Στην αλλαντοβιομηχανία «Νίκας» απολύθηκαν συνδικαλιστές επειδή απήργησαν

Σε 10 τρομοκρατικές απολύσεις   προχώρησε χτες η εργοδοσία της αλλαντοβιομηχανίας ΝΙΚΑΣ, στο Κρυονέρι Αττικής. Το πρωί ξεκίνησαν με την απόλυση τριών συνδικαλιστών – μελών της Εργοστασιακής Επιτροπής του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων – Ποτών, μία μόλις μέρα μετά την 24ωρη πανεργατική απεργία και λίγες μόνο μέρες μετά την εκλογή της Επιτροπής, την Κυριακή το μεσημέρι.

Η σχεδόν καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της 6ης Νοέμβρη, με καθοριστική συμβολή της νεοσύστατης Εργοστασιακής Επιτροπής, τρομοκράτησε στην εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν 24ωρη προειδοποιητική απεργία, με αίτημα την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους συνδικαλιστών αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι απολύσεις.

Λίγο πριν τη συνέλευση η εργοδοσία έκανε άλλες 7 απολύσεις, με εξώδικα που έστειλε στα σπίτια των εργαζομένων. Σε αυτές τις νέες απολύσεις περιλαμβάνονται και τα άλλα τρία μέλη της Εργοστασιακής Επιτροπής (συνολικά είχε πέντε μέλη και ένα αναπληρωματικό) ενώ και οι 10 απολυμένοι, συμμετείχαν στη συνέλευση της Κυριακής, όπου εκλέχτηκε η Εργοστασιακή Επιτροπή.

Δηλαδή, οι εργοδότες απέλυσαν όλη την εργοστασιακή επιτροπή !

 «Γύρω στις 9 το πρωί με φώναξαν στο γραφείο προσωπικού. Μπαίνοντας στο γραφείο υπήρχε και δικαστικός επιμελητής, ενώ απ’ έξω υπήρχαν «σεκιουριτάδες». Ζήτησα από το διευθυντή το λόγο που με φωνάξανε και αυτός το μόνο που μου είπε είναι «θα μιλήσεις με τον δικαστικό επιμελητή». Αυτός μου έδωσε τη λήξη της σύμβασης εργασίας μαζί με την αποζημίωση. Εγώ δεν αποδέχθηκα τίποτα. Δεν υπήρχε καμιά αιτιολόγηση για την απόλυση, ενώ, στη συνέχεια οι «σεκιουριτάδες» με συνόδευσαν μέχρι τα αποδυτήρια και από εκεί στην πύλη του εργοστασίου.»

   Νίκος Μπίμπας, πρόεδρος της Εργοστασιακής Επιτροπής  στο «Ριζοσπάστη»

Ανασύνταξη από το http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7690666&publDate=8/11/2013

 Φαίνεται πως οι εργοδότες ακροβατούν στα όρια του νόμου, αφού η εργοστασιακή επιτροπή δεν είναι σωματείο αλλά μιά άτυπη ομάδα εργαζομένων. Οι νόμοι του κράτους δεν αναγνωρίζουν επιτροπές παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και για συγκεκριμένους λόγους, όπως η μη ύπαρξη σωματείου σε κάποιο μακρινό μέρος. Ωστόσο έχουν υπόσταση αλλά για θέματα   του στενού εργασιακού περιβάλλοντος.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: