Ο μπουμπούκος ήταν η καλύτερη επιλογή για τη διάλυση του συστήματος υγείας

Δεν πέρασαν και πολλοί μήνες που ο χρεωκοπημένος τηλεβιβλιοπώλης ανέλαβε το υπουργείο υγείας. Ηδη, έκλεισε νοσοκομεία και κλινικές, αλλά έχει καταφέρει πολύ περισσότερα. Κλείνουν μονάδες εντατικής θεραπείας, εξαφανίστηκαν υλικά από χειρουργεία, το σύστημα υγείας καταρρέει. Παρακάτω δεν θα δείτε ένα ακόμη άρθρο του «Ριζοσπάστη» αλλά μια σειρά γεγονότων καταγεγραμμένα από συνδικαλιστικούς φορείς και όχι μόνο.

Χωρίς προσωπικό οι μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών

Με επίσημο   έγγραφο το Υπουργείο Υγείας (Εθνικό κέντρο Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος) με αριθμ. Πρωτ. 314/7-10-2013 το οποίο υπογράφεται από την πρόεδρο της επιχειρησιακής ομάδας Υγείας της Β.Ε. ενημερώνει τις παιδιατρικές κλινικές ότι:

  1. Λόγω έλλειψης Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού η ανεύρεση κενής κλίνης στα δημόσια Νοσοκομεία καθίσταται ολοένα και πιο δυσχερής.
  2. Ελαφρότερα περιστατικά (επιπέδου ΙΙ) και περιστατικά που αναρρώνουν από τις ΜΕΝΝ να διακομίζονται στις κοινές παιδιατρικές κλίνες.
  3.  Να μειωθεί ο χρόνος νοσηλείας στη ΜΕΝΝ.

 

Λουκέτο στα χειρουργεία του «Αττικόν»

Σε υπηρεσιακές διαφωνίες αποδίδει τη διακοπή λειτουργίας των χειρουργείων στο Αττικόν ο Άδωνις Γεωργιάδης. 

Έστω κι αν ο διοικητής του νοσοκομείου Ηλίας Λαμπίρης με έγγραφό του ζητά να διακοπούν οι εισαγωγές και τα χειρουργεία καθώς με δυσκολία εξυπηρετούνται ακόμη και τα επείγοντα περιστατικά κατά τις εφημερίες, για τον υπουργό Υγείας όμως και αυτό είναι μια απλή υπόθεση. 

Αιτία των προβλημάτων στο Αττικόν είναι η έλλειψη των κονδυλίων του νοσοκομείου που δεν επιτρέπει πλέον να αγορασθούν ούτε τα βασικά υλικά.

 

Ο διοικητής όμως λέει: «με δυσκολία αντιμετωπίζουμε μόνο τις εφημερίες»

 

Το χρονικό ενός πρωινού στα Εξωτερικά Ιατρεία του Ιπποκρατείου.

Του Γιώργου Κογιάννη

 

Ιπποκράτειο, Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013. Αίθουσα αναμονής των εξωτερικών ιατρείων. Οι ασθενείς με τους συνοδούς τους περιμένουν υπομονετικά. Οι γιατροί κάνουν τη δουλειά τους, αλλά το πλήθος στην αίθουσα όλο και μεγαλώνει.

Το μάτι πέφτει στον πίνακα ανακοινώσεων, όμως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε μια εκπληκτική εικόνα από ένα ελληνικό νησί… Ο φίλος που ήρθα να δω μπήκε με υπόνοια εμφράγματος κι ένιωσα τυχερός που τον πήραν αμέσως… Οι γύρω μου στην αίθουσα αναμονής δυσανασχετούν… Το πλήθος αυξάνεται καθώς η «ουρά» δεν προχωρά. Ξανακοιτάζω την οθόνη. Το μάτι μου επικεντρώνεται στην «κορδέλα» που περνά στη βάση της οθόνης.

Διαβάζω: «Καρδιολογικό, μέσος χρόνος αναμονής 189 λεπτά. Πραγματικός χρόνος, 126 λεπτά». Δύο ώρες αναμονή!

 

Εεε…, εντάξει, σκέφτομαι! Παρατηρώ και τις άλλες ειδικότητες. Μικρότερη αναμονή, αν και το «Παθολογικό» ανεβαίνει ραγδαία! Σε κάποιες ειδικότητες ο πραγματικός χρόνος αναμονής υπερβαίνει τον προβλεπόμενο «μέσο χρόνο αναμονής».

Μια νεαρή γιατρός κατεβαίνει απ τη σκάλα αλαφιασμένη και ζητά επειγόντως έναν καρδιολόγο στον πρώτο όροφο…
-Μπορείτε παρακαλώ να κάνετε πιο γρήγορα;…
Ο γιατρός τρέχει και μετά από κάποια ώρα επιστρέφει. Κοιτάζω την κορδέλα στην οθόνη και παθαίνω ψιλοέμφραγμα!

» Καρδιολογικό. Μέσος χρόνος αναμονής 335 λεπτά». Υπολογίζω: 5,5 ώρες!

Θαύμα. Φωτογραφίζω την οθόνη με το κινητό μου. Με πλησιάζει ο υπεύθυνος ασφαλείας και μου κάνει παρατήρηση. Κάνω πως δεν καταλαβαίνω…

Σε λίγη ώρα ξανακοιτάζω την οθόνη:
«Καρδιολογικό: Μέσος χρόνος αναμονής 414 λεπτά»!
Τα 335 αποτελούν μακρινό παρελθόν. Η αναμονή πλησιάζει τις 7 ώρες! Ποιός αντέχει, σκέφτομαι… Και πράγματι. Πολλοί απ αυτούς που περιμένουν απογοητεύονται και φεύγουν! Άλλος για ιδιωτικά θεραπευτήρια κι άλλος για το σπίτι! «Αν πάθω κάτι», σου λέει, «ας το πάθω εκεί»!

Ο «σεκιουριτάς» φωνάζει νούμερα προτεραιότητας και σε πολλά κανείς δεν ανταποκρίνεται. Λογικό. Αφού απογοητεύτηκαν και έφυγαν! ( Να γιατί υπάρχει και η διαφορά ανάμεσα στον «μέσο χρόνο αναμονής» και τον «πραγματικό χρόνο αναμονής»!…)

Η ώρα κοντεύει τρεις το απόγευμα. Η επαγγελματική «διαστροφή» δεν μ αφήνει! Ξανακοιτώ την κορδέλα στον πίνακα:
«Παθολογικό: Μέσος χρόνος αναμονής 706 (!) λεπτά!!!  Με απλά μαθηματικά. ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ 12 ΩΡΕΣ!!!

Αναρωτιέμαι: Ποιός αντέχει να περιμένει; Έστω κι αν ο πραγματικός χρόνος εν τέλει μπορεί να είναι κατά τι μικρότερος;..
Ιπποκράτειο. Εξωτερικά Ιατρεία.  Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013. Για να σε δει γιατρός πρέπει να περιμένεις έως και 12 ώρες!!

 

 

Βροχή οι αποχωρήσεις Γιατρών από το Γ. Ν. Σπάρτης

Βροχή οι αποχωρήσεις Γιατρών από το Γ. Ν. Σπάρτης «Η Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ν. Λακωνίας καταγγέλλει για ακόμη μία φορά τη τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δομές του ΕΣΥ στο νομό μας, και που απειλούνται με άμεση κατάρρευση, εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Τα προβλήματα κατά το τελευταίο διάστημα έχουν διογκωθεί εν είδη χιονοστιβάδας, και αν δεν γίνουν επείγουσες διορθωτικές παρεμβάσεις, υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, εφόσον δεν πληρούνται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την ασφαλή εφημέρευση.
Η παθολογική κλινική, που αποτελεί τον κορμό του Νοσοκομείου, αντιμετωπίζει σήμερα οξύτατο πρόβλημα μετά την αποχώρηση 4 ειδικευμένων γιατρών με μακροχρόνια εμπειρία, μαζί και ο Συντονιστής Διευθυντής της Παθολογικής κλινικής.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης του προγράμματος εφημεριών και την εξουθένωση των γιατρών(2 εναπομείναντες γιατροί παθολόγοι ) στην προσπάθεια να ανταποκριθούν με αυταπάρνηση στις ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού.
Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Χειρουργική κλινική που μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει μείνει με δύο μόνο Χειρουργούς μετά την αποχώρηση του ενός Διευθυντή της κλινικής , και οι οποίοι παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν, θα είναι αδύνατον να καλύψουν τις ανάγκες.
Διάφορες πρόχειρες λύσεις -«μπαλώματα», που επιχειρούνται κατά καιρούς, με προσωρινές μετακινήσεις γιατρών, είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Ενδεχόμενη καθυστέρηση θα συνεπάγεται σοβαρές ευθύνες της διοίκησης και του Υπουργείου Υγείας, αφού το θέμα αφορά σε ανθρώπινες ζωές».

 

Τραγική η κατάσταση για την υγεία στη Χίο, καταγγέλει το νομαρχιακό τμήμα  της ΑΔΕΔΥ
Ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης με μεθοδευμένο στοχευμενο  και φασιστικό τρόπο επιτίθεται εναντίον όχι μόνο των  εργαζομένων, αλλά και συνολικότερα ενάντια του συνδικαλιστικού κινήματος, με απώτερο σκοπό να βάλει σε διαθεσιμότητα(τηλεοπτικές απολύσεις) υπαλλήλους κατά τις επιταγές της Τρόικας.
  Στο Νοσοκομείο του νησιού μας η κατάσταση είναι το ίδιο τραγική όπως σ’ όλη την Ελλάδα.

Οι εργαζόμενοι βλέπουν καθημερινά το εισόδημα τους να συρρικνώνεται την εργασία τους να εντατικοποιείται και να υποβαθμίζεται και η  θέση τους να γίνεται επισφαλής.(Το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας αφορά   τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία της περιφέρειας).Ένα μεγάλο τμήμα της Χιώτικης κοινωνίας αποστερείται του δικαιώματος να έχει πρόσβαση στο Νοσοκομείο.(Άνεργοι, ανασφάλιστοι, οικονομικά αδύναμοι, ευπαθείς ομάδες, κοινωνικά αποκλεισμένοι).Η αναμονή για εξετάσεις αίματος ξεπερνά τους 8 μήνες την στιγμή που στον ΕΟΠΥΥ (κτίριο ΙΚΑ) μηχανήματα και προσωπικό μάταια περιμένουν τα υλικά για να λειτουργήσουν ώστε να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.     Ο ΕΟΠΥΥ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ γεγονός που θα οδηγήσει στην απουσία οποιασδήποτε παροχής σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.Οι υγειονομικές μονάδες όλης της χώρας, αλλά και του νησιού μας (Νοσοκομείο, ΕΟΠΥΥ) μεθοδευμένα απαξιώνονται και υπολειτουργούν ενώ την ίδια ώρα διοχετεύονται υπηρεσίες  σε ιδιώτες .
Η Παιδιατρική κλινική και η Μονάδα τεχνητού νεφρού απειλούνται με κλείσιμο παρ΄ όλες τις υποσχέσεις για το αντίθετο.
Το Κέντρο Υγείας Πυργίου συγχωνεύεται με τις δομές του ΕΟΠΥΥ, το προσωπικό μπαίνει σε διαθεσιμότητα και τα αγροτικά ιατρεία παραμένουν κενά.

Άμεσα καθήκοντα μας είναι: Να αγωνιστούμε για τις  δημόσιες με καθολικές  ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ δομές και υπηρεσίες υγείας , που θα είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες. Ανεξάρτητα από το εργασιακό τους καθεστώς , τη θρησκευτική τους επιλογή ή την καταγωγή τους, ή την οικονομική τους κατάσταση.
Να προασπίσουμε  το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Νοσοκομείο.

Νοσοκομείο Χίου, στείλτε μας λίγα ράμματα

χιοσ

Για να δείτε την επιστολή σε καλύτερη ανάλυση πιέστε εδώ

Συνελήφθη την Παρασκευή, για να αφεθεί λίγη ώρα αργότερα ελεύθερος, ο διοικητής του νοσοκομείου της Βέροιας Νικόλαος Χατζηδημητρίου, έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν σε βάρος του γιατροί του νοσοκομείου, με την οποία τον κατηγορούν για παράβαση καθήκοντος.

Οι μηνυτές γιατροί ισχυρίζονται στη μήνυσή τους ότι ο διοικητής του νοσοκομείου συνέταξε… πρόγραμμα εφημεριών χρησιμοποιώντας ειδικευόμενους γιατρούς, κάτι το οποίο απαγορεύεται.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται μόλις ένα 24ωρο μετά τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου της Βέροιας, κατά τα οποία σημειώθηκαν αποχωρήσεις εκπροσώπων τοπικών φορέων.

Πρόσφατα επισημάναμε, με αφορμή την συνέντευξη Γεωργιάδη στον Επενδυτή, το γεγονός ότι ο Άδωνης Γεωργιάδης δεν απάντησε στο ερώτημα αν θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων στα Νοσοκομεία που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα στο δεύτερο κύμα. Ήταν μια έμμεση επιβεβαίωση των αρχικών μας ισχυρισμών ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας, η υγεία θα μετρά »θύματα», αφού χιλιάδες εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην απόλυση.

Σήμερα το δημοσίευμα του iatropedia και οι δηλώσεις του Διοικητή της Α ΥΠΕ, ότι στο δεύτερο κύκλο λουκέτων και διαθεσιμοτήτων, που δεν είναι και ο τελευταίος, θα ξαναμπούν στο στόχαστρο (εννοεί των απολύσεων)  εκτός από τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας ξανά και τα Νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης δείχνει ότι οι διαβεβαιώσεις Άδωνη   δεν έχουν πλέον καμία σημασία.

Πηγές, που μπορεί και να θεωρούνται αξιόπιστες, μιλούν για 3-4 χιλιάδες εργαζόμενους των Νοσοκομείων που θα μπουν σε διαθεσιμότητα στο δεύτερο κύμα, χωρίς να υπολογίζουμε το τρίτο κύμα που θα ακολουθήσει αλλά και την σχεδόν σίγουρη προσπάθεια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των εργαστηρίων και των τμημάτων πληροφορικής.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα τα δημόσια Νοσοκομεία στο τέλος αυτού του κύκλου θα είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένα και θα παρέχουν δωρεάν μόνο ψήγματα υπηρεσιών προς τους πολίτες, ενώ για τις υπόλοιπες θα καλούνται να πληρώνουν ακριβά. Ταυτόχρονα χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν την πόρτα της εξόδου μέσω των διαθεσιμοτήτων ή και άμεσες απολύσεις.

Το ερώτημα είναι αν θα παραμείνουμε απαθείς περιμένοντας ο καθένας ξεχωριστά της δική του σφαγή, ή όλοι μαζί θα αγωνιστούμε μαζί με όλη την κοινωνία που θα κληθεί να πληρώσει και αυτή ακριβά το μάρμαρο για να έχει υπηρεσίες υγείας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

 

Επιστολή ασθενούς σε τοπικό μέσο ενημέρωσης της Ξάνθης για το νοσοκομείο

….όταν χρειάστηκε να κάνω εξέταση για έλεγχο για ηπατίτιδα, που είναι μία πολύ συνηθισμένη εξέταση, με ενημέρωσαν ότι δεν γίνεται να γίνει αυτή μέσα στο νοσοκομείο γιατί τους τελείωσαν τα …αντιδραστήρια! Δεν είχαν δηλαδή ούτε αυτά τα απλά αναλώσιμα είδη για να κάνουν μία εξέταση ρουτίνας.

Εγώ έτυχε να έχω την οικονομική δυνατότητα να δώσω τα 100€ – 120€ που απαιτούνταν και να πάω σε ιδιώτη να κάνω την εξέταση. Όμως ο άνεργος την έχει; Ο συνταξιούχος; Ο νέος των 400€ και 500€ μισθού το μήνα;…

Το βασικό πρόβλημα, πάντως δεν ήταν σε καμία περίπτωση το ότι εγώ έδωσα αυτά τα χρήματα, αλλά η συνολική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο με τις ελλείψεις που έχει…

Είναι χαρακτηριστικό ότι: δεν έχει καρδιολόγο, στο παθολογικό αντί για έξι με επτά γιατρούς έχει μόνο τρεις οι οποίοι αντί να βλέπουν συνολικά 30 ασθενείς βλέπουν 70 και 80… Επίσης έχει μόλις τρεις αναισθησιολόγους ενώ έπρεπε να έχει επτά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται εγχειρήσεις, πλην των εκτάκτων περιστατικών, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό!

Δεν έχω τίποτε προσωπικό με κανέναν αλλά βλέπω βουλευτές, δημάρχους, αυτοδιοικητικούς να ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για την προβολή και την επανεκλογή τους κι όχι για να αντιμετωπίσουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχει στη λειτουργία του το νοσοκομείο… Παραγνωρίζουν έτσι το γεγονός ότι το δημόσιο νοσοκομείο και η κατάστασή του είναι κάτι που μας αφορά όλους μας, είτε έχουμε λεφτά και δύναμη είτε όχι, γιατί από εκεί θα πρέπει κατ’ αρχήν να περάσουμε όλοι μας, εκεί θα προστρέξουμε στην αρχή πριν χρειαστεί (γιατί έτσι όπως είναι σίγουρα θα χρειαστεί…) να μας στείλουν κάπου αλλού…

Με απλά λόγια, ο χώρος της υγείας δέχεται απανωτές επιθέσεις από την εξουσία, με απολύσεις, αποχωρήσεις εργαζομένων, παύση χρηματοδοτήσεων, κλείσιμο μονάδων και υπερφόρτωση άλλων, όλα αυτά στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση της εξάπλωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, της συγκέντρωσης σε λίγες υπορκορεσμένες μονάδες υγείας. Μέσα σε όλα και η αναμενόμενη κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ που με παράτες και εορτασμούς έστησαν προκειμένου να θάψουν τη διακοπή χρηματοδότησης προς την υγειονομική περίθαλψη.

Πηγές:  ygeionomikoi.gr, ertopen.gr,  tvxs.gr, ygeianet.gr, thrakitoday.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: