Νεώτερα από το απεργειακό μέτωπο υπαλλήλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

 Δύο 24ωρες στο ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ, κατάληψη στη Φιλοσοφική

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συστήνουν επιτροπή διαλόγου, η οποία θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Οι διοικητικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών προτείνουν τη σύσταση μικτής επιτροπής πανεπιστημιακών και διοικητικών, η οποία θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας, προκειμένου να λάβει διευκρινίσεις επί της πρότασης των πέντε σημείων καθώς και τη διαβεβαίωση ότι δεν θα χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ θα πραγματοποιήσουν νέα συνέλευση την Πέμπτη, προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

 

 

Νέα πενθήμερη κατάληψη αποφάσισε ο φοιτητικός σύλλογος Φιλοσοφικής, μετά από απόφαση Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Η σχολή, η οποία από την Πέμπτη βρίσκεται υπό κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων αλλά και συνολικά για την επίθεση που δέχεται η εκπαίδευση από την πολιτική της κυβέρνησης, συνεχίζει τις κινητοποιήσεις.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ το υπουργείο Παιδείας επιμένει σε “μια καταστροφική πολιτική για τις ζωές των εργαζομένων και για τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα” και ταυτόχρονα “ποινικοποιεί το φρόνημα εργαζομένων”.

 

Με τετράωρες στάσεις εργασίας (9π.μ.-1μ.μ.), από Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις προτάσεις του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και τις αντιμετωπίζουν με «επιφυλάξεις» και «καχυποψία».

 Απόσπασμα από το http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=400833

 

Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας οι εργαζόμενοι προχωρούν σε 48ωρη απεργία την Τετάρτη και την Πέμπτη και σε  24ωρη την Παρασκευή, οπότε και θα γίνει κατάληψη του ιδρύματος. Ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Πάτρας και φοιτητικοί σύλλογοι θα πραγματοποιήσουν  κινητοποίηση την  Πέμπτη στις 5.30 το απόγευμα, στην πλατεία Γεωργίου.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αποφασίστηκε  24ωρη απεργία για την Τετάρτη, ενώ οι εργαζόμενοι  στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  θα πραγματοποιήσουν την ίδια μέρα Γενική Συνέλευση για να αποφασιστεί η περαιτέρω δράση τους.

Με  τετράωρες στάσεις εργασίας από τις 9 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι από την  Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

48ωρη απεργία την Τετάρτη και την Πέμπτη αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ενώ την Τετάρτη θα γίνει συνάντηση κλιμακίου του συλλόγου με τον υπουργό Παιδείας.

απόσπασμα από το  http://902.gr/eidisi/neolaia-paideia/32081/dioikitikoi-ypalliloi-aei-synehizoyn-tin-apergia

 

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

Το Πανεπιστήμιο παραμένει κλειστό με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού Παιδείας και της Κυβέρνησης. Η αντικειμενική αδυναμία λειτουργίας του Ιδρύματος έχει διαπιστωθεί επανειλημμένως. Συνεχίζουμε το δίκαιο αγώνα μας ενάντια στις απολύσεις, στη διαθεσιμότητα και στη θέση συναδέλφων σε αργία εδώ και 11 εβδομάδες, βάσει των αποφάσεων των προηγούμενων γενικών μας συνελεύσεων.

 

Η Γ.Σ. στις 26 Νοεμβρίου 2013 ψήφισε το ακόλουθο πλαίσιο αγώνα:
-Προκηρύσσει 48ωρη απεργία για Τετάρτη-Πέμπτη 26-27Νοεμβρίου 2013.
-Απόσυρση της ΚΥΑ
-Να ακυρωθεί η οριζόντια κατάργηση κλάδων (π.χ. φύλακες, υπάλληλοι Η/Υ)
-Να αρθούν οι Πειθαρχικές διώξεις των Συναδέλφων
-Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 29/11/2013, 9.00 το πρωί.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα απολυθεί ο επόμεος συνάδελφός μας μέχρι να έρθει η σειρά μας. Αποφασίσαμε να σταθούμε με το κεφάλι ψηλά και όχι μοιραίοι και άβουλοι. Γιατί όταν τα πράγματα φτάνουν στο όριό τους, μπορεί να χρειαστεί να χαθούν κι εξάμηνα, και μεροκάματα, και η βολή μας, και ίσως πράγματα ακόμα πιο σημαντικά. Γιατί δεν υπάρχει αγώνας χωρίς κόστος, όπως δεν γίνεται ανατροπή χωρίς εξέγερση. Γιατί όταν στραγγαλίζουν μια ολόκληρη γενιά, η ζωή μπορεί να κερδηθεί μόνο στους δρόμους.

 

Η Γενική Συνέλευση

Ιωάννινα 26 Νοεμβρίου 2013

http://syndicalaizer.wordpress.com

 

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΣΗΜΕΡΑ Η ΓΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ του ΕΜΠ

Τη συνέχιση της απεργίας με νέα Γενική Συνέλευση στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης αποφάσισαν ομόφωνα οι Σύλλογοι Εργαζομένων του ΕΜΠ

http://ergazomenoiemp.blogspot.gr/

 

Σε κατάληψη η Νομική εως 2/12, απόφαση της συνέλευσης φοιτητών

 

Βρισκόμαστε στη δωδέκατη βδομάδα απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια και προκύπτει περισσότερο από ποτέ το ερώτημα «ανοιχτές ή κλειστές σχολές;». Το πραγματικό, όμως, ερώτημα είναι ποιος ευθύνεται για την κατάσταση στα πανεπιστήμια σήμερα, με άλλα λόγια, ποιος εν τέλει κλείνει τις σχολές. Συγκεκριμένα, το υπουργείο, υπό τις επιταγές της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ, θέτει σε διαθεσιμότητα 498 διοικητικούς υπαλλήλους στο ΕΚΠΑ, στους οποίους συγκαταλέγονται σίγουρα οι 170 που δεν απογράφησαν, σε μία προσπάθεια διάσπασης του αγωνιστικού μπλοκ των απεργών και τρομοκράτησής τους, υπονομεύοντας τις συλλογικές τους αποφάσεις. Υπάρχει σήμερα μια συντονισμένη προσπάθεια παρουσίασης ενός προφίλ του φοιτητή-θύματος μιας κατάστασης, η οποία κατάσταση, όπως επιφανειακά περιγράφεται από την κυβέρνηση, τα media και τους εγκάθετους της ΟΝΝΕΔ, είναι ένας αγώνας «παράλληλος και ξένος» προς τους φοιτητές, ο αγώνας των διοικητικών. Το πραγματικό, λοιπόν, ερώτημα δεν είναι τι σημαίνει για τους φοιτητές στο τώρα μια κλειστή ή υπό κατάληψη σχολή, αλλά τι θα σημαίνει στην επαύριο μια ανοιχτή σχολή, όπως τη φαντάζεται αυτή τη στιγμή το υπουργείο και η κυβέρνηση. Εν ολίγοις, πρέπει να γίνει σαφές σε όλους μας ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από μια χαμένη εξεταστική ή ένα χαμένο εξάμηνο. Πολύ περισσότερο, πρόκειται για το δικαίωμα μιας ολόκληρης γενιάς σε ένα παρόν και μέλλον με αξιοπρέπεια.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

 

Το πρόγραμμα διαθεσιμότητας αποτελεί μια βασική μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία αφορά σε όλο το δημόσιο τομέα και, συνεπώς, εξειδικεύεται και στο χώρο του πανεπιστημίου. Ωστόσο, δεν αποτελεί στείρα ένα ζήτημα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη κατεύθυνση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Το καθεστώς υπολειτουργίας στο οποίο οδηγεί τα ιδρύματα η εφαρμογή αυτού του προγράμματος (ενδεικτικά, στη γραμματεία της Νομικής μένουν 4 διοικητικοί υπάλληλοι για την εξυπηρέτηση του συνόλου των φοιτητών), καθώς και η επερχόμενη εφαρμογή των διαθεσιμοτήτων στα μέλη ΔΕΠ, συνδέεται άμεσα και σε πρώτη φάση με μια κατεύθυνση προώθησης των διαγραφών φοιτητών (όπως θα επιβάλλουν και οι πρότυποι εσωτερικοί κανονισμοί) υπό την πίεση της οξυμένης αναντιστοιχίας φοιτητών-εργαζομένων. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για μια σειρά αναδιαρθρωτικών τομών με τη μορφή ενός «σχεδίου Αθηνά 2», το οποίο θα συγχωνεύσει διοικητικά απομειωμένα τμήματα και σχολές, πρώτα με τη μορφή διοικητικών συγχωνεύσεων, κι έπειτα με τη μορφή συγχώνευσης προγραμμάτων σπουδών και γνωστικών αντικειμένων, οδηγώντας στη διάσπαση πτυχίων, στη ρευστοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, στην εισαγωγή κατευθύνσεων στα πτυχία, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση ενός απόφοιτου με χαρακτηριστικά που θα ανταποκρίνονται σε ένα νέο μοντέλο εργαζομένου.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 

Κομβικό ρόλο σε όλα αυτά παίζει η διαδικασία της αξιολόγησης. Αφενός, υπό την πίεση της ένταξης σε ένα διεθνές ranking (διεθνής κατάταξη των πανεπιστημίων με κριτήριο την εμπέδωση αναδιαρθρωτικών τομών), τα πανεπιστήμια χωρίζονται σε «καλά» και «κακά» ανάλογα με το πόσο εφαρμόζουν τις επιταγές της κυβέρνησης (διάσπαση πτυχίων, περικοπές φοιτητικών παροχών, ρευστοποίηση επαγγελματικών δικαιωμάτων) και άρα το πόσο εναρμονίζονται με το σύγχρονο τοπίο εργασιακών σχέσεων και πεδίων απασχόλησης εν καιρώ κρίσης. Αφετέρου, η αξιολόγηση συνδέεται με τις ροές χρηματοδότησης προς τα ιδρύματα, εξαρτώντας τες από ανταποδοτικά κριτήρια και οδηγώντας, έτσι, τα μη συμμορφωμένα ιδρύματα σε καθεστώς υποχρηματοδότησης.

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύσσεται το πιο εύφορο πεδίο εισαγωγής ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των ιδρυμάτων. Το κενό που θα δημιουργηθεί από τις απολύσεις των διοικητικών ενδεχομένως θα καλυφθεί από εργολαβίες σε τομείς όπως η φύλαξη των κτηρίων, η εξυπηρέτηση στις βιβλιοθήκες, η γραμματειακή υποστήριξη, με αποτέλεσμα να μετακυλίεται το κόστος σπουδών από το κράτος στις πλάτες των φοιτητών και να αναγκάζονται να πληρώνουν για μια σειρά παροχών οι φοιτητές από την τσέπη τους. Αυτό σε συνδυασμό με τις περικοπές σε παροχές όπως η σίτιση, η στέγαση, και τα δωρεάν συγγράμματα διαμορφώνει ένα δυσμενές πλαίσιο που οδηγεί τους φοιτητές από την ανυπέρβλητη δυσκολία έως και την απόλυτη αδυναμία ολοκλήρωσης των σπουδών τους.

 

Σε αυτό το φόντο, το πανεπιστήμιο αλλάζει ριζικά και μετασχηματίζεται σε ένα πανεπιστήμιο λιγότερο δημόσιο και δωρεάν, σε ένα κολλεγιοποιημένο πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί ως ένα αυταρχικό εκπαιδευτήριο. Αυτό περνάει, μέσα από συγκεκριμένες κατευθύνσεις όπως είναι:

 

  • η εντατικοποίηση των σπουδών, η αποστείρωση και αποπολιτικοποίηση του εκπαιδευτικού χώρου και της φοιτητιώσας νεολαίας, μέσω της απαξίωσης και της υπονόμευσης των συλλογικών διαδικασιών
  • η διάσπαση των πτυχίων, μέσω της εισαγωγής κατευθύνσεων, της διάσπασης του κύκλου σπουδών σε bachelor και master, της αντικατάστασης του ενιαίου πτυχίου από έναν ατομικό φάκελο προσόντων και άρα τη ρευστοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, πράγμα που επιταχύνεται μέσα από τις διοικητικές και ουσιαστικές συγχωνεύσεις τμημάτων.
  • την ένταξη σε ένα διαρκή κύκλο ειδίκευσης αποειδίκευσης και σε ένα αέναο κυνήγι προσόντων

 

Όλα αυτά απολήγουν στη διαμόρφωση ενός αποφοίτου ο οποίος θα συμπυκνώνει τα τεχνικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά ενός ευέλικτου, πειθήνιου, εξειδικευμένου, φθηνού εργαζόμενου χωρίς συλλογικές αναπαραστάσεις και δικαιώματα, συνδέοντας τους απόφοιτους με το αναδιαμορφωμένο περιβάλλον της αγοράς εργασίας.

 

Συγκεκριμένα για τη Νομική

 

Η αυτονόμηση της Νομικής, η οποία από τμήμα μετατράπηκε σε σχολή, έχει άμεση σχέση με μια κατεύθυνση διάσπασης του προγράμματος σπουδών και εισαγωγής κατευθύνσεων στο πτυχίο, πράγμα το οποίο διευκολύνεται από την ρύθμιση που επιτρέπει στον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας να αλλάζει το πρόγραμμα σπουδών οποιασδήποτε σχολής εν μία νυκτί. Έτσι, όλοι εμείς που βγαίναμε μέχρι σήμερα με ενιαίο πτυχίο με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, θα βγαίνουμε αστικολόγοι, εργατολόγοι, ποινικολόγοι κλπ. Σε επίπεδο εργασιακής προοπτικής, όλα αυτά συμπυκνώνονται μέσα από το άνοιγμα του επαγγέλματος το οποίο ανοίγει το δρόμο στη συγκρότηση μεγάλων δικηγορικών γραφείων και εταιριών και στη μισθωτοποίηση και υπαλληλοποίηση του επαγγέλματος. Σε αυτό συντείνει και η ψήφιση του νέου Κώδικα Δικηγόρων, ο οποίος επισφραγίζει τη χαμηλόμισθη, επισφαλή εργασία στους δικηγόρους και δημιουργεί ένα λιμνάζον κομμάτι αποφοίτων το οποίο θα πετιέται έξω από το επάγγελμα καθώς για την ένταξη σε αυτό απαιτείται πλέον η επιτυχία σε Πανελλήνιες Εξετάσεις με αναβαθμισμένη δυσκολία.

 

Για ένα νικηφόρο αγώνα φοιτητών και εργαζομένων

 

Είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση στο χώρο των πανεπιστημίων κορυφώνεται και είναι πιο επιτακτικό από ποτέ για τους φοιτητικούς συλλόγους και τους απεργούς διοικητικούς υπαλλήλους να βάλουν μια συγκεκριμένη, μάχιμη κατεύθυνση, η οποία αφενός δεν θα υποχωρεί από τα μέχρι τώρα κεκτημένα του αγώνα και αφετέρου θα βάζει μια προοπτική ανυποχώρητης, μέχρι τέλους ρήξης με το Υπουργείο, την κυβέρνηση και την πολιτική της μέσα στα πανεπιστήμια. Με φοιτητικές καταλήψεις και περιφρουρημένες απεργίες με καθολικό κλείσιμο όλων των πανεπιστημιακών κτηρίων, πρέπει σπάζοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό που καλλιεργείται από κυβέρνηση, media και κυβερνητικές νεολαίες (ΟΝΝΕΔ) και προωθεί τον αλληλοσπαραγμό μεταξύ φοιτητών και εργαζομένων να συγκροτήσουμε ένα στιβαρό ανάχωμα, μια «παραφωνία» στην απρόσκοπτη εμπέδωση της πολιτικής της κυβέρνησης, με κεντρικό σύνθημα να μη γίνει καμία απόλυση και καμία έκπτωση από το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.

 

Σε αυτή τη κατεύθυνση, είναι σημαντικό όλοι οι σύλλογοι να πραγματοποιήσουν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις καταλήψεων, να θωρακιστούν απέναντι στο υπαρκτό πλέον ενδεχόμενο ανοίγματος των σχολών με επέμβαση των ΜΑΤ, να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων οι οποίοι πλέον απειλούνται με επίταξη και συλλήψεις, όπως επίσης και να επιχειρηθεί ο ευρύτερος, πιο αποτελεσματικός, πιο ουσιαστικός συντονισμός μεταξύ των φοιτητών και των εργαζομένων για την βαθύτερη συμπόρευση σε μια σειρά εξώστρεφων δράσεων αλλά και για την απεύθυνση σε άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια εργαζομένων και το πλάτεμα του μετώπου απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για:

-Μπλοκάρισμα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης

-Ανατροπή του «Σχεδίου Αθηνά», των νόμων Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου

-Καμία διαγραφή φοιτητών, όχι στους Πρότυπους Εσωτερικούς Κανονισμούς,

-Καμία διάσπαση πτυχίων και προγραμμάτων σπουδών, καμία σκέψη για δίδακτρα

-Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος του Πανεπιστημίου

-Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα

– Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

-Όχι στην εφαρμογή του νέου κώδικα δικηγόρων

-Ανατροπή της πολιτικής ΕΕ, ΔΝΤ, κυβέρνησης

-Έξω από την ΕΕ και το ευρώ.

 

Προχωράμε σε:

-Κατάληψη από την Δευτέρα 25/11 έως την Δευτέρα 2/12

-Συμμετοχή στην απεργιακή περιφρούρηση και στις κινητοποιήσεις στο πλάι των απεργών του ΕΚΠΑ

-Στήριξη της πανελλαδικής ενημερωτικής δράσης «Καραβάνι Αλληλεγγύης» για τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού των κατοίκων της Χαλκιδικής τη Δευτέρα 25/11 στις 17.00 στο Σύνταγμα.

-Συμμετοχή / παρέμβαση στη συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων την Τρίτη 11.00 στην πρυτανεία

-Συμμετοχή του Φ.Σ. στη πορεία φοιτητικών συλλόγων και αγωνιζόμενων κλάδων του δημοσίου τομέα την Τετάρτη 27/11 με προσυγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12.00 και συμμετοχή σε συντονισμό φοιτητών εργαζομένων εάν αυτός οριστεί μετά την πορεία

-Συμμετοχή στην αντιφασιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια το Σάββατο 30/11, ώρα 16.00

-Αναβολή της εξεταστικής κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων – Να δοθούν όλα τα μαθήματα κανονικά και με ανθρώπινους ρυθμούς μετά το πέρας αυτών

-Περιφρουρούμε τις αποφάσεις του Συλλόγου

-Νέα γενική συνέλευση την Δευτέρα 2/12

 

Η Γενική Συνέλευση

25/11/2013

http://syndicalaizer.wordpress.com

 

 

Ιδού τα «ανοιχτά πανεπιστήμια» του Αρβανιτόπουλου

Στριμωγμένος από την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ, που διανύει ήδη τη δωδέκατη εβδομάδα, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, αφού απέτυχε η δικαστική καταστολή που επεδίωξε, κάνει την έσχατη προσπάθεια να σπάσει τον αγώνα των εργαζόμενων, χρησιμοποιώντας ως Δούρειο Ιππο το καθηγητικό κατεστημένο (που έσπευσε να κάνει «διάλογο» και να βρει «θετικά στοιχεία») και ως αιχμή του δόρατος τη βρόμικη, γεμάτη ψεύδη προπαγάνδα των αστικών ΜΜΕ. Δημοσιεύουμε στη συνέχεια ένα αποκαλυπτικό κείμενο της Απεργιακής Επιτροπής των εργαζόμενων του ΕΚΠΑ, που δείχνει με στοιχεία την εικόνα διάλυσης του πανεπιστήμιου, αν εφαρμοστεί η απόφαση Αρβανιτόπουλου για τις διαθεσιμότητες-απολύσεις.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των απεργών εργαζόμενων ΕΜΠ και ΕΚΠΑ – Φοιτητές, σηκώστε κεφάλι, αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο για το ιερό δικαίωμα στη δουλειά, είναι και αγώνας για την Παιδεία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αυτά είναι τα ανοιχτά πανεπιστήμια του Αρβανιτόπουλου

Ο κ. Αρβανιτόπουλος δηλώνει ότι συζητάει, αλλά μόνο με «ανοιχτά» πανεπιστήμια.

Ας δούμε τι σημαίνει πρακτικά «ανοιχτό» Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Ας δούμε ορισμένα μόνο από τα κενά που αφήνουν πίσω τους οι εκατοντάδες «πλεονάζοντες» εργαζόμενοι, απολύτως ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ –με βάση μόνο τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής*:

36 υπηρεσίες του ΕΚΠΑ χάνουν ΟΛΟ το προσωπικό τους. 

Άλλες 11 υπηρεσίες χάνουν από 75% και πάνω του προσωπικού τους. 

Άλλες 42 χάνουν από 50-75% του προσωπικού τους. 

43 υπηρεσίες μένουν χωρίς προϊστάμενο. 

Στις Γραμματείες Τμημάτων, που εξυπηρετούν το σύνολο των φοιτητών τους και όλες τις λειτουργίες των Τμημάτων, ο μέσος όρος απώλειας προσωπικού είναι 67%.

Ενδεικτικά, η Γραμματεία της Ιατρικής Σχολής, που εξυπηρετεί 2.703 προπτυχιακούς φοιτητές, 3.000 μεταπτυχιακούς (30 Μεταπτυχιακά Προγράμματα) και 10.500 διδάκτορες, μένει με 4 εργαζόμενους. Οι Γραμματείες των Τμημάτων Ισπανικής Γλώσσας & Φιλολογίας και Πληροφορικής μένουν χωρίς προσωπικό, ενώ αυτές των Τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, Φαρμακευτικής, Χημείας και Βιολογίας μένουν με έναν εργαζόμενο. 

Σε ακόμα χειρότερη κατάσταση βρίσκονται γραμματείες Τομέων και Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών. Στο Τμήμα Νομικής κλείνουν 2 Τομείς (Β’ Ιδιωτικού Δικαίου και Ποινικών Επιστημών) και μειώνεται σημαντικά το προσωπικό των υπόλοιπων. Μεταπτυχιακά προγράμματα και βιβλιοθήκες που υπάγονται σ’ αυτούς τους τομείς μένουν χωρίς προσωπικό. Δύο τομείς του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και δύο του Τμήματος Φαρμακευτικής μένουν χωρίς κανέναν εργαζόμενο.

Χωρίς εργαζόμενους μένει το πρόγραμμα Erasmus (υποτροφίες και δράσεις), επηρεάζοντας και τη μετάβαση φοιτητών στο εξωτερικό και την εισροή φοιτητών από το εξωτερικό.

Στις βιβλιοθήκες η μείωση του προσωπικού είναι συντριπτική: ΣτηΒιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών (4 όροφοι, 5 αναγνωστήρια με 26 Η/Υ, ανοιχτή και το Σάββατο για τους φοιτητές) από τους 11 μόνιμους και ΙΔΑΧ εργαζόμενους μένουν 2. Σειρά Αναγνωστηρίων και Βιβλιοθηκώνκλείνουν επειδή μένουν με 0 προσωπικό (Τμημάτων Πληροφορικής, ΜΙΘΕ, Νομικής, Οδοντιατρικής, κ.α.).

Στο Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών, οι 6 μόνιμοι και ΙΔΑΧ εργαζόμενοι φεύγουν και μένει στον αέρα η υποστήριξη σε προσωπικό, τεχνογνωσία, ηλεκτρονικές υπηρεσίες, κ.α. 47 σπουδαστηρίων και βιβλιοθηκών, καθώς και βιβλιοθηκονομικές εφαρμογές, βάσεις δεδομένων, η ψηφιακή συλλογή ΠΕΡΓΑΜΟΣ και βιβλιογραφικές βάσεις.

Η τεχνική υπηρεσία, που υποστηρίζει και συντηρεί όλες τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, υφίσταται συντριπτικό πλήγμα. Χάνει το  75 % του προσωπικού της.

* Υπολογίζονται οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και ΙΔΑΧ, που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης του κλάδου τους ή κατόπιν «μοριοδότησης», εκείνοι που είναι σε αργία εν αναμονή πειθαρχικού λόγω μη απογραφής και μέρος των συνταξιοδοτήσεων, μακροχρόνιων αδειών λόγω γέννας, κ.α. Δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμα στοιχεία για το σύνολο των υπηρεσιών.

Το Υπολογιστικό Κέντρο, που καλύπτει τις υπολογιστικές ανάγκες του προσωπικού του Ιδρύματος με ισχυρά συστήματα υπολογιστών, παρέχοντας υλικό, λογισμικό και τεχνική υποστήριξη, μένει με 2 εργαζόμενους από 9.

Σε ό,τι αφορά εργαστήρια και κλινικές που σχετίζονται ΑΜΕΣΑ με την εκπαιδευτική διαδικασία και εξυπηρετούν ΑΣΘΕΝΕΙΣ:

Στην Οδοντιατρική Σχολή, η Κλινική Στοματολογίας μένει χωρίς εργαλειοδότριαΧωρίς εργαζόμενους μένουν η Προπτυχιακή Κλινική Παιδοδοντίας, η γραμματεία Γναθοχειρουργικής και η Γραμματεία Ορθοδοντικής. Με έναν εργαζόμενο μένουν η Διαγνωστική Κλινική, η Κλινική Γναθοχειρουργικής και η Γραμματεία Προσθετικής. Το Εργαστήριο Προπτυχιακών φοιτητών μένει χωρίς εργαλειοδότριες και δεν μπορεί να λειτουργήσει. 4 μεταπτυχιακά προγράμματα μένουν χωρίς εργαζόμενο. Η Σχολή μένει χωρίς επιστάτες, θερμαστές, θυρωρούς, φύλακες, κ.α., ενώ η βιβλιοθήκη χάνει τον ένα εργαζόμενό της.

Στο Νομοκομείο Παίδων, το Τμήμα Λοιμώξεων & Χημειοθεραπείας της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής μένει χωρίς διοικητικό προσωπικό, όπως και το Τμήμα Ιατρικής Γενετικής.

Στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριοκλείνουν τα Κέντρα: Εργοσπιρομετριας – Καρδιοαναπνευστικης κόπωσης, Πνευμονικών Λειτουργιών, Άσθματος & Αλλεργίας, Διακοπής Καπνίσματος, Μελέτης Ύπνου. Το Μικροβιολογικό δεν έχει πλέον εργαζόμενο για να κάνει αιμοληψία.

Στο Αρεταίειο Νοσοκομείο κλείνει το Κυτταρολογικό Εργαστήριο. Η Α’ Αναισθησιολογική Κλινική μένει χωρίς διοικητική υποστήριξη.

Στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας, η γραμματεία που υποστηρίζει της εκπαίδευση των φοιτητών (και άρα εμμέσως και τη νοσηλεία των ασθενών) μένει χωρίς εργαζόμενο.

Αυτό είναι το «ανοιχτό» Πανεπιστήμιο για το οποίο μιλάει ο κ. Αρβανιτόπουλος; 

Σ’ αυτό το Πανεπιστήμιο θα μπορέσουν να σπουδάσουν τα παιδιά μας; 

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑ

 

https://gutneffntqonah7l.onion.to/front.php3?lang=el&article_id=1503193

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: