Απεργία, κατάληψη, να πληρώσουν οι γονείς για τους πυροσβεστήρες, μια αληθινή ιστορία

Μας μεταφέρθηκε από αξιόπιστη πηγή και αφορά Λύκειο της Αθήνας.

Η 5μερη απεργία των καθηγητών ξεκίνησε τη Δευτέρα. Εως την Τετάρτη 3-4 απεργοσπάστες και ένας υποδιευθυντής έκαναν πως δουλεύουν, ενώ τα παιδιά απήχαν.

Τότε, άρχισαν να αυξάνονται οι απεργοσπάστες και μια μεγάλη ομάδα μαθητών αποφάσισε να προχωρήσει σε κατάληψη.Εγινε συνέλευση, ορίστηκε επιτροπή και καταγράφτηκαν τα αιτήματα, όλα πολύ σοβαρά, πλέον αξιοπρόσεκτο το αίτημα για δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία.

Οι καταληψίες κλείδωσαν με λουκέτο την εξώπορτα. Ο υποδιευθυντής ζήτησε 5 ονόματα υπευθύνων για το σχολείο, 5 παιδιά σχεδόν αυθόρμητα έδωσαν τα ονόματά τους.

Μέχρι την επόμενη Τρίτη, μαζεύονταν σχεδόν όλοι οι «εκπαιδευτικοί», δήλωναν κωλιόμενοι και έφευγαν μετά από καμία ώρα έχοντας εξασφαλίσει το μεροκάματο σχεδόν μιάς βδομάδας από τον αγώνα των μαθητών τους, χωρίς να κουραστούν.

Την Τετάρτη συμφωνήθηκε να παραδοθεί το σχολείο από τους μαθητές αφού η απεργία είχε λήξει. Χωρίς να προηγηθεί συνέλευση μαθητής εκβιαζόμενος από τον υποδιευθυντή πήγε σε σπίτι μαθητή και πήρε το κλειδί του λουκέτου, ανοίχτηκε το σχολείο και πήγαν όλοι την επόμενη μέρα.

Ο υποδιευθυντής ωρυόταν γιατί κάποιοι είχαν αδειάσει το περιεχόμενο δύο πυροσβεστήρων στις σκάλες, κάποιες κοπελίτσες είπαν πως ζαλίζονται και έφυγαν, αλλά τα περισσότερα παιδιά έπιασαν και καθάρισαν σκάλες, θρανία, καρέκλες, τζάμια, ανεμιστήρα…. Η βρώμα ήταν μπόλικη καθώς η καθαρίστρια επέμενε πως όλη την προηγούμενη χρονιά δεν μπορούσε να ανεβαίνει τους ορόφους και καθάριζε μόνο το ισόγειο. Οι «εκπαιδευτικοί» δεν αρκέστηκαν στα παραπάνω αλλά απαίτησαν «γενική καθαριότητα». Ο υποδιευθυντής είπε πως απευθύνθηκε στο δήμο λέγοντας πως τα έχουν σπάσει όλα και ζητάει συνεργείο καθαρισμού ή χρήματα, ο ίδιος είπε πως ο αντιδήμαρχος παιδείας επικαλέστηκε το νόμο και να πληρώσουν όσοι τα έσπασαν.

Τελικά προσεγγίστηκε ο σύλλογος γονέων που υπέδειξε εργολάβο καθαρισμού και ανέλαβε 12 αίθουσες έναντι 1000€, μόνο που δεν το ήξερε η σχολική επιτροπή και δεν εγκρίθηκε η δαπάνη.

Ο σύλλογος γονέων πείστηκε να συμβάλει με 400 € καθώς ο υποδιευθυντής απείλησε πως θα ζητήσει «ένα τουλάχιστον συμβολικό ποσό από τις οικογένειες των πέντε μαθητών» που δήλωσαν υπεύθυνοι της κατάληψης.

Τα υπόλοιπα παιδιά είπαν να συνεισφέρουν χρήματα 2,3 ή 5 € ώστε να καλυφθεί το ποσό. Επίσης ζήτησαν τη συνδρομή καθηγητών τους λέγοντας πως υποστήριξαν τον αγώνα τους, έπρεπε κι εκείνοι να κάνουν το ίδιο. Δύο καθηγήτριες είπαν «εμείς δεν πείραμε λεφτάααα, είπαμεεε πωωως τα δίνουμε πίσωωωω γιατί απεργούσαμεεε»

Οχι, δεν είναι μια αστεία ιστορία, αλλά ένα μικρό δίδαγμα, πόσους μπορεί να ικανοποιήσει ένας μαθητής που μοίραζε τη ζωή του ανάμεσα στην κατάληψη και το φροντιστήριο, με πολύ φιλότιμο. 

Η ατυχής τάξη των καθηγητάδων, πηγή φασισμού και καταστολής στα σχολεία, πηγή κάκιστης κιμαδοποιημένης γνώσης που θα ελέγχει πλέον το 50% της βαθμολογίας κάθε μαθητή, ανίκανη να κάνει μια συγκροτημένη απεργία επί δεκαετίες, ακόμη ασκεί την πρακτική της κοινωνικής ανάθεσης, αγνοώντας πως κυοφόρησε και αυτή το δικομματισμό.

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: