24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, συγκεντρωμένες ειδήσεις από τις μεγαλύτερες πόλεις

p691649695-4Στην Αθήνα, οι κρατικοδίαιτοι συνδικαλησταράδες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ βάρεσαν ματαίωση της πορείας, αλλά η φατσούλα της φωτογραφίας τους έγραψε κανονικά !

ΑΘήνα

Παρά την αντίθετη απόφαση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, εκατοντάδες διαδηλωτές, μέλη αριστερών οργανώσεων και πρωτοβάθμιων σωματείων, που είχαν συγκεντρωθεί στο ύψος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στην οδό Πατησίων, πορεύθηκαν μέσω της οδού Σταδίου προς την πλατεία Συντάγματος. Όταν έφθασαν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, προκλήθηκε μικρο-ένταση, όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών που επιχείρησε να περάσει το προστατευτικό κιγκλίδωμα και να κατευθυνθεί προς τον χώρο του Μνημείου, κλείστηκαν από τους μπάτσους αλλά δεν δόθηκε συνέχεια.

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας πραγματοποίησε το πρωί το ΠΑΜΕ, ενώ στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στην πλατεία Συντάγματος.

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Ο κόσμος που συμμετείχε  ήταν περίπου 20.000 υπό συνεχή βροχή.

Κατάληψη σε κτίριο  της ΔΕΗ στη Ροσινιόλ έκαναν εργαζόμενοι της επιχείρησης και συγκεκριμένα στον  Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφορά Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), θυγατρικής της ΔΕΗ που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί.

Ένταση σημειώθηκε έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Καραγιώργη Σερβίας, όταν αστυνομικοί  μπάτσοι προσπάθησαν να απομακρύνουν απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία.

Οι καθαρίστριες συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους από την Τρίτη, όταν με συνθήματα και δυνατό παλμό αποδοκίμασαν τους τροϊκανούς Τόμσεν και Μορς που είχαν συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών

Νωρίτερα, στο υπουργείο μπήκε ένας γενικός γραμματέας ο οποίος και αποδοκιμάστηκε. Επίσης οι μπάτσοι συνέλαβαν ένα διαδηλωτη που πετούσε κέρματα  στους τροϊκανούς.

Απεργιακός αποκλεισμός των κεντρικών γραφείων της ACS (Πέτρου Ράλλη 45) πραγματοποιείται αργά τη νύχτα της Τετάρτης  από τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, με τη συμμετοχή εργατικών συλλογικοτήτων και δεκάδων αλληλέγγυων.
Προηγήθηκε άλλος αποκλεισμός το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη, όταν μπάτσοι των ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά στην απεργιακή περιφρούρηση των κεντρικών γραφείων.

Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι, με διαφορά λίγης ώρας, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης οι τρεις πορείες εργαζομένων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των συνδικάτων.

Η συγκέντρωση των ΕΚΘ-ΕΔΟΘ πραγματοποιήθηκε μπροστά στο ΕΚΘ με τη συμμετοχή εργαζομένων από την ΕΛΒΟ, τα Μέσα Μεταφοράς, το χώρο της Υγείας και επιχειρήσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και σε αυτή κατευθύνθηκαν και εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και φοιτητές που έκαναν προσυγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο ΥΜΑΘ.

Στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης κατέληξε μισή ώρα νωρίτερα και η πορεία του ΠΑΜΕ, που πραγματοποίησε συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου, με ομιλητές εκπροσώπους εργαζομένων από διάφορους κλάδους.

Πορεία με κατάληξη το ΥΜΑΘ έκαναν και μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων, που συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα.

Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ταμείου είσπραξης εσόδων ΙΚΑ, στην οδό Βαλαωρίτου,  πραγματοποίησαν λίγο μετά τις δέκα το πρωί εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΒΕ, επαγγελματίες διαφόρων κλάδων, εμποροβιοτέχνες, αυτοκινητιστές και ιδιοκτήτες ταξί, ζητώντας την κατάργηση του ΚΕΑΟ, πάγωμα και «αποποινικοποίηση» των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και «ρεαλιστικές» ρυθμίσεις εξόφλησης των εισφορών τους.

Οι αστικές συγκοινωνίες, λόγω της εικοσιτετράωρης απεργίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας.

Πάτρα

Δύο συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν   στην Πάτρα στις οποίες συμμετείχαν δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, γιατροί, ναυτεργάτες, εργαζόμενοι στους δήμους, φοιτητές, άνεργοι, αγρότες κλπ.

Η πρώτη συγκέντρωση, την οποία είχαν οργανώσει το Εργατικό Κέντρο και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Η δεύτερη συγκέντρωση, την οποία είχε οργανώσει το ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν πορείες σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χωρίς παρατράγουδα.

Ηράκλειο

Δύο οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες, η μια του Εργατικού Κέντρου και η άλλη του ΠΑΜΕ, που κατέληξαν έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων χαρακτήρισαν ικανοποιητική τη συμμετοχή στη σημερινή απεργία, κάνοντας λόγο για ποσοστό της τάξης του 50% όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς και περίπου 70% στα νοσοκομεία και τις μονάδες Υγείας.

poreia 2

Μετά τις 11 το πρωί ξεκίνησε η πορεία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, μέσω των Λεωφόρων Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης και 25ης Αυγούστου, όπου οι διαμαρτυρόμενοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Α’ ΔΟΥ και έκαψαν φωτοτυπίες από ειδοποιητήρια των εκκαθαριστικών τους σημειωμάτων.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο λιμάνι, όπου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον γενικό γραμματέα Γιώργο Δεικτάκη.

Νωρίτερα, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο του Ηρακλείου στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια, μέσω των κεντρικών δρόμων, κατέληξε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και εκπρόσωποί του επέδωσαν ψήφισμα στον γενικό γραμματέα.

Στα ψηφίσματά τους οι εργαζόμενοι, μεταξύ των άλλων, ζητούν την επαναφορά τού εργατικού δικαίου, όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αξιοπρεπείς μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους, ουσιαστικά μέτρα για τους ανέργους και τους απολυμένους, υπεράσπιση των δημοσίων κοινωνικών αγαθών. Ακόμη στο ίδιο ψήφισμα λένε «όχι» στα χαράτσια και στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, «όχι» στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τέλος ζητούν την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους, με προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Στην κινητοποίηση πήραν  μέρος εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, Ταμεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, τράπεζες, Υγεία, Παιδεία και συγκοινωνίες.
Βόλος

Με τρεις συγκεντρώσεις, πορείες και συμβολική κατάληψη των ΔΟΥ Βόλου, απάντησαν το πρωινό της Τετάρτης οι Βολιώτες στην ασκούμενη πολιτική της συγκυβέρνησης, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που είχαν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Πιο συγκεκριμένα, τόσο στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ στην πλατεία Πανεπιστημίου στις 10.00, όσο και σε αυτά των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ αλλά και της Λαϊκής Συνέντευξης Αγ. Νεκταρίου στην πλατεία Ελευθερίας την ίδια ώρα, η ανταπόκριση των Βολιωτών ήταν μαζική και στην εξέλιξη της πορείας χαρακτηρίστηκε και δυναμική:

Τα μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης Αγ. Νεκταρίου και των ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΕΕΚ, αν και ξεκίνησαν την πορεία από την πλατεία Ελευθερίας μαζί με αυτά των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, φωνάζοντας από κοινού συνθήματα κατά της πολιτικής της συγκυβέρνησης και αντιφασιστικά, κάποια στιγμή διαχωρίστηκαν από το υπόλοιπο σώμα της και ακολούθησαν ανεξάρτητη πορεία, καταλήγοντας και πραγματοποιώντας συμβολική κατάληψη στην Εφορία του Βόλου.

Στις υπό συμβολική κατάληψη ΔΟΥ Βόλου και αφού κινήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ακολουθώντας τις οδούς Ιωλκού, Ιάσονος, Δημητριάδος και 2ας Νοεμβρίου, κατέληξαν και τα υπόλοιπα σωματεία και φορείς.

Αγ. Νικόλαος Λασηθίου

Στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Νικολάου προσήχθη στις 9.00 σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νομού Λασιθίου Εμμ. Πεπόνης, όταν μία αστυνομικός  μπατσίνα που έκανε υπηρεσία στην κεντρική πλατεία, όπου στις 10.30 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής απεργίας, αντιλήφθηκε συνδικαλιστές και τον κ. Πεπόνη να αναρτούν περιμετρικά του Ηρώου, πανό που ανέγραφε: «Ολοι μαζί θα νικήσομε τα μνημόνια».

Η αστυνομικός ζήτησε   να απομακρύνει το πανό. Όταν της εξήγησε ότι αυτό αναρτήθηκε με αφορμή τη συγκέντρωση και ότι δεν θα το αφαιρέσει, η αστυνομικός σιχαμένη μπατσίνα ειδοποίησε το Α.Τ. , επιβίβασαν τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου σε περιπολικό αυτοκίνητο και μεταφέρθηκε στο Τμήμα.

Κατόπιν της διαμαρτυρίας του και των διαμαρτυριών συνδικαλιστών και μελών του ΠΑΜΕ που είχαν σπεύσει προς συμπαράσταση του προσαχθέντος, η εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι επρόκειτο περί «παρεξηγήσεως»…

Μετά από λίγο, στο Α.Τ. έσπευσαν οι Αστυνομικοί υποδιευθυντές κ.κ. Πετάσης και Παπαδάκης, οι οποίοι εξήγησαν στον κ. Πεπόνη ότι επρόκειτο για ένα «ατυχές» γεγονός και ότι έγινε «απερξήγηση». Κι έτσι, έληξε το θέμα.

Η συγκέντρωση είχε μαζική και αυξημένη συμμετοχή για τα δεδομένα της πόλης.

Χανιά
https://pbs.twimg.com/media/BYYe7mlCEAEz0kE.jpg:large
Πύργος

Κοινή πορεία πραγματοποίησαν στους δρόμους του Πύργου, τα μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων της Ηλείας, μαζί με τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου.

Λόγω της βροχής δεν πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, όμως η πορεία έστω και με τις ομπρέλες, πραγματοποιήθηκε κανονικά στο κέντρο της πόλης.

Λίγο μετά τις 12 ολοκληρώθηκε και η ξεχωριστή πορεία του ΠΑΜΕ:

Γενικώτερα
Κλειστά ήταν  τα δικαστήρια σε όλη τη χώρα, ενώ δεν κινήθηκαν  τρένα, προαστιακός, τρόλεϊ και πλοία. Κανονικά έγιναν τα δρομολόγια ηλεκτρικού και τράμ, ενώ ως τις 9 το βράδυ  κυκλοφορούσαν  τα λεωφορεία. Τροποποιήσεις και αλλαγές στις πτήσεις λόγω της  στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας έγιναν σχεδόν σε όλα τα αεροδρόμια.
Πηγές:
athens.indymedia προσβάσιμο μόνο στο https://gutneffntqonah7l.onion.to/
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: