Μαζικές απολύσεις από χτες στην ακτοπλοΐα

Από χτες εφαρμόζεται ο νόμος 4150/2013 που αφήνει τους εφοπλιστές να μειώσουν κατά 45% τους ναυτεργάτες γενικών υπηρεσιών (μάγειροι, καμαρότοι κ.λπ.) Μεχρι στιγμής έγιναν γνωστές περίπου 150 απολύσεις.

Πρώτη στην εφαρμογή του νόμου ήταν η εταιρεία ΜΙΝΩΙΚΕΣ, η οποία χτες το πρωί απέλυσε 40 ναυτεργάτες από το «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ»!

Αντίστοιχα, η εταιρεία ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ανακοίνωσε την απόλυση 24 ναυτεργατών από το πλοίο «ΜΠΛΟΥ ΟΡΑΪΖΟΝ», που αναμενόταν να γίνει μέχρι χτες το απόγευμα. Απολύσεις έχει ανακοινώσει και η ΑΝΕΚ από το πλοίο «ΕΛΥΡΟΣ».

Με το νόμο 4150/2013 για την «Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις», του οποίου η βάση είναι ο κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του καμποτάζ, η κυβέρνηση ικανοποίησε μια ακόμα αξίωση των εφοπλιστών, που αφορά τη δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων των ακτοπλοϊκών πλοίων, αρχίζοντας από τους ναυτεργάτες των γενικών υπηρεσιών, τους οποίους οι εφοπλιστές χαρακτήριζαν «μη ναυτεργάτες». Για να τον ψηφίσει, η κυβέρνηση έφτασε τον περασμένο Φλεβάρη να επιβάλει στους ναυτεργάτες το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, προκειμένου να ανακόψει την τότε απεργία τους.

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7684034&publDate=2/11/2013

 Οι ναυτεργάτες υποστηρίζουν πως οι οργανικές θέσεις πληρώματος που μειώνονται, πέρα από την υποβάθμιση υπηρεσιών των πλοίων και την αύξηση χρόνου απασχόλησης για όσους παραμένουν, εγείρουν βασικά και καίρια θέματα ασφάλειας καθώς αντιπροσωπεύουν και θέσεις ανάγκης σε περιπτώσεις ατυχημάτων ή κινδύνου πλοίου και επιβατών.
Advertisements

One Trackback to “Μαζικές απολύσεις από χτες στην ακτοπλοΐα”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: