Δικάζονται 4 συλληφθέντες από την ΑΣΟΕΕ με μεθοδευμένες κατηγορίες από τους μπάτσους

για μια μάχη που δεν τελείωσε ακόμη…

«Δεν είμαστε αλληλέγγυοι με τη μιζέρια, αλλά με τo σθένος αυτών που δεν την ανέχονται.»

Μέσα στην έρημο της ηττοπάθειας και του νεοφασιστικού-ρατσιστικού οχετού που έχει ξεχυθεί  μέσα από αυτό που αποκαλείται ελληνική κοινωνία, συνεχίζουν και υπάρχουν ζωντανές σπίθες άρνησης της υπάρχουσας συνθήκης. 

Στις  αίθουσες, στο προαύλιο και πάνω στον πεζόδρομο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) η ρήξη με τη θλιβερή κανονικότητα της υποταγής και της μισαλλοδοξίας παίρνει σάρκα και οστά μέσω της αλληλεπίδρασης και της έμπρακτης αλληλεγγύης  ανάμεσα σε άτομα που με μια πρώτη επιφανειακή ματιά θα μπορούσαν να θεωρηθούν από τελείως διαφορετικούς κόσμους.  Ένα σταυροδρόμι όπου συναντιούνται άτομα από Αφρική, Ασία και Ευρώπη και μοιράζονται στιγμές της ζωής τους σε μια κίνηση υπέρβασης των ταυτοτήτων του φοιτητή, του μετανάστη, του εργαζόμενου, του Έλληνα και του Ξένου.

Ο πεζόδρομος μπροστά από την ΑΣΟΕΕ έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής  στα πλαίσια της «εκκαθάρισης του κέντρου», λόγω της ύπαρξης μεταναστών μικροπωλητών, οι οποίοι πουλάνε εκεί διάφορα φθηνά προϊόντα, εντέλει για την ίδια τους την επιβίωση. Ανά τακτά διαστήματα μπάτσοι όλων των ειδών εφορμούν για να εκκενώσουν, να συλλάβουν,  να χτυπήσουν και να εκφοβίσουν τα άτομα που βρίσκονται εκεί. Απέναντί τους βρίσκουν την αποφασιστικότητα αυτών που δεν τους παραδίνονται και δεν δέχονται να υποταχθούν στον ρόλο του άπραγου θύματος προς βορά στην κρατική (κρεατο)μηχανή.   Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα γνωριστήκαμε και ήρθαμε σε επαφή με αυτόν τον κόσμο, ωθούμενοι από την επιθυμία να προσφέρουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας και αντιλαμβανόμενοι ότι μέσα στον αγώνα αυτών των ατόμων βλέπουμε ένα κομμάτι του ίδιου μας του εαυτού.

Μια ιδιαίτερα σκληρή επίθεση ενάντια στους μετανάστες μικροπωλητές εξαπολύθηκε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου. Μπροστά σε ένα κοινό δημοσιογράφων και παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη, οι μπάτσοι επιδόθηκαν σε μια επίδειξη δύναμης με την κινητοποίηση πολλών μονάδων και τον αποκλεισμό της περιοχής, σε άλλο ένα επεισόδιο του θρίλερ «Δόγμα νόμος και τάξη», αυτή τη φορά σερβιρισμένου μέσω της σούπας του «παραεμπορίου». Μάλιστα, διμοιρίες ΜΑΤ είχαν το θράσος να μπουν στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου σκοπεύοντας να κυνηγήσουν μετανάστες μέσα στο κτίριο της Σχολής. Όμως, η αυθόρμητη αντίδραση πλήθους φοιτητών που μπήκαν σαν ανθρώπινο οδόφραγμα μπροστά τους  τούς  χάλασε το πανηγυράκι.

Εκείνη τη μέρα προσήχθησαν από τους γύρω δρόμους περίπου 15 άτομα,  βάσει και μόνο του ότι ήταν μετανάστες που έτυχε τη στιγμή της επιχείρησης να περνάνε δίπλα από την ΑΣΟΕΕ. Από αυτούς τελικά κρατήθηκαν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες 4 άτομα με βάση θολά και τυχαία κριτήρια, αφού, προφανώς, μια τόσο μεγάλη μιντιακή επιχείρηση έπρεπε να αποδώσει και  καρπούς.  Έτσι αρχίζει και η οδύσσειά τους  που συνεχίζεται έως σήμερα. Αρχικά περνούν από αυτόφωρο για «αντίσταση κατά της αρχής» και «απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης»- καθώς σύμφωνα με τους μπάτσους τους «πετούσαν προϊόντα παρεμπορίου»( !)-  και, λόγω αναβολής, διατάσσεται από τους δικαστές να αφεθούν προσωρινά ελεύθεροι έως τη δίκη. Όμως, οι μπάτσοι του Α.Τ. Εξαρχείων παρατείνουν την προφυλάκισή τους και τους ξαναρίχνουν στα υπόγεια κρατητήρια με την πρόφαση ότι αποτελούν «κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια». Με άλλα λόγια, εάν ως μετανάστης με προσωρινά χαρτιά παραμονής βρεθείς αντιμέτωπος ακόμα και με δύο γελοία πλημμελήματα, οι συνέπειες είναι τρομαχτικές. Είναι στην ευχέρεια των μπάτσων να σε βαφτίσουν «κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια», με το οποίο παρακάμπτεται όποια δικαστική απόφαση και μπαίνει σε εφαρμογή η αναίρεση της άδειας διαμονής και ο μηχανισμός απέλασης, πράγμα το οποίο σημαίνει και πιθανή 18μηνη παραμονή σε κάποιο κρατητήριο ή κέντρο κράτησης.  Και αυτές τις συνέπειες αντιμετωπίζουν τώρα οι συλληφθέντες της ΑΣΟΕΕ.

Αναλύοντας λίγο περισσότερο το ζήτημα, εάν κάπου ελλοχεύει ο κίνδυνος, τότε είναι στην ικανότητα  ατόμων που βρίσκονται στην ΑΣΟΕΕ να αντιστέκονται κάθε φορά στις επιθέσεις της αστυνομίας, καθώς και μια εν δυνάμει μεταδοτικότητα μιας μαχητικής διάθεσης που υπερβαίνει τεχνητούς διαχωρισμούς. Και είναι αυτή η «επικινδυνότητα» με την οποία είμαστε αλληλέγγυοι. Αυτή η αντίδραση που βγαίνει μέσα από τα σπλάχνα ενάντια σε ότι δεν μας αφήνει να ζήσουμε, αυτή η άρνηση να παραμείνουμε σε ακινησία για άλλη μια φορά με το κεφάλι κάτω, αυτές οι μικρές και μεγάλες πράξεις που κάνουν την καθημερινότητά μας ένα συνεχή αγώνα για την αξιοπρέπεια.

Όσον αφορά το  παραμύθι του παρεμπορίου ως αιτία του οικονομικού θανάτου του εμποράκου,  για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί μια φθηνή δικαιολογία για καταστολή και συχνά ένα κάλυμμα για την υποδαύλιση φασίζουσων μικροαστικών αντιλήψεων με κρατική υποστήριξη. Είναι γελοίο να πιστεύει κανείς ότι για την κατάντια του και για το ότι δεν μπορείς να πάρεις ανάσα φταίει ο Αφρικανός  που πουλάει τσάντες- «μαϊμού» (sic) στο πεζοδρόμιο για να βγάλει ένα πενιχρό μεροκάματο. Όχι δεν φταίει ο μετανάστης μικροπωλητής, είναι ο καπιταλισμός βρε ηλίθιε! Και ας μην ξεχνάμε  ότι ο πόλεμος των φτωχών ενάντια στους φτωχούς,  που βασίζεται σε εθνικιστικά παραληρήματα και τη μιζέρια της επιβίωσης, αποτελεί το κόλπο γκρόσο των κατεχόντων την εξουσία για να συνεχίσουν τη δική τους μπίζνα με το ανάλογο κέρδος ενώ η «πλέμπα» αλληλοσφάζεται.

Επειδή μας φαίνεται αδιανόητο να παραμένουμε απλοί θεατές  σε ένα καθημερινό σίριαλ όπου αποτελεί πλέον από μόνο του έγκλημα  να είσαι σκουρόχρωμος και να περπατάς στο δρόμο… Επειδή μας προκαλεί αηδία και οργή το γεγονός  ότι όλη η επικράτεια έχει μετατραπεί σε μια τεράστια φυλακή για αυτούς που δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω αλλά ούτε και να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους … Επειδή αρνούμαστε να παραμείνουμε σιωπηλοί και άπραγοι  μπροστά στον μαζικό καθημερινό αστυνομικό έλεγχο και στις φυλακίσεις εκατοντάδων ανθρώπων μέσα στην απάθεια ή ακόμη και με επευφημίες … Επιλέγουμε να σταθούμε δίπλα σε αυτούς  τους ανεπιθύμητους, αυτούς και αυτές  που αρνούνται να τους φέρονται σαν ανθρώπινα σκουπίδια και με κάθε ευκαιρία επιστρέφουν τη βία πίσω στον αποστολέα της, φτύνοντας τον μπάτσο στη μούρη, τσακίζοντας το χέρι του φασίστα που σηκώνεται, βάζοντας φωτιά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Κάποιοι περιπλανώμενοι αναρχικοί

*την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου δικάζονται στην  Ευελπίδων οι 4 συλληφθέντες της ΑΣΟΕΕ. Πέρα από ψευδοδίπολα αθωότητας ή ενοχής, η ιστορία της ΑΣΟΕΕ είναι και δική μας ιστορία και θα την υπερασπιστούμε απέναντι στο αστυνομικο-δικαστικό σύμπλεγμα.

 

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1505188

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: