Λουκέτο στα Sprider Stores, 800 εργαζόμενοι στο δρόμο

Η εταιρεία ανακοίνωσε το κλείσιμο από την 1η Οκτωβρίου γιατί δεν τη χρηματοδοτούν οι τράπεζες, λέει.

Στα δικαστήρια απορρίφθηκε η ένταξη στο άρθρο 99 και ισχυρίζονται πως θα ασχοληθούν με τα ακίνητα της εταιρείας πλέον.

Τα αφεντικά αφοι Χατζηιωάννου βάρεσαν ένα γερό κανόνι 90 εκατ. € μόνο για τη Sprider, αλλά υπέβαλαν σε πτώχευση και τη μητρική εταιρεία «Χατζηιωάννου ΑΒΕΕ»

Το δίκτυο των καταστημάτων της εταιρείας είχε φθάσει μέχρι πριν από λίγα χρόνια χρόνια να αριθμεί  110 καταστήματα σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Σερβία και Πολωνία. Η εταιρεία στις καλές εποχές πραγματοποιούσε πωλήσεις 160 εκατ. ευρώ, είχε περίπου 15 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη και απασχολούσε 2.000 εργαζόμενους.

Η οικονομική κρίση όμως είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών με αποτέλεσμα η Sprider από το 2009 και μετά να εμφανίζει ζημίες. Επιχειρήθηκε γενναία αναδιάρθρωση του δικτύου (σταμάτησαν οι δραστηριότητες σε Ρουμανία, Κύπρο, Πολωνία, Σερβία) το οποίο περιορίστηκε στα 50 καταστήματα, έγιναν απολύσεις και περικοπές στο προσωπικό αλλά η πορεία δεν αντεστράφη.

Αντιθέτως, το Φεβρουάριο του 2012  συνέβη ένα καθοριστικό γεγονός για τη μετέπειτα πορεία του ομίλου. Εκδηλώθηκε πυρκαγιά,  η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς τα κεντρικά γραφεία στην Ανθούσα Αττικής, αποθηκευτικούς χώρους αλλά και εμπορεύματα, με αποτέλεσμα η εταιρεία να μείνει χωρίς αποθέματα στη μέση της σεζόν. Το ύψος των ασφαλιστικών απαιτήσεων σε επίπεδο ομίλου από την πυρκαγιά ανήρχετο  σε 10,4 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία ωστόσο δεν προχώρησε, καθώς οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας κ.κ. Αθανάσιος και Σάββας Χατζηιωάννου κατηγορήθηκαν για ηθική αυτουργία και η όλη διαδικασία έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Τα παραπάνω γράφει το καθεστωτικό «Βήμα» αλλά παραλείπει να αναφέρει πως από 2000 εργαζόμενους έφτασε στους 800 !

Πέρυσι τέτοια εποχή, σε πολλά από τα καταστήματα της εταιρείας ξέσπασαν απεργίες και στάσεις εργασίας καθώς τα αφεντικά ήταν από τις πρώτες εταιρείες που προσπάθησαν να επιβάλλουν μισθούς 470 € μαζί με ελαστικά ωράρια και μειώσεις αποδοχών πάνω από 20%.

Χαρακτηριστικό το παρακάτω δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» ακριβώς ένα χρόνο πριν

Αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν τη μείωση μισθών σαν μια γροθιά συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Sprider Stores» στη Ρόδο, ενάντια στη νέα δραστική μείωση μισθών που επιβάλλει η εργοδοσία, με επαναλαμβανόμενες 4ωρες στάσεις εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στην εργοδοσία να τους οδηγήσει σε ακραία φτώχεια και εξαθλίωση, καθώς με βάση τη νέα δραστική μείωση οι μισθοί διαμορφώνονται στα 470 καθαρά για τους εργαζόμενους με 8ωρη απασχόληση και στα 260 ευρώ καθαρά για τους εργαζόμενους με 4ωρη απασχόληση!

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο χρόνο το επιχειρησιακό σωματείο είχε υπογράψει σύμβαση που προέβλεπε μείωση μισθών από 17% έως 20%. Μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων και στο φόβο μην απλωθεί ο αγώνας και σε άλλα καταστήματα της επιχείρησης, η εργοδοσία από χτες ανέλαβε δράση μεταφέροντας διευθυντικά στελέχη από άλλα καταστήματα σε άλλες περιοχές της χώρας στη Ρόδο, για να λειτουργήσουν το κατάστημα! Το γεγονός κατήγγειλε στον «Ρ» ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου Μιχάλης Κατσουράκης, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι η εργοδοσία τούς δήλωσε στο πρόγραμμα εργασίας (στην Επιθεώρηση) και έτσι θα βρίσκονται στο κατάστημα για τρεις μέρες.

Πάντως, οι εργαζόμενοι  συνεχίζουν σύσσωμοι τον αγώνα τους και προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία στις 26 Σεπτέμβρη, απαιτώντας να μη γίνει καμία μείωση στους μισθούς τους.

  • Σε στάση εργασίας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο κατάστημα Sprider στο Κερατσίνι, με απόφαση του σωματείου εμποροϋπαλλήλων Πειραιά.

Η ιστορία με την πυρκαγιά δεν είναι αθώα, καθώς καταγγέλθηκαν για εμπρησμό στελέχη της εταιρείας που ήθελαν  να βάλουν στο χέρι την ασφαλιστική αποζημίωση. Οι 4 φυσικοί αυτουργοί έπεσαν σε αντιφάσεις όταν πιάστηκαν από τους μπάτσους και αποκάλυψαν την αλήθεια. Αρχικά επιχειρήθηκε να φορτωθεί σε «γκουγκουλοφόρους» καθώς την ίδια μέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012, γίνονταν διαδηλώσεις με επεισόδια στην ΑΘήνα.

Η δουλειά δεν γινόταν για πρώτη φορά, είχαν προηγηθεί άλλοι 3 εμπρησμοί καταστημάτων από το 2004, Το 2004 είχε καεί αποθήκη της εταιρίας στον Άλιμο και το 2008   είχαν καεί τα καταστήματα της Λυκόβρυσης και της Ερμού.

Πριν λογαριάσουμε τους 800 εργαζόμενους ας αναλογιστούμε τους άλλοτε 2000 εργαζόμενους και πολλές συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με άλλους τόσους,  που έχασαν ή θα χάσουν το μεροκάματο, το εργοστάσιο που έκλεισαν στην Ξάνθη και το άλλο στη Βουλγαρία, όπως και τα ακίνητα που έφτιαξαν όλα με ευρωπαϊκά λεφτά, υπερτιμολογήσεις και θαλασσοδάνεια.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: