια της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που είναι ο διαχειριστής του ακινήτου, και το σημαντικότερο, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας και πυρόσβεσης, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο όσους πολίτες επισκέπτονταν το ακίνητο”. Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ -προστίθεται στην ανακοίνωση- είναι «η αξιοποίηση του ακινήτου μέσα από νόμιμες διαδικασίες που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της ιστορικής του αξίας καθώς και στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής».

Ο Δημήτρης Κοσμίδης και ο Αλέξανδρος Μυστριώτης, μέλη της συνέλευσης του Ιστορικού Θεάτρου και Αυτοδιαχειριζόμενου Χώρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης “ΕΜΠΡΟΣ” που βρίσκεται στην οδό Ρήγα Παλαμήδη στην περιοχή του Ψυρρή μίλησαν  στο Δίκτυο της ΕΡΑ και τη Μαρία Κουτσιμπύρη για το σφράγισμα του κτιρίου που έγινε χθες από υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ παρουσία αστυνομικών οργάνων και την έκτακτη συνέλευση που γίνεται σήμερα στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Αγίων Αναργύρων.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με τον κ. Κοσμίδη είναι ένα κείμενο – μνημείο ασυνταξίας και παραπληροφόρησης.  Εμφανίζει το ΤΑΙΠΕΔ να έχει την πλήρη κυριότητα, κάτι που προϋποθέτει να έχει γίνει καταγραφή στο υποθηκοφυλακείο, δηλ.  να έχει δηλωθεί στο κτηματολόγιο και διατείνεται ότι είναι ο ιδιοκτήτης του . Δεν εξηγεί, όμως,  πως γίνεται να είναι διαχειριστής η ΕΤΑΔ(Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου). Την ίδια στιγμή το ακίνητο μπαίνει  σε ηλεκτρονική δημοπρασία στη σελίδα e-publicrealestate.gr «πωλείται ακίνητο 782 τ.μ στην οδό ρήγα Παλαμίδου 2 στου Ψυρρή» δηλ. στη θέση του Εμπρος.

Πώς εμφανίζεται, λοιπόν,  να έχει τη νομή και την πλήρη κυριότητα το ΤΑΙΠΕΔ και πώς ο διαχειριστής βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία το ακίνητο, το οποίο διαψεύδει ότι έχει πουλήσει, είναι ερωτήματα που χρήζουν απάντησης.

Όσον αφορά τις προδιαγραφές ασφάλειας και πυρόσβεσης που το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει ότι δεν υπάρχουν, ο κ. Κοσμίδης  επιβεβαιώνει την ύπαρξη λειτουργικών  πυροσβεστήρων  αλλά  και επισημαίνει ότι το  κτήριο του Έμπρος είναι μεσοτοιχία με το κτήριο της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Ψυρρή. «Το κτήριο ήταν κλειστό και αντίθετα εμείς το συντηρούμε , το έχουμε ανοιχτό στο κοινό χωρίς εισιτήριο». Αναφέρει, δε,  ότι στο θέατρο υπάρχει εξοπλισμός που αποκτήθηκε με την εθελοντική συμμετοχή των ανθρώπων που μοιράζονται το θέατρο Εμπρός,  ανήκει σ’ αυτούς και κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει.

Ολόκληρο το ηχητικό αρχείο μπορείς να το κατεβάσεις από εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για το Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, στο f/b group embrostheater2 στο μπλογκ embrostheater ,στο ιστολόγιο embros.gr

http://openert.wordpress.com/2013/09/17/%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%B1/

Αργά σήμερα το απόγευμα το θέατρο ανακαταλήφθηκε.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΣΤΕΚΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Advertisements

One Comment to “Θέατρο «Εμπρός», σφραγίστηκε και ανακαταλήφθηκε, η ιστορία του”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: